przepisy na ulubione s這dko軼i

pierniczkowo

niedziela, 27 grudnia 2009

Tyle by這 przygotowa: mieszkania pucowanie, bieganie po sklepach, strojenie choinki, kuchenne szale雟two...A dzi po 安i皻ach pozosta豉 pe軟a lod闚ka i ...przepe軟ione brzuchy. By tak szybko nie utraci bo穎narodzeniowej atmosfery, przedstawi Wam cz窷 tegorocznej dekoracji - piernikow chatk.

To by m鎩 debiut budowlany. W dekorowaniu dzielnie pomaga造 mi Zuzia i Tosia (zw豉szcza w podjadaniu s這dko軼i), ale ze sk豉daniem 軼ian musia豉m si zmierzy sama. Nie by這 豉two. Domek jednak nadal stoi, cieszy kolorami, pachnie i ...czeka na schrupanie.

鈔oda, 23 grudnia 2009

Ciasto piernikowe zaw豉dn窸o mn w tym roku na ca貫go! I wcale nie dlatego, 瞠 jestem jego wielk smakoszk, ale za mo磧iwo軼i, jakie daje. Upiek豉m ju puchate pierniczki udekorowane lukrem (w notce o piernikowym szale雟twie), ale tak瞠 witra篡ki, kt鏎e nie tylko ciesz oko, ale s 鈍ietnym drobiazgiem pod choink. Zrobi豉m w nich dziurki, przewlek豉m ozdobne sznureczki. Zapakowa豉m w dekoracyjne sakiewki ze wst捫eczk. Jeszcze tylko bilecik z 篡czeniami i... prezent gotowy.

Ma豉 rzecz, a cieszy. Nie tylko obdarowanego, ale te "producent闚", czyli mnie i starsz c鏎k. Polecam - my wr璚zamy je wszystkim znajomym:paniom w przedszkolu, w zaprzyja幡ionych sklepikach, s御iadom. Ot, taka nowa 鈍i徠eczna tradycja.

niedziela, 06 grudnia 2009

Nigdy nie by豉m wielk mi這郾iczk pierniczk闚. Piernik prze這穎ny powid豉mi-owszem, ale korzenne male雟twa-to ju niekoniecznie. Kiedy jednak pojawi造 si dziewczynki, to w豉軼iwie dla zabawy i budowania 鈍i徠ecznej atmosfery skusi豉m si. W ubieg造m roku by造 pierniczki z witra篡kami, kt鏎e rozdawali鄉y przyjacio這m i znajomym wraz ze 鈍i徠ecznymi 篡czeniami. W tym roku kupi豉m kolejn porcj foremek i ruszy豉 zabawa, kt鏎ej ulegaj nie tylko moje c鏎ki...

Skusi豉m si na przepis od Dorotus na pierniczki prawie jak alpejskie:s puchate, mi瘯kie, aromatyczne. Upiek造鄉y ca陰 g鏎 pierniczk闚, cz窷 ju szczelnie zamkni皻a czeka na 安i皻a, cz窷 udekorowa造鄉y i podjadamy.

Kto jeszcze nie upiek-do dzie豉! Przepis jest 鈍ietny, nieskomplikowany, pierniczki s pyszne.

Przed nami jeszcze piernikowe witra篡ki oraz chatka z piernika, ale to ju za kilka dni...

Pierniczki bior udzia w Kuchni 鈍i徠ecznej i noworocznej oraz III Festiwalu pierniczk闚 oczywi軼ie!

sk豉dniki:

  • 1/2 kg m彗i
  • 4 鄴速ka
  • 1 bia趾o
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 造磬i kakao
  • 125 g mas豉
  • 100 ml g瘰tej, kwa郾ej 鄉ietany
  • 200 g miodu
  • 2 造瞠czki sody
  • 1 造磬a kawy rozpuszczalnej
  • 1 opakowanie przyprawy do piernik闚 (u mnie Kotanyi)

Ciasto nale篡 wykona na 24 godziny przed pieczeniem!

Mi鏚 zagotowa z przypraw. Doda mas這, aby si rozpu軼i這. Wystudzi. Do 鄉ietany (o temp. pokojowej)doda sod i pozostawi na kilka minut, aby "wyros這". Bia趾a ubi na sztywn pian, doda cukier, a nast瘼nie 鄴速ka. M彗 wymiesza z kakao i kaw. Wla mi鏚, 鄉ietan oraz jajka. Ciasto wymiesza (jest do嗆 rzadkie), przykry i w這篡 do lod闚ki na 24 godz.

Ciasto wyrobi podsypuj帷 sporo m彗(reszt ciasta trzymam w lod闚ce).Rozwa趾owa na grubo嗆 3-4mm, wykrawa pierniczki. Uk豉da na papierze do pieczenia, piec w temp. 180o C. przez ok. 7 minut. Ostudzone udekorowa.

smacznego

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery
Kuchnia Wielkanocna 2010
Sezon Truskawkowy 2010