przepisy na ulubione s這dko軼i

na deser

niedziela, 11 sierpnia 2013

Na szcz窷cie dla mieszczuch闚 tropikalne upa造 ju za nami! Piekarnika jednak nadal nie chce mi si w陰czy, wi璚 my郵, co przygotowa na zimno?

Z pomoc przysz豉 mi Kuchnia Lidla, gdzie znalaz豉m przepis na koktajl. Po陰czenie ciep貫go musu malinowego z mas waniliowo - bazyliow i kulka lod闚 to zgrany duet. Czy Wam te zasmakuje?

sk豉dniki (2 spore porcje):

mus malinowy:

  • 150 g malin
  • 60 ml czerwonego wytrawnego wina
  • ok. 50 g cukru
  • 2 造瞠czki m彗i ziemniaczanej

Maliny zasypujemy cukrem i odstawiamy na 15 minut. Nast瘼nie zagotowujemy je. M彗 rozmiesza w winie i wla do owoc闚. Dok豉dnie wymiesza powsta造 kisiel.

koktajl waniliowo - bazyliowy:

  • 6 ga貫k lod闚 waniliowych (ok. 200 g)
  • 200 ml mleka
  • ok. 5 g listk闚 鈍ie瞠j bazylii (u mnie to by這 8 du篡ch listk闚)
  • dodatkowo 2 ga趾i lod闚

Mleko, bazyli i lody zmiksowa razem. Na dno puchark闚 lub kieliszk闚 wla gor帷y kisiel malinowy. Wla koktajl, a na wierzchu u這篡 po ga販e lod闚. Udekorowa i od razu podawa.

smacznego

niedziela, 23 grudnia 2012

Co roku przed 安i皻ami dziel si w szkole z najbli窺zymi wsp鏊pracownikami drobnymi upominkami. Staram sie zawsze przygotowa prezenty w豉snej roboty, a 瞠 jestem haftuj帷o-szyde趾uj帷a nie jest to problem. W tym roku przygotowa豉m jednak co jadalnego: r騜norodne pralinki i trufelki!

Przygotowanie podzieli豉m sobie na 2 dni: wykonanie masy i sch豉dzanie pierwszego dnia, a formowanie kuleczek i dekoracja - dzie przed wr璚zeniem.

Pralinki to prezent idealny! A pude貫czka do zapakowania te s domowej roboty.

Przepisy pochodzz Kwestii Smaku, Moich wypiek闚 i Mojego gotowania.

pralinki z ciemnej czekolady z suszon 郵iwk

sk豉dniki (20 sztuk):

  • 125 g mascarpone
  • 125 g ciemnej czekolady 70%
  • 1 造磬a mocnej kawy
  • 1 造磬a alkoholu (brandy, rum lub ulubiony likier)
  • 10 sztuk suszonych 郵iwek namoczonych wcze郾iej (nawet kilka dni) w w鏚ce
  • 100 g ciemnej czekolady do obtoczenia
  • kandyzowana sk鏎ka pomara鎍zowa

Czekolad roztopi w k徙ieli wodnej. Serek o temperaturze pokojowej miksowa ok. 5 minut a stanie si puszysty. Doda czekolad (ma by ciep豉, ale nie gor帷a), delikatnie wymiesza. Doda kaw i alkohol. Mas sch這dzi w lod闚ce.

Z masy lepi kulki wielko軼i orzecha w這skiego, do ka盥ej w這篡 po堯wk 郵iwki. Gotowe pralinki ponownie sch這dzi.

Obtacza w roztopionej w k徙ieli wodnej czekoladzie, udekorowa sk鏎k pomara鎍zow i prze這篡 do papilotek (2,5 cm). Do czasu podania przechowywa w lod闚ce.

pralinki z mas makow

sk豉dniki (28 sztuk):

  • 125 g mascarpone
  • 125 g ciemnej czekolady 70%
  • 1 造磬a mocnej kawy
  • 1 造磬a amaretto
  • 1 szklanka gotowej masy makowej
  • wi鏎ki kokosowe do obtoczenia

Przygotowa pralinki wg przepisu powy瞠j dodaj帷 do serka i czekolady mas makow. Gotowe kuleczki obtacza wi鏎kami kokosowymi.

pralinki z bia貫j czekolady z migda豉mi

sk豉dniki (20 sztuk):

  • 125 g mascarpone
  • 125 gbia貫j czekolady
  • 1 造磬a mocnej kawy
  • 1 造磬a rumu lub likieru Malibu
  • 30 g mas豉
  • 20 migda堯w
  • 100 g bia貫j czekolady do obtoczenia
  • p豉tki migda這we
  • Przygotowa pralinki wg przepisu powy瞠j. Mas這 doda do gotowej masy i miksowa ok. 3 minuty. Formuj帷 pralinki w這篡 do 鈔odka po 1 migdale. Masa nie jest a tak sztywna, jak z ciemn czekolad. Pokry roztopion bia陰 czekolad, udekorowa p豉tkami migda這wymi.

    郾ie積e trufelki

    sk豉dniki (20 sztuk):

    • 2/3 szklanki wi鏎k闚 kokosowych
    • 1/3 szklanki cukru pudru
    • 1 szklanka mleka w proszku
    • 125 g mas豉
    • 1 du瘸 造磬a nutelli
    • kilka kropli aromatu waniliowego
    • cukier puder do obtoczenia

    Po這w mas豉 roztopi na patelni, wsypa wi鏎ki i zez這ci, ostudzi. Mas這 zmiksowa z cukrem, aromatem i nutell. Doda wi鏎ki i mleko w proszku (je郵i masa jest za sucha - do這篡 mas豉, a gdy zbyt si klei - dosypa mleko).

    Formowa kuleczki, obtoczy w cukrze pudrze.

    pralinki z ajerkoniakiem

    sk豉dniki (12 sztuk):

    • 40 ml ajerkoniaku
    • 100 g bia貫j czekolady
    • 25 g mas豉
    • 100 g bia貫j czekolady do obtoczenia

    Ajerkoniak podgrza na ma造m ogniu, doda czekolad. Miesza a czekolada si rozpu軼i. Doda mas這, po陰czy sk豉dniki na g豉dk mas. Gotow mas ch這dzi kilka godzin. Formowa pralinki wielko軼i orzecha w這skiego (masa jest raczej plastyczna). Ponownie sch這dzi. Kuleczki obtacza w roztopionej czekoladzie, udekorowa kolorow posypk.

    trufle korzenne

    sk豉dniki (20 sztuk):

    • 1 szklanka wytrawnego czerwonego wina
    • sk鏎ka z 1 pomara鎍zy
    • mi捫sz z 1 laski wanilii
    • kawa貫k kory cynamonu
    • 3 gwiazdki any簑
    • 3 ziarna kardamonu
    • 3 go寮ziki
    • 250 g bia貫j czekolady
    • 2 造磬i mas豉
    • 1 造磬a rumu
    • 1 造瞠czka kakao

    Wino z przyprawami gotowa bez przykrycia a p造n zredukuje si do 70 ml. Odcedzi. Do wina doda czekolad, mas這, rum i kakao. Podgrzewa a czekolada si roztopi i wszystkie sk豉dniki dobrze si po陰cz. Sch這dzi przez kilka godzin (masa jest plastyczna). Formowa kuleczki, obtoczy w kakao.

    trufelki tiramisu

    sk豉dniki (20 sztuk):

    • 125 g mascarpone
    • 4 pod逝積e biszkopty
    • 1 鄴速ko
    • 4 造磬i cukru pudru
    • 50 ml 鄉ietany 36%
    • 2 造磬i mocnej kawy
    • 2 造磬i amaretto
    • 100 g ciemnej czekolady do obtoczenia
    • ziarenka kawy

    Kaw wymiesza z amaretto. Wla do talerza i namoczy biszkopty, po豉ma je na kawa趾i 2 cm (biszkopty nie b璠 ca趾owicie nas帷zone, bo jest zbyt ma這 p造nu, ale tak ma by). 草速ko ubi na puszyst bia陰 mas z po這w cukru. Reszt doda do 鄉ietany i ubi j na sztywno. Mascarpone po陰czy z 鄴趾iem i 鄉ietank. Doda biszkopty. Masa nie jest g瘰ta - wymaga przechowywania w zamra瘸rce.

    Formowa kuleczki, ponownie sch這dzi. Czekolad roztopi w k徙ieli wodnej, obtacza w niej trufle, udekorowa ziarenkami kawy. Do czasu podania przechowywa w zamra瘸rce - z tego powodu na prezent raczej si nie nadaj:-(

    Z okazji tych najbardziej rodzinnych 安i徠 篡cz wszystkim sympatykom moich s這dko軼i wszelkiej pomy郵no軼i, spokoju, rado軼i w towarzystwie najbli窺zych. Niech pod choink dla ka盥ego znajdzie si wymarzony prezent, a na stole zagoszcz same udane wypieki.

    WESOΧCH 名I﹗

    niedziela, 28 pa寮ziernika 2012

    Smaczny, ma這 s這dki deser. Smak kawy jest wyra幡y, ale dodatek mus闚 z gorzkiej i bia貫j czekolady dodaje s這dyczy. Galaretk wzbogaci豉m rumem. Zasmakuje nawet mniej zagorza造m amatorom s這dyczy.

    Przygotowa豉m deser dla 6 os鏏, wi璚 podwoi豉m ilo嗆 sk豉dnik闚 galaretki,a pozostawi豉m proporcje mus闚, cho i te mo積a zwi瘯szy.

    Poni瞠j podaj oryginalne proporcje z Mojego gotowania.

    sk豉dniki:

    galaretka kawowa:

    • 1 szklanka mocnej kawy
    • 2 造瞠czki 瞠latyny
    • 3 造磬i cukru pudru
    • 2 造磬i likieru kawowego (da豉m rum)

    疾latyn namoczy w niewielkiej ilo軼i wody i pozostawi do nap璚znienia. Do gor帷ej kawy doda alkohol i cukier, wymiesza. Doda 瞠latyn i miesza a si rozpu軼i. Kaw rozla do 4 fili瘸nek lub puchark闚. Wstawi do lod闚ki a galaretka st篹eje.

    musy czekoladowe:

    • 2 jajka
    • 4 造磬i cukru pudru
    • 60 ml 鄉ietany krem闚ki 30%
    • 3 造磬i mas豉
    • 50 g gorzkiej czekolady
    • 50 g bia貫j czekolady

    Jedno jajko i 鄴速ko utrze z po這w cukru i 鄉ietank. Mas podgrzewamy w k徙ieli wodnej a b璠zie gor帷a - nale篡 ca造 czas miesza uwa瘸j帷, by nie zrobi豉 si jajecznica. Zdejmujemy z k徙ieli wodnej i dodajemy mas這, mieszamy do rozpuszczenia. Mas dzielimy na 2 r闚ne cz窷ci: do jednej dodajemy po豉man na kawa趾i bia陰, a do drugiej gorzk czekolad. Mieszamy, aby czekolady si rozpu軼i造.

    Bia趾o ubijamy z reszt cukru i ubijamy 2 minuty, aby piana by豉 bardzo g瘰ta i b造szcz帷a. Dzielimy pian na p馧 i dodajemy do obu mus闚. Musy wy這篡 na galaretk. Wstawi do lod闚ki do zastygni璚ia. Przed podaniem udekorowa.

    smacznego

    poniedzia貫k, 02 lipca 2012

    Mam na my郵i wakacje i jedne z ulubionych owoc闚, czyli maliny. Cho z truskawkami ju si niestety po瞠gna豉m, to czas malin w豉郾ie si zaczyna i pora na kolejne desery. A 瞠 przede mn 2 miesi帷e bez dzwonk闚, sprawdzian闚, kontroli tornistra Zuzi i ca貫go szkolnego rozgardiaszu - czas s這dko軼i nadszed.

    Dzi wariacja na temat tiramisu: czekoladowy biszkopt, masa bez jajek - co w taaaki upa wa積e, maliny. Dodatek sk鏎ki cytrynowej to dodatkowe orze德ienie. Na wakacje to deser idealny!

    sk豉dniki (blaszka 20x20 cm):

    biszkopt:

    • 4 jajka (osobno 鄴速ka i bia趾a)
    • 102 g cukru pudru
    • 120 g m彗i
    • 3 造磬i kakao
    • 3 造磬i amaretto do nas帷zenia

    草速ka utrze z cukrem na g瘰ty, bia造 krem. Doda przesian m彗 i kakao, wymiesza. Bia趾a ubi na sztywn pian i doda do ciasta.

    Blaszk wy這篡 papierem do pieczenia, wla ciasto. Piec ok. 30 minut w temp. 180oC. Ostudzony biszkopt nas帷zy likierem.

    krem:

    • 400 g serka 鄉ietankowego (jak na sernik, z wiaderka)
    • 250 g mascarpone
    • 7 造瞠k cukru pudru
    • 2 造磬i soku z cytryny
    • 1 造瞠czka sk鏎ki z cytryny
    • ok. 300 g malin
    • kakao do posypania

    Serki, cukier i cytryn zmiksowa. Biszkopt posmarowa cienk warstw kremu. U這篡 maliny i na這篡 reszt kremu. Deser ch這dzi przed podaniem kilka godzin w lod闚ce. Przed podaniem posypa kakao.

    smacznego

    niedziela, 26 czerwca 2011

    Macie mo瞠 ju do嗆 truskawek? Ja nie! To moje ulubione owoce, wi璚 chc si nimi nacieszy "na zapas". Co tydzie piek wi璚 ciasto z truskawkami, cz窷 zamkn窸am ju w s這iczkach na zim, codziennie racz si 鈍ie篡mi z cukrem.

    Mam te spos鏏 na reszt owoc闚, tych zbyt mi瘯kich, niezbyt 豉dnych. Robi z nich mus - intensywnie truskawkowy, 豉twy w przygotowaniu, 豉dnie si prezentuj帷y jako deser.

    Kto jeszcze nie jad truskawek w tej postaci - muuuusi spr鏏owa.

    sk豉dniki (ok. 8 ma造ch fili瘸neczek):

    • ok. 1 kg truskawek (mog by te mi瘯kie)
    • 1 opakowanie galaretki truskawkowej
    • 2 - 3 造磬i cukru pudru (do smaku)
    • 2 造磬i soku z cytryny
    Galaretk rozpu軼i w 3/4 szklanki wody (je郵i macie du穎 owoc闚 lub jest gor帷o - mo積a doda 2 造瞠czki 瞠latyny).
    Truskawki umy, obra i zmiksowa w blenderze. Doda sok i cukier. Dola galaretk. Mas wlewa do ma造ch fili瘸neczek lub jednej du瞠j formy.
    Odstawi do lod闚ki a mus st篹eje.
    Mus wy這篡 na talerzyk, podawa z bit 鄉ietan i 鈍ie篡mi truskawkami.
    smacznego

    鈔oda, 23 lutego 2011

    Panna cotta czyli gotowana 鄉ietanka. Delikatny i elegancki deser dla ka盥ego. Tym razem z dodatkiem jogurtu naturalnego oraz z warstw galaretki owocowej. Warto spr鏏owa.

    Przepis znalaz豉m u Asi.

    sk豉dniki (10 ma造ch foremek):

    • 1 galaretka owocowa o dowolnym smaku ( u mnie malinowa)
    • 1 szklanka 鄉ietany krem闚ki 36% + 2 造磬i
    • 1 造磬a 瞠latyny
    • 5 造瞠k cukru
    • 1/2 laski wanilii (da豉m cukier z prawdziw wanili)
    • 2 造磬i bia貫go rumu
    • 1 szklanka jogurtu naturalnego

    Galaretk przygotowa wg instrukcji na opakowaniu, ale daj帷 1 szklank wody. Ostudzi i wla do foremek (mog by ma貫 fili瘸neczki lub foremka do muffin闚), odstawi do st篹enia.

    疾latyn zala 2 造磬ami 鄉ietany i odstawi do nap璚znienia. Po這w 鄉ietany wla do rondelka, doda cukier i podgrzewa a si rozpu軼i. Doda wanili i rum. Podgrzewa a 鄉ietanka prawie si zagotuje, doda nap璚znia陰 瞠latyn. Miesza a 瞠latyna si rozpu軼i.

    Reszt 鄉ietanki ubi na sztywno. Jogurt doda do 鄉ietanki z wanili, wymiesza. Doda ubit 鄉ietan.

    Krem na這篡 na st篹a陰 galaretk i wstawi do lod闚ki aby zastyg.

    Deser wyj望 z foremek i u這篡 na talerzykach (brzegi mo積a obkroi no瞠m, aby deser 豉twiej wyj望 lub zamoczy na chwilk foremki w gor帷ej wodzie). Mo積a udekorowa owocami lub musem owocowym.

    smacznego

    sobota, 03 lipca 2010

    Dopiero od oko這 roku trwa moja znajomo嗆 z Jej Wysoko軼i Bez- podchodzi豉m do niej z du膨 ostro積o軼i, ale gdy pozna造鄉y si bli瞠j... Nie jest a tak s這dka - jak mi si wydawa這, nie jest a tak skomplikowana - jak my郵a豉m, ale niezwykle delikatna, idealna na letni deser.

    Dzi zatem bezowy klasyk - torcik Pavlowa ob這穎ny truskawkami (to ju jedne z ostatnich w tym roku) :-( z dodatkiem likieru jajecznego i pierzynk bitej 鄉ietany. Krucha na zewn徠rz, mi瘯ka w 鈔odku. Znika ze sto逝 b造skawicznie!

    sk豉dniki:

    • 4 bia趾a
    • 1 szklanka cukru pudru
    • 1 造磬a m彗i ziemniaczanej
    • 造瞠czka octu winnego lub soku z cytryny
    • 1 造磬a bardzo zimnej wody

    Bia趾a ubi na sztywn pian. Nie przerywaj帷 ubijania, doda cukier i m彗. Doda wod i ocet, wymiesza delikatnie 造磬.

    Na papierze do pieczenia narysowa okr庵 o 鈔ednicy 23 cm. Na這篡 bez tworz帷 niewielki brzeg. Piec w temp. 130oC. przez ok. 20-30 min. Zmniejszy temp. do 100oC. i suszy bez przez 2,5 - 3 godz. a wierzch lekko stwardnieje.

    ob這瞠nie:

    • 400 ml 鄉ietany krem闚ki
    • 2-3 造磬i cukru pudru (do smaku)
    • ok. 40 dag truskawek
    • likier jajeczny

    妃ietan ubi na sztywno z cukrem. Na這篡 na bez. Ob這篡 obranymi i pokrojonymi na kawa趾i truskawkami, pola likierem. Podawa od razu.

    smacznego

    niedziela, 13 czerwca 2010

    Zachcia這 nam si lata, no to mamy! Dla mnie jednak troch za gor帷o, wi璚 trzeba si sch這dzi w towarzystwie deseru... Przygotowa豉m parfait, czyli mro穎ny krem ze 鄉ietanki, 鄴速ek i cukru, wzbogacony naparem kawusi. Parfait to zatem jakby lody, jednak w czasie mro瞠nia si go nie miesza, wi璚 wyczuwalne s delikatne kryszta趾i lodu.

    Podany z musem truskawkowym i owocami - pycha!

    sk豉dniki (ma豉 keks闚ka):

    • 4 鄴速ka
    • 1/2 szklanki cukru
    • 1/2 szklanki mocnej kawy
    • 1 3/4 szklanki 鄉ietany krem闚ki
    • 2 造瞠czki kawy rozpuszczalnej
    • 1 czekolada (u mnie gorzka) - posiekana lub starta

    草速ka, cukier i kaw w proszku zmiksowa na g豉dki krem. 3/4 szklanki 鄉ietany oraz kaw mocno podgrza (nie gotowa). Doda do 鄴速ek i podgrzewa na parze, a masa zg瘰tnieje. Ostudzi.

    Reszt 鄉ietany ubi na sztywno. Doda do kremu. Form wy這篡 foli spo篡wcz, wla 1/3 kremu. W這篡 do zamra瘸lnika do czasu zamro瞠nia. Posypa czekolad, wla kolejn porcj kremu, zamrozi. W ten sam spos鏏 przygotowa reszt kremu.

    Przed podaniem wyj望 deser z zamra瘸lnika na kilka minut, aby lekko zmi瘯. Podawa z musem owocowym (zmiksowa豉m truskawki z cukrem pudrem), owocami lub polany czekolad.

    smacznego

    niedziela, 14 lutego 2010

    Dzi 14 lutego, czyli walentynki. Wie o tym nawet nasza sze軼ioletnia c鏎ka i jako jedyna w rodzinie 鈍i皻uje. My chyba ju za starzy na wr璚zanie walentynek, czy romantyczne (znaczy zat這czone) wyj軼ia. Jednak, aby chocia na chwilk wpad do nas Amorek, przygotowa豉m s這dki deser.

    Krem sk豉da si z dw鏂h warstw na bazie bitej 鄉ietany: jedna z advocatem, druga z kawusi. Jest usztywniony 瞠latyn, przypomina nieco konsystencj ptasie mleczko. S這dko i ogni軼ie zarazem. Czyli na dzi pasuje!

    sk豉dniki (4 du瞠 porcje):

    krem advocatowy:

    • 100 ml likieru advocat
    • 20 dag 鄉ietany krem闚ki
    • 1 cukier waniliowy
    • 3 p豉skie 造瞠czki 瞠latyny

    疾latyn namoczy w odrobinie wody. Gdy nap璚znieje - rozpu軼i (zawsze robi to w mikrofali). Do 瞠latyny doda advocat. 妃ietan ubi na sztywno z cukrem. Gdy likier zacznie t篹e - wymiesza go delikatnie ze 鄉ietan. Krem u這篡 w pucharkach i odstawi do zastygni璚ia.

    krem kawowy:

    • 20 dag 鄉ietany krem闚ki
    • 2 jajka (osobno 鄴速ka i bia趾a)
    • 4 造磬i cukru
    • 3 造瞠czki kawy rozpuszczalnej
    • 3 p豉skie 造瞠czki 瞠latyny

    Kaw rozmiesza w 4 造磬ach wrz徠ku. 疾latyn przygotowa tak samo, jak do kremu jajecznego, wymiesza j z kaw. 草速ka ubi na krem z po這w cukru, wymiesza z kaw. 妃ietan ubi na sztywno. Z bia貫k ubi pian z reszt cukru. 妃ietan wymiesza z kaw, delikatnie doda pian. Krem u這篡 na masie jajecznej.

    Krem przed podaniem udekorowa.

    smacznego

    pi徠ek, 11 grudnia 2009

    Kawa+biszkopty+mascarpone=TIRAMISU. Takie dzia豉nie ma dla mnie zawsze jednakowy wynik. I cho wszystko, co ma posmak kawy to m鎩smak, to w pierwszej chwili deser z dodatkiem kawy kojarzy mi si w豉郾ie z tym w這skim przysmakiem. W ka盥ej ksi捫ce czy czasopi鄉ie kulinarnym znajdziemy przepis na tiramisu: z 6 jajkami, bez jajek, z 瞠latyn (o zgrozo!), amaretto lub rumem, czasem z owocami (?). Jaki czas temu zrobi豉m z nich wszystkich swoj w豉sn receptur.

    Pewnie ka盥y z Was ju pr鏏owa zrobi ten deser, wi璚 nie ma co wspomina, 瞠 jego wykonanie zajmuje 15 minut i ka盥y - nawet bardzo pocz徠kuj帷y adept deserowej magii sobie z nim poradzi. Zatem oto m鎩 przepis na klasyk deser闚.

    Tiramisu bierze udzia w mojej ukochanej akcji Czas na kaw.

    sk豉dniki (naczynie o wymiarach 15 na 30 cm):

    • 500 g mascarpone
    • 2 jajka (osobno 鄴速ka i bia趾a)
    • 250 ml 鄉ietany krem闚ki
    • 3 造磬i cukru pudru
    • ok. 300 g pod逝積ych biszkopt闚
    • 1 szklanka mocnej kawy
    • amaretto lub rum lekko rozcie鎍zone wod
    • kakao do posypania

    草速ka ubijam z cukrem na krem. Dodaj serek. 妃ietan ubijam na sztywno i delikatnie mieszam z serkiem. Na ko鎍u dodaj pian ubit z bia貫k.

    Na dnie naczynia uk豉dam warstw biszkopt闚 namoczonych w kawie (wk豉dam je do kawy nachwilk, bo szybko mi瘯n). Na biszkopty wyk豉dam po這w masy serowej i posypuj cienk warstw kakao. Uk豉dam porcj biszkopt闚 namoczonych w likierze lub rumie. Na to warstwa kremu (odrobin masy zostawiam) i kakao. Na wierzchu uk豉dam biszkopty namoczone w kawie, smaruj resztk masy serowej. Sch豉dzam w lod闚ce przez minimum 4 godziny. Przed podaniem posypuj warstw kakao.

    Nie podawa bez fili瘸nki espresso!

    smacznego

     
    1 , 2
    Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery
    Kuchnia Wielkanocna 2010
    Sezon Truskawkowy 2010