przepisy na ulubione s這dko軼i

ciasta ucierane i brownie

sobota, 16 lutego 2013

Kawowy smak to m鎩 ulubieniec, ale za ciastami typu brownie raczej nie przepadam :-( Kiedy jednak zobaczy豉m ten przepis u Dorotki - skusi豉m si. O dziwo m捫 by zachwycony, mnie spodoba si mocny smak gorzkiej czekolady i czapeczka bitej 鄉ietany na wierzchu... Je郵i ju tiramisu - to jednak w czystej formie, ale mo瞠 Wam posmakuje bardziej?

sk豉dniki (prostok徠na blaszka):

ciasto czekoladowe:

  • 200 g mas豉
  • 220 g cukru
  • 200 g gorzkiej roztopionej czekolady
  • 120 g m彗i
  • 3 du瞠 jajka
  • 1 造磬a Amaretto
  • 1 造磬a kawy rozpuszczalnej, rozpuszczona w 50 ml gor帷ej wody

Mi瘯kie mas這 utrze z cukrem na jasn, puszyst mas. Stopniowo dodawa po 1 jajku i miksowa, aby sk豉dniki si po陰czy造. Wla czekolad. Doda reszt sk豉dnik闚 i zmiksowa.

Dno blaszki wy這篡 papierem do pieczenia. Wy這篡 3/4 porcji ciasta.

masa tiramisu:

  • 500 g mascarpone
  • 150 g cukru
  • 2 du瞠 jajka
  • 2 造磬i Amaretto
  • 2 造瞠czki kawy rozpuszczalnej, rozpuszczonej w 50 ml gor帷ej wody

Wszystkie sk豉dniki zmiksowa , aby dobrze si po陰czy造.

Mas wy這篡 na ciasto czekoladowe, na這篡 reszt ciasta ciemnego. Patyczkiem zrobi esy-floresy (ciasto ma si troch zmiesza).

Piec w temp. 170oC przez ok. 45 minut.

Sch這dzone ciasto przed podaniem udekorowa czapeczk bitej 鄉ietany, posypa kakao.

smacznego

wtorek, 11 grudnia 2012

Wstyd sie przyzna ile lat nie piek豉m murzynka! A to przeciez ciasto kultowe, chyba wszyscy od niego w豉郾ir zaczynali swoja przygode ze s這dko軼iami.

Ten przepis - z dodatkiem kawy zbo穎wej i wi郾i z kompotu znalaz豉m u Asi. Mi這 by這 przypomnie sobie smak z dawnych lat...

sk豉dniki (keks闚ka o d逝go軼i 30 cm):

  • 200 g mas豉
  • 265 g cukru
  • 200 g maki
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 jajka (osobno bia趾a i 鄴速ka)
  • 2 造瞠czki proszku do pieczenia
  • 3 p豉skie 造磬i kawy zbo穎wej (u mnie o smaku czekoladowym)
  • 300 g wi郾i z kompotu (mog by mro穎ne)
  • 7 造瞠k soku z wi郾i lub kompotu
  • 50 - 100 g gorzkiej czekolady na polew

Do garnka w這篡 mas這, roztopi na ma造m ogniu. Doda oba cukry i kaw - wymiesza. Zdj望 z ognia, doda czekolad i miesza, a si rozpu軼i. Wla sok z wi郾i.

Odla 1/2 szklanki masy na polew.

Do reszty masy doda 鄴速ka, zmiksowa. M彗 przesia z proszkiem i stopniowo dodawa do masy czekoladowej.

Bia趾a ubi na sztywn pian. Delikatnie wmiesza do masy.

Ciasto wla do wysmarowanej mas貫m formy. Wi郾ie u這篡 na wierzchu ciasta, lekko powciska w ciasto. Je郵i u篡wacie wi郾i mro穎nych nale篡 je wcze郾iej rozmrozi, od這篡 sok,a owoce osuszy.

Piec w nagrzanym do 180oC piekarniku przez oko這 40 minut.

Czekolad na polew roztopi, doda do od這穎nej masy. Polew pola ostudzone ciasto.

smacznego

niedziela, 15 kwietnia 2012

Babka by豉 jednym z przeboj闚 鈍i徠ecznego sto逝. Wilgotna, 豉twa do przygotowania, z wyczuwalnym posmakiem likieru jajecznego. Z pewno軼i b璠zie go軼i u nas nie tylko na Wielkanoc. Spr鏏ujcie.

sk豉dniki:

  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 造瞠czki cukru waniliowego
  • 100 g m彗i pszennej
  • 1 szklanka m彗i ziemniaczanej
  • 2/3 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki ajerkoniaku
  • 2 造瞠czki proszku do pieczenia
  • 1 造瞠czka sk鏎ki startej z cytryny

Jajka utrze z cukrami i szczypt soli na bia陰, g瘰ta i puszyst mas. Stopniowo, nie przerywaj帷 ucierania dodawa po 造盧e olej i likier jajeczny. Obie m彗i i proszek przesia, doda sk鏎k. Delikatnie wymiesza 造磬 do po陰czenia sk豉dnik闚.

Form do babki nasmarowa mas貫m, wla ciasto. Piec ok. 50 minut w temp. 180oC.

Wystudzone ciasto wyj望 z formy, posypa cukrem pudrem lub pola polew (u mnie cytrynowa).

smacznego

鈔oda, 23 marca 2011

Intensywnie czekoladowe ciasto, w 鈔odku jakby niedopieczone, z zakalcem? Wiadomo, 瞠 to brownie. Je郵i doda si do niego spor gar嗆 solonych fistaszk闚 - smakuje jeszcze lepiej: przyjemnie chrupie w z瑿ach i prze豉muje s這dycz ciasta. Mile widziana czapeczka bitej 鄉ietany.

sk豉dniki (tortownica 22 cm):

  • 200 g mas豉 lub margaryny
  • 4 jajka
  • 250 g cukru
  • 100 ml miodu
  • 200 g m彗i
  • 4 造磬i kakao
  • 1 造磬a cukru waniliowego
  • 1 造瞠czka proszku do pieczenia
  • 200 g solonych fistaszk闚

W rondelku rozpu軼i t逝szcz. W misce ubi ca貫 jajka z cukrem i miodem. W osobnym naczyniu wymiesza wszystkie suche sk豉dniki. Wsypa je do masy jajecznej, wla t逝szcz. Wszystko dobrze wymiesza.

2/3 orzeszk闚 grubo posieka i wsypa do ciasta, wymiesza. Dno tortownicy wy這篡 papierem do pieczenia, na這篡 ciasto. Wierzch posypa reszt orzeszk闚.

Piec w temp. 200oC. przez ok. 40 minut (ciasto nale篡 sprawdza patyczkiem - w 鈔odku powinno by nieco kleiste). Po ostudzeniu sch這dzi w lod闚ce przez ok. 45 minut.

smacznego

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery
Kuchnia Wielkanocna 2010
Sezon Truskawkowy 2010