przepisy na ulubione s這dko軼i

na kruchym spodzie

czwartek, 02 sierpnia 2012

Urlop si sko鎍zy, wi璚 wracam do s這dkiej aktywno軼i. Dzi znane ju wielu osobom ciasto (w豉郾ie widzia豉m wpis u Majanki) z malinami na kruchym spodzie. Smaczku dodaje cudowna pianka z bia貫k z dodatkiem budyniu i ... oleju. Ciasto piek豉m kilka razy w ubieg造m sezonie, a kiedy pojawi造 si tegoroczne maliny te ju 2 razy upiek豉m. Przepis zatem wielokrotnie sprawdzony - je郵i jeszcze nie piekli軼ie - koniecznie spr鏏ujcie!

Przepis znaleziony u Dorotki.

sk豉dniki (prostok徠na blaszka):

ciasto kruche:

  • 2 1/2 szklanki m彗i
  • 250 g mas豉 lub margaryny (zimne)
  • 2 造瞠czki proszku do pieczenia
  • 5 鄴速ek
  • 3 造磬i cukru pudru

Do suchych sk豉dnik闚 doda pokrojone na kawa趾i mas這 i 鄴速ka - szybko zagnie嗆 kruche ciasto. Zawin望 w foli i ch這dzi w zamra瘸lniku przez ok. 2 godziny lub d逝瞠j.

Blaszk wy這篡 papierem do pieczenia. Ok. 60% ciasta zetrze na grubych oczkach tarki. Piec ok. 20 minut w temp. 190oC a ciasto si zez這ci. Ostudzi.

pianka:

  • 5 bia貫k
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 opakowania budyniu 鄉ietankowego lub waniliowego bez cukru (po 40 g)
  • 1 cukier waniliowy
  • ok. 1/2 kg malin

Bia趾a ubi na sztywn pian. Stopniowo wsypywa cukier ca造 czas miksuj帷. Powoli wsypywa budy, a nast瘼nie wlewa olej. Dobrze zmiksowa, aby sk豉dniki si po陰czy造.

Pian wy這篡 na podpieczony sp鏚. U這篡 maliny otworkami do g鏎y (mo積a u篡 mro穎nych owoc闚, nie rozmra瘸). Zetrze reszt ciasta.

Piec ok. 35 minut w temp. 190oC. Przed podaniem posypa cukrem pudrem.

smacznego

czwartek, 21 czerwca 2012

Do jej przygotowania nie warto zbyt d逝go namawia: jest rewelacyjna! Kruche ciasto, warstwa kwaskowego d瞠mu, s這dki krem czekoladowo-ajerkoniakowy i pierzynka bitej 鄉ietany. Tarta zawiera wszystko (no prawie, bo brak smaku kawy ;-) co uwielbiam. To jeden z moich ulubionych wypiek闚. Koniecznie spr鏏ujcie!

Przepis znalaz豉m u Dorotki.

P.S. przygotowa豉m tak瞠 wersj na "jeden k瘰"w formie ma造ch babeczek - wysz這 super, ale zdj耩 brak - wiadomo - znikn窸y b造skawicznie.

sk豉dniki:

kruche ciasto:

  • 130 g mas豉
  • 175 g m彗i
  • 1 鄴速ko
  • 35 ml mleka
  • 1/2 造瞠czki cukru pudru
  • 1/2 造瞠czki soli

Ze wszystkich sk豉dnik闚 zagnie嗆 kruche ciasto, sch這dzi w lod闚ce.

Ciastem wylepi dno i boki formy do tart, ponak逝wa widelcem, przykry papierem do pieczenia i obci捫y ziarenkami fasoli. Ciasto piec w temp. 200oC przez ok. 15 minut. nast瘼nie zdj望 papier z ziarenkami i piec dalsze 15 minut a ciasto b璠zie z這te, ostudzi.

krem czekoladowo - jajeczny:

  • 250 g serka mascarpone
  • 100 ml ajerkoniaku
  • 150 g bia貫j czekolady
  • d瞠m z czarnej porzeczki

Czekolad stopi w k徙ieli wodnej. Serek zmiksowa z likierem na g豉dk mas, doda czekolad i dobrze wymiesza.

Sp鏚 ciasta posmarowa d瞠mem i wy這篡 krem i sch這dzi w lod闚ce przez ca陰 noc (krem zg瘰tnieje).

bita 鄉ietana:

  • 300 ml 鄉ietany krem闚ki (30 lub 36%)
  • 3 造磬i cukru pudru
  • p豉tki migda這we - podpra穎ne

妃ietan ubi na sztywno z cukrem. Wy這篡 na krem jajeczny. Posypa migda豉mi.

Przechowywa w lod闚ce.

smacznego

czwartek, 26 kwietnia 2012

Przepis na prezentowane ciasto znalaz豉m na jednym z serwis闚 internetowych pod nazw "zemsta te軼iowej". Nie wiem czemu akurat taka nazwa, ale mnie te軼iowa (zw豉szcza moja!) z 瘸dn zemst si nie kojarzy, wi璚 nazwy powiela nie b璠!

Ciasto jest niezwykle smaczne, wygl康a bardzo elegancko, jest wyyysokie. To po陰czenia warstw ciasta kruchego z bez, bita 鄉ietana i kwaskowe wi郾ie zatopione w galaretce. U mnie go軼i na wielkanocnym stole, bo jest to wypiek na szczeg鏊ne okazje. "Zem軼ijcie si" i Wy!

sk豉dniki (blaszka 25x35 cm):

kruche spody:

  • 3 szklanki m彗i
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 250 g mas豉 lub margaryny
  • 5 鄴速ek
  • 1 1/2 造瞠czki proszku do pieczenia

Wykona ciasto kruche wg moich wskaz闚ek. Podzieli na 2 r闚ne cz窷ci, sch這dzi w lod闚ce przez minimum 2 godziny.

Jedn cz窷 ciasta na這篡 do wy這穎nej papierem blaszki i upiec na z這ty kolor w temp. 190-200 oC. przez ok. 30 minut.

Drug cz窷 ciasta r闚nie na這篡 do blaszki, na這篡 ubit pian i posypa p豉tkami migda堯w. Piec w temp. 160oC. a beza si lekko zez這ci.

beza:

  • 5 bia貫k
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 造磬a soku z cytryny
  • p豉tki migda這we

Bia趾a ubi na sztywn pian, stopniowo dosypywa cukier i ubija a masa b璠zie b造szcz帷a. Doda sok.

wi郾ie i galaretka:

  • 2 opakowania galaretki wi郾iowej
  • 1 szklanka soku wi郾iowego
  • 2 szklanki wody
  • drylowane wi郾ie (mro穎ne lub z kompotu) oko這 2 szklanek

Galaretki rozpu軼i w gor帷ej wodzie, dola sok wi郾iowy. Doda wi郾ie. Gdy masa zacznie t篹e - na這篡 na kruchy sp鏚 (ten bez bezy). Sch這dzi.

鄉ietana:

  • 3/4 l 鄉ietany krem闚ki 36%
  • 2-3 造磬i cukru pudru
  • 3 造瞠czki 瞠latyny

疾latyn namoczy i rozpu軼i. 妃ietan ubi na sztywno z cukrem, doda 瞠latyn. 妃ietan wy這篡 na galaretk z wi郾iami. Przykry ciastem z bez. Do czasu podania przechowywa w lod闚ce. Ciasto najlepiej smakuje dzie po przygotowaniu.

smacznego

wtorek, 01 lutego 2011

To wypiek z kategorii: wszyscy ju jedli, prawie wszyscy ju piekli. Nie przeszkadza mi to, bo ciasto jest niezwykle smaczne, proste do wykonania, ka盥emu smakuje. Od czasu do czasu wracam wi璚 do tego przepisu.

Mi瘯ki miodowo - kruchy sp鏚, warstwy s這dkiego kajmaku, orzechy i bita 鄉ietana. Po陰czenie idealne. Dla ka盥ego.

sk豉dniki (prostok徠na blaszka):

sp鏚:

  • 1/2 kg m彗i
  • 15 dag miodu
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 jajka
  • 125 g mas豉 lub margaryny
  • 1 造瞠czka sody oczyszczonej

Ze wszystkich sk豉dnik闚 zagnie嗆 kruche ciasto. Sch這dzi w lod闚ce, a nast瘼nie podzieli na 2 cz窷ci. Na papierze do pieczenia upiec 2 spody (temp. 200oC.) a b璠 rumiane.

Po upieczeniu ciep貫 ciasto jest mi瘯kie, ale po ostygni璚iu twardnieje.

prze這瞠nie:

  • 1 puszka masy kajmakowej
  • 2 gar軼ie posiekanych orzech闚 (daj w這skie i laskowe)
  • 3/4 l 鄉ietny krem闚ki 36%
  • 3 p豉skie 造瞠czki 瞠latyny
  • 2 造磬i cukru pudru

Ostudzone spody posmarowa mas kajmakow i posypa orzechami (na jeden sp鏚 daj wi璚ej masy i orzech闚 - b璠zie wierzchem ciasta).

妃ietan ubi na sztywno z cukrem. Doda namoczon i rozpuszczon 瞠latyn. Na sp鏚 na這篡 鄉ietan i przykry drugim ciastem. Sch這dzi w lod闚ce.

Ciasto jest najsmaczniejsze na drugi dzie - pod wp造wem 鄉ietany twarde spody mi瘯n.

smacznego

niedziela, 10 pa寮ziernika 2010

S這necznie za oknem, s這necznie w kuchni. Upiek豉m 鄴販iutk tartcytrynow - cukierniczy klasyk rodem znad Sekwany. Kruche ciasto, delikatny cytrynowy, cho s這dko - kwa郾ykrem i bezowa pierzynka na wierzchu. Ca趾iem apetyczny opis, ale smak... nie do ko鎍a m鎩. Smacznie, ale chyba na pierwszym razie si sko鎍zy. Mo瞠 Wam zasmakuje - spr鏏ujcie.

sk豉dniki (forma do tarty 27 cm):

kruchy sp鏚:

  • 20 dag m彗i
  • 5 造瞠k cukru pudru
  • 1 ma造 cukier waniliowy
  • 1 鄴速ko
  • 10 dag mas豉
  • sk鏎ka starta z 1/2 cytryny

Ze wszystkich sk豉dnik闚 zagnie嗆 kruche ciasto i upiec "na 郵epo" (jak? tak!).

krem cytrynowy:

  • 2 1/2 cytryny
  • 4 ca貫 jajka
  • 1 鄴速ko
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki 鄉ietany krem闚ki

Cytryny sparzy. Zetrze z nich sk鏎k i wycisn望 sok. 妃ietan ubi na sztywno. Jajka i 鄴速ko ubi z cukrem na bia造, puszysty krem. Doda sok i sk鏎k. Delikatnie wmiesza 鄉ietan.

Na podpieczone ciasto wla krem. Piec ok. 50 minut w temp. 150oC.

beza:

  • 6 bia貫k
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 造瞠czki proszku do pieczenia

Bia趾a ubi na sztywno. Powoli wsypywa cukier i ubija, a masa b璠zie b造szcz帷a. Doda proszek, wymiesza. Pian wy這篡 na krem. Zapieka w temp. 250oC. a beza si zrumieni.

smacznego

pi徠ek, 30 kwietnia 2010

Jak pi瘯nie, ciep這 i s這necznie si dzi zrobi這! Nie wiem, jak Wy, ale ja ju poczu豉m si letnio i wakacyjnie... Idealnie w ten nastr鎩 wpisuje si dzisiejsze ciacho. Przygotowa豉m tart (kolejn znowu?) z kremem jogurtowym. Na wierzchu r騜owe grejfruty i galaretka. Ciasto s這dkie i jednocze郾ie z nutk owocowej goryczki. Niestety nie mia豉m ju grejfrutowej galaretki, wi璚 da豉m cytrynow(鈔ednio pasuje), ale i tak ciasto jest bardzo smaczne. Na letnie, no mo瞠 prawie, popo逝dnie w sam raz.

sk豉dniki:

ciasto kruche:

  • 125 g margaryny lub mas豉
  • 4 造磬i cukru pudru
  • 1 szklanka m彗i
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 鄴速ko
  • szczypta soli

Z podanych sk豉dnik闚 przygotowa kruche ciasto wg wskaz闚ek. Ciasto rozwa趾owa, wylepi nim sp鏚 i boki formy do tart. Piec "na 郵epo" przez 15 min. w temp. 200oC, a nast瘼nie jeszcze przez 10 min. ju bez obci捫enia. Ostudzone ciasto wyj望 z formy.

krem jogurtowy:

  • 3/4 bia貫j czekolady
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 250 ml 鄉ietany krem闚ki
  • 5 造瞠k miodu
  • 2 造瞠czki sk鏎ki startej z cytryny
  • 3 造磬i soku z cytryny
  • 1 造磬a 瞠latyny

Czekolad stopi w k徙ieli wodnej i rozsmarowa j na upieczonym cie軼ie. 妃ietan ubi na sztywno, 瞠latyn namoczy w niewielkiej ilo軼i zimnej wody. Gdy nap璚znieje doda sok cytrynowy i rozpu軼i 瞠latyn (robi to zawsze w mikrofali). Jogurt wymiesza z miodem i sk鏎k, doda 瞠latyn. Gdy masa zacznie g瘰tnie - doda bit 鄉ietan. Mas wy這篡 na kruchy sp鏚.

ob這瞠nie:

  • 2 lub 3 r騜owe grejfruty (u mnie 2)
  • galaretka (najlepiej grejfutowa)

Galaretk przygotowa w po這wie porcji wody. Owoce obra ze sk鏎ki oraz b這nek, u這篡 na zastygni皻ym kremie. Zala t篹ej帷 galaretk.

smacznego

鈔oda, 10 marca 2010

Czas na kolejn tart - tym razem z owocami i mas na bazie twarogu do sernika. Sp鏚 to klasyczne ciasto kruche ale bez jajek), na nim masa serowa z dodatkiem rozgniecionych banan闚. Na wierzchu kawa趾i jab貫k i obowi您kowa bezowa pierzynka. Ciasto proste, ale aromatyczne - zw豉szcza banany s dobrze wyczuwalne. Niezbyt s這dkie - dla mi這郾ik闚 tart b璠zie ciekaw odmian.

sk豉dniki:

sp鏚:

  • 150 g margaryny
  • 2 szklanki m彗i
  • 2 - 3 造磬i zimnej wody
  • 1 - 2 造磬i cukru pudru

T逝szcz posieka z m彗 i cukrem. Doda wod i zagnie嗆 kruche ciasto (do嗆 ci篹ko si zagniata). Zawin望 w foli i sch這dzi w lod闚ce przez ok. 45 min.

Ciastem wylepi dno i boki nat逝szczonej formy do tart (30 cm). Sp鏚 podpiec przez ok. 15 min. w temp. 220oC.

nadzienie:

  • 400 g sera na sernik (z wiaderka, ju zmielony)
  • 150 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym
  • 100 g cukru
  • 50 g mas豉
  • 3 jajka
  • 1 造磬a m彗i ziemniaczanej
  • 5 造瞠k 鄉ietany 18%
  • 2 banany
  • 2 du瞠 jab趾a

Sery wymiesza z cukrem i mi瘯kim mas貫m. Doda ca貫 jajka, m彗 i 鄉ietan. Do masy doda rozgniecione widelcem banany. Mas wy這篡 na podpieczony sp鏚. Na wierzchu u這篡 obrane i pokrojone na 鏀emki jab趾a. Piec w temp. 180oC. przez 40 min.

beza:

  • 5 bia貫k
  • 2 cukry waniliowe (po 16 g)
  • szczypta soli

Bia趾a ubi z sol na sztywn pian. Doda cukier i jeszcze chwil miksowa. Pian wy這篡 na podpieczon tart. Piec przez kilka minut a beza lekko si zez這ci.

smacznego

niedziela, 10 stycznia 2010

Uwielbiam wszelkie s這dko軼i, ale gdy maj cho nutk kawow - s moimi faworytami. Czasem jednak potrzebuj odmiany. Dzi zatem nie b璠zie kawowo, ale s這dko i orze德iaj帷o zarazem (chocia nie wiem, czy przy takiej pogodzie potrzeba nam orze德ienia?).

Tarta jest niezwykle prosta do wykonania. ㄠczy s這dycz bezy z kwaskowatymkremem limonkowym. Do嗆 s這dka (nast瘼nym razem dodam mniej cukru), ale z pewno軼i do powt鏎zenia. Polecam!

sk豉dniki:

kruche ciasto:

  • 1 szklanka m彗i
  • 1 造磬a cukru pudru
  • 125 g mas豉 lub margaryny

Do m彗i doda cukier, 造磬 zimnej wody oraz kawa趾i zimnego mas豉 - posieka, a nast瘼nie szybko zagnie嗆. Zawin望 w foli i sch這dzi w lod闚ce ok. 1 godz.

Ciasto rozwa趾owa mi璠zy 2 kawa趾ami folii spo篡wczej do wymiar闚 foremki do tart (25 cm). Foremk nasmarowa mas貫m i wyklei ciastem. Ponak逝wa widelcem. Na cie軼ie u這篡 kr捫ek pergaminu, nasypa fasoli lub grochu. Piec tart 15 min. w temp. 200oC. Nast瘼nie zdj望 papier i piec jeszcze 10 min.

krem:

  • 6 鄴速ek
  • 1puszka mleka skondensownego s這dzonego
  • 4 limonki

草速ka ubi z mlekiem. Z 2 limonek zetrze sk鏎k i doda do 鄴速ek. Ze wszystkich limonek wycisn望 sok (powinno by go 125 ml), doda do kremu. Mas wyla na podpieczony sp鏚. Piec ok. 25 min. w temp. 180oC.

beza:

  • 6 bia貫k
  • 175 g cukru
  • 1 造瞠czka m彗i ziemniaczanej

Bia趾a ubi na sztywn pian. Stopniowo dodawa cukier i m彗. Bez wy這篡 na podpieczone ciasto. Piec ok. 10 min. a beza lekko si zez這ci.

smacznego

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery
Kuchnia Wielkanocna 2010
Sezon Truskawkowy 2010