przepisy na ulubione s這dko軼i

z garnka i patelni

niedziela, 17 czerwca 2012

S這neczne, ciep貫 popo逝dnie, a do szcz窷cia brakuje tylko czego s這dkiego. Ciasta nie mam, ale w lod闚ce kilka sk豉dnik闚, z kt鏎ych w 15 minut przygotowa豉m placuszki. Niezwykle delikatne, puszyste, niemal jak biszkopciki. Zasiedli鄉y przy stole i znikn窸y w kilka chwil! Macie w domu truskawki? To do dzie豉!

sk豉dniki:

  • 3 jajka (osobno 鄴速ka i bia趾a)
  • 100 g m彗i
  • 1 szklanka kefiru
  • 1/2 造瞠czki proszku do pieczenia
  • 1 造瞠czka sk鏎ki startej z cytryny
  • 1 造瞠czka cukru waniliowego
  • ok. 300 g truskawek

草速ka zmiksowa z m彗, proszkiem, cukrem i kefirem. Doda sk鏎k z cytryny i pokrojone w plasterki owoce. Ubi pian z bia貫k i delikatnie domiesza do ciasta. Z ciasta formowa placuszki, sma篡 na z這ty kolor z obu stron (nale篡 je ostro積ie przewraca, gdy s bardzo delikatne). Posypa cukrem pudrem i ... zajada.

smacznego

niedziela, 12 wrze郾ia 2010

Tegoroczny wrzesie daje mi w ko嗆. Obie dziewczynki odprawi do przedszkola (z Zuzi nie ma k這pot闚, ale Tosia to dopiero trzylatek, wi璚...). Zmiany w pracy nie pozwalaj na wytchnienie, gdy wracamy do domu nie wiem, w co r璚e w這篡. Cierpi na tym pasja pieczenia, o wyszukanych s這dko軼iach mowy nie ma:-((

Dzi na drugie 郾iadanie usma篡豉m placuszki z bia造m serem. Bardzo delikatne, z wyra幡ie wyczuwalnym smakiem twarogu. Dziewczynkom bardzo smakowa造.

sk豉dniki (wysz這 8 placuszk闚):

  • 250 g bia貫go sera
  • 1/3 szklanki m彗i
  • 2 jajka
  • 2 造磬i 鄉ietany 22%
  • 25 g mas豉
  • 3 造瞠czki cukru waniliowego
  • szczypta soli

Ser zemle w maszynce (najlepiej dwukrotnie). Jajka roztrzepa widelcem, wla do sera. Starannie utrze (mo積a mikserem). Mas這 roztopi. Wla do sera razem ze 鄉ietan, sol i cukrem. Mas dobrze wymiesza - powinna by pulchna, o konsystencji ciasta biszkoptowego.

Olej rozgrza na patelni,造磬 nak豉da porcje ciasta formuj帷 placuszki. Sma篡 po obu stronach na rumiano. Posypa cukrem pudrem.

Mo積a poda je z konfitur, a rezygnuj帷 z cukru waniliowego - b璠 pasowa do obiadu.

smacznego

pi徠ek, 19 lutego 2010

Pierogi z serem - ich smak zna chyba ka盥y. Pami皻amy je z przedszkola, szko造, od babci (moja Babcia skleja豉 pierogi robi帷 dekoracyjn spiralk, ale nie zd捫y豉m si tego nauczy:((). Dzi nieco zapomniane, a szkoda. Smakuj wspaniale, s 豉twe do przygotowania, niedrogie. Warto je sobie przypomnie!

sk豉dniki (ok. 50 sztuk):

ciasto:

  • ok. 80 dag m彗i
  • 2 jajka
  • 1 szklanka letniej wody
  • s鏊

Do m彗i z sol wbi jajka i wla wod. Wymiesza a sk豉dniki sie po陰cz. Wyrobi ciasto na stolnicy. Odrywa kawa趾i ciasta i wa趾owa podsypuj帷 m彗. Wykrawa kszta速 k馧ek (szklank lub foremk). Na kr捫kach uk豉da po 造瞠czce sera. Pierogi dobrze sklei. W garnku zagotowa wod z sol. Na wrz徠ek wrzuca pierogi, gotowa ok. 5 min. od wyp造ni璚ia.

Podawa z bu貫czk zrumienion na ma郵e lub 鄉ietan. Mo積a posypa cukrem i cynamonem.

farsz:

  • 90 dag bia貫go sera
  • 1 jajko
  • 1 鄴速ko
  • 5-6 造瞠k cukru
  • cynamon

Ser zmieli w maszynce. Doda reszt sk豉dnik闚, dobrze wymiesza. Farsz nak豉da na kr捫ki ciasta.

smacznego

poniedzia貫k, 18 stycznia 2010

Tydzie bez nowego wpisu, a wi璚 i bez ciasta? Niestety tak. Mi這嗆 do s這dko軼i przegra豉 z przezi瑿ieniem, wi璚 zamiast pichci w kuchni, raczy豉m si antybiotykiem i syropami. Dzi jest ju lepiej, wi璚 od razu ruszy豉m do kuchni. Co prawda jeszcze nie piek豉m,ale usma篡豉m placuszki - idealne na drugie 郾iadanie lub podwieczorek.

Placuszki z dodatkiem kefiru nie s s這dkie, maj raczej kwaskowaty smak. Doda豉m do nich starte jab趾o, posypa豉m cukrem pudrem. Mo積a doda rodzynki (namoczone w rumie?) lub poda z domow konfitur. ζtwe i smakowite - polecam!

sk豉dniki na 10 placuszk闚:

  • 1 szklanka m彗i
  • 1 szklanka kefiru
  • 1 jajko (osobno 鄴速ko i bia趾o)
  • p馧 造瞠czki proszku do pieczenia
  • 1 du瞠 jab趾o
  • ewentualnie 3 造磬i rodzynek namoczonych w 2 造磬ach rumu

W misce robota wymiesza m彗, proszek, kefir i 鄴速ko. Wstawi na kilka minut do lod闚ki. Bia趾o ubi ze szczypt soli na sztywn pian. Jab趾o obra i zetrze na grubych oczkach tarki. Do ciasta doda jab趾o oraz pian, ewentualnie wrzuci os帷zone rodzynki.

Na patelni rozgrza mas這, 造磬 nak豉da porcje ciasta (jest do嗆 rzadki). Sma篡 z obu stron na z這ty kolor. Posypa cukrem pudrem lub pola konfitur.

smacznego

czwartek, 22 pa寮ziernika 2009

Dzi kolejna propozycja na ma貫 conieco z patelni. S to placuszki dro盥穎we - puszyste, o wyczuwalnym smaku dro盥穎wym. Daj du穎 mo磧iwo軼i do modyfikacji: mo積a poda je samodzielnie posypane cukrem pudrem, ale tak瞠 z konfitur, owocami lub bit 鄉ietank. Tym razem zanurzy豉m w cie軼ie plasterki jab貫k, a ca這嗆 posypa豉m cukrem. Pychotka - nie tylko dla dzieciak闚! Gor帷o polecam na ciep造 podwieczorek.

sk豉dniki:

  • 1/2 kg m彗i
  • 5 dag 鈍ie篡ch dro盥篡
  • 2 造磬i cukru
  • 1 1/2 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • olej do sma瞠nia

Do miski wsypa m彗 i szczypt soli. Zrobi do貫k, wkruszy dro盥瞠, zasypa cukrem i wla ok. 1/2 szklanki ciep貫go mleka. Wymiesza i odstawi na ok. 15 minut, aby zaczyn ur鏀.

Gdy rozczyn uro郾ie - wbi jajko, wla reszt ciep貫go mleka i wymiesza ciasto (masa powinna by do嗆 g瘰ta - jak 鄉ietana). Przykry i odstawi w ciep貫 miejsce na ok. 1 1/2 godziny, aby uros這.

Na rozgrzan patelni nak豉da 造磬 ciasto (造磬 warto za ka盥ym razem umoczy w zimnej wodzie - 豉twiej wtedy na這篡 mas), sma篡 na z這ty kolor z obu stron. Podawa na ciep這 - propozycje poda豉m we wst瘼ie.

P.S.

Tak jak napisa豉m, w cie軼ie macza豉m plasterki obranych i pozbawionych gniazd nasiennych jab貫k - wysz造 takie jab趾a w cie軼ie.

smacznego

sobota, 17 pa寮ziernika 2009

Placuszki s najszybszym i naj豉twiejszym daniem jakie znam (no, mo瞠 jajecznica je pokona). Sma輳 je 鈔ednio raz w tygodniu, s idealne dla dzieci jako np. s這dki podwieczorek i maj same zalety:

po pierwsze: 豉twe i ekspresowe w wykonaniu

po drugie: sk豉dniki s zawsze w domu

po trzecie: moje c鏎eczki je uwielbiaj

a po czwarte: s mi璚iutkie idelikatne

sk豉dniki:

  • 2 serki homogenizowane o smaku waniliowym (np. Danio)
  • 1 jajko
  • 4 造磬i m彗i

Sk豉dniki dobrze wymiesza na g豉dk mas. Masa ma konsystencj g瘰tej 鄉ietany. Na rozgrzanym oleju k豉嗆 po 2 造磬i masy. Sma篡 na z這ty kolor. Ciep貫 posypa cukrem pudrem.

Z tej porcji wychodzi ok. 8 - 10 ma造ch serkowych placuszk闚 (tak nazywa je moja starsza c鏎eczka).

smacznego

niedziela, 04 pa寮ziernika 2009

Dzi klasyka da obiadowych na s這dko, czyli knedle ze 郵iwkami. Obowi您kowo z w璕ierkami oczywi軼ie. Wymagaj co prawda "kilku" minut w kuchni, ale ten smak... Gdy z mi瘯kiej kuli wy豉nia sie gor帷a i s這dka 郵iwka jestem w si鏚mym niebie. Ja podaj je zawsze ze zrumienion na ma郵e bu貫czk, a w czerwcu do 鈔odka wk豉dam truskawki. C騜 pisa wi璚ej - cho s znane wszystkim od lat - niezmienie zachwycaj smakiem. Koniecznie do zrobienia!

sk豉dniki:

  • 1 1/2 kg ugotowanych ziemniak闚 (najlepiej dzie wcze郾iej)
  • 3 szklanki m彗i
  • 2 jajka
  • ok. 1/2 kg 郵iwek w璕ierek
  • cynamon
  • cukier

奸iwki wydrylowa i posypa cynamonem (ja przekrawam je na p馧). Ugotowane ziemniaki przepu軼i przez prask lub zemle w maszynce. Do ziemniak闚 wbi jajka, wsypa m彗 oraz 1 造瞠czk soli. Zagnie嗆 jednolite ciasto. Z masy odrywa kawa趾i i sp豉szcza na placuszki. Uk豉da po這wk 郵iwki, posypa ok. po這w 造瞠czki cukru. Ciasto zlepi nadaj帷 kszta速 kuli.Kluski nale篡 zaraz gotowa, bo ciasto robi si rzadkie. Knedle wrzuca do osolonego wrz徠ku, gotowa ok. 5 minut od wyp造ni璚ia na wierzch. Podawa ze zrumienion na ma郵e bu貫czk lub ze 鄉ietan.

Z tej porcji wysz造 mi a 32 knedle (rodzinka naje si z powodzeniem:-;)

smacznego

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery
Kuchnia Wielkanocna 2010
Sezon Truskawkowy 2010