przepisy na ulubione s這dko軼i

biszkopty

niedziela, 08 lutego 2015

Znam osoby, dla kt鏎ych zjedzenie ca貫go opakowania Delicji nie jest problemem… Ja te lubi te okr庵貫 ciasteczka, wi璚 kiedy na Kwestii Smaku znalaz豉m przepis na ciasto nimi inspirowane, by豉m pewna, 瞠 b璠zie dobre.

Ciasto ma 3 zalety: jest proste do wykonania, smakowite i sk豉dniki ma si prawie zawsze w domu, wi璚 duuu瘸 „delicja” szybko Was zadowoli.

sk豉dniki (prostok徠na blaszka):

galaretka:

· 3 opakowania galaretki o smaku pomara鎍zowym

· ok. 4 造瞠k d瞠mu pomara鎍zowego

Galaretki rozpu軼i w 5 szklankach gor帷ej wody, ostudzi. Blaszk wy這篡 foli spo篡wcz i wla do niej ostudzon galaretk. Odstawi do ca趾owitego st篹enia. Galaretk wyj望 z formy razem z foli (na blaszce b璠zie pieczony biszkopt).

biszkopt:

· 4 jajka (osobno 鄴速ka i bia趾a)

· ½ szklanki cukru

· ½ szklanki m彗i

· 3 造磬i m彗i ziemniaczanej

· sk鏎ka starta z 1 pomara鎍zy

Bia趾a ubi na sztywn pian. Stopniowo dosypywa cukier ca造 czas miksuj帷 ok. 2 minuty (piana ma by sztywna ib造szcz帷a). Doda 鄴速ka. Do masy przesia obie m彗i idelikatnie wymiesza. Doda sk鏎k.

Mas prze這篡 do wy這穎nej papierem blaszki. Piec wtemp. 175oC przez ok. 20 minut. Ostudzi.

Nas帷zenie:

· sok z 1 pomara鎍zy

· 1 造磬a cukru pudru

· 2 造磬i rumu lub likieru pomara鎍zowego

Sk豉dniki wymiesza razem i nas帷zy ostudzony biszkopt. Posmarowa d瞠mem i ostro積ie wy這篡 galaretk (foli do g鏎y, aby 豉two j zdj望). Pola ostudzon polew.

Polewa:

· 100 ml 鄉ietany 30%

· 100 g czekolady deserowej

妃ietan zagotowa razem z kawa趾ami czekolady a powstanie g豉dka masa. Ostudzi. Polew posmarowa wierzch ciasta.

smacznego

poniedzia貫k, 10 maja 2010

Wygl康a ca趾iem fajnie, prawda? Jego upieczenie zaj窸o troch czasu, a efekt? Niestety - bez fajerwerk闚:-( Ciasto bardzo proste do wykonania, z 豉two dost瘼nych sk豉dnik闚. Prze這穎ne konfitur z r騜y (uwielbiam) i polane czekolad. Niby wszystko powinno gra, wi璚... Ciasto okaza這 si suche, a moja ukochana konfitura zdominowa豉 smak. Moim zdaniem - nie do powt鏎zenia. Mo瞠 mimo wszystko kto z Was si zdecyduje spr鏏owa?

sk豉dniki (forma keksowa):

  • 6 jajek
  • kostka Kasi
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka m彗i
  • 1/2 szklanki m彗i ziemniaczanej
  • 2 造瞠czki proszku do pieczenia
  • 4 造磬i rumu

Mi瘯k margaryn utrze z po這w porcji cukru. Wbi 2 jajka, doda 4 鄴速ka. Wla rum i ca造 czas uciera. Obie m彗i wymiesza z proszkiem, doda do masy jajecznej. Bia趾a ubi na sztywn pian z reszt cukru. Delikatnie domiesza do ciasta.

Keks闚k wy這篡 papierem do pieczenia. Wla ok. 3 造磬i ciasta, piec ok. 5 min. w temp. 200oC. a si zez這ci. Wla kolejn porcj ciasta, upiec. W ten sam spos鏏 wykorzysta ca陰 porcj ciasta.

Wystudzone ciasto przekroi dwa razy, prze這篡 ulubionym d瞠mem. Pola polew czekoladow.

smacznego...mimo wszystko

wtorek, 16 marca 2010

c

Za smak kawy i bit 鄉ietan oddam chyba wszystko. Dlatego w豉郾ie dominuj u mnie tego typu s這dko軼i. Ale... Czasami mam ch耩 na odmian. I kiedy zobaczy豉m zdj璚ie cytrynowego biszkoptu u Liski, wiedzia豉m, 瞠 czas na zdrad... 鄉ietany i kawy.

Dopiero p騧niej przeczyta豉m notk, tak prawdziw w swej tre軼i. U鈍iadomi豉 mi, 瞠 nie zawsze stosuj si do wszystkich zalece receptury. Oczywi軼ie, 瞠 dok豉dnie odmierzam sk豉dniki, ale ju z przesiewaniem m彗i bywa r騜nie ;-) Tym razem postanwi豉m pos逝cha Liski i wykona proste ciasto biszkoptowe dok豉dnie z zaleceniami.

I co? I oczywi軼ie wysz這! Biszkopt robi si w kilka chwil, sk豉dniki s zawsze pod r瘯, a po godzince mo積a cieszy si ciastem. Biszkopt jest wilgotny, puszysty - przypomina g帳k, ma delikatny posmak cytryny. Posypany jedynie cukrem pudrem znika ze sto逝 w kilka minut! Czego chcie wi璚ej? Zatem do odmierzania i przesiewania marsz!

sk豉dniki (tortownica 20 cm lub inna forma - ja piek豉m babk bez kominka):

  • 5 du篡ch jajek o temp. pokojowej (osobno 鄴速ka i bia趾a)
  • 150 g m彗i
  • 80 ml oleju
  • 1 1/3 造瞠czki proszku do pieczenia
  • sok i sk鏎ka starta z 1 cytryny
  • 150 g cukru

草速ka ubi z olejem, sk鏎k i sokiem na g豉dk mas. M彗 przesia wraz z proszkiem do 鄴速ek. Wymiesza drewnian 造磬 - masa g瘰tnieje, przypomina kluch.

Bia趾a ubija na niewielkich obrotach, aby je napowietrzy. Stopniowo wsypywa cukier i zwi瘯szy obroty miksera. Ubija ok. 5 min., a piana b璠zie sztywna i b造szcz帷a. Do 鄴速ek doda ok. 1/3 piany , wymiesza - masa si wtedy rozrzedzi. Doda reszt piany i delikatnie wymiesza 造磬.

Ciasto wy這篡 do nasmarowanej formy. Piec w temp. 175oC. przez ok. 40 - 45 min. a b璠zie rumiane. Ostudzi w zamkni皻ym piekarniku, aby nie opad這. Posypa cukrem pudrem.

cc

smacznego

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery
Kuchnia Wielkanocna 2010
Sezon Truskawkowy 2010