przepisy na ulubione s這dko軼i

jak na dro盥瘸ch

niedziela, 20 maja 2012

Dro盥穎wy sp鏚, rabarbar, truskawki, kruszonka. Banalne prawda? Wystarczy jednak nowy dodatek i ciasto zyskuje na smaku. Co to takiego? Owoce posypa豉m sk鏎k z cytryny, cynamonem i ... imbirem! Do kruszonki doda豉m jeszcze wi鏎ki kokosowe i ciasto ma intryguj帷y smak. Poeksperymentujcie i Wy!

sk豉dniki (blaszka prostok徠na):

ciasto dro盥穎we:

  • 500 g m彗i
  • 100 g cukru
  • 100 g mas豉
  • 30 g dro盥篡
  • 1 szklanka ciep貫go mleka
  • 5 鄴速ek
  • szczypta soli

Dro盥瞠 rozetrze z 1 造磬 cukru i odstawi na 15 minut. M彗 wymiesza z sol, doda mleko i dro盥瞠. 草速ka utrze z reszt cukru na g瘰ty krem i doda do m彗i. Wla roztopione mas這. Wyrabia ciasto, a b璠zie odstawa這 od r瘯i. Przykry 軼iereczk i odstawi w ciep貫 miejsce na ok. 30 minut.

Wyro郾i皻e ciasto ponownie zagnie嗆 i wy這篡 ciasto do nasmarowanej blaszki.

kruszonka:

  • 100 g m彗i
  • 50 g cukru pudru
  • 50 g mas豉
  • 1 造磬a wi鏎k闚 kokosowych

Wszystkie sk豉dniki kruszonki po陰czy i wstawi do lod闚ki.

owoce:

  • 500 g rabarbaru
  • 300 g truskawek
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 造瞠czki sk鏎ki z cytryny
  • 1 造瞠czka cynamonu
  • 1 造瞠czka imbiru

Owoce obra, rabarbar pokroi w kawa趾i, truskawki przekroi na po堯wki. Cukier i wod po陰czy i podgrzewa a cukier si rozpu軼i. Doda rabarbar i kr鏒ko podgotowa (maksymalnie 5 minut). Odcedzi. Doda truskawki i przyprawy.

Owoce wy這篡 na ciasto, posypa kruszonk. Piec w temp. 180oC przez ok. 45 minut. Ostudzone ciasto posypa cukrem pudrem.

smacznego

wtorek, 31 stycznia 2012

Po zamieszczanych na blogu przepisach wida, jakie ciasta lubi. Ale czasem mam ch耩 na co innego. Tak by這 ostatnio: "chodzi" za mn prawdziwy, puszysty dro盥穎wiec z kruszonk. Idealny do kubka kakao lub owocowej herbatki. Wi璚 czemu nie upiec? Nie zna豉m dobrego przepisu, bo do tej pory ciasto dro盥穎we by這 u mnie baz, a nie samodzielnym wypiekiem. Ale znalaz豉m, a w豉軼iwie dosta豉m od E. Ciasto jest puchate, d逝go utrzymuje 鈍ie穎嗆 (dzi瘯i u篡ciu a 4 rodzaj闚 t逝szczu), ro郾ie jak... na dro盥瘸ch. I ma t zalet, 瞠 praktycznie nie trzeba go wyrabia! Pycha jest! Upieczcie koniecznie.

sk豉dniki (prostok徠na blacha):

ciasto:

  • 1 kg m彗i
  • 5 jajek
  • 1 鄴速ko
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 7 dag dro盥篡
  • 1 造磬a budyniu 鄉ietankowego (proszek)
  • 125 g margaryny
  • 50 g mas豉
  • 1 造磬a smalcu
  • 2 造磬i oleju
  • szczypta soli
  • zapach pomara鎍zowy
  • rodzynki i/lub sk鏎ka pomara鎍zowa - tym razem pomin窸am
  • owoce do posypania (da豉m mro穎ne jagody, kilka truskawek i malin)

T逝szcze nale篡 rozpu軼i. Do ciep造ch doda cukier, jajka, 鄴速ko, letnie mleko i rozdrobnione dro盥瞠. Ca這嗆 dobrze zmiksowa, przykry 軼iereczk i odstawi w ciep貫 miejsce na 1 godzin. Gdy wyro郾ie - wsypa m彗 i miksowa hakami miksera, a ciasto b璠zie mia這 spoist konsystencj (gdy jest za rzadkie - dosypa m彗i). Gdy mikser ma ju trudno軼i - ciasto wy這篡 na stolnic, doda budy i bakalie i wyrabia ok. 5 minut (w zupe軟o軼i ten czas wystarczy!). Ciasto przykry 軼iereczk i ponownie odstawi do wyro郾i璚ia. Ponownie zarobi i prze這篡 do nasmarowanej blaszki. Na wierzchu u這篡 zamro穎ne owoce.

kruszonka:

  • 15 dag m彗i
  • 7 dag mas豉
  • 7 dag cukru
  • 1 造磬a cukru waniliowego

Sk豉dniki zagnie嗆 razem i sch這dzi w lod闚ce. Kruszonk posypa ciasto.

Piekarnik nagrza do 80oC i wstawi ciasto. Gdy lekko podro郾ie zwi瘯szy temp. do 180oC. i piec ok. 50 minut.

smacznego

niedziela, 03 pa寮ziernika 2010

My郵, 瞠 po moim ostatnim wpisie upieczenie ciasta dro盥穎wego nie sprawi nikomu k這potu. Zach璚am zatem pocz徠kuj帷ych i 鈍ietnie radz帷ych sobie z dro盥瘸mi na puszyste bu貫czki nadziewane 郵iwkami. Upieczone w jednym naczyniu po豉cz si, tworz帷 "kulkowe" ciasto do odrywania po kawa趾u. Kropk nad i niech b璠zie cynamonowa kruszonka. Mniam. U mnie znikn窸y w mgnieniu oka - spr鏏ujcie i Wy!

Za inspiracj dzi瘯uj Asi.

Bu貫czki bior udzia w Durszlakowej zabawie dro盥穎wej.

sk豉dniki (wysz這 mi 14 bu貫czek):

ciasto dro盥穎we:

  • ok. 450 g m彗i
  • 100 g cukru
  • 180 ml mleka
  • 1 opakowanie suszonych lub 45 g 鈍ie篡ch dro盥篡 (u mnie 鈍ie瞠)
  • 3 jajka
  • 160 g mas豉 lub margaryny
  • 14 郵iwek w璕ierek
  • cukier cynamonowy

Z podanych sk豉dnik闚 wykona ciasto dro盥穎we wg moich wskaz闚ek. Odstawi do wyro郾i璚ia na ok. 1 godz. w ciep貫 miejsce. Gdy ciasto wyro郾ie, jeszcze raz zagnie嗆. Podzieli na 14 placuszk闚. Na ka盥ym u這篡 pozbawion pestki 郵iwk, posypa cukrem cynamonowym. Sklei kulk otaczaj帷 dok豉dnie owoc ciastem.

Okr庵陰 form (u mnie 30 cm) wysmarowa mas貫m. Uk豉da kule 陰czeniem ciasta od spodu. Pocz徠kowo bu趾i nie b璠 si ze sob styka造. Przykry 軼iereczk i odstawi do wyro郾i璚ia na 20 - 30 minut.

kruszonka:

  • 50 g m彗i
  • 25 g mas豉
  • 30 g cukru
  • 1 造瞠czka cynamonu

Mas這 roztopi w rondelku, doda cukier, wymiesza. Po chwili wsypa m彗 i cynamon, wymiesza i zdj望 z ognia. Wystudzi.

Wyro郾i皻e bu貫czki posmarowa rozm帷onym jajkiem wymieszanym z 4 造磬ami mleka, posypa kruszonk. Piec w temp. 180o C. przez ok. 35 minut. Po ostudzeniu posypa cukrem pudrem.

smacznego

鈔oda, 07 kwietnia 2010

Nigdy w 篡ciu nie upiek豉m mazurka. Cho wygl康aj 郵icznie, w smaku... dla mnie niekoniecznie. Ale na wielkanocnym stole nie mo瞠 u mnie zabrakn望 sernika i babki. W tym roku te tak by這. Wybra豉m sernik z advocatem i sprawdzon od lat bab dro盥穎w z nadzieniem. Lubimy j wszyscy, zw豉szcza m捫 dopomina si jej na 安i皻a.

Klasyczne ciasto dro盥穎we z dwoma nadzieniami: musem wi郾iowym (mo瞠 by te brzoskwiniowy) oraz mas makow i twaro磬iem. W efekcie, cho baba jest imponuj帷ych rozmiar闚, nadzienie sprawia, 瞠 jest wilgotna, d逝go zachowuje 鈍ie穎嗆. Z ca貫go serca polecam nie tylko z okazji Wielkiej Nocy.

Kuchnia Wielkanocna 2010

sk豉dniki:

ciasto dro盥穎we:

  • 1/2 kg m彗i
  • 5 dag dro盥篡
  • 10 dag margaryny
  • 10 dag cukru
  • 2 鄴速ka
  • 1 szklanka mleka
  • szczypta soli
  • kilka kropli aromatu cytrynowego

Mleko podgrza. W po這wie mleka rozkruszy dro盥瞠, doda 造磬 cukru i m彗i. Wymiesza i odstawi w ciep貫 miejsce, aby zaczyn ur鏀.草速ka zmiksowa z cukrem. Doda do m彗i wraz z reszt mleka, aromatem, sol i wyro郾i皻ymi dro盥瘸mi. Wyrobi ciasto, aby sk豉dniki dobrze si po陰czy造. Wla roztopiony t逝szcz i wyrabia ciasto ok. 10 min. Ciasto przykry 軼iereczk i odstawi do wyro郾i璚ia (ma podwoi swoj obj皻o嗆).

Wyro郾i皻e ciasto ponownie zagnie嗆 i podzieli na 12 -14 r闚nych kawa趾闚. Ka盥y z nich rozwa趾owa na placuszek.

a

mus wi郾iowy:

  • s這ik wi郾i z kompotu (bez pestek), mog by mro穎ne
  • 50 g cukru
  • 1 造磬a m彗i ziemniaczanej

Wi郾ie ods帷zy z kompotu. Doda cukier, zmiksowa na mus. Zagotowa i zag窷ci m彗 wymieszan z odrobin zimnej wody. Je郵i korzysta si z wi郾i mro穎nych - nale篡 je gotowa ok. 10 min. z cukrem.

Mo積a przygotowa te wersj brzoskwiniow: owoce z puszki zmiksowa i zag窷ci (mo積a nie dodawa ju cukru, bo owoce s wystarczaj帷o s這dkie).

Gotowym musem posmarowa 4-5 placuszk闚 z ciasta, zwin望 w roladki.

za

masa makowa i twaro瞠k:

  • puszka gotowej masy makowej
  • 15 dag twaro磬u 鄉ietankowego
  • 1/2 kubka g瘰tej 鄉ietany
  • 1 造磬a cukru
  • 1 cukier waniliowy

Serek wymiesza z cukrem i 鄉ietan. Pozosta貫 placuszki posmarowa serkiem, a nast瘼nie mas makow. Zwin望 w roladki.

Du膨 form do babki (je郵i nie macie do嗆 du瞠j - mo積a upiec dwie mniejsze babki, ciasta jest du穎) nasmarowa t逝szczem. Na dnie u這篡 4-5 roladek makowo - twaro磬owych, na nich roladki z musem owocowym. Na wierzchu - reszt roladek z makiem. Babk odstawi do wyro郾i璚ia na ok. 20 min.

aa

Piec w temp. 180oC. przez ok. 70 minut. Gdy wystygnie pola czekolad lub polukrowa.

a

smacznego

sobota, 03 kwietnia 2010

Oto jedna z moich s這dkich propozycji na tegoroczne 鈍i皻a Wielkiej Nocy. Dro盥穎we baranki z kawa趾ami brzoskwi i kruszonk s nie tylko smaczne, ale tak瞠 udekoruj 鈍i徠eczny st馧.

Baranki bior udzia w zabawie Olgi Smile.

Wszystkim go軼iom mojego bloga, tym wiernym i wpadaj帷ym na chwilk, 篡cz wszelkiej pomy郵no軼i, aby te wiosenne 鈍i皻a by造 okazj do rodzinnego radowania si ze zmartwychwstania, ale tak瞠 biesiadowania przy pisankach, babach i mazurkach. WESOΧCH 名I﹗!

篡czy ma貪osia

sk豉dniki (wysz這 mi 13 sporych barank闚):

ciasto:

  • 1/2 kg m彗i
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 3 dag dro盥篡
  • 1/3 kostki Kasi
  • kilka kropli aromatu cytrynowego

Mleko podgrza. Dro盥瞠 rozetrze z po這w mleka, 造磬 cukru i m彗i. Odstawi w ciep貫 miejsce do wyro郾i璚ia. Jajka utrze z cukrem i doda do m彗i. Wla reszt mleka, wyro郾i皻e dro盥瞠, aromat i szczypt soli. Ciasto wyrobi. Doda roztopiony t逝szcz i wyrabia ciasto przez kilka minut. Przykry i odstawi do wyro郾i璚ia (niech podwoi swoj obj皻o嗆).

ob這瞠nie:

  • puszka brzoskwi
  • 1 鄴速ko
  • 1 造磬a mleka

Wyro郾i皻e ciasto rozwa趾owa na grubo嗆 5 mm. Wycina kszta速 barank闚 (robi szablon z tekturki i wycinam no瞠m). Na korpusie u這篡 plasterki brzoskwi. Z resztek ciasta zrobi uszy i oczy.

Mleko rozmiesza z 鄴速kiem. Posmarowa nim g這wy barank闚.

kruszonka:

  • 170 g m彗i
  • 100 g cukru pudru
  • 1/2 kostki Kasi

Sk豉dniki kruszonki zagnie嗆 i posypa ni baranki. Piec w temp. 180oC. przez ok. 30 min. a b璠 rumiane. Gdy wystygn - posypa cukrem pudrem.

a

smacznego

niedziela, 24 stycznia 2010

Ka盥y jad ptysie, to pewne. Ciasto parzone-zwane te ptysiowym plus bita 鄉ietana,mniam,mniam. Tym razem jednak towarzyszem dla s這dkiej 鄉ietanki b璠zie ciasto...dro盥穎we. Kto powie, 瞠 to ju w takim razie nie pty. Nie szkodzi. I tak s bardzo smaczne, cho mo瞠 nazwa nie do ko鎍a trafiona.

W taki mro幡y dzie "odrobina" kalorii nie zaszkodzi. Nie zapomnijcie o fili瘸neczce kawusi! Polecam!

Przepis pochodzi z Ciast domowych z...1992 r.

sk豉dniki na 15 sztuk:

  • 1/2 kg m彗i
  • 30 g dro盥篡
  • 60 g cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 100 g mas豉
  • 1 jajko
  • 2 造磬i rumu
  • 3 造磬i rodznek
  • 1/2 造瞠czki cynamonu
  • szczypta soli

Mleko podgrza. Do garnuszka wla po這w mleka, wkruszy dro盥瞠, doda 造磬 cukru. Wymiesza, przykry i odstawi w ciep貫 miejsce do wyro郾i璚ia. Do m彗i doda reszt cukru i mleka, cynamon, s鏊, jajko i wyro郾i皻y rozczyn. Dobrze wymiesza. Doda namoczone wcze郾iej rodzynki, rum i roztopione mas這. Wyrabia ciasto, a b璠zie g豉dkie. Przykry 軼iereczk i odstawi w ciep貫 miejsce do wyro郾i璚ia na ok. 45 min.

Z ciasta uformowac wa貫k i podzieli na 15 kawa趾闚. Ka盥emu nada okr庵造 kszta速, lekko sp豉szczy. U這篡 na wysmarowanej blasze i odstawi na 15 min. do ponownego wyro郾i璚ia. Skropi wod i piec w temp. 200oC. przez 20-25 min. a b璠 z這to-br您owe.

  • 600 ml 鄉ietany krem闚ki 30%
  • 3 造磬i cukru pudru

妃ietan ubi na sztywo dodaj帷 cukier do smaku. Upieczone i ostudzone ptysie przekroi na p馧, nape軟i bit 鄉ietan. Wierzch posypa cukrem pudrem.

smacznego

鈔oda, 30 wrze郾ia 2009

Lubi wrzesie... Nie dlatego, 瞠 czas wr鏂i do szko造, ale za ostatnie promyki s這鎍a (zw豉szcza w tym roku s這neczko nas rozpieszcza這) oraz za warzywa i owoce. Szczeg鏊nie lubi anton闚ki, bo daj tyle mo磧iwo軼i: d瞠my, jab貫czniki, szarlotki i moje ukochane jab趾a w cie軼ie. Dzi jednak pora na jeden z wielu moich jab貫cznik闚 - oczywi軼ie z anton闚kami.

Cienki dro盥穎wy sp鏚, warstwa jab貫k z rodzynkami, wierzch z ciasta i to, co w tym przepisie najsmaczniejsze - s這dka, migda這wa sk鏎ka. Chocia瘺y tylko dla niej warto z tego przepisu skorzysta.

sk豉dniki:

ciasto dro盥穎we:

  • 1/2 kg m彗i
  • 6 造瞠k cukru
  • 5 dag dro盥篡
  • 100 dag mas豉
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko

Mleko podgrza. Do po這wy mleka doda 1 造磬 cukru i wkruszy dro盥瞠. Odstawi w ciep貫 miejsce do wyro郾i璚ia. Do m彗i doda reszt cukru i mleka, wbi jajko i doda wyro郾i皻y rozczyn. Wyrabia ciasto. Gdy b璠zie odchodzi od 軼ianek miski wla roztopione mas這 i dalej wyrabia. Ciasto przykry i odstawi do wyro郾i璚ia.

masa jab趾owa:

  • ok. 1 kg jab貫k
  • 4 造磬i cukru
  • gar嗆 rodzynek
  • sok z cytyny

Jab趾a obra i pokroi w cienkie plasterki, skropi sokiem z cytryny. Do garnka wla 1 fili瘸nk wody, wsypa cukier, doda jab趾a. Gotowa kilka minut, a jab趾a zmi瘯n, ale nie mog si rozgotowa. Doda rodzynki.

Wyro郾i皻e ciasto jeszcze raz zagnie嗆 i podzieli na 2 cz窷ci. Rozwa趾owa. Cz窷 ciasta wy這篡 do nasmarowanej blaszki, wy這篡 podgotowane jab趾a, przykry reszt ciasta. Dobrze docisn望 brzegi.

sk鏎ka:

  • 10 dag mas豉
  • 15 dag cukru
  • 10 dag p豉tk闚 migda這wych
  • 3 造磬i mleka
  • kilka kropli aromatu rumowego

Mas這 rozpu軼i, doda cukier, mleko i aromat. Wsypa migda造 i razem pogotowa przez ok. 5 minut. Mas rozsmarowa na cie軼ie. Piec ok. 40 minut w temp. 180 st.C.

smacznego

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery
Kuchnia Wielkanocna 2010
Sezon Truskawkowy 2010