przepisy na ulubione s這dko軼i

rogaliki, babeczki, muffinki

wtorek, 05 stycznia 2016

Nie jestem du篡m fanem babeczek: s suche, ci篹kie, cho zwykle 豉dnie wygl康aj. Tym razem skusi mnie kokosowy posmak faktycznie przypominaj帷y pralinki Rafaello. Krem jest s這dki, wi璚 jedna babeczka w zupe軟o軼i zaspokoi apetyt na s這dycze. Kremem przek豉da豉m te tort ( upra穎ne wi鏎ki doda豉m do kremu) smaruj帷 jasne biszkopty d瞠mem malinowym.

Sk豉dniki (12 sztuk):

Ciasto:

  • 150 g mas豉 lub margaryny
  • 120 g cukru
  • 120 g m彗i
  • 70 g wi鏎ek kokosowych
  • 3 jajka
  • 2 造瞠czki likieru kokosowego
  • 1 ½ 造瞠czki proszku do pieczenia

M彗 wymiesza z proszkiem i wi鏎kami. Mi瘯kie mas這 utrze z cukrem na puszyst mas. Kolejno wbija po 1 jajku i miksowa do po陰czenia. Doda m彗 oraz likier, wymiesza 造磬.

Blaszk do muffinek wy這篡 papilotkami, na這篡 ciasto do ¾ wysoko軼i. Piec ok. 25 minut w temp. 175 C. Wystudzi.

Krem:

  • 230 g bia貫j czekolady
  • 300 ml 鄉ietany krem闚ki (30 lub 36 %)
  • d瞠m malinowy (ok.1/2 s這ika)
  • 70 g wi鏎ek kokosowych

妃ietan mocno podgrza, ale nie zagotowa! Doda po豉man czekolad i odstawi na 2 minuty. Wymiesza a czekolada ca趾owicie si rozpu軼i. Wystudzona mas ch這dzi w lod闚ce 12 godzin.

Sch這dzon mas ubi mikserem na g瘰ty krem.

Wi鏎ki kokosowe upra篡 na suchej patelni a si zez這c. Wystudzi.

G鏎 babeczek lekko wydr捫y 造瞠czk i na這篡 d瞠m. Na這篡 ubity krem i posypa wi鏎kami. Mo積a udekorowa pralinkami. Nale篡 przechowywa w lod闚ce.

niedziela, 03 listopada 2013

To taki troch zimowy przepis, gdy brakuje 鈍ie篡ch owoc闚, za to w spi瘸rni mamy s這iczki z w豉snor璚znie przygotowanymi d瞠mami. Smaczne muffinki z chrupi帷a kruszonk kokosow. Szybkie, 豉twe, smakowite.

sk豉dniki (12 muffinek):

ciasto:

  • 200 g rozpuszczonego mas豉
  • 300 g m彗i
  • 12造瞠k cukru pudru
  • 8造瞠k wi鏎ek kokosowych
  • 120 ml mleka
  • 1 造瞠czka proszku do pieczenia
  • s這iczek d瞠mu malinowego

Wszystkie sk豉dniki po陰czy razem a powstanie g豉dkie ciasto. Form do muffinek wy這篡 papilotkami, wla ciasto. Piec w temp. 180 oC ok.20 minut (wierzch ma by zarumieniony).

kruszonka:

  • 2 bia趾a
  • 4 造磬i cukru pudru
  • 100 g wi鏎ek kokosowych

Bia趾a ubi na sztywn pian z cukrem. Delikatnie domiesza wi鏎ki. Podpieczone muffinki posmarowa d瞠mem i na這篡 pian. Piec a piana lekko si zez這ci.

smacznego

niedziela, 15 wrze郾ia 2013

Gdybym prowadzi豉 statystyki najcz窷ciej przygotowywanych wypiek闚 w domu z pewno軼i wygra造by babeczki z budyniem (takie jak te). Piek je cz瘰to, bo moje c鏎ki, kt鏎e nie gustuj w ciastach, lubi je wyj徠kowo. Ostatnio jednak cz窷 ciasta kruchego przemyci豉m na inny wypiek.

Upiek豉m klasyczne babeczki bez nadzienia. Wype軟i豉m je p騧niej mas panna cotta i udekorowa豉m malinami i galaretk malinow. To fantastyczne po陰czenie! S這dka masa i kwaskowe owoce - m鎩 faworyt. A dziewczynki? Mia造 swoj porcj z budyniem;-)

sk豉dniki (ok. 20 sztuk):

ciasto kruche:

  • 300 g m彗i pszennej
  • 150 g mas豉
  • 100 g cukru pudru
  • 1 鄴速ko
  • ew. 1 造磬a kwa郾ej 鄉ietany
  • szczypta soli

Ze wszystkich sk豉dnik闚 nale篡 przygotowa kruche ciasto wg tych wskaz闚ek. Ciasto sch這dzi w lod闚ce przez ok. 1 godz. (mo積a d逝瞠j). Ciastem wylepi foremki do babeczek i upiec na z這ty kolor przez ok. 20 minut w temp. 200oC. Sch這dzi.

masa panna cotta:

  • 1 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki 鄉ietany krem闚ki 30%
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 3 造瞠czki 瞠latyny

疾latyn zala kilkoma 造磬ami zimnego mleka, odstawi do nap璚znienia. Reszt mleka, 鄉ietank i oba cukry zagotowa razem. W gor帷ym p造nie rozpu軼i nap璚znia陰 瞠latyn. Ostudzi.

dekoracja:

  • ok. 200 g malin
  • 1 galaretka o smaku malinowym przygotowana w 1 szklance wody

T篹ej帷 panna cott na這篡 do upieczonych babeczek. Udekorowa malinami i polag瘰tniej帷 galaretk.

smacznego

wtorek, 21 sierpnia 2012

Cho sezon owocowy w pe軟i, postanowi豉m upiec tym razem co bez... Babeczki s wilgotne, o delikatnym posmaku kawy (b璠 smakowa造 tak瞠 "niekawoszom"). A na wierzchu puchata, chrupi帷a beza (mi瘯ka w 鈔odku) r闚nie o smaku kawy. Czy trzeba pisa co wi璚ej? Tylko piec!

sk豉dniki na 12 babeczek:

ciasto:

  • 185 g mi瘯kiego mas豉
  • 120 g br您owego cukru
  • 155 g m彗i
  • 100 ml ma郵anki
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 1/2 造瞠czki proszku do pieczenia
  • 3 造磬i mocnej kawy
Mas這 utrze na g豉dk mas z cukrem. Wbija kolejno po 1 jajku, doda ma郵ank i kaw. Wsypa suche sk豉dniki. Mas dobrze zmiksowa.
Ciasto prze這篡 do formy na muffinki wy這穎nej papilotkami (je郵i ich nie macie form nale篡 posmarowa t逝szczem).
Piec w temp. 180oC przez ok. 20 minut.


beza:
  • 2 bia趾a
  • 100 g cukru pudru
  • 1 造瞠czka kawy rozpuszczalnej
Bia趾a ubi na sztywn pian. Stopniowo wsypywa cukier i miksowa a piana b璠zie b造szcz帷a. Doda kaw i kr鏒ko miksowa a kawa si rozpu軼i.
Bez wy這篡 na podpieczone babeczki. Piec dalsze 15 minut.

smacznego

pi徠ek, 10 lutego 2012

Muffinki nie goszcz u mnie zbyt cz瘰to. Po prostu nie przepadam za takim rodzajem ciasta, a mo瞠 nie natrafi豉m na fajny przepis? Dzisiejsze - s pyszne, jak zwykle proste do wykonania, z czapeczk smakowitego kremu. Moje c鏎ki nie przepadaj za s這dyczami(tego im zazdroszcz;-), a te babeczki bardzo im smakuj! Wi璚 cho熲y dla nich warto je upiec.

Przepis dla wszystkich babeczkomaniak闚 i nie tylko. Znalaz豉m u Asi.

sk豉dniki (15 standardowych babeczek):

ciasto:

  • 240 ml mleka
  • 240 g mas豉 lub margaryny
  • 240 g m彗i
  • 240 g cukru
  • 140 g bia貫j czekolady
  • 2 roztrzepane jajka
  • szczypta soli
  • 1 造瞠czka proszku do pieczenia
  • 1/2 造瞠czki sody oczyszczonej

Mleko, mas這 i po豉man na kawa趾i czekolad podgrzewa, a wszystkie sk豉dnki si roztopi i po陰cz. Mas ostudzi. Suche sk豉dniki przesia. Wla ostudzon czekolad i ca這嗆 wymiesza 造磬. Doda jajka.

Papilotki w這篡 do zag喚bie foremki na muffinki, wla porcje ciasta (zostawi 0,5 cm marginesu od g鏎y). Wstawi do nagrzanego do 160oC. piekarnika i piec ok. 30 minut, a babeczki b璠a rumiane. Ostudzi.

krem:

  • 250 g mascarpone
  • 50 g waniliowego serka
  • 4 造磬i soku z cytryny
  • 80 g cukru pudru

Sk豉dniki kremu wymiesza dok豉dnie. Kremem smarowa ostudzone muffinki. Udekorowa gotowymi ozdobami cukrowymi, kolorow posypk itp.

smacznego

czwartek, 01 lipca 2010

Uskrzydlona Waszymi komplementami po moim muffinkowym debiucie, postanowi豉m upiec kolejne. Mia造 by atrakcj dla dzieci, wi璚 wybra豉m przepis od Dorotki. Kolorowy krem i czekoladowy smak ciasteczek - to mia這 by to! Ale czy by這? Dla dzieci owszem, ale mnie nie zachwyci造: muffinki smaczne, ale krem to nie moja bajka. Lekko si zwa篡, a w smaku wyczuwalne by這 mas這 i cukier. Chyba ju do tego przepisu nie wr鏂...

sk豉dniki:

ciasto:

  • 220 g mas豉
  • 150 g cukru
  • 210 g m彗i
  • 50 g drobno posiekanej czekolady
  • 4 jajka
  • 4 p豉skie 造磬i kakao
  • 1 1/2 造瞠czki proszku do pieczenia

Mi瘯kie mas這 utrze z cukrem. Dodawa po jednym jajku. Dosypa m彗, proszek i kakao, zmiksowa. Wsypa czekolad, wymiesza. Ciasto na這篡 do foremek muffinkowych lub do papilotek. Piec 20 min. w temp. 170oC.

krem:

  • 300 g serka Philadelfia (da豉m g豉dki serek Turek)
  • 250 g mas豉
  • 1 3/4 szklanki cukru pudru
  • barwnik spo篡wczy
  • kolorowa posypka lub inne cukrowe dekoracje

Mi瘯kie mas這 utrze. Dosypa cukier i stopniowo dodawa ser. Wla barwnik. Krem sch這dzi w lod闚ce ok. 1 godz. R瘯awem cukierniczym nak豉da krem na ostudzone muffinki. Udekorowa.

niedziela, 20 czerwca 2010

Kiedy musi by ten pierwszy raz. Wi璚 dzi debiutuj muffinkowo. D逝go si zbiera豉m do ich upieczenia, a 瞠 suchych ciast raczej nie lubi - nie spieszy豉m si zbytnio. Znalaz豉m jednak przepis na muffinki z truskawkami(zapomnia豉m niestety, na kt鏎ym blogu :-(( )i zdecydowa豉m si!

Ciastka niezwykle proste i szybkie do wykonania. Smak? Bardzo smaczne, wilgotne i aromatyczne dzi瘯i truskawkom. Z pewno軼i do powt鏎zenia, czyli udany debiut.

sk豉dniki (wysz這 mi 17 muffinek):

  • 1 1/2 szklanki pokrojonych w 獞iartki truskawek
  • 3 szklanki m彗i
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2 jajka
  • 3 p豉skie 造瞠czki proszku do pieczenia
  • polewa z bia貫j czekolady

Mleko, jajka i olej roztrzepa lubkr鏒ko ubi mikserem. M彗 wymiesza z cukrem i proszkiem, doda truskawki, wymiesza, aby owoce obtoczy造 si m彗. Wla sk豉dniki mokre, wymiesza 造磬 (ciasto powinno by 鈔ednio g瘰te).

Ciasto na這篡 do wysmarowanych form do muffinek lub do papilotek. Piec ok. 20 min. w temp. 180oC. Po wystygni璚iu pola polew czekoladow.

smacznego

sobota, 24 kwietnia 2010

Moda na ... jest wszechobecna. Tak瞠 w dziedzinie wypiek闚 pojawiaj si szlagiery, ciasta, kt鏎e zachwycaj i pojawiaj si prawie na wszystkich sto豉ch w danym sezonie. Ale bywaj te evergreeny, kt鏎e mimo up造wu lat zawsze 鈍ietnie smakuj, s w asorymencie ka盥ej cukierni.

Takie s w豉郾ie babeczki 鄉ietankowe, kt鏎e pami皻am z dzieci雟twa, i kt鏎e piek od wielu lat (to chyba jeden z pierwszych moich wypiek闚). Sk豉dniki na babeczki s chyba w ka盥ym domu, wykonanie - 豉twizna i po dw鏂h godzinach mamy g鏎 kruchutkich babeczek nadziewanych budyniem 鄉ietankowym. Lepsze ni w cukierni!

sk豉dniki ( na ok. 36 sztuk):

  • 600 g m彗i
  • 300 g margaryny Kasia
  • 200 g cukru pudru
  • 1 鄴速ko
  • 2 造磬i g瘰tej 鄉ietany
  • szczypta soli
  • bydy 鄉ietankowy na 3/4 l mleka
  • 1/2 l mleka

Z m彗i, margaryny, cukru, 鄴速ka i 鄉ietany zagnie嗆 kruche ciasto (jak?). Sch這dzonym ciastem wylepi foremki do babeczek (nie trzeba smarowa foremek t逝szczem). Do 鈔odka na這篡 po 造瞠czce ugotowanego i ostudzonego budyniu. Reszt ciasta rozwa趾owa i foremk wyci望 k馧ka. Kr捫kami przykry foremki nape軟ione budyniem, dobrze zlepi brzegi.

Babeczki piec w temp. 200oC. przez ok. 30 min. a b璠 rumiane. Gdy ostygn - delikatnie wyj望 z foremek. Posypa obficie cukrem pudrem.

smacznego

pi徠ek, 18 wrze郾ia 2009

Czy瘺y wrzesie by miesi帷em rogalik闚? Sama jestem zaskoczona, bo wol raczej wi瘯sze "formaty" wypiek闚, ale ten przepis wyda mi si ciekawy i co wa積e w tygodniu pracy - szybki do wykonania, wi璚 czemu nie... Zw豉szcza, 瞠 sezon na jab逝szka w pe軟i. Rogaliki (lub inne kszta速y) s naprawd bardzo proste do zrobienia, ich nadzienie pozwala na przer騜ne kombinacje. Po upieczeniu ciasto pi瘯nie si listkuje (prawie jak francuskie, a o ile mniej roboty) i jest kruchutkie. Je郵i jeste軼ie fankami duuu瞠j s這dko軼i - do ciasta dodajcie troch cukru.

sk豉dniki:

ciasto:

  • 300g m彗i
  • 200 g Kasi lub innej margaryny do pieczenia
  • 250 g sera (taki z wiaderka, do sernika)

Do m彗i doda kawa趾i zimnego t逝szczu i posieka no瞠m. Doda ser i zagnie嗆 szybko ciasto. Owin望 w foli i sch這dzi w lod闚ce minimum przez 1 godzin.

nadzienie:

  • 2 - 3 anton闚ki lub inne jab趾a
  • 1 ma造 cukier waniliowy
  • ok. 3 造瞠k cukru
  • cynamon
  • sok z cytryny

Jab趾a obra i pokroi w kosteczk, skropic sokiem, aby nie 軼iemnia造. Wymiesza z cukrem i cynamonem. Cukier doda do smaku - ilo嗆 zale篡 od s這dyczy owoc闚, ale nadzienie musi by s這dkie, gdy do ciasta nie dodaje sie cukru.

Ciasto rozwa趾owa na kszta速 ko豉, pokroi na tr鎩k徠y. Na這篡 nadzienie i zwija rogaliki. Mo積a te wycina z ciasta kwadraty i sk豉da na kszta速 koperty.

Ciastka uk豉da na blaszce wy這穎nej papierem do pieczenia, piec w temp. 200 st. C. a rogaliczki b璠 rumiane (ja piek豉m ok. 30 min.). Kiedy wystygn - posypa obficie cukrem pudrem.

Z tej porcji wysz這 mi naprawd sporo ciasteczek, nie liczy豉m ich dok豉dnie, ale by這 ich ok. 30-40.

smacznego

wtorek, 08 wrze郾ia 2009

Jestem mi這郾iczk pewnego blogu. Wspomina豉m ju o nim i jestem pewna, 瞠 nie tylko ja regularnie odwiedzam Dorotus. Szczeg鏊nie fascynuj mnie przepi瘯ne zdj璚ia, kt鏎e kusz do wypr鏏owania wypiek闚. Tym razem wi璚 proponuj przepis w豉郾ie od Dorotki.

S to krucho - dro盥穎we rogaliki, nadziewane d瞠mem, owocami lub konfitur. Bardzo 豉twe do wykonania, smak - sama rado嗆 dla podniebienia.

sk豉dniki:

  • 250 g mas豉
  • 3 szklanki m彗i
  • 6 dag dro盥篡
  • 1 造磬a cukru pudru
  • 1/4 l kwa郾ej 鄉ietany 18%
  • 1 ma造 cukier waniliowy

1/3 szklanki 鄉ietany wymiesza z cukrem pudremi doda pokruszone dro盥瞠, rozczyn odstawi do wyro郾i璚ia. Mas這 posieka z m彗 i cukrem waniliowym, doda wyro郾i皻e dro盥瞠, reszt 鄉ietanyi zagnie嗆 ciasto. Zawin望 w foli i pozostawi w lod闚ce na noc.

Ciasto rozwa趾owa na ok. 4 mm na kszta速 ko豉, podzieli na tr鎩k徠y lub pokroi na kwadraty(ciasto jest bardzo plastyczne, wa趾uje si z 豉two軼i). Na ka盥y kawa貫k na這篡 d瞠m (swoje rogaliki nadzia豉m wi郾iow konfitur), zwija rogaliki (tr鎩k徠y od szerszego brzegu, kwadraty po przek徠nej).

Piec 15-20 minut w temp. 190 st.C. Gotowe rogaliki polukrowa.

smacznego

 
1 , 2
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery
Kuchnia Wielkanocna 2010
Sezon Truskawkowy 2010