przepisy na ulubione s這dko軼i

z kremem

wtorek, 12 marca 2013

ζdny, smaczny, elegancki, s這dki, czekoladowy... C騜 jeszcze mo積a o nim powiedzie? Czekoladowy sp鏚 posmarowany mieszank powide 郵iwkowych i masy czekoladowej oraz dwa musy czekoladowe. Oba delikatne: ciemny po陰czony z kawa趾ami gotowanych gruszek i z bia貫j czekolady z dodatkiem sk鏎ki pomara鎍zowej. Smakowa wspaniale, cho nast瘼nym razem dodam mniej pomara鎍zy. Pasuje na 鈍i徠eczny st馧 z pewno軼i.

Przepis znalaz豉m u Asiz Kwestii Smaku. Polecam!

sk豉dniki (tortownica 26 cm):

sp鏚:

  • 100 g mas豉
  • 100 g cukru
  • 100 g m彗i
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 2 jajka (osobno 鄴速ka i bia趾a)
  • 2 造zki kawy zbo穎wej lub 2 造瞠czki kawy rozpuszczalnej
  • 1 造瞠czka proszku do pieczenia
  • 3 造磬i powide 郵iwkowych
  • 2 gruszki z kompotu
  • 7 造瞠k kompotu lub syropu gruszkowego

Mas這 roztopi na ma造m ogniu. Doda cukier i kaw, wymiesza. Zdj望 z ognia. Doda czekolad i syrop z gruszek, miesza a czekolada si rozpu軼i. Mas ostudzi. Odla 1/4 szklanki masy i po陰czy z powid豉mi.

Do reszty masy doda 鄴速ka, wymiesza. M彗 po陰czy z proszkiem i partiami dodawa do ciasta. Ubi bia趾a na sztywn pian i delikatnie domiesza do masy.

Ciasto na這篡 do wy這穎nej papierem do pieczenia trortownicy. Piec w temp. 180o C przez ok. 20 minut. Ostudzi. Posmarowa mas z powid豉mi.

mus z mlecznej czekolady:

  • 100 g mas豉
  • 100 g mlecznej czekolady (mo積a po這w zast徙i czekolad deserow)
  • 3 du瞠 jajka (osobno 鄴速ka i bia趾a)
  • 100 g cukru
  • 1 造磬a kakao
  • 2 造瞠czki 瞠latyny
  • 40 ml wody i 40 ml rumu lub brandy

W ma造m rondelku rozpu軼i mas這 z czekolad. Ostudzi. 疾latyn namoczy w wodzie z alkoholem, gdy nap璚znieje rozpu軼i. 草速ka wymiesza z kakao i doda do czekolady, wymiesza. Dodac tak瞠 瞠latyn. Bia趾a ubi na bardzo sztywn pian, dosypywa stopniowo cukier, a piana b璠zie b造szcz帷a. Pian delikatnie po陰czy z musem, wymiesza.

Po這w musu na這篡 na sp鏚, u這篡 kawa趾i gruszek, przykry reszt musu. Ciasto sch這dzi w lod闚ce do czasu zastygni璚ia.

mus z bia貫j czekolady:

  • 100 g mas豉
  • 100 gbia貫j czekolady
  • 3 du瞠 jajka (osobno 鄴速ka i bia趾a)
  • 100 g cukru
  • sk鏎ka starta z 1 pomara鎍zy (dla mnie to troch za du穎)
  • 2 造瞠czki 瞠latyny
  • 40 ml wody i 40 ml likieru lub soku pomara鎍zowego

Mus przygotowa dok豉dnie tak samo, jak ten ciemny. Zamiast kakao nale篡 doda sk鏎k pomara鎍zow i pomin望 kawa趾i gruszek. Mas na這篡 na warstw zastygni皻ego musu ciemnego. Sch這dzi w lod闚ce. Przed podaniem zdj望 obr璚z tortownicy i udekorowa torcik wed逝g uznania.

smacznego

czwartek, 07 marca 2013

Jaki czas temu na wielu blogach pojawi si przepis na to ciasto, tak瞠 pod nazw Pani Walewska. Przypomnia豉m sobie, 瞠 gdzie w鈔鏚 lu幡ych zapisek te mam ten przepis... Piek豉m wielokrotnie, ale o zdj璚iu zapomina豉m. Wi璚 dopiero teraz zago軼i i na moim blogu.

Ciasto ma same zalety: atrakcyjnie wygl康a i 鈍ietnie smakuje. Je郵i jest jeszcze kto, kto nie piek pychotki - musi to niezw這cznie nadrobi!

sk豉dniki (blaszka 20x30 cm):

ciasto kruche:

  • 2 szklanki m彗i
  • 1/2 lub nieco wi璚ej cukru pudru
  • 200 g mas豉 lub margaryny
  • 4 鄴速ka
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 造瞠czka proszku do pieczenia

Z podanych sk豉dnik闚 przygotowa kruche ciasto (tu jest dok豉dna instrukcja). Sch這dzi w lod闚ce przez ok. 1 godzin. Podzieli na 2 r闚ne po這wy i rozwa趾owa do wymiar闚 blaszki. U這篡 na papierze do pieczenia (je郵i macie tylko 1 blaszk - mo積a piec na dwie tury - drug cz窷 ciasta nale篡 przechowywa w lod闚ce do czasu upieczenia).

piana:

  • 4 bia趾a
  • 200 g cukru pudru
  • 1 czubata 造磬a m彗i ziemniaczanej
  • ok. 200 g posiekanych orzech闚 (laskowe i/lub w這skie)
  • 2 s這iczki d瞠mu z czarnej porzeczki, z aronii lub powide 郵iwkowych

Bia趾a ubi na sztywn pian. Stopniowo dosypywa cukier, a piana b璠zie b造szcz帷a. Domiesza m彗.

Ciasto posmarowa d瞠mem, wy這篡 po這w piany i posypa po這w orzech闚. Tak samo przygotowa drugi blat ciasta. Piec ok. 30 minut w temp. 180o C. Wystudzi.

krem:

  • 1/2 l mleka
  • 4 造磬i cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 鄴速ka
  • 1 造磬a m彗i pszennej
  • 2 czubate 造磬i m彗i ziemniaczanej
  • 250 g mas豉 lub margaryny

Do po這wy szklanki mleka wsypa obie maki i dok豉dnie wymiesza. Reszt mleka zagotowa z cukrami. Do gotuj帷ego mleka wla mieszank m彗i i ci庵le mieszaj帷 ugotowa budy. Do gor帷ego domiesza 鄴速ka. Wystudzi.

Mi瘯kie mas這 zmiksowa na puszyst mas. Dodawa po 1 造盧e zimny budy, dok豉dnie zmiksowa. Krem na這篡 na jeden upieczony sp鏚, przykry drugim (piana z orzechami ma by zawsze na g鏎ze). Przed podaniem sch這dzi.

smacznego

鈔oda, 05 grudnia 2012

Nawet nie b璠 pr鏏owa豉 wdawa si w sp鏎 o nazw: krem闚ka czy napoleonka! W moim rodzinnym domu napoleonka to ciasto ma郵ane z kremem budyniowym (swoj drog musz odnale潭 ten przepis), a krem闚ka to ciasto francuskie, krem budyniowy i warstwa bitej 鄉ietany. Bomba kaloryczna, ale co tam...

sk豉dniki (blaszka 30x40 cm):

ciasto francuskie:

  • 250 g maki pszennej
  • 250 g mas豉
  • 200 g letniej wody
  • szczypta soli

Przygotowa ciasto francuskie wg tych wskaz闚ek. Rozwa趾owa na 2 placki o wymiarach blaszki i piec w 220oC a ciasto b璠zie z這te.

krem budyniowy:

  • 1 szklanka mleka
  • nieco wi璚ej ni 1/2 szklanki cukru
  • 5 鄴速ek
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 造磬i budyniu 鄉ietankowego lub waniliowego
  • 200 g mas豉
  • ew. 30 ml alkoholu (brandy, rum, spirytus)

草速ka utrze z cukrami.Budy rozmiesza w mleku i po陰czy z 鄴速kami. Ca這嗆 podgrzewa na ma造m ogniu ca造 czas energicznie mieszaj帷 a masa zg瘰tnieje. Ostudzi.

Mas這 zmiksowa na puszyst mas, stopniowo dodawa ostudzony budy i alkohol. Krem u這篡 na spodzie ciasta.

bita 鄉ietana:

  • 330 ml 鄉ietanki 30% lub 36%
  • ok. 3 造瞠k cukru pudru

妃ietank ubi na sztywno z cukrem. U這篡 na kremie budyniowym.

Wierzchni warstw ciasta poci望 ostrym no瞠m na kwadraty wielko軼i pojedy鎍zych porcji krem闚ek.

U這篡 na kremie. Przed podaniem sch這dzi w lod闚ce i posypa cukrem pudrem.

smacznego

czwartek, 07 czerwca 2012

Niby nic wielkiego, ale wygl康aj atrakcyjnie i s smaczne. Idealne dla dzieciak闚, cho doro郵i te nie odm闚i...

Prosz wybaczy, 瞠 nie podaj linku z oryginalnym przepisem, ale... zapomnia豉m na kt鏎ym blogu znalaz豉m przepis :-(

sk豉dniki:

masa herbatnikowa:

  • 2 szklanki mleka
  • 1 opakowanie herbatnik闚 holenderskich
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 du瞠 kwadratowe wafle tortowe

Mleko zagotowa z cukrem, wsypa do niego pokruszone ciastka, wymiesza. Gor帷 mas rozsmarowa na waflach.

masa kokosowa:

  • 100 g wi鏎k闚 kokosowych
  • 10 造瞠k gor帷ego mleka
  • 1/2-3/4 szklanki cukru pudru
  • 250 g mas豉
  • 1 galaretka truskawkowa lub wi郾iowa (przygotowana w 1 szklance wody)

Galaretk wla do p豉skiego naczynia. Gdy st篹eje -pokroi w pasy o szeroko軼i ok. 1 cm.

Wi鏎ki zala mlekiem ,wymiesza. Mi瘯kie mas這 utrze z cukrem, doda wi鏎ki. Mas kokosow rozsmarowa na ostudzonej warstwie herbatnik闚. Zwin望 wafle w rolad i sch這dzi w lod闚ce. Pokroi w plastry.

smacznego

pi徠ek, 25 maja 2012

Eleganckie, smaczne, idealne dla go軼i. Czekoladowy biszkopt, krem czekoladowy z nas帷zonymi alkoholem 郵iwkami i chmurka bitej 鄉ietany. Nie jestem fank suszonych owoc闚, ale to ciasto jest jednym z moich ulubionych. Ciekawe, czy Wam te zasmakuje?

sk豉dniki (blaszka 20x40 cm):

biszkopt:

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki m彗i pszennej
  • 1/2 szklanki m彗i ziemniaczanej
  • 2 造磬i kakao
  • 1 造瞠czka proszku do pieczenia

Ca貫 jajka o temperaturze pokojowej ubija z cukrem na g瘰t puszyst mas (ok. 10 minut). Suche sk豉dniki wymiesza i przesia do masy jajecznej. Delikatnie wymiesza. Ciasto wla do wy這穎nej papierem formy. Piec ok. 30 minut w temp. 180oC.

krem ze 郵iwkami:

  • 300 g suszonych 郵iwek
  • 200 ml w鏚ki
  • 250 g mas豉
  • 200 g Nutelli

Na 24 godziny wcze郾iej 郵iwki zala w鏚k i pod przykryciem sch這dzi w lod闚ce.

Mi瘯kie mas這 utrze, doda krem czekoladowy i pokrojone w drobn kostk 郵iwki.

Biszkoptnas帷zy wg uznania, na這篡 krem.

bita 鄉ietana:

  • 1/2 l 鄉ietany krem闚ki
  • 4 造磬i cukru pudru
  • ewentualnie 1 造磬a 瞠latyny

妃ietan ubi na sztywno z dodatkiem cukru. Mo積a doda rozpuszczon 瞠latyn. Mas wy這篡 na krem czekoladowy. Sch這dzi w lod闚ce. Przed podaniem posypa wi鏎kami czekolady.

smacznego

niedziela, 25 marca 2012

Lubi piec rolady: 豉dnie wygl康aj, a komponowanie r騜nych nadzie daje du穎 mo磧iwo軼i smakowych. Upieczenie rolady nie jest te trudne, cho obawy przed pierwszym razem s z pewno軼i. Dzi rolada z moim ulubionym nadzieniem: krem mocno czekoladowy na bazie gorzkiej czekolady z dodatkiem kawy i alkoholu. Masa nie jest s這dka, wi璚 dzieci nie b璠 zbyt zainteresowane, Dla mnie super! Polecam!

sk豉dniki:

biszkopt:

  • 8 鄴速ek
  • 4 bia趾a
  • 100 g cukru
  • 80 g m彗i pszennej
  • 20 g m彗i ziemniaczanej

草速ka utrze z cukrem na bia造 krem. Doda przesiane obie m彗i. Bia趾a ubi na sztywn pian i delikatnie wmiesza do 鄴速ek.

Du膨 kwadratow blach wy這篡 papierem do pieczenia. Wla ciasto, wyr闚na. Piec w temp. 180oC przez ok. 10 minut (nale篡 uwa瘸, aby brzegi cienkiego ciasta nie spiek造 si).

Gor帷e ciasto wyj望 z piekarnika, posypa wierzch cukrem i wy這篡 na kuchenn 軼iereczk. Zdj望 papier i ciasto zwin望 razem ze 軼iereczk. Od這篡 do ostudzenia.

krem:

  • 1/2 l 鄉ietany krem闚ki
  • 200 g gorzkiej czekolady, mo瞠 by te deserowa
  • 1 造磬a kawy rozpuszczalnej
  • 2 cukry waniliowe
  • kilka 造瞠k ulubionego alkoholu (spirytus, rum, brandy)

Krem nale篡 przygotowa dzie wcze郾iej! 妃ietan wla do garnuszka, doda kawa趾i czekolady. Podgrzewa, a czekolada si rozpu軼i. Doda cukier i alkohol. Mas nale篡 ostudzi i ch這dzi w lod闚ce przez minimum 12 godzin.

G瘰ty krem mo積a kr鏒ko zmiksowa i ewentualnie doda do smaku troch cukru pudru.

Rozwin望 rolad, posmarowa kremem i ponownie zwin望. Wierzch mo積a posypa cukrem pudrem lub posmarowa bit 鄉ietan i udekorowa wg uznania. Do czasu podania przechowywa w lod闚ce.

smacznego

niedziela, 18 marca 2012

ζdnie wygl康a, 鈍ietnie smakuje. Idealne po陰czenie kwa郾ej masy i s這dkiej 鄉ietanki. Idealny przepis na lato, gdy marzymy o orze德ieniu. Zw豉szcza, gdy s這neczko tak pi瘯nie 鈍ieci, jak dzi;-) Ciasto proste do wykonania, bez wyszukanych sk豉dnik闚. Spr鏏ujcie koniecznie!

sk豉dniki (tortownica 26 cm):

biszkopt:

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka m彗i
  • 1 造瞠czka proszku do pieczenia
  • 6 造瞠k oleju

Bia趾a ubi na sztywn pian, stopniowo wsypywa cukier. Doda 鄴速ka, wymiesza. Wla olej, wsypa m彗 i proszek. Ciasto wla do wy這穎nej papierem tortownicy. Piec ok. 30 minut w temp. 180oC. Po ostudzeniu przekroi na 2 blaty.

masa cytrynowa:

  • 3 cytryny
  • 1 szklanka cukru
  • 125 g mas豉 lub margaryny
  • 1 鄴速ko
  • 2造磬i m彗i ziemniaczanej

Z 2 cytryn zetrze sk鏎k. Ze wszystkich owoc闚 wycisn望 sok. Do soku doda cukier i 1 szklank wody. Podgrza, a cukier si rozpu軼i. Odla 1/2 szklanki syropu. Do reszty syropu doda mas這 i zagotowa. Do odlanego syropu doda 鄴速ko i m彗. Wla do syropu z mas貫m, poczeka a zg瘰tnieje.

Gor帷 mas wy這篡 na jedn z warstw biszkoptu.

鄉ietanka:

  • 500 g 鄉ietany krem闚ki
  • 1 opakowanie galaretki cytrynowej

Galaretk rozpu軼i w 1/2 szklanki wrz徠ku, ostudzi. 妃ietan ubi na sztywno, po陰czy z ostudzon galaretk. Mas wy這篡 na sch這dzon warstw cytrynow. Przykry biszkoptem. Ch這dzi w lod闚ce, a masa st篹eje. Przed podaniem posypa cukrem pudrem.

smacznego

wtorek, 28 lutego 2012

Grudzie, tydzie do 鈍i徠 - menu ju opracowane. A tu kupuj styczniowy numer odmienionego Mojego gotowania i wiem, 瞠 na 鈍i徠ecznym stole znajdzie si jeszcze jedno ciasto!

Torcik z biszkoptem lekko kawowym, kremem z dodatkiem mleka w proszku (pierwszy raz z niego korzysta豉m), nas帷zonymi biszkoptami i czekolad. Zdj璚ie w miesi璚zniki by這 tak smakowite, 瞠 musia豉m ulec. I dobrze zrobi豉m! Ciasto jest pyszne, lekko kawowe, wi璚 nawet niezbyt wielcy fani kawy b璠 zadowoleni. Nast瘼nym razem jednak nie przekroj biszkoptu, bo jest niezwykle delikatny i zbyt du瘸 ilo嗆 warstw (jak wida na zdj璚iu) ci篹ko si kroi.

Wart wypr鏏owania!

sk豉dniki (tortownica 20 cm):

biszkopt:

  • 3 jajka (osobno 鄴速ka i bia趾a)
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki m彗i
  • 3 造磬i m彗i ziemniaczanej
  • 1 造磬a mielonej kawy
  • 1 造瞠czka proszku do pieczenia

Bia趾a ubi na sztywn pian. Powoli wsypywa cukier. Doda 鄴速ka, wymiesza. Przesia obie m彗i z proszkiem, doda do masy jajecznej, delikatnie wymiesza 造磬.

Dno tortownicy wy這篡 papierem do pieczenia, wla ciasto. Piec w temp. 170oC przez ok. 30 minut. Ostudzi.

krem:

  • 250 g mas豉 lub kubeczek mas豉 ro郵innego
  • 40 dag serka waniliowego (u mnie President)
  • 1 szklanka mleka w proszku
  • 3/4 szklanki cukru pudru

Mi瘯kie mas這 utrze z cukrem na g豉dk mas. Doda serek i mleko, wymiesza.

nas帷zenie i dodatki:

  • saszetka cappuccino w proszku
  • 5 造瞠k brandy
  • tabliczka gorzkiej czekolady 70%
  • pod逝積e biszkopty

Kaw rozpuszczamy w 1 szklance gor帷ej wody, studzimy, dodajemy alkohol. Ostudzony biszkopt nas帷zamy po這w kawy, wyk豉damy krem. Biszkopty nas帷zamy reszt kawy i uk豉damy na kremie.

Czekolad roztapiamy na parze i polewamy ni biszkopty.

Jak napisa豉m na pocz徠ku - ja sw鎩 biszkopt przekroi豉m i prze這篡豉m kremem, ale to by b陰d. Lepiej pozostawi gruby biszkopt w ca這軼i.

smacznego

wtorek, 27 grudnia 2011

Nie macie poj璚ia jak mi wstyd! przez p馧 roku ani jednej notki, ani jednego nowego przepisu! Nie b璠 sie jednak t逝maczy, ale wierzcie: g逝pio mi strasznie! Obiecuj jednak, 瞠 ju si tak nie zaniedbam. Wracam na bloga i Wasze te zn闚 odwiedza b璠!

Wracam z wypiekiem 鈍i徠ecznym:torcik z galaretk malinow i mocno czekoladowym musem. Niezbyt s這dki, na cytrusowo - migda這wym spodzie z owocami w ciekawej formie. Przepis znalaz豉m w jednym z archiwalnych numer闚 Mojego Gotowania. Wyszed jednak zbyt niski (piek豉m w formie 26 cm - zgodnie z przepisem) i na 鈔odku by豉 "g鏎ka" z galaretki. Nast瘼nym razem, a b璠zie na pewno, upiek w mniejszej tortownicy. Wart wypr鏏owania.

sk豉dniki:

ciasto:

  • 3 jajka
  • 3 造磬i m彗i
  • p豉ska 造瞠czka proszku do pieczenia
  • 100 g cukru
  • 100 g mielonych migda堯w
  • 5 造瞠k stopionej margaryny
  • sk鏎ka otarta z 1 cytryny
  • szczypta soli
  • 100 g mro穎nych malin

Wymiesza razem suche sk豉dniki. Wla t逝szcz, wbi ca貫 jajka. Ca這嗆 energicznie zmiksowa i ubija ok. 2 minut na najwy窺zych obrotach. Tortownic wy這篡 papierem do pieczenia, wyla ciasto. Na wierzchu u這篡 maliny( da豉m owoce z mieszanki truskawek, malin, wi郾i i czarnych porzeczek, bo okaza這 si, 瞠 malin ju nie mia豉m w zamra瘸rce).

Piec 25 minut w temp. 170oC. Ostudzi.

galaretka:

  • 200 g mro穎nych malin
  • 3 造磬i cukru
  • 4 造瞠czki 瞠latyny

Owoce rozmrozi i zmiksowa na puree. Doda cukier i mas podgrza. 疾latyn namoczy w odrobinie zimnej wody - gdy nap璚znieje - doda do musu. Miesza, a 瞠latyna si rozpu軼i. P豉sk miseczk wy這篡 foli spo篡wcz i wyla mus malinowy. Sch這dzi, a masa zastygnie.

mus czekoladowy:

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 7 造瞠k mleka
  • 330 ml 鄉ietany krem闚ki
  • 2 鄴速ka
  • 50 g cukru

Mleko i 7 造瞠k 鄉ietany zagotowa. 草速ka utrze z cukrem na puszyst mas. Wla gor帷e mleko. Ca這嗆 podgrzewa na parze, a masa zg瘰tnieje. Doda po豉man na kawa貫czki czekolad, miesza, aby czekolada si ca趾owicie roztopi豉.

妃ietan ubi na sztywno i delikatnie po陰czy z lekko ciep陰 czekolad.

Na ostudzony sp鏚 ciasta wy這篡 kopu趾 z galaretki malinowej. Na這篡 mus czekoladowy. Ciasto ch這dzi w lod闚ce. Przed podaniem udekorowa malinami i/lub wi鏎kami czekolady.

smacznego

czwartek, 14 kwietnia 2011

Puszysty kakaowy biszkopt i kwaskowaty krem. Wszystko w formie rolady, chocia robi豉m te w wersji "tortowej". Szybko嗆 wykonania, 豉dny wygl康 to niew徠pliwe zalety ciasta. Smak kremu - ciekawy, cho trzeba uwa瘸, aby w trakcie przygotowania nie zwa篡 si.

Chocia list ciast na 安i皻a macie zapewne ju gotow - mo瞠 i ta rolada znajdzie dla siebie miejsce.

sk豉dniki:

biszkopt:

  • 4 ca貫 jajka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3 czubate造磬i m彗i pszennej
  • 1造磬a m彗i ziemniaczanej
  • 2 造磬i kakao
  • 1 造瞠czka proszku do pieczenia

Wykona ciasto biszkoptowe wg tego przepisu. Rolada na zdj璚iu zrobiona jest z 6 jaj, ale z 4 w zupe軟o軼i wystarczy. Du膨 kwadratow blaszk wy這篡 papierem do pieczenia, wyla ciasto. Piec w temp. 180oC. przez ok. 10 minut (brzegi ciasta nie mog si spiec). Gor帷e ciasto posypa cukrem i szybko prze這篡 na 軼iereczk. Ciasto zwin望 razem ze 軼ierk (wierzch ciasta zawijam do wewn徠rz). Pozostawi a rolada wystygnie.

krem:

  • 1 szklanka kefiru lub zsiad貫go mleka
  • 1 kubek (250 g) mas豉 ro郵inego
  • 5 造瞠k cukru pudru

Sk豉dniki kremu musz mie temperatur pokojow. Mas這 utrze na puszyst mas razem z cukrem. Stopniowo - po 2 造磬i dodawa kefir i kr鏒ko miksowa. Kremu nie nale篡 miesza zbyt d逝go, bo mo瞠 si zwa篡.

Ostudzone ciasto delikatnie rozwin望. Mo積a nas帷zy wg uznania lub posmarowa ulubionym d瞠mem. Rozsmarowa krem i ponownie zwin望 ciasto. Mo積a pola polew czekoladow. Sch這dzi w lod闚ce.

smacznego

 
1 , 2 , 3
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery
Kuchnia Wielkanocna 2010
Sezon Truskawkowy 2010