przepisy na ulubione s這dko軼i

ciasteczkowo

sobota, 01 lutego 2014

Chyba ka盥y, kto widzia je u Dorotki zakocha si w nich do szale雟twa! Wygl康aj tak s這dko i zabawnie. Ja te postanowi豉m je upiec na tegoroczny fina WO同 organizowany w naszym mie軼ie (by豉 to s這dka kawiarenka w Centrum Kultury Dziecka).

疾 wygl康aj ob喚dnie to pewne, ale smak? Cz瘰to tak jest, 瞠 co lepiej wygl康a ni smakuje. Kruche ciasto, pianka i lukier nie mog powali smakosza, ale u鄉iech na twarzach dzieci – te si liczy! Je郵i zatem chcecie sprawi rado嗆 dzieciom jeszcze tej zimy – upieczcie. A 瞠 (przynajmniej u mnie) odwil - to wypiek bardzo na czasie!

sk豉dniki na ok. 40 sztuk:

ciasto:

· 200 g mas豉

· ½ szklanki cukru pudru

· 1 du瞠 jajko

· 2 ½ szklanki m彗i

· szczypta soli

· ekstrakt waniliowy lub starta sk鏎ka z po這wy cytryny (u mnie cytryna)

Ze wszystkich sk豉dnik闚 zagnie嗆 kruche ciasto(wg tych wskaz闚ek). Zawin望 w foli i sch這dzi w lod闚ce przez co najmniej 1 godzin (mo積a nawet ca陰 noc).

Wa趾owa porcje ciasta na grubo嗆 ok. 3 mm i wycina k馧ka o 鈔ednicy 8 cm. Uk豉da na blaszce wy這穎nej papierem. Piec w temp. 180oC przez ok. 15 min. A si zez這c. Ostudzi.

lukier:

· 2 bia趾a

· 2 szklanki cukru pudru

· barwniki spo篡wcze: czarny, czerwony, zielony lub inne

· pianki marshmallow

Bia趾a ubi na sztywn pian. Stopniowo wsypywa cukier i miksowa a masa b璠zie b造szcz帷a i sztywna.

Na ka盥ym ciastku zrobi plam z lukru i przyklei piank. Reszt lukru zabarwi na wybrane kolory i udekorowa ciastka dodaj帷 oczy, guziki, 豉pki, nosy i… co Wam podpowie wyobra幡ia.

smacznego

niedziela, 13 lutego 2011

Uwielbiam je! W豉軼iwie nie wiem co jeszcze napisa: malutkie kuleczki z ciasta ptysiowego kryj帷e w sobie krem na bazie 鄴速ek i bitej 鄉ietany. Idealne na przyj璚ie (zw豉szcza teraz w karnawale). Uwaga! uzale積iaj: na jednym si nie sko鎍zy! Pycha. Serdecznie polecam.

sk豉dniki (ok. 30 sztuk):

ciasto ptysiowe:

  • 1 szklanka wody
  • 60 g mas豉 lub margaryny
  • 150 g m彗i
  • 4 jajka
  • szczypta soli

Przygotowa ciasto ptysiowe wg wskaz闚ek (s tutaj). Na這篡 ciasto do r瘯awa cukierniczego z ko鎍闚k w kszta販ie gwiazdki. Na wy這穎nej papierem do pieczenia blaszce wyciska kuleczki wielko軼i orzecha w這skiego. Piec w temp. 200oC. przez ok. 30 minut. Ostudzi w zamkni皻ym piekarniku.

krem:

  • 3 鄴速ka
  • 1/4 l 鄉ietany krem闚ki
  • 50 g cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 造瞠czki 瞠latyny

草速ka utrze z cukrami na bia陰, puszyst mas. 疾latyn namoczy w 1/4 fili瘸niki wody-gdy nap璚znieje - rozpu軼i w mikrofali. 疾latyn doda do masy 鄴速kowej. 妃ietan ubi na sztywno i wmiesza do 鄴速ek. Sch這dzi krem a st篹eje.

Do r瘯awa cukierniczego na這篡 ko鎍闚k z ma造m otworkiem, w這篡 krem. Nadziewa profitrolki kremem, a b璠 pe軟e - nale篡 uwa瘸, aby krem nie "rozsadzi" ciasteczek. Przed podaniem sch這dzi.

smacznego

sobota, 20 marca 2010

Ciasto si sko鎍zy這, a tu ch耩 na s這dko軼i? Zagniatam szybko ciasto i po godzince mam ciasteczka do fili瘸nki ukochanej kawusi. Kruche ro磬i o smaku orzechowo - kawowym mo積a przechowywa w pude趾u "na czarn godzin", gdy chce si s這dkie...

sk豉dniki (wysz這 mi 50 sztuk):

  • 300 g m彗i
  • 100 g cukru pudru
  • 50 g zmielonych migda堯w
  • 50 g zmielonych orzech闚
  • 180 g mas豉
  • 4 造磬i cappuccino w proszku (da豉m o smaku waniliowym)
  • szczypta soli

Cappuccino wymiesza z 50 ml gor帷ej wody. Wymiesza i ostudzi. M彗 wymiesza z orzechami, migda豉mi, sol i cukrem. Doda kawa趾i zimnego mas豉, posieka. Doda ostudzone cappuccino i zagnie嗆 g豉dkie ciasto. Zawin望 w foli i sch這dzi w lod闚ce przez ok. 1-2 godz.

Z ciasta formowa wa貫czki o grubo軼i ok. 1 cm i d逝go軼i 6 cm ze spiczastymi ko鎍ami. Uk豉da na blasze wy這穎nej papierem do pieczenia nadaj帷 ciastkom kszta速 ro磬闚. Piec w temp. 180o C. przez ok. 8-10 min. Ostudzone mo積a ozdobi czekolad.

smacznego

czwartek, 04 marca 2010

Dawno temu piek豉m rurki z ciasta francuskiego nadziewane 鄉ietan z truskawkami. Niestety zrobienie ciasta francuskiego zajmuje "nieco" czasu, wi璚 rzadko wracam do tego przepisu. Kiedy znalaz豉m u Dorotus przepis na rurki, ale z kruchego ciasta - by豉m pewna, 瞠 ta szybsza wersja jest dla mnie! I nie pomyli豉m si. Ciasto robi si b造skawicznie, potem ju tylko zabawa z formowaniem rurek. S nieziemsko kruche i delikatne, nadzia豉m je bit 鄉ietan, cho inne kremy te b璠 pasowa. Zrobi豉m po這w porcji i to by b陰d: warto zrobi ca這嗆, a puste rurki przechowywa w zamkni皻ym pude趾u. W razie niespodziewanych go軼i b璠 w sam raz. S pyszne - zr鏏cie koniecznie!

sk豉dniki (ok. 60 sztuk):

  • 1/2 kg m彗i
  • 25 dag mas豉 lub margaryny
  • 25 dag kwa郾ej g瘰tej 鄉ietany
  • szczypta soli

Wszystkie sk豉dniki zagnie嗆 szybko na g豉dkie ciasto (zobacz jak). Zawin望 w foli i sch這dzi w lod闚ce (zrobi豉m ciasto dzie przed pieczeniem). Ciasto cienko rozwa趾owa, poci望 na paski o szeroko軼i 1,5 cm. Metalowe foremki do rurek posmarowa t逝szczem, nawija paski ciasta (musz lekko nachodzi na siebie). Rurki posmarowa wod i posypa cukrem. Rurki ukada na blasze wy這穎nej papierem do pieczenia. Piec ok. 15 min. w temp. 200oC.

Rurki delikatnie zdejmowa z foremek.

Za pomoc r瘯awa cukierniczego nadziewa rurki ubit na sztywno 鄉ietan krem闚k z dodatkiem cukru pudru. Nadziane rurki nale篡 szybko podawa, bo zbyt d逝go przechowywane trac krucho嗆.

smacznego

鈔oda, 17 lutego 2010

W niedziel wieczorem pad nam internet. Dramat. Okaza這 si, 瞠 moje uzale積ienie od blog闚 jest faktem i niemo積o嗆 odwiedzania Was by豉 dla mnie tortur. Ale dzi ju mam 陰czno嗆 ze 鈍iatem, wi璚 czym pr璠zej loguj si i jestem!

Wczorajsze Ostatki uczcili鄉y domowymi faworkami i r騜yczkami. To samo ciasto, ale kszta速 ciekawszy. I mimo,瞠 od dzi nastaje czas postu, to podaj m鎩 faworkowy przepis. Ciasto jest 豉twe do wykonania, a ciasteczka wychodz niezwykle kruche. To oczywi軼ie zas逝ga 鄴速ek oraz bezlitosnego bicia wa趾iem, aby napowietrzy ciasto.

sk豉dniki:

  • 30 dag m彗i
  • 6 鄴速ek
  • 2 造磬i mas豉
  • 1 造磬a cukru pudru
  • 2 造磬i spirytusu
  • 3 造zki g瘰tej 鄉ietany
  • smalec (tak!) do sma瞠nia

Wszystkie sk豉dniki zagnie嗆 razem na g豉dkie ciasto. Nast瘼nie uderza wa趾iem przez ok. 5 min., aby napowietrzy ciasto. Wa趾owa cieniute鎥o, niewiele podsypuj帷 m彗. Z ciasta wycina faworki. Sma篡 na gor帷ym smalcu.

Aby wykona r騜e nale篡 z ciasta wycina k馧ka w 3 rozmiarach, naci望 w kilku miejscach. Skleja odrobin bia趾a. K豉嗆 na gor帷y t逝szcz p豉tkami do do逝. Odwr鏂i.

Usma穎ne ciastka uk豉da na r璚znikach papierowych, aby ods帷zy z t逝szczu. Obficie posypa cukrem pudrem. Na 鈔odku r騜yczek u這篡 wisienk z konfitury lub d瞠m.

Z podanej porcji wysz這 mi 11 r騜 i ca造 p馧misek fawork闚.

smacznego

czwartek, 17 grudnia 2009

Ze 安i徠 Bo瞠go Narodzenia ciesz si jak dziecko. Nie chodzi mi wcale o to, co znajd pod choink, ale o wszelkie do 安i徠 przygotowania (poza sprz徠aniem oczywi軼ie). Kulinarne szale雟two i dekorowanie mieszkania to moja pasja. Ju wkr鏒ce czas ubierania choinki, na kt鏎 przygotowuj dekoracje - w tym roku tak瞠 jadalne.

Przygotowa豉m razem z Zuzi twaro磬owe laseczki, ale...do choinki nie doczekaj, bo rodzinka je wr璚z poch這n窸a! Wykonanie zajmuje kilka minut, sk豉dniki-do kupienia w ka盥ym sklepie, smak-hmm-鄉ietankowy, mi瘯kie w 鈔odku, chrupi帷e na zewn徠rz. Najlepsze jeszcze ciep貫.

Laseczki s moj propozycj w akcji S這dycze na choink oraz Kuchni 鈍i徠ecznej i noworocznej.

sk豉dniki:

  • 25 dag bia貫go sera (u篡豉m p馧t逝stego)
  • 1 jajko
  • 1 1/2 szklanki m彗i
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 ma造 cukier waniliowy (8 g)
  • 2 造磬i g瘰tej 鄉ietany
  • 1 造瞠czka proszku do pieczenia

Ser zmieli lub przetrze przez prask do ziemniak闚. Doda reszt sk豉dnik闚 i zagnie嗆g豉dkie, spr篹yste ciasto (przypomina ciasto na leniwe). Z ciasta formowa cienkie wa貫czki (grubo軼i o堯wka), podsypuj帷 lekko m彗. Uk豉da na blaszce wy這穎nej pergaminem, formuj帷 laseczki. Posmarowa roztrzepanym jajkiem. Piec w temp. 180o C. przez ok. 15-20 minut.

Ciasteczka mo積a posypa cukrem pudrem lub polukrowa. Mnie bardziej smakowa造 bez lukru, jeszcze ciep貫.

smacznego

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery
Kuchnia Wielkanocna 2010
Sezon Truskawkowy 2010