przepisy na ulubione s這dko軼i

torty

wtorek, 16 lutego 2016

Od czasu do czasu piek torty dla zaprzyja幡ionych os鏏. Lubi to, ale jest w tym jeden mankament: nie mo積a zrobi zdj璚ia wn皻rza tortu i dlatego, gdy podaje przepis...trzeba wierzy na s這wo. Tym razem b璠zie podobnie: tort z wafelkami w 鈔odku - tak a'la pralinki Ferrero Rocher.

Tort ozdobiony lukrem plastycznym z motywemcienia g這wy Barbie- w sam raz dla m這dej damy.

Sk豉dniki:

Biszkopt:

  • 6 造瞠k cukru
  • 2 造磬i m彗i
  • 5 jajek
  • 2 造磬i kakao
  • 200 g mielonych orzech闚 laskowych
  • 2 造瞠czki proszku do pieczenia

Orzechy mieszamy z kakao, m彗a i proszkiem. Ca貫 jajka ubijamy z cukrem na jasn, puszysta mas (ok. 7 minut). Dodajemy orzechy i delikatnie mieszamy do po陰czenia sk豉dnik闚.

Tortownic o 鈔ednicy ok. 22 cm wyk豉damy na dnie papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto i pieczemy ok. 35 minut w temp. 180º C. ostudzony biszkopt przekroi na p馧 i nas帷zy.

Nas帷zenie:

  • 2/3 szklanki mocnej, s這dkiej herbaty
  • 1/3 szklanki rumu lub w鏚ki

Sk豉dniki wymiesza i nas帷zy spody biszkoptowe.

Krem:

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 200 g mas豉
  • 5 czubatych 造瞠k Nutelli
  • 4 wafelki orzechowe (u mnie G鏎alki)

Czekolad umie軼i w misce w k徙ieli wodnej (na garnku z gotuj帷 si wod), rozpu軼i i pozostawi do przestygni璚ia (ma mie temp. pokojow). Mas這 ubi, doda Nutell i czekolad – zmiksowa. Na ko鎍u doda drobno pokrojone wafelki. Wymiesza. Krem na這篡 na sp鏚 biszkoptowy, przykry drugim ciastem. Sch這dzi w lod闚ce.

Poniewa tort pokryty by lukrem plastycznym, nale瘸這 go posmarowa kremem ma郵anym i udekorowa.

pi徠ek, 02 stycznia 2015

Nie wiem jak u Was, ale w naszym domu ka盥a rodzinna uroczysto嗆 r闚na si tort. St康 pewnie na moim blogu sporo tego rodzaju wypiek闚, nie licz帷 tych robionych na zam闚ienie.

Dzi pyszny, nies這dki (a takie lubimy) tort czekoladowy, z delikatnym kremem z dodatkiem kawy i pokruszonej cha逕y. S這dyczy dodaje jedynie wi郾iowa konfitura. Aromaty wspaniale si przenikaj, smaczku dodaje jeszcze przyprawa korzenna…

Ten smako造k znalaz豉m oczywi軼ie u Asi, a Wam szczeg鏊nie polecam!

sk豉dniki (tortownica26 cm):

biszkopt:

· 7 jajek o temp. pokojowej (osobno 鄴速ka i bia趾a)

· 200 g cukru

· 150 g m彗i

· 1/3 szklanki ciemnego kakao

· 2 造瞠czki przyprawy korzennej (u mnie najlepsza do piernika firmy Kotanyi)

Bia趾a ubi delikatnie a si spieni. Na wysokich obrotach miksera wsypywa powolutku cukier i ubija pian a b璠zie sztywna i b造szcz帷a (zajmie Wam to ok. 5 minut). Stopniowo dodawa 鄴速ka. Suche sk豉dniki przesia i partiami dodawa do masy jajecznej delikatnie mieszaj帷.

Ciasto wla do wy這穎nej papierem tortownicy. Piec w temp. 175oC przez ok. 35 minut. Ostudzi, a nast瘼nie przekroi na 3 blaty.

prze這瞠nie:

· 2/3 szklanki likieru kawowego

· 2 s這iczki konfitury wi郾iowej

Blaty biszkoptowe nas帷zy likierem, a dwa z nich posmarowa konfitur.

krem:

· ½ l 鄉ietany krem闚ki 30%

· 100 g cha逕y waniliowej

· 2 造瞠czki 瞠latyny

· 60 ml bardzo mocnej kawy

疾latyn namoczy w zimnej kawie, a gdy nap璚znieje rozpu軼i w mikrofali. 妃ietank ubi na sztywno, wkruszy do niej cha逕 i wla 瞠latyn. Dobrze wymiesza.

Krem na這篡 na blaty posmarowane konfitur, z這篡 tort sch這dzi w lod闚ce.

polewa czekoladowa:

· 200 ml 鄉ietany krem闚ki

· 150 g gorzkiej lub deserowej czekolady

妃ietan zagotowa razem z kawa趾ami czekolady a powstanie g豉dka masa. Ostudzi. Polew posmarowa wierzch i boki tortu. Udekorowa.

smacznego

niedziela, 08 grudnia 2013

R騜ne torty ju piek豉m, ale ten nale篡 do absolutnej czo堯wki!!! Jest przepyszny, m鎩 m捫 potrafi zje嗆 kilka porcji. Tort jest mega czekoladowy, ale niezbyt s這dki. Smaczku dodaj alkoholizowane wi郾ie. Nie mo瞠cie go przegapi!

Przepis oryginalny znalaz豉m u Dorotki. W oryginalnym przepisie jest z nim sporo pracy: wi郾ie, krokant, krem do prze這瞠nia i krem do dekoracji, polewa. Tort piek豉m juz kilka razy i czasami rezygnuj z krokantu, polewy i kremu do dekoracji.

Gor帷o polecam na nadchodz帷e 安i皻a!!!

sk豉dniki (tortownica 22 cm):

wi郾ie:

  • s這ik wi郾i z kompotu (mog by mro穎ne)
  • 100 ml w鏚ki
  • 100 ml amaretto

Wi郾ie z kompotu ods帷zy i zala alkoholem. W zamkni皻ym pude趾u przechowywa w lod闚ce minimum 24 godziny. Je郵i u篡wamy wi郾i mro穎nych nale篡 zasypa je wcze郾iej 3 造磬ami cukru i odczeka a puszcz sok.

biszkopt:

  • 5 jajek (osobno 鄴速ka i bia趾a)
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2/3 szklanki m彗i
  • 1/3 szklanki kakao

Bia趾a ubi na sztywn pian. Pod koniec wsypywa powoli cukier. Doda 鄴速ka i delikatnie wymiesza. M彗 z kakao przesia do jajek, wymiesza.

Ciasto wyla do wy這穎nej papierem tortownicy. Piec w temp. 175oC przez ok. 40 minut. Ostudzi. Przekroi na 3 blaty.

krem czekoladowy:

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 500 g mascarpone
  • 500 g 鄉ietany krem闚ki 36%
  • 5 造瞠k cukru pudru

Czekolad rozpu軼i w k徙ieli wodnej. 妃ietan ubi na sztywno z cukrem. Serek zmiksowa z czekolad. Po陰czy delikatnie serek ze 鄉ietan. Do kremu doda ods帷zone wi郾ie.

Je郵i nie przygotowujecie osobnego kremu do dekoracji - nale篡 od這篡 porcj kremu czekoladowego bez wi郾i, aby ob這篡 nim wierzch tortu. Kremu jest du穎 - z pewno軼i wystarczy.

krem do dekoracji:

  • 100 g czekolady deserowej
  • 150 ml 鄉ietany krem闚ki 36%

妃ietan mocno podgrza, wrzuci kawa貫czki czekolady. Miesza a czekolada si rozpu軼i. Ch這dzi w lod闚ce przez 24 godziny.

polewa czekoladowa:

  • 70 g gorzkiej czekolady
  • 30 g mas豉

Oba sk豉dniki roztopi w k徙ieli wodnej, lekko ostudzi.

krokant:

  • 156 g cukru
  • 156 g mieszanych orzech闚
  • 30 ml wody

Cukier gotowa z wod a otrzyma kolor jasnego karmelu - nie miesza. Doda orzechy i wymiesza. Cukier oblepi orzechy. Gotowa mas a osi庵nie miodowy kolor.

Orzechy wy這篡 na wysmarowan olejem blaszk, pozostawi do zastygni璚ia. Po豉ma na mniejsze kawa趾i i zmiksowa na okruszki.

pierwszy blat biszkoptowy nas帷zy alkoholem, w kt鏎y moczy造 si wi郾ie. Na這篡 po這w kremu z wi郾iami. przykry kolejnym biszkoptem, nas帷zy i na這篡 reszte kremu.

Wierzch i boki tortu ob這篡 kremem bez wi郾i. Wierzch pola polew, boki obsypa krokantem.

Kremem do dekoracji udekorowa tort wg uznania.

sobota, 21 wrze郾ia 2013

Kolejny tort na zam闚ienie. Tym razem jubilat to fan stra篡 po瘸rnej, co u ch這pc闚 wieku przedszkolnym to chyba normalne (nie jestem pewna, bo u mnie przecie 2 dziewczynki).

Przepisu nie podaj, bo by to wielokrotnie sprawdzony i przepyszny tort cha逕owy.

Tylko do popatrzenia;-)

wtorek, 20 sierpnia 2013

Dzi wpis bez przepisu - tylko do obejrzenia. Prezentuje torcik urodzinowy dla wielkiej fanki bajkowej kotki. Dekoracja wykonana z lukru plastycznego w kolorach r騜owo - lila - bia造m.

字odek to 3 warstwy biszkopta - ka盥a pieczona osobno z odpowiedni porcj r騜owegobarwnika (jak w tym torcie) prze這穎ne bit 鄉ietan.

鈔oda, 20 lutego 2013

Tort w starym stylu: biszkopt i dwa rodzaje krem闚. Jeden z nich to masa czekoladowa na bazie gorzkiej czekolady, a drugi - krem budyniowy z dodatkiem cha逕y. Aby by這 jeszcze bardziej urozmaicenie - doda豉m pokruszone bezy. Bomba kaloryczna? Tak, ale czasem mo積a poszale.

Tort z pewno軼i przypadnie do gustu osobom lubi帷ym cukiernicz klasyk.

sk豉dniki (tortownica 23 cm):

biszkopt:

  • 6 jajek (osobno 鄴速ka i bia趾a)
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka m彗i
  • 2 造磬i kakao
  • 1 造瞠czka proszku do pieczenia

Bia趾a ubi na sztywn pian. Pod koniec ubijania dosypywa cukier i miksowa, a piana b璠zie b造szcz帷a i sztywna. Doda 鄴速ka. M彗 z proszkiem i kakao przesia i stopniowo dosypywa do masy jajecznej, delikatnie wymiesza.

Ciasto wla do wy這穎nej papierem tortownicy. Piec w temp. 180oC przez ok. 30 minut. Ostudzi. Biszkopt przekroic na 3 blaty. Nas帷zy wg uznania (u mnie to np. cytryn闚ka).

krem czekoladowy:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 250 g mas豉
  • ok. 200 g gotowych bez

Czekolad roztopi w k徙ieli wodnej. Jajka ubi z cukrem na g瘰t, bia陰 mas. Mi瘯kie mas這 utrze na krem. Do mas豉 dodawa po 造盧e czekolady i masy jajecznej, dobrze zmiksowa.

krem z cha逕:

  • 1 szklanka mleka
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 鄴速ka
  • 1 造磬a m彗i ziemniaczanej
  • 250 g mas豉
  • 200 g cha逕y waniliowej

Mleko zagotowa z cukrem, zdj望 z ognia. 草速ka wymiesza z m彗 i wla do gor帷ego mleka. Postawi na ogniu i ci庵le mieszaj帷 ugotowa g瘰ty budy. Ostudzi.

Mi瘯kie mas這 utrze na puszyst mas. Doda pokruszon cha逕, wymiesza. Dodawa po 1 造盧e zimnego budyniu, zmiksowa.

Na nas帷zony sp鏚 na這篡 wi瘯szo嗆 kremu cha逕owego i pokruszone bezy, nakry ciastem. Na這篡 krem czekoladowy. Przykry ciastem. Reszt kremu cha逕owego posmarowa boki i wierzch tortu. Udekorowa bezami.

smacznego

wtorek, 15 stycznia 2013

Dzi bez przepisu, ale za to ze zdj璚iami. Kolejny tort udekorowany lukrem plastycznym, kt鏎y smakowity nie jest, ale w鈔鏚 dzieci robi furor. Tort przygotowywa豉m dla przysz貫go zi璚ia;-) z okazji 鏀mych urodzin. Po raz pierwszy przysz這 mi si zmierzy ze znan postaci z kresk闚ki. Ba豉m si, bo nie wiedzia豉m czy ulepiony przeze mnie pies b璠zie podobny do Scoobiego? My郵, 瞠 si jednak uda這. Oce鎍ie sami.

poniedzia貫k, 22 pa寮ziernika 2012

O wyborze dania czy ciasta, kt鏎e mam przygotowa decyduje w pierwszej kolejno軼i zdj璚ie. Je郵i "wygl康a" pewnie b璠zie te "smakowa". Dopiero p騧niej analizuj sk豉dniki i ...albo robi, albo tylko patrz.

W przypadku tego tortu by這 podobnie. Zakocha豉m sie w zdj璚iu mega r騜闚ych falbanek! Tort jest pi瘯ny! Zaintrygowa mnie krem na bezie szwajcarskiej i spos鏏 wykonania dekoracji. Okazja do wykonania pojawi豉 sie we wrze郾iu, gdy Tosia ko鎍zy豉 5 lat, a taka ilo嗆 r騜u idealnie do takiego jubileuszu pasuje!

Tort jest prosty do wykonania. Klasyczny biszkopt (ja nie rzucam), bita 鄉ietana. Krem do dekoracji nie sprawia k這potu, samo dekorowanie zajmuje kilka chwil. Wi璚 gdzie tu haczyk?

Tort jest z gatunku lepiej wygl康a ni smakuje! Smak wn皻rza bez rewelacji, a krem wierzchni jest tak s這dki... Je郵i zale篡 Wam bardziej na efekcie ni na smaku - b璠ziecie zadowoleni. Ja? Niekoniecznie.

Przepis i dok豉dne wskaz闚ki z filmikami instrukta穎wymi znajdziecie u Dorotki.

sk豉dniki (tortownica 23 cm):

biszkopt:

  • 7 jajek (osobno 鄴速ka i bia趾a)
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka m彗i pszennej
  • 1/3 szklanki m彗i ziemniaczanej
  • r騜owy barwnik spo篡wczy w 瞠lu (u mnie firmy Wilton)

Bia趾a ubi na sztywn pian. Pod koniec dosypywa stopniowo cukier i nadal ubija. Doda po 1 鄴速ku. Obie m彗i wymiesza i przesia do masy jajecznej. Delikatnie, ale dok豉dnie wymiesza.

Mas podzieli na 3 r闚ne cz窷ci. Do ka盥ej z nich doda troch (na czubku 造瞠czki) barwnika, aby ka盥e ciasto mia這 inny odcie r騜u.

Ka盥y sp鏚 piec w tortownicy wy這穎nej papierem do pieczenia w temp. 160oC przez ok. 20 minut (mam tylko 1 tortownic wi璚 kolejne porcje ciasta "czeka造" na swoj kolej, ale w niczym im to nie "zaszkodzi這").

krem i nas帷zenie:

  • 1/4 szklanki cytryn闚ki
  • 1/4 szklanki wody
  • 500 g 鄉ietany krem闚ki 36%
  • 3 造磬i cukru pudru

Alkohol wymiesza z wod i nas帷zy ostudzone blaty ciasta.

Zimn 鄉ietan ubi na sztywno, doda cukier i ew. sk鏎k otart z 1 cytryny.

Najciemniejszy blat u這篡 na paterze, posmarowa po這w 鄉ietany. Na這篡 ja郾iejszy biszkopt i reszt 鄉ietany. Nakry najja郾iejszym ciastem. Sch這dzi.

krem ma郵any na bezie szwajcarskiej:

  • 6 bia貫k
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 460 g mas豉, mi瘯kiego
  • szczypta soli
  • barwnik r騜owy
  • 3-4 造磬i cytryn闚ki

Do bia貫k doda s鏊 i cukier. Podgrzewa w k徙ieli wodnej mieszaj帷 widelcem lub r霩g, a cukier ca趾owicie si rozpu軼i. Warto sprawdzi to mi璠zy palcami - je郵i nie czu grudek cukru - jest ju gotowe. Mas nale篡 ostudzi.

Bia趾a z cukrem ubija na sztywn pian- trwa to z 10 minut, ale masa jest bardzo sztywna, g瘰ta i l郾i帷a. Stopniowo nale篡 dodawa kawa貫czki mas豉 i ca造 czas miksowa. Kiedy prawie ca貫 mas這 ju jest wymieszane z pian - masa wygl康a na zwarzon!, ale tak ma by. Po dodaniu reszty mas豉 masa b璠zie wygl康a dobrze i wydawa d德i瘯 mlaskania o 軼ianki miski. Do kremu doda cytryn闚k (niestety nie z豉godzi豉 s這dyczy kremu) i barwnik.

A teraz dekorowanie:

Na r瘯aw cukierniczy nale篡 na這篡 tylk nr 104 firmy Wilton. Cz窷ci kremu posmarowa wierzch i boki tortu, reszt na這篡 do r瘯awa.

Ustawi r瘯aw w pionie, aby ostra ko鎍闚ka tylki by豉 od strony zewn皻rznej i wyciska kolumny falbanek, jedna obok drugiej. Nast瘼nie udekorowa wierzch tortu.

Tort nale篡 sch這dzi. Krem bardzo twardnieje, wi璚 przed podaniem nale篡 wyj望 go z lod闚ki, aby krem zmi瘯.

smacznego

niedziela, 12 sierpnia 2012

Piek豉m go w lutym, wi璚 mam drobne k這poty z odtworzeniem receptury, ale mam nadziej, 瞠 dam rad. Tort przygotowa豉m na 鏀me urodziny Zuzi (oczywi軼ie Jubilatka zdecydowa豉 o kszta販ie). Czekoladowy biszkopt i krem w starym stylu: mas這, 鄴速ka, cukier, odrobina alkoholu.

Dekoracja z lukru plastycznego zapo篡czona z ksi捫ki Debbie Brown.

sk豉dniki:

biszkopt:

Przygotowa biszkopt z przepisu na tort cha逕owy. Jedn porcj ciasta upiec w tortownicy 23 cm, a drug w 20 - centymetrowej. Ostudzone ciasta przekroi na 2 blaty (je郵i mniejszy biszkopt ur鏀 wysoki - mo積a na 3 blaty). Spody u這篡 jeden na drugim i lekko 軼i望 no瞠m brzegi ciast, aby nada im zaokr庵lony kszta速. Kolejne warstwy powinny by coraz mniejsze. Tu przy podstawie wykroi zag喚bienie, kt鏎e b璠zie drzwiami do ula.

krem:

  • 9 鄴速ek
  • 375 g mas豉
  • 6 造瞠k ajerkoniaku
  • 250 g cukru

草速ka utrze na parze z cukrem na puszysty krem - masa ma by bia豉 i g瘰ta, a cukier rozpuszczony. Mas ostudzi. Ca造 czas ubijaj帷 dodawa po 1 造盧e mi瘯kie mas這. Gdy krem b璠zie g豉dki i aksamitny doda ajerkoniak, wymiesza.

Blaty biszkoptowe nas帷zy wg uznania (ja nas帷zy豉m herbat z cytryn i w鏚k). Prze這篡 kremem, posmarowa nim tak瞠 boki ciasta.

Z 鄴速ego lukru plastycznego przygotowa ob這瞠nie ula,z br您owego drzwi. 草速y, czarny i bia造 lukier pos逝膨 do ulepienia pszcz馧ek, kt鏎e nale篡 przymocowa do ula (mo積a to zrobi za pomoc wyka豉czek lub przyklei klejem cukrowym). Kwiatki i listki wok馧 ula i... gotowe.

smacznego

P.S.

Tu przed klikni璚iem "publikuj" zorientowa豉m si, 瞠 min窸y ju 3 lata prowadzenia mojego bloga! R騜nie bywa這, mia豉m okresy zapomnienia, codzienne obowi您ki w pracy i domu nie pozwala造 na zbyt cz瘰te publikacje. Ale Wasze odwiedziny zawsze dodawa造 mi si, sprawia造, 瞠 wraca豉m z kolejnym przepisem. I za to chc Wszystkim moim Czytelnikom s這dko podzi瘯owa i prosi o wi璚ej. Niech nadal mi si chce zasiada do kawy lub herbaty...

czwartek, 19 kwietnia 2012

O kryteriach wyboru tort闚 dla moich dziewczynek ju kiedy wspomina豉m: zaczynamy (wsp鏊nie) od dekoracji,a reszta - przynajmniej dla dziewczynek - nie jest wa積a. Z okazji urodzin Tosi (ten wpis powinien pojawi si we wrze郾iu ubieg貫go roku) mia by tort oczywi軼ie z koniem (Tosia nazwa豉 go zdechni皻ym), nad wn皻rzem nie zastanawia豉m si jeszcze, a tu nagle... zagl康am do Dorotki i widz tort t璚zowy! Bajeczny! Zakocha豉m si w nim od pierwszego wejrzenia, jeszcze tylko przegl康 zasob闚 barwnik闚 i mo積a piec!

Tort wymaga troch czasu, ale efekt wart by mojej pracy. By這 tylko jedno ale: krem. Nie przypad nam do gustu (md造 i nijaki), ale poza tym rewelacja.

Dekoracja z lukru plastycznego zaczerpni皻a od Yasmin. Efekt? Oce鎍ie sami.

sk豉dniki (tortownica 23 cm, wi璚 proporcje zwi瘯szy豉m o po這w i takie podaj):

biszkopt:

  • 8 bia貫k
  • 340 g mas豉
  • 330 g cukru
  • 565 g m彗i
  • 540 ml mleka
  • 6 造瞠czek proszku do pieczenia
  • 1 造瞠czka soli

M彗, proszek i s鏊 przesia. Mi瘯kie mas這 uciera mikserem a b璠zie g豉dkie i puszyste. Stopniowo dodawa cukier. Wbija po jednym bia趾u i miksowa. Do masy dodawa na zmian mleko i m彗, miksowa a sk豉dniki si po陰cz (masa wygl康a na lekko zwa穎n).

Ciasto podzieli na 6 r闚nych cz窷ci (odmierza豉m fili瘸nk). Do ka盥ej porcji doda odrobin barwnika (tak na czubek r帷zki od 造瞠czki) - ciasto po upieczeniu b璠zie ciemniejsze, wi璚 lepiej doda barwnika ni przesadzi:

  • cz.1 - barwnik 鄴速y
  • cz.2 - barwnik czerwony
  • cz.3 - zmieszany 鄴速y i czerwony da pomara鎍zowy
  • cz.4 - niebieski
  • cz.5 - zmieszany 鄴速y i niebieski da zielony
  • cz.6 - zmieszany czerwony i niebieski da fioletowy

Wszystkie barwniki by造 w 瞠lu firmy Wilton.

Ka盥 porcj zabarwionego ciasta na這篡 do wy這穎nej papierem tortownicy i piec w temp. 190oC. przez ok. 15 minut.

krem:

  • 1 l 鄉ietany krem闚ki 36%
  • 250 g serka mascarpone
  • kilka 造瞠k cukru pudru, do smaku

妃ietan ubi na sztywno i delikatnie wymiesza z serkiem i cukrem.

Na spodzie u這篡 ciasto fioletowe, posmarowa porcj kremu, nast瘼nie ciasta: niebieskie, zielone, 鄴速e, pmara鎍zowe i czerwone r闚nie prze這篡 kremem.

Wierzch tortu posmarowa豉m kremem ma郵anym, gdy dekorowa豉m lukrem plastycznym. Potem ju tylko zabawa z lepieniem ksi篹niczki i tytu這wego "zdechni皻ego" konia.

 
1 , 2 , 3
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery
Kuchnia Wielkanocna 2010
Sezon Truskawkowy 2010