przepisy na ulubione s這dko軼i

cukiernicze ABC

pi徠ek, 01 lutego 2013

Piekli軼ie kiedy strudel? Cieniute鎥ie ciasto, zawini皻e w rulon, a w 鈔odku bajeczne nadzienie... Najpopularniejszy to oczywi軼ie apfelstrudel - z kawa趾ami jab貫k, rodzynkami i orzechami. Najlepszy na gor帷o. Ja uwielbiam.

Ciasto strudlowe mo積a wype軟i r騜nymi rodzajami farszu s這dkiego, ale my w domu mamy te ulubion wytrawn wersj. Najpierw jednak nale篡 wykona ciasto, kt鏎e nie jest takie straszne...

sk豉dniki:

  • 1 1/2 szklanki m彗i tortowej
  • 1/2 szklanki ciep貫j wody
  • 1 jajko
  • 50 g stopionego mas豉
  • 1 造磬a octu winnego
  • 1 造磬a oleju s這necznikowego
  • 1 p豉ska 造瞠czka soli

wykonanie:

1. Wod, jajko, ocet, s鏊 i po這w mas豉 dobrze wymiesza na g豉dk emulsj (shaker jest do tego idealny).

2. M彗 przesia i po陰czy z emulsj, zagnie嗆 g豉dkie ciasto, a przestanie klei si do r彗 (mo積a podsypa m彗).

3. Z ciasta uformowa kul, posmarowa 1 造磬 mas豉.

4. Ciasto w這篡 do ciep貫j miski (zawsze podgrzewam pusta misk w mikrofali), przykry 軼iereczk i odstawi na ok. 30 minut.

wa趾owanie:

1. ciasto rozwa趾owa najcieniej jak si da

2. 軼iereczk kuchenn posypa m彗, prze這篡 ciasto i .... tu zaczyna si ca豉 trudno嗆 ze strudlem:

3. w這篡 d這nie pod p豉t ciasta i unosz帷 je na kostkach palc闚 rozci庵a na boki

4. ciasto powinno by tak cienkie, by wida by這 wz鏎 na 軼ierce! Ciasto musi by naprawd duuu瞠!

5. grubsze brzegi ciasta mo積a odci望

zwijanie:

1. na cie軼ie nale篡 u這篡 przygotowane nadzienie pozostawiaj帷 wolny brzeg

2. zagi望 do 鈔odka 2 boki, a nast瘼nie unosz帷 軼iereczk - zwin望 ciasto

pieczenie:

1. strudel ostro積ie uk豉damy na du瞠j blaszce wy這穎nej papierem do pieczenia, zawsze zlepieniem do do逝

2. mo積a je u這篡 po przek徠nej blaszki lub zwin望 jak rogal

3. ciasto nale篡 posmarowa reszt mas豉

4. pieczemy w temperaturze 180 - 190oC przez ok. 50 minut

I jak? Nie jest to trudne, a efekt murowany. Teraz tylko nale篡 wybra nadzienie...

Wkr鏒ce przedstawi wersj z twarogiem i wi郾iami...

niedziela, 02 grudnia 2012

Ciasto francuskie uchodzi za niezwykle trudne do wykonania, czym odstrasza od samodzielnego wykonania. Tymczasem jest dok豉dnie odwrotnie! Jedyn wad jest czasoch這nno嗆, gdy ciasto d逝go si ch這dzi, ale przecie i ten moment mo積a wykorzysta;-)

Ja robi ciasto francuskie od dawna, a poniewa 鈍ietnie sie mrozi -mo積a zrobi wi瘯sz ilo嗆 i przechowywa w zamra瘸lniku na zapas.

sk豉dniki (na ok. 700 g ciasta):

  • 250 g m彗i pszennej
  • 250 g mas豉 dobrze sch這dzonego
  • 200 g letniej wody
  • szczypta soli

wykonanie:

1. M彗 nale篡 przesia do miski, doda s鏊 i wod. Zagnie嗆 ciasto (mo積a u篡 do tego misy miksera). Z ciasta uformowa kul, zawin望 w foli i ch這dzi w lod闚ce ok. 20 minut.

2. Zimne mas這 nale篡 pokroi na plastry o grubo軼i ok. 1-1,5 cm.

3. Wyj皻e z lod闚ki ciasto rozwa趾owa na kwadrat o boku ok. 30 cm, mo積a blat lekko posypa m彗. Na cie軼ie u這篡 obok siebie plastry mas豉.

4. Boki ciasta za這篡 do 鈔odka (zakry nim mas這) i rozwa趾owa na kwadrat.

5. Ciasto z這篡 z obu stron do 鈔odka (mamy 3 warstwy) i...zn闚 rozwa趾owa.

6. W tym momencie mas這 w 鈔odku robi si mi瘯kie, wi璚 ju czas na sch這dzenie ciasta: zawijamy je w foli i do lod闚ki na ok. 30 minut.

7. Nast瘼nie czynno軼i z punktu 5. i 6. powtarzamy jeszcze 3 razy. Dzi瘯i temu gotowe ciasto b璠zie mia這 du膨 liczb warstw, tzw. listk闚.

pieczenie

1. Ciasto cienko wa趾ujemy i wycinamy z niego potrzebne kszta速y.

2. Resztek ciasta nigdy nie zgniatamy, aby ponownie wykorzysta, lecz uk豉damy jedn resztk na drugiej i dopiero ponownie rozwa趾owujemy.

3. Je郵i brzegi ciasta maj by po陰czone - smarujemy je roztrzepanym 鄴速kiem.

4. Blaszk do pieczenia sp逝kujemy tylko wod (ciasto jest bardzo t逝ste, wi璚 z pewno軼i nie przyklei sie do formy).

5. Ciasto wstawiamy do ju nagrzanego do 225oC piekarnika (pieczenie w ni窺zej temperaturze spowoduje jedynie wytopienie si t逝szczu z ciasta.

Trudne? Wydaje mi si, 瞠 nie. Do wa趾闚 - gotowi - start!

czwartek, 10 lutego 2011

Ciasto parzone zwane te ptysiowym. Takie troch magiczne, nieobliczalne, zawsze w innym kszta販ie. Ale za to praktyczne: bez niego nie by這by ptysi i karpatki, a dla mi這郾ik闚 smak闚 wytrawnych: w formie groszku ptysiowego do zup krem闚.

Cho ciasto jest do嗆 humorzaste, to wykonanie nie sprawi k這potu. Zatem do dzie豉!

sk豉dniki:

1. Ciasto ptysiowe nie wymaga wielu skadnik闚: m彗a pszenna, woda, t逝szcz i jajka. Do ciasta nie dodajemy cukru.

wykonanie:

1. W garnuszku nale篡 zagotowa wod ze szczypt soli. Doda mas這 lub margaryn i podgrzewac a t逝szcz si rozpu軼i.

2. Wsypa m彗 wymieszan z proszkiem do pieczenia. Nale篡 energicznie miesza a sk豉dniki si po陰cz.

Masa nie wygl康a wtedy zbyt efektownie - taka grudkowata klucha.

3. Ciasto podgrzewa stale mieszaj帷 a masa stanie si g豉dka, a na 軼iankach garnka pojawi si bia造 osad.

Ciasto mo積a wtedy zdj望 z palnika i ostudzi.

4. Do zimnego ciasta wbijamy po 1 jajku stale miksuj帷. Ciasto zacznie b造szcze, zrobi si g豉dkie.

5. Ciasto jst gotowe do pieczenia: mo積a na這篡 je do blaszki lub r瘯awem cukierniczym wyciska po膨dane kszta速y ptysi, groszku lub eklerek.

pieczenie:

1. Ciasto ptysiowe pieczemy na blaszce wy這穎nej papierem do pieczenia.

2 pieczemy w wysokiej temperaturze 200-220oC.

3. przez pierwsze 15 minut pieczenia nie wolno otwiera piekarnika, bo ciasto opadnie!

4. Upieczone na z這ty kolor ciasto studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

5. je郵i z ciasta b璠 np. ptysie, zaraz po ostudzeniu nale篡 ciastka przeci望, aby ze 鈔odka wydosta豉 si para.

Teraz ju tylko krem lub bita 鄉ietanka i ptysie gotowe!

pi徠ek, 01 pa寮ziernika 2010

Placek dro盥穎wy z kruszonk, owocami, jako baza do innych wypiek闚. Niby nic trudnego, a jednak s osoby (sama znam sporo), dla kt鏎ych ciasto dro盥穎we wcale takie proste nie jest. Sama te za eksperta od dro盥篡 si nie uwa瘸m, ale spr鏏uj. Jak je wykona, by uros這...jak na dro盥瘸ch? Przeczytajcie.

Ciasta dro盥穎we nie wymagaj wielu skomplikowanych sk豉dnik闚: m彗a, cukier, jajka, mleko, t逝szcz i dro盥瞠 oczywi軼ie. Mo積a u篡 鈍ie篡ch (takie w kostce, zwykle po 42 lub 100 gram) lub suszonych. Osobi軼ie wol u篡wa 鈍ie篡ch, cho jest z nimi nieco wi璚ej roboty.

Wszystkie sk豉dniki powinny mie temperatur pokojow lub by podgrzane.

wykonanie:

rozczyn:

  • rozczyn nale篡 przygotowa je郵i korzystamy ze 鈍ie篡ch dro盥篡. Odmierzon w przepisie porcj mleka podgrzewamy - musi by ciep貫, ale nie gor帷e! Cz窷 mleka wlewamy do garnuszka lub miseczki, wsypujemy 2 - 3 造瞠czki cukru i wkruszamy porcj dro盥篡. Mieszamy, a dro盥瞠 si rozpuszcz. Odstawiamy w ciep貫 miejsce do czasu, a zaczyn zacznie rosn望. Trzeba do niego zagl康a, bo czasami potrafi przela si z garnuszka!
  • je郵i macie suszone dro盥瞠 - rozczynu nie robicie, wystarczy wymiesza je z m彗.

ciasto:

  • do miski wsypujemy m彗, szczypt soli (nie mo積a o niej zapomnie). Wlewamy reszt mleka.
  • jajka miksujemy z reszt cukru - niezbyt d逝go, chodzi o rozpuszczenie cukru
  • jajka wlewamy do suchych sk豉dnik闚, dodajemy wyro郾i皻y rozczyn. Je郵i mamy suche dro盥瞠 wsypujemy je razem z m彗

  • mieszamy 造磬 do po陰czenia sk豉dnik闚, a nast瘼nie... wyrabiamy r瘯, a ciasto zrobi si g豉dkie
  • t逝szcz rozpuszczamy (nie mo瞠 by gor帷y) i powoli wlewamy do ciasta. Wyrabiamy tak d逝go, a ciasto nie b璠zie si przykleja這 do r彗 i miski, b璠zie g豉dkie i l郾i帷e.Zajmuje to ok. 10 minut. Je郵i ciasto jest bardzo lu幡e - mo積a dosypa troszk m彗i
  • ciasto mo積a wyrobi te hakiem w mikserze, co pozwoli nam zaoszcz璠zi kilka minut i si喚 ;-)

wyrastanie:

  • dobrze wyrobione ciasto formujemy w kul, posypujemy m彗 i przykrywamy 軼iereczk
  • odstawiamy w ciep貫 miejsce do wyro郾i璚ia

  • ciasto ma podwoi swoj obj皻o嗆, co zajmuje ok. 1 godziny. Mo積a ten proces przy酥ieszy wykorzystuj帷 mikrofal: misk z ciastem przykrywamy foli spo篡wcz i wstawiamy do kuchenki na 15 sekund na najwy窺z moc. Co 15 minut czynno嗆 powtarzamy, a ciasto wystarczaj帷o uro郾ie

formowanie:

  • wyro郾i皻e ciasto ponownie zagniatamy i formujemy z niego wymagany kszta速: wa趾ujemy, zaplatamy lub po prostu wk豉damy do foremki. Mo瞠my posypa kruszonk
  • pozostawiamy przykryte 軼iereczk do ponownego wyro郾i璚ia na ok. 20 - 30 minut

pieczenie:

  • ciasto wk豉damy do nasmarowanej formy
  • wstawiamy do ju nagrzanego piekarnika - maksymalnie 180 - 190oC. W wy窺zej temperaturze wierzchnia sk鏎ka szybko si spieka, a wn皻rze mo瞠 by niedopieczone
  • pieczemy - w zale積o軼i od wielko軼i od 20 do 60 minut

Teraz mo瞠my ju upaja si zapachem pieczonego ciasta, a p騧niej...smakiem puszystego dro盥穎wca!

wtorek, 02 marca 2010

Ciasto kruche ma moim zdaniem same zalety:

po pierwsze - jest proste do wykonania

po drugie - sk豉dniki mamy praktycznie zawsze w domu

po trzecie - daje mn鏀two mo磧iwo軼i jako baza do tart, sernik闚, ciasteczek lub s這nych kisz闚

Dlatego warto je piec. A jak zrobi?

Podstaw ciasta jest m彗 pszenna - najlepiej, aby by豉 to krupczatka, mas這 lub margaryna oraz cukier. Obowi您kowo cukier puder, bo kryszta nie rozpu軼i si w czasie zagniatania i po upieczeniu b璠zie widoczny, jako ma貫 ciemne plamki. Proporcje tych podstawowych sk豉dnik闚 powinny by jak 3:2:1.

Do ciasta kruchego dodajemy tak瞠 鄴速ka (w niekt鏎ych przepisach s to ca貫 jajka) oraz g瘰t kwa郾 鄉ietan.

wykonanie:

1. na stolnic wysypa porcj m彗i. Doda szczypt soli. Zimne mas這 pokroi na kawa貫czki i doda do m彗i. Szerokim no瞠m sieka mas這 z m彗, a kawa趾i t逝szczu b璠 ma貫 i obtoczone m彗.

2. teraz kolej na dodanie 鄴速ek (lub jajek), cukru oraz 鄉ietany. Wszystkie sk豉dniki nale篡 zagnie嗆 r璚znie w kr鏒kim czasie, aby wszystko si po陰czy這. Czas jest wa積y, bo im kr鏂ej zagniatamy - tym mniej ogrzewamy d這闓i t逝szcz i ciasto nie zd捫y si klei.

3. g豉dkie ciasto zawijamy w foli spo篡wcz i chowamy do lod闚ki na co najmniej 1 godz. Po tym czasie ciasto mo瞠my wa趾owa. Aby wypiek by kruchy po upieczeniu nie podsypujmy ciasta m彗 przy wa趾owaniu! Lepiej wa趾owa mi璠zy arkuszami folii - im mniej m彗i tym lepiej!

pieczenie:

1. poniewa ciasto kruche jest t逝ste nie trzeba smarowa formy przed pieczeniem: wystarczy przela j zimn wod.

2. kruche ciasto wk豉damy zawsze do nagrzanego piekarnika i pieczemy w do嗆 wysokiej temp. 200 - 220oC. na z這ty kolor.

3. je郵i ciasto kruche ma stanowi sp鏚 np. do tarty - pieczemyje na "郵epo" to znaczy:

  • na rozwa趾owanym, wy這穎nym do formy cie軼ie uk豉damy papier do pieczenia (przyci皻y do kszta速u formy) i nasypujemy suche ziarna fasoli, grochu itp., aby obci捫y ciasto.
  • pieczemy przez ok. 15 min., a nast瘼nie zdejmujemy papier z fasol i dopiekamy przez ok. 10 min. Dzi瘯i tej metodzie sp鏚 jest idealnie p豉ski, bez wybrzusze.
  • fasol mo積a wykorzystywa kilkakrotnie

przechowywanie:

1. kruche ciasto mo積a mrozi na surowo lub ju upieczone.

2. warto upiec wi瘯sz porcj np. babeczek, a potem przechowywa je w zamkni皻ym pojemniku. W razie "ataku" niespodziewanych go軼i - w kilka minut mamy s這dko軼i do kawy.

ζtwe? A zatem do dzie豉!

Z kruchego ciasta mo積a upiec:

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery
Kuchnia Wielkanocna 2010
Sezon Truskawkowy 2010