przepisy na ulubione s這dko軼i

SERniczki

鈔oda, 19 lutego 2014

Wszystkiemu winne s kulinarne blogi! Cz這wiek si naogl康a, 郵inka mu cieknie i g逝pieje, bo nie wie, kt鏎y przepis wypr鏏owa. Te tak macie? Ja tak i przez to wszystko zapomnia豉m o moim nieco ju sfatygowanym zeszycie, gdzie zapisywa豉m sprawdzone przepisy.

Dzi przepis w豉郾ie z mojego zeszytu: sernik z brzoskwiniami, czyli doskonale znany klasyk, ale za to pyszny, bez wzgl璠u na cukiernicze trendy.

sk豉dniki (prostok徠na blaszka):

kruche ciasto:

· 3 szklanki maki

· 3 造磬i cukru

· 200 g mas豉 lub margaryny

· 5 鄴速ek

· 2 造瞠czki proszku do pieczenia

· szczypta soli

Ze wszystkich sk豉dnik闚 zagnie嗆 kruche ciasto. Sch這dzi w lod闚ce ok. 1 godz. Blach wy這篡 papierem do pieczenia. Ciasto podzieli na cz窷ci (jedna wi瘯sza) i t wi瘯sz zetrze na grubych oczkach tarki na blaszk.

Piec w temp. 180oC przez ok. 20 minut, a ciasto lekko si zez這ci.

masa serowa:

· 1 kg sera na sernik (najlepiej zmieli taki ser w kostce)

· 200 g mas豉 lub margaryny

· 1 szklanka cukru

· 2 jajka

· 1 torebka budyniu 鄉ietankowego

· kilka kropel aromatu arakowego

Mi瘯kie mas這 utrze z cukrem. Stopniowo dodawa jajka i ser. Doda budy i aromat, miksowa a sk豉dniki si po陰cz. Mas wy這篡 na podpieczony sp鏚 z ciasta.

piana:

· 5 bia貫k

· 1 szklanka cukru pudru

· 1 puszka brzoskwi w zalewie

Brzoskwinie os帷zy z zalewy i pokroi w kostk. U這篡 na masie serowej.

Bia趾a ubi na sztywna pian, powoli wsypywa cukier i miksowa a piana b璠zie g豉dka i g瘰ta. Pian na這篡 na owoce.

Na pian roz這篡 reszt startego ciasta. Piec ok. 50 minut a wierzch ciasta b璠zie z這ty. Posypa cukrem pudrem.

smacznego

sobota, 25 stycznia 2014

Nie do嗆, 瞠 pi瘯nie wygl康a, to jeszcze super smakuje!3 kolorowe warstwy: ciemny czekoladowy sp鏚, paseczek masy kajmakowej i masa serowa... Sernik trzeba upiec dzie przed podaniem ,aby dobrze zastyg, ale potem zniknie ze sto逝 w mgnieniu oka!

Oryginalny przepis u Asi, tu podaj moj wersj:

sk豉dniki (tortownica 26 cm):

sp鏚 brownies:

  • 120 g gorzkiej lub deserowej czekolady
  • 120 g mas豉 lub dobrej margaryny
  • 1/3 szklanki cukru
  • 2 du瞠 jajka
  • 70 g zmielonych orzech闚
  • 2 czubate 造磬i m彗i
  • 1 造瞠czka proszku do pieczenia

Czekolad roztopi razem z mas貫m w rondelku, nie podgrzewa zbyt d逝go - sk豉dniki maj si tylko rozpu軼i. Doda reszt sk豉dnik闚 i dok豉dnie wymiesza.

Dno tortownicy wy這篡 papierem do pieczenia, wy這篡 ciasto. Piec w temp. 175oC przez ok. 10 minut a na wierzchu ciasta pojawi si skorupka. Ostudzi.

masa kajmakowa:

  • 1 puszka (510 g) gotowej masy kajmakowej
  • 75 g drobno posiekanych solonych orzeszk闚 ziemnych

Mas rozsmarowa na przestudzonym spodzie, posypa orzeszkami.

masa serowa:

  • 500 g mascarpone
  • 200 g serka 鄉ietankowego (kanapkowy, Almette, Tw鎩 smak)
  • 175 g ricotty
  • 3 造磬i m彗i ziemniaczanej
  • 3 造磬i cukru waniliowego
  • 3/4 szklanki cukru
  • 5 jajek
  • 1/4 szklanki 鄉ietany krem闚ki 30%

Wszystkie rodzaje sera zmiksowa. Doda m彗 i cukry. Dodawa po 1 jajku i kr鏒ko miksowa, aby sk豉dniki si po陰czy造. Wla 鄉ietank.

Mas serow wla delikatnie na sp鏚 z orzeszkami (mo積a to robi 造磬, aby kajmak i orzeszki nie zmiesza造 si z serem).

Piec w temp. 175o C przez 15 minut, a nast瘼nie zmniejszy temperatur do 120o i piec ok. 90 minut (masa serowa musi by 軼i皻a).

polewa:

  • 200 g 鄉ietany 12%
  • 2 造磬i cukru

Sk豉dniki polewy wymiesza i zala ni sernik. Piec dalsze 15 minut. Ostudzony sernik przechowywa w lod闚ce.

smacznego

niedziela, 25 sierpnia 2013

Smakowity serniczek na krucho - serowym spodzie, chrupi帷 kruszonk i dodatkiem owoc闚. U mnie s to bor闚ki, ale jagody, porzeczki czy inne Wasze ulubione owoce te b璠a pasowa造. Warto spr鏏owa p鏦i owoce jeszcze s!

sk豉dniki (tortownica 23 cm):

krucho - serowy sp鏚:

  • 150 g serka homogenizowanego naturalnego lub waniliowego
  • 150 g m彗i
  • 3 造磬i mleka
  • 3 造磬i oleju
  • 4 造磬i cukru
  • 2 造瞠czki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Serek zmiksowa z olejem, mlekiem sol i cukrem. Doda m彗 z proszkiem i zagnie嗆 ciasto - gdy jest zbyt lu幡e dosypa m彗i.

Ciastem wylepi dno i boki wy這穎nej papierem tortownicy. Ciasto jest do嗆 lu幡e, aby 豉twiej si wylepia這 warto zmoczy r璚e wod.

masa serowa:

  • 400 g twarogu na sernik
  • 120 g cukru
  • 4 造磬i m彗i ziemniaczanej lub 1 budy waniliowy
  • 1 jajko
  • 70 g mas豉
  • 1 cukier wanilinowy
  • 500 g bor闚ek lub innych owoc闚

Mas這 utrze z cukrem, dodawa stopniowo twar鏬 oraz reszt sk豉dnik闚. Mas wy這篡 na sp鏚, posypa owocami.

kruszonka:

  • 150 g m彗i
  • 75 g mas豉
  • 75 g cukru

Mas這 roztopi z cukrem. Gdy b璠zie gor帷e doda m彗 i wymiesza. Ostudzon kruszonk rozsypa na owocach.

Piec sernik w temp. 1800C przez ok. 50 minut.

smacznego

czwartek, 10 maja 2012

Moje ulubione owoce ju s! Oczywi軼ie nie dor闚nuj smakiem naszym krajowym, ale c騜... Razem z Tosi uwielbiamy nawet te "obce" i jemy ju od dawna.

Pierwsza s這dko嗆 z truskawkami w tym sezonie to sernik:z gotowan 鄉ietank, 2 rodzajami sera i musem truskawkowym. Jest niezwykle kremowy, dobrze wyczuwa si smak krem闚ki. Warto upiec.

Sernik bierze udzia w Durszlakowej akcji truskawkowej.

sk豉dniki (tortownica 23 cm):

kruchy sp鏚:

  • 1 1/3 szklanki m彗i
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 2 造磬i mielonych migda堯w
  • 100 g mas豉 lub margaryny
  • 1 jajko

Zagnie嗆 kruche ciasto wg tego przepisu. Ciasto sch這dzi w lod闚ce, a nast瘼nie wylepi nim dno i boki tortownicy. Podpiec przez ok. 15 minut w temp. 200oC.

masa panna cotta:

  • 1 szklanka musu z truskawek (zmiksowane owoce z dodatkiem 2 造瞠k soku z cytryny i 3 造瞠k cukru pudru)
  • 1 szklanka 鄉ietany krem闚ki
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 6 jajek (osobno 鄴速ka i bia趾a)
  • 1/2 laski wanilii
  • 250 g mascarpone
  • 500 g twarogu na sernik
  • sok z 1 cytryny
  • 2 造磬i m彗i pszennej
  • 2 造磬i m彗i ziemniaczanej

Wanili rozci望 i podgrzewa ze 鄉ietank przez ok. 10 minut. Ostudzi, a wanili wyj望.草速ka utrze z cukrem na g瘰ty bia造 krem. Dodawa stopniowo oba gatunki sera, sok i m彗. Wla 鄉ietank. Bia趾a ubi na sztywn pian i doda do masy serowej.

Na podpieczony sp鏚 wla mus truskawkowy. Powoli 造磬 wlewa mas serow. Ciasto piec 60-70 minut w temp. 175oC. Ostudzony sernik posypa cukrem pudrem. Podawa z truskawkami i/lub musem.

smacznego

poniedzia貫k, 05 marca 2012

Wiem, wiem, ju by na tylu blogach, ale ja spr鏏owa豉m go dopiero niedawno. Lubi serniki, ale ten? Sza逝 nie ma. Wygl康a bardzo 豉dnie, ale smak - przeci皻ny. Nie chc nikogo urazi, bo wiadomo o gustach... Ale mnie nie zachwyci. Ju do tego przepisu raczej nie wr鏂. Skorzysta豉m z receptury Dorotki.

sk豉dniki (tortownica 25 cm lub kwadratowa blaszka):

sp鏚:

  • 190 g ciastek digestive w czekoladzie
  • 50 g mas豉 lub margaryny

Ciastka zmiksowa i po陰czy z roztopionym mas貫m. Dno tortownicy wy這篡 papierem do pieczenia, wy這篡 ciastka. Sch這dzi w lod闚ce.

masa serowa:

  • 1 kg sera na sernik ( u mnie jak zwykle mieszanka naturalnego i waniliowego Presidenta)
  • 5 jajek
  • 150 g cukru
  • 2 造磬i budyniu waniliowego
  • 1 造磬a kaszy manny
  • 80 g mi瘯kiego mas豉
  • 1 cukier waniliowy
  • ok. 250 - 300 g dowolnych pierniczk闚 (da豉m nadziewane w czekoladzie)
  • aromat rumowy

草速ka ubi z cukrami do bia這軼i. Stopniowo dodawa ser, miksowa. Doda mas這, budy, mann i aromat.

Bia趾a ubi na sztywn pian. Delikatnie wmiesza do masy serowej. Na sp鏚 z ciasteczek wy這篡 ok. 1/3 masy serowej, u這篡 pierniczki i delikatnie reszt sera (masa jest do嗆 rzadka, aby pierniki nie wyp造n窸y na wierzch - ser nak豉dam powoli 造磬).

Piec ok. 1 godz. w temp. 180oC. Wystudzi w zamkni皻ym piekarniku, aby nie opad.

Mo積a pola czekolad lub posypa start czekolad.

smacznego

pi徠ek, 01 kwietnia 2011

D逝ugo czeka. Zaprezentuje si jako 14 sernik na moim blogu, cho powinien chyba jako pierwszy. Dlaczego? Bo to taki swojski klasyczny sernik, jaki piek豉 moja Mama i o jakim zapomnia豉m pr鏏uj帷 nowych serowych smak闚. Ale warto by這 czeka na jego puszysto嗆 i delikatny smak.I cho nie grzeszy oszcz璠no軼i, opada po upieczeniu - kochamy go!

Zakochajcie si i Wy! Z ca貫go serca polecam, zw豉szcza, 瞠 Wielkanoc tu, tu...

sk豉dniki (prostok徠na blaszka):

  • 1 1/2 kg sera na sernik (u mnie President: 1kg z prawdziw wanili i 1/2 kg naturalnego)
  • 12 jajek (osobno 鄴速ka i bia趾a)
  • 1 1/3 szklanki cukru
  • 1 mas這 ro郵inne
  • 1 budy 鄉ietankowy
  • 1 opakowanie sernix'u
  • aromat arakowy
  • rodzynki i/lub sk鏎ka pomara鎍zowa (nie da豉m tym razem)
  • herbatniki do u這瞠nia na spodzie (niekoniecznie)

草速ka utrze z cukrem na bia陰 puszyst mas. Doda ser na zmian z mi瘯kim mas貫m - zmiksowa. Dosypa budy i sernix oraz kilka kropel aromatu. Domiesza bakalie. Bia趾a ubi na sztywn pian i doda do sera, delikatnie wymiesza.

Dno blaszki wy這篡 papierem do pieczenia. Mo積a u這篡 warstw herbatnik闚. Wyla mas serow. Piec w temp. 150o C. przez ok. 2 godz. Sernik ostudzi w piekarniku.

Sernik ro郾ie w czasie pieczenia, a p騧niej...opada. Ale nam to nie przeszkadza.

Gotowy mo積a pola polew czekoladow lub jedynie posypa cukrem pudrem (tak lubimy najbardziej).

smacznego

Tagi: twar鏬
11:23, gosiakr76 , SERniczki
Link Komentarze (7) »
sobota, 26 lutego 2011

Go軼i ju na wielu blogach, a teraz czas na mnie. Po osza豉miaj帷ym sukcesie tortu cha逕owego nie mog豉m nie spr鏏owa sernika. Jest smaczny, bardzo kremowy (dla mnie chyba nawet za), raczej s這dki. Wspania豉 jest polewa - z pewno軼i wykorzystam ja do innych ciast (mo瞠 mazurka?).

Warto spr鏏owa, cho tortu nie przebi.

Przepis pochodzi od Dorotki.

sk豉dniki (tortownica 23 cm):

sp鏚:

  • 100 g ciastek owsianych lub digestive
  • 40 g roztopionego mas豉

T逝szcz wymiesza z rozkruszonymi herbatnikami. Dno tortownicy wy這篡 papierem do pieczenia i wylepi mas ciasteczkow.

masa serowa:

  • 80 dag sera na sernik
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki 鄉ietany 30%
  • 4 du瞠 jajka
  • 2 造磬i m彗i ziemniaczanej
  • 300 g cha逕y ( mnie waniliowa)

Ser utrze z cukrem. Dodawa po 1 jajku kr鏒ko miksuj帷. Wla 鄉ietan, doda m彗. Cha逕 po豉ma na do嗆 du瞠 kawa趾i i wmiesza do masy serowej. Wyla na ciasteczkowy sp鏚.

Piec w temp. 170oC. wstawiaj帷 poni瞠j blachy naczynie z wod. Piec a masa b璠zie 軼i皻a - ok. 1 1/2 godziny.

polewa:

  • 150 g cha逕y
  • 1/2 szklanki 鄉ietany 30%

Cha逕 pokruszy i razem ze 鄉ietan zmiksowa w blenderze na g豉dk mas. Podgrza, aby masa lekko zg瘰tnia豉. Polew pola ostudzony sernik.Pod wp造wem niskiej temperatury polewa st篹eje.

smacznego

czwartek, 06 stycznia 2011

Nie lubi 郵iwek w czekoladzie. Dziwnie brzmi, je郵i za chwil b璠zie si zachwala ciasto z ich udzia貫m. Upiek豉m je na 安i皻a, g堯wnie z my郵 o mojej siostrze, kt鏎a te cukierki bardzo lubi. Okaza這 si, 瞠 wyb鏎 by w豉軼iwy - nawet dla mnie.

Sernik jest niezwykle puszysty i kremowy. Sp鏚 ze 郵iwkami, ale nie s zbyt mocno wyczuwalne. My郵, 瞠 je郵i kto jest fanem suszonych 郵iwek - mo瞠 doda 2-3 owoce. Wierzch wie鎍zy polewa z bia貫j czekolady. Pycha!

Przepis znalaz豉m tu, poni瞠j podaj moje proporcje:

sk豉dniki(tortownica 22 cm):

sp鏚 郵iwkowy:

  • 200 g cukierk闚 "郵iwka w czekoladzie"
  • 100 g mas豉
  • 100 g br您owego cukru
  • 100 g m彗i
  • 1 jajko
  • 1/2 造瞠czki proszku do pieczenia

Cukierki, mas這 i cukier prze這篡 do rondelka. Podgrzewa a sk豉dniki si rozpuszcz. Ostudzi i zmiksowa na puree. Doda jajko, m彗 i proszek. Wymiesza - masa jest g瘰ta. Dno tortownicy wy這篡 papierem, wy這篡 mas. Piec w temp. 190oC. przez 15 minut.

masa serowa:

  • 400 g serka waniliowego (z prawdziw wanili President)
  • 600 g serka 鄉ietankowego na sernik (u mnie President, mo瞠 by "wiaderkowy")
  • 5 jajek
  • 250 g cukru pudru
  • 2 造磬i m彗i ziemniaczanej

Oba sery (mo瞠 by oczywi軼ie tylko 鄉ietankowy) zmiksowa z cukrem. Dodawa po jednym jajku i kr鏒ko miksowa. Doda m彗. Mas wyla na sp鏚 郵iwkowy. Piec w temp. 160oC. przez ok. 1 godz. (wierzch musi by 軼i皻y). Ostudzi przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

polewa:

  • 200 g bia貫j czekolady
  • 5-6 造瞠k 鄉ietany krem闚ki
  • 150 g cukierk闚 "郵iwka w czekoladzie"

Czekolad stopi w k徙ieli wodnej razem ze 鄉ietan. Polew pola ostudzony sernik. Udekorowa cukierkami.

smacznego

Poniewa to m鎩 pierwszy wpis w Nowym Roku 篡cz Wszystkim spe軟ienia marze, sukces闚 kulinarnych, nieko鎍z帷ych si inspiracji. Oby to by dobry rok!

鈔oda, 24 listopada 2010

Mia豉m wiaderko sera na sernik. Sta這 i czeka這. Przejrza豉m blogowe strony i znalaz豉m kolejny sernik do wypr鏏owania. Wyb鏎 pad na czekoladowy sernik z cynamonow nutk na spodzie. U Asi wygl康a tak smakowicie... Nie do ko鎍a jednak spe軟i nasz sernikowy g堯d. Sp鏚 jest rzeczywi軼ie lekko cynamonowy, ca貫 ciasto nie jest zbyt s這dkie, ale... Cho jest mazisty, to i tak si kruszy, ci篹ko go ukroi w zgrabny kawa貫k. Chyba poszukam innego przepisu, na wypadek kolejnego wiaderka w lod闚ce.

sk豉dniki (tortownica 23 cm):

sp鏚:

  • 200 g herbatnik闚 owsianych digestive w czekoladzie
  • 85 g mas豉
  • 1 1/2 造瞠czki cynamonu

Dok豉dnie pokruszone herbatniki wymiesza z roztopionym mas貫m i cynamonem, wymiesza. Tortownic wy這篡 foli aluminiow, na這篡 mas z ciastek. Warto podpiec sp鏚 przez ok. 7 minut w temp. 180oC. (b璠zie bardziej kruchy).

masa serowa:

  • 1,2 kg sera na sernik
  • 285 g czekolady deserowej lub gorzkiej (da豉m deserow)
  • 200 g cukru
  • 4 jajka
  • 1 造磬a kakao
  • 200 g 鄉ietany krem闚ki
  • 2 造磬i m彗i ziemniaczanej

Czekolad roztopi w k徙ieli wodnej. Ser zmiksowa stopniowo dosypuj帷 cukier. Dok豉da po jednym 鄴速ku. Wmiesza m彗 i kakao, wla 鄉ietan. Doda rozpuszczon i ostudzon czekolad. Bia趾a ubi na pian, delikatnie domiesza do masy serowej. Wla na podpieczony sp鏚.

Piec w temp. 180oC. przez ok. 90 minut (masa na wierzchu ma by 軼i皻a). Sernik ostudzi w piekarniku, a nast瘼nie sch這dzi w lod闚ce.

Mo積a pola roztopion czekolad (z dodatkiem 鄉ietany krem闚ki).

smacznego

pi徠ek, 29 pa寮ziernika 2010

Idea! Ka盥y, kto lubi tiramisu (a s康z, 瞠 jest nas wi瘯szo嗆) b璠zie nim oczarowany! Je郵i jeszcze lubi sernik... Pyszny jest po prostu. Intensywnie czekoladowy sp鏚, mi璚iutkie, nas帷zone kaw i amaretto biszkopty, kremowa masa serowa i kawowo-migda這wa polewa. Nic doda, nic uj望. Wykonanie zajmuje nieco czasu, ale wart jest tego. Z ca貫go serca polecam!

Asiu - jeste genialna! Dzi瘯uj za ten przepis.

sk豉dniki (tortownica 23 cm):

sp鏚:

  • 65 g ciemnej czekolady (da豉m gorzk)
  • 65 g mi瘯kiego mas豉
  • 40 g m彗i
  • 50 g cukru
  • 1 jajko
  • 2 造瞠czki kawy rozpuszczalnej
  • 1 造磬a Amaretto
  • pod逝積e biszkopty

Likier podgrza, rozpu軼i w nim kaw. Czekolad roztopi w mikrofali lub w k徙ieli wodnej. Mas這 uciera z cukrem przez kilka minut. Osobno ubi jajko. Do mas豉 doda czekolad, jajko, m彗 i kaw z likierem. Ciasto wymiesza i wy這篡 nim sp鏚 nasmarowanej tortownicy. W ciasto delikatnie wcisn望 biszkopty.

Piec ok. 7 minut w temp. 175oC.

nas帷zenie:

  • 50 ml gor帷ej wody
  • 2 造磬i kawy rozpuszczalnej
  • 2 造磬i Amaretto
  • 2 p豉skie 造瞠czki 瞠latyny

疾latyn namoczy w 1 造盧e zimnej wody. W gor帷ej wodzie rozpu軼i kaw. Doda nap璚znia陰 瞠latyn, miesza a si rozpu軼i. Doda likier. Gdy mieszanina zacznie g瘰tnie - pola ni biszkopty na podpieczonym spodzie.

masa serowa:

  • 750 g sera na sernik
  • 250 g mascarpone
  • 5 jajek
  • 3 造磬i m彗i ziemniaczanej
  • 2 造磬i Amaretto
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki 鄉ietany 30 %

Oba gatunki sera zmiksowa z m彗. Stopniowo dosypywa cukier i ca造 czas miksowa. Wbija po 1 jajku, wymiesza (kr鏒ko) a do po陰czenia sk豉dnik闚. Doda likier i 鄉ietan. Mas powoli wlewa na biszkopty (zrobi豉m to 造磬 wazow, aby biszkopty nie oderwa造 si od spodu i nie wyp造n窸y na wierzch). Piec 15 minut w temp. 175oC., a nast瘼nie zmniejszy temperatur do 120o i piec dalsze 90 minut, a masa b璠zie 軼i皻a.

polewa:

  • 300 g g瘰tej 鄉ietany 18%
  • 3 p豉skie 造磬i cukru
  • 2 造磬i Amaretto
  • 2 造瞠czki kawy rozpuszczalnej

妃ietan wymiesza z cukrem. Likier podgrza i rozpu軼i w nim kaw. Dwie 造瞠czki kawy od這篡 do dekoracji, reszt wla do 鄉ietany. Mas wyla na sernik, z reszty kawy zrobi na wierzchu wzorek. Piec jeszcze 15 minut. Ciasto ostudzi w piekarniku, a nast瘼nie sch這dzi w lod闚ce.

smacznego

 
1 , 2
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery
Kuchnia Wielkanocna 2010
Sezon Truskawkowy 2010