przepisy na ulubione s這dko軼i

ze spi瘸rni

鈔oda, 04 sierpnia 2010

Kolejna propozycja s這iczkowa. Galaretka (czyli taki d瞠mik bez kawa趾闚 owoc闚) z kwaskowych czerwonych porzeczek i s這dkich malin. Ciekawym akcentem smakowym jest tu sk鏎ka i sok z pomara鎍zy oraz kilka kropli aromatu arakowego. Smakuje wspaniale, ma te pi瘯ny kolor. No i nie ma w niej pesteczek;-)

sk豉dniki:

  • 400 g czerwonych porzeczek
  • 500 g malin
  • 1 pomara鎍za
  • 1/4 szklanki wody
  • cukier 瞠luj帷y 2:1 (u mnie dr. Oetkera)
  • kilka kropli aromatu arakowego

Porzeczki umy, obra z szypu貫k. Razem z malinami prze這篡 do garnka, wla wod i gotowa na wolnym ogniu ok. 10 minut. Mas owocow przetrze przez sito.

Pomara鎍z sparzy, obra, wycisn望 z niej sok. Sk鏎k (pozbawion bia貫j warstwy) drobno pokroi. Sok i 1 造磬 sk鏎ki doda do przecieru owocowego. Wsypa cukier, zagotowa, gotowac jeszcze 1 minut. Prze這篡 do umytych s這iczk闚, szybko zakr璚i. Pozostawi na kilka minut do g鏎y dnem.

czwartek, 22 lipca 2010

Uda這 mi si jeszcze kupi truskawki! Z pewno軼i to ju ostatnie, wi璚 cz窷 z nich zamkn窸am w s這iczkach. 疾by nie by這 im smutno, doda豉m agrest, maliny i czerwone porzeczki. Wysz豉 g瘰ta, aromatyczna konfitura o pi瘯nym kolorze.

sk豉dniki:

  • 250 g truskawek
  • 250 g malin
  • 250 g agrestu
  • 250 g czerwonych porzeczek
  • opakowanie cukru 瞠luj帷ego 2:1 lub 疾lfix 2:1 i 500 g cukru

Z owoc闚 oderwa szypu趾i, umy i osuszy. Prze這篡 do garnka, wsypa cukier, wymiesza. Gotowa ok. 2 minut, zdj望 pojawiaj帷 si pian.

Konfitur prze這篡 do umytych s這iczk闚, szybko zamkn望 i postawi na kilka minut do g鏎y dnem.

niedziela, 18 lipca 2010

Przegapi豉m sezon truskawkowy, wi璚 inne owoce musz wykorzysta na maksa! Weekend min掖 mi zatem w towarzystwie s這iczk闚 i przer騜nych lipcowych owoc闚: malin, agrestu, porzeczek, wi郾i... Uwielbiam robi przetwory! Zamienia owoce w d瞠my, galaretki, konfitury. S這dka r騜norodno嗆, ale w ma造ch ilo軼iach: po 4-5 ma造ch s這iczk闚 w r騜nych smakach, a zim...

Dzi kwaskowo - s這dka galaretka o pi瘯nym r騜owo-czerwonym kolorze z malin i agrestu.

sk豉dniki (ok. 5 s這iczk闚):

  • 1/2 kg malin
  • 1/2 kg agrestu
  • cukier 瞠luj帷y 3:1 lub 疾lfix 3:1 i 35 dag cukru

Owoce przebra, (z agrestu usun望 szypu趾i),umy. Maliny prze這篡c do rondla i gotowa na wolnym ogniu ok. 5 minut (w tym czasie nie miesza!). Do agrestu dola 200 ml wody i ugotowa. Owoce przetrze przez sito, zebra sok. Mo積a zrobi to na g瘰tym sitku lub w sokowir闚ce.

Do sok闚 dola wody, aby uzyska 900 ml p造nu. Dosypa cukier, wymiesza i gotowa ok. 1 minuty ci庵le mieszaj帷.

Gor帷 galaretk prze這篡 do umytych s這iczk闚, natychmiast zamkn望 i postawi go g鏎y dnem na kilka minut.

niedziela, 11 pa寮ziernika 2009

Lubi zajrze sobie do spi瘸rni i popatrze na p馧ki pe軟e s這ik闚: ma造ch, 鈔ednich i tych ca趾iem sporych. Przez ca貫 lato zamykam w nich szczelnie owoce, warzywa i grzyby, aby, gdy przyjd s這ty i mr霩 przypomnie sobie ukochane lato. Jeszcze w pa寮zierniku przerabiam co si da, by zachowa kolory i smak s這necznych dni.

Wczoraj zrobi豉m jab趾owo - gruszkowy d瞠m z bia造m winem. G瘰ty, w kolorze s這鎍a,z kawa貫czkami gruszki. Ruszajcie na targ po owoce - jeszcze zd捫ycie przed zim!

sk豉dniki:

  • 2 kg jab貫k
  • 1 kg gruszek
  • 2 szklanki bia貫go wina
  • 2 造磬i miodu
  • 3 opakowania 鈔odka 瞠luj帷ego 2:1
  • ok. 3/4 kg cukru

Jab趾a umy i bez obierania pokroi na kawa貫czki (razem z gniazdami nasiennymi). W這篡 do garnka, wla wino, 2 szklanki wody, doda mi鏚. Gotowa pod przykryciem ok. 45 min. na ma造m ogniu.

Rozgotowane jab趾a przetrze przez sito. Obra gruszki i pokroi na ma貫 kawa趾i, doda do musu jab趾owego. Wsypa cukier, doda 鈔odek 瞠luj帷y. Gotowa ok. 45 minut. Gor帷ym d瞠mem nape軟i s這iczki, zakr璚i i odwr鏂i do g鏎y dnem.

Z tej porcji wysz這 mi 15 malutkich s這iczk闚.

smacznego

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery
Kuchnia Wielkanocna 2010
Sezon Truskawkowy 2010