przepisy na ulubione s這dko軼i

w korcu maku

sobota, 08 lutego 2014

To jest ciasto idealne: nie za s這dkie, z nutk kawy, elegancko wygl康aj帷e. Kiedy je zobaczy豉m u Asi wiedzia豉m, 瞠 musz spr鏏owa! Jest proste w przygotowaniu, zrobione rano fantastycznie b璠zie smakowa z popo逝dniow fili瘸nk kawy. Macie troch maku, 簑rawin i mascarpone? To do kuchni!

sk豉dniki (prostok徠na blaszka 20x30 cm):

biszkopt:

· 4 jajka (osobno 鄴速ka i bia趾a)

· 100 g cukru

· 70 g m彗i

· 3 造磬i m彗i ziemniaczanej

· 2 造磬i maku suchego z torebki

· kilka kropel aromatu migda這wego

Bia趾a ubi na sztywn pian. Stopniowo dosypywa cukier ca造 czas miksuj帷 ok. 2 minuty. Doda 鄴速ka. Do masy przesia obie m彗i i delikatnie wymiesza. Doda mak i aromat.

Mas prze這篡 do wy這穎nej papierem blaszki. Piec w temp. 175oC przez ok. 20 minut. Ostudzi.

nas帷zenie:

· ok. 100 ml amaretto

· 1 s這iczek 簑rawiny do mi瘰 (230 g)

Likierem nas帷zy ostudzony biszkopt. Wy這篡 簑rawin.

masa kawowa:

· 250 g mascarpone

· 400 ml 鄉ietany krem闚ki 30%

· 2 造磬i cukru pudru

· 6 造瞠k amaretto

· 1 造磬a 瞠latyny

· 1 造磬a kawy rozpuszczalnej

Kaw rozpu軼i w 4 造磬ach gor帷ej wody. 疾latyn namoczy w 3 造磬ach zimnej wody, a gdy nap璚znieje rozpu軼i w mikrofali. Po陰czy kaw z 瞠latyn i likierem.

Po這w porcji 鄉ietany miksowa przez ok. 1 minut razem z serkiem a masa b璠zie g瘰ta. Wla 瞠latyn. Reszt 鄉ietany ubi na sztywno z cukrem i delikatnie wmiesza do masy.

Krem rozsmarowa na warstwie 簑rawiny. Ciasto sch這dzi w lod闚ce do czasu st篹enia kremu.

polewa czekoladowa:

· 130 ml 鄉ietany krem闚ki

· 100 g gorzkiej lub deserowej czekolady

妃ietan zagotowa razem z kawa趾ami czekolady a powstanie g豉dka masa. Ostudzi. Polew posmarowa wierzch ciasta. Mo積a udekorowa namoczon w amaretto suszona 簑rawin.

smacznego

pi徠ek, 06 stycznia 2012

Bo瞠 Narodzenie bez maku? Niemo磧iwe! Aby urozmaici tradycj przygotowa豉m na 安i皻a makowiec z dodatkiem konfitury wi郾iowej. Inna by豉 te forma ciasta - zamiast zawijanego, klasycznego - warstwy ciasta i maku u這穎ne poziomo. Dzi瘯i temu omin窸o mnie rozczarowanie zwi您ane z odpadaj帷 sk鏎k:-) Efekt fantastyczny - masa makowa by豉 niezwykle wilgotna, dodatek wi郾i wzbogaci smak. Warto upiec nie czekaj帷 do kolejnych 安i徠.

Przepis pochodzi z grudniowego numeru Mojego gotowania.

sk豉dniki (prostok徠na blaszka):

ciasto dro盥穎we:

  • 5 dag 鈍ie篡ch dro盥篡
  • 6 造瞠k cukru
  • 3/4 szklanki letniego mleka
  • 3 szklanki m彗i
  • 1造瞠czka soli
  • 6 jajek (osobno 鄴速ka i bia趾a)
  • 15 dag roztopionego mas豉
  • 1 1/2 造磬i oleju
  • 1 1/2 造磬i spirytusu
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 2 s這iki konfitury lub d瞠mu z ca造mi wi郾iami

Dro盥瞠 wymiesza z cukrem i mlekiem, odstawi do wyro郾i璚ia. Doda m彗, 鄴速ka, s鏊, spirytus. Wyrobi ciasto, a b璠zie odchodzi這 od r瘯i. Wla t逝szcz, wyrobi. Odstawi przykryte 軼iereczk w ciep貫 miejsce do wyro郾i璚ia.

masa makowa:

  • 1/2 kg maku
  • 15 dag cukru
  • 1 造磬a miodu
  • 1 造磬a mi瘯kiego mas豉
  • aromat migda這wy
  • rodzynki, sk鏎ka pomara鎍zowa, orzechy i inne bakalie wg uznania

Mak wsypa do wrz徠ku, pozostawi na 12 godzin (robi to zawsze dzie wcze郾iej). Os帷zony mak zemle dwa razy w maszynce - drugi raz dodaj帷 cukier. Do maku doda pozosta貫 sk豉dniki. Na ko鎍u wmiesza ubit pian z bia貫k.

Ciasto podzieli na 3 r闚ne cz窷ci i rozwa趾owa do wymiar闚 blaszki. Form wy這篡 papierem do pieczenia, na這篡 jeden placek. Posmarowa konfitur z jednego s這iczka, na這篡 po這w masy makowej. Czynno軼 powt鏎zy - wierzch musi stanowi ciasto. Piec ok. 40 minut w temp. 180oC. Je郵i ciasto ju sie zrumieni i zacznie wybrzusza - mo積a po這篡 na nie inn blaszk dla obci捫enia.

Ostudzone ciasto polukrowa lub pola czekolad.

smacznego

niedziela, 19 grudnia 2010

Nie wyobra瘸m sobie Bo瞠go Narodzenia bez makowca na cie軼ie dro盥穎wym. Nie zra瘸 mnie nawet p瘯aj帷a sk鏎ka, o czym pisa豉m ju rok temu. Jednak w tym roku nie b璠 wierna tradycji i zamieni makowiec na nowy przepis.

Makowiec ma wiele zalet: wilgotny, pe軟y bakalii, szybki do wykonania, no i sk鏎ka nie p瘯a ;-) Mo瞠 nie wygl康a zbyt pi瘯nie, ale smak to wynagradza.

B璠zie go軼i na tegorocznym 鈍i徠ecznym stole. Spr鏏ujcie i Wy!

sk豉dniki (prostok徠na blaszka 20x20 cm):

  • 30 dag suchego maku
  • 1/2 l mleka
  • 30 dag cukru
  • 3 szklanki utartych jab貫k (starte na grubych oczkach)
  • 6 jajek
  • 7 造瞠k kaszy manny
  • 1/2 opakowania Kasi
  • 1 造瞠czka proszku do pieczenia
  • rodzynki, kandyzowana sk鏎ka pomara鎍zowa, orzechy, figi
  • aromat migda這wy

Mleko zagotowa. Wsypa mak i gotowa 15 minut. Ostudzi i dobrze os帷zy na g瘰tym sicie. Mak zmieli dwukrotnie w maszynce.

Margaryn utrze z cukrem i 鄴速kami. Porcjami dodawa mak, kasz mann, proszek i aromat. Doda namoczone bakalie, sk鏎k i orzechy. Wmiesza utarte jab趾a. Ubi pian z bia貫k i doda do ciasta.

Blaszk wy這篡 papierem do pieczenia, wy這篡 mas, wyr闚na wierzch. Piec 50 minut w temp. 180oC.

Ostudzone ciasto pola polew czekoladow, posypa wi鏎kami kokosowymi.

smacznego

鈔oda, 30 grudnia 2009

Uwielbiam makowiec. Z du膨 ilo軼i masy pe軟ej bakalii, na dro盥穎wym cie軼ie, polukrowany. S這wem klasyk. Nauczy豉m si go piec wiele lat temu od mojej nie篡j帷ej ju Babci i mimo, 瞠 wymaga po鈍i璚enia mu sporo czasu - nie wyobra瘸m sobie bez niego Bo瞠go Narodzenia. Co prawda, w trakcie przygotowa my郵, 瞠 upiek go te latem, skoro tak go lubi, ale...nigdy nie dotrzymuj s這wa.

M鎩 makowiec ma jednak jedn wad - zawsze P艼A! Zawijam go w papier do pieczenia, przed na這瞠niem maku posypuj bu趾 tart, wszystko na nic! P瘯a i ju! Ale i tak go uwielbiamy. Id ukroi sobie kawa貫czek...

Na zdj璚iach wida obowi您kow "dziur" (pozowa makowiec z niewielk dziur i maku te jako mniej mu si dosta這...).

Makowiec bierze udzia w akcji Olgi Kuchnia 鈍i徠eczna i noworoczna oraz w Festiwalu(s)maku.

sk豉dniki na 3 du瞠 makowce:

ciasto dro盥穎we:

  • 1 kg m彗i
  • 150 g cukru
  • 2 szklanki mleka
  • 3 jajka
  • 125 g mas豉
  • 100 g dro盥篡
  • szczypta soli

Mleko podgrzewam. Do 1 szklanki wkruszam dro盥瞠, dodaj 2 造磬i cukru i m彗i. Odstawiam rozczyn w ciep貫 miejsce, aby ur鏀. Jajka ubijam z cukrem. Do m彗i dodaj jajka, wyro郾i皻e dro盥瞠, reszt mleka i s鏊. Wyrabiam ciasto. Gdy zaczyna odchodzi od miski wlewam roztopiony t逝szcz i dalej wyrabiam ciasto. Przykrywam 軼iereczk i odstawiam w ciep貫 miejsce, aby ciasto podwoi這 swoj obj皻o嗆 (ok. 1 godz.).

masa makowa:

  • 600 g suchego maku
  • 200 g cukru
  • 4-5 造瞠k miodu
  • olejek migda這wy
  • 2 gar軼ie rozmaitych orzech闚 (w這skie, laskowe, migda造)
  • 2 gar軼ie rodzynek
  • kilka suszonych fig i daktyli
  • kandyzowana sk鏎ka pomara鎍zowa
  • 125 g mas豉

Dzie wcze郾iej gotuj mak przez ok. 15 minut pod przykryciem (to konieczne, bo pryska, jak szalony) i pozostawiam w tej wodzie na 12 godz.

Mak dobrze odciskam i miel w maszynce 1 raz. Za drugim razem miel go z orzechami i cukrem. Do zmielonego maku dodaj mi鏚, namoczone rodzynki, pokrojone figii daktyle (te wcze郾iej namoczone), sk鏎k, olejek. Rozpuszczam t逝szcz i wrzucam do niego mak, sma輳 kilka minut.

Wyro郾i皻e ciasto dziel na 3 cz窷ci. Rozwa趾owuj, smaruj roztopionym mas貫m, posypuj tart bu趾. Wyk豉dam 1/3 masy makowej, zawijam kr鏒sze boki do wewn徠rz i zwijam makowiec. Zawijam w papier do pieczenia (ko鎍e papieru pod sp鏚), wk豉dam do keks闚ki. Piek w temp. 180oC przez ok. 45 min.

Po wystudzeniu lukruj i posypuj kandyzowan sk鏎k pomara鎍zow.

smacznego

鈔oda, 11 listopada 2009

Ostatnio zrobi這 si u mnie zbyt kawowo (sama nie wierz, 瞠 to pisz),bo wypiek闚 o posmaku kawy sobie nie 瘸這wa豉m. Wi璚 dzi inny smak. Upiek豉m rolad makow (ju tak 鈍i徠ecznie si zrobi這), a krem przygotowa豉m z dodatkiem orzech闚. Poniewa to krem ma郵any, a takie bywaj md貫 - doda豉m solidn porcj advocata. Krem zyska na wyrazie, posmak alkoholu jest dobrze wyczuwalny, fajnie pasuje do orzech闚 i maku. W tak pogod jak dzi - potrafi poprawi humor. Polecam!

Rolada jest moj propozycj do Orzechowego tygodnia oraz Kuchni 鈍i徠ecznej i noworocznej.

sk豉dniki:

biszkopt:

  • 4 jajka (osobno bia趾a i 鄴速ka)
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki m彗i
  • 3/4 szklanki suchego maku
  • 造瞠czka proszku do pieczenia

Bia趾a ubi na sztywn pian. Stopniowo dodawa cukier. Doda 鄴速ka. Suche sk豉dniki wymiesza razem i delikatnie domiesza do masy jajecznej. Du膨 blaszk wy這篡 pergaminem, wyla ciasto. Piec ok. 10-15 minut w temp. 180o.

Gor帷y biszkopt wy這篡 na 軼iereczk (wierzch ciasta lekko posypuj cukrem, aby ciasto nie przyklei這 si do 軼ierki), zdj望 papier. Ciasto zwin望 razem ze 軼iereczk. Ostudzi.

krem:

  • 15 dag zmielnych orzech闚 w這skich
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 20 dag mas豉
  • 100 ml likieru advocat

Mi瘯kie mas這 utrze z cukrem. Doda orzechy, wlewa stopniowo likier. Zimn rolad rozwin望, posmarowa kremem i ponownie zrolowa. Pola polew czekoladow. Sch這dzi w lod闚ce, aby krem dobrze st篹a.

smacznego

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery
Kuchnia Wielkanocna 2010
Sezon Truskawkowy 2010