przepisy na ulubione s這dko軼i

owocowo

poniedzia貫k, 28 pa寮ziernika 2013

Je郵i jab趾o to tylko w cie軼ie: jab貫cznik, szarlotka, a najlepiej plastry anton闚ek w cie軼ie nale郾ikowym. Uwielbiam!

Tym razem ca貫 anton闚ki zalane biszkoptem - fajnie wygl康aj i ciekawie smakuj. Proste do wykonania, w sam raz na jesienne popo逝dnie.

sk豉dniki (tortownica 20 - 22 cm):

nadzienie:

  • 5 -6 anton闚ek (ilo嗆 zale篡 od wielko軼i owoc闚, maj zaj望 ca陰 tortownic)
  • spora gar嗆 posiekanych orzech闚 ( u mnie r騜ne gatunki)
  • gar嗆 namoczonych wcze郾iej rodzynek
  • cynamon
  • ok. 5 造瞠czek cukru waniliowego

Jab趾a nale篡 obra i specjalnym no篡kiem wydr捫y gniazda nasienne. Dno tortownicy wy這篡 papierem do pieczenia, ustawi jab趾a. W wydr捫one 鈔odki na這篡 mieszank orzech闚 i rodzynek, lekko wcisn望. Posypa cukrem.

Wstawi do nagrzanego do 180oC piekarnika, piec ok. 20 minut a lekko zmi瘯n (nie mog by zupe軟ie mi瘯kie, bo jeszcze b璠 si piec).

biszkopt:

  • 4 jajka
  • 4 造磬i cukru
  • 4 czubate 造磬i m彗i
  • 4 造磬i oleju
  • 2 造瞠czki proszku do pieczenia

Ca貫 jajka zmiksowa z cukrem na bia陰, puszyst mas ok. 10 minut. Wla olej. Przesia m彗 z proszkiem, delikatnie wymiesza.

Ciastem zala podpieczone jab趾a, szczeg鏊nie wolne miejsca mi璠zy owocami. Ciasto mo瞠 nie zakry ca造ch jab貫k, ale w czasie pieczenia uro郾ie.

Piec ok. 30 minut, a uzyska z這ty kolor.

Posypa cukrem pudrem.

smacznego

鈔oda, 18 wrze郾ia 2013

W ubieg造m roku piek豉m najszybsze i naj豉twiejsze ciasto 鈍iata czyli sypan szarlotk. Dzi przedstawiam jej 郵iwkow wersj. Wpaniale smakuje na ciep這 z lodami i bit 鄉ietan. Wrze郾iowo polecam;-)

sk豉dniki (tortownica 23 cm):

  • 1 1/2 szklanki m彗i
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 1 1/2 szklanki kaszy manny
  • 2 造瞠czki proszku do pieczenia
  • 250 g mas豉 lub margaryny
  • ok. 3/4 kg 郵iwek
  • cynamon

T逝szcz zamrozi. 奸iwki pokroi w plasterki. Suche sk豉dniki wymiesza razem w misce.

Dno tortownicy wy這篡 papierem do pieczenia, wysypa na dno 1/3 porcji m彗i. U這篡 po這w 郵iwek, posypa cynamonem. Czynno嗆 powt鏎zy. Na wierzch zetrze zmro穎ne mas這 na grubych oczkach tarki.

Piec w temp. 180oC przez ok. 75 minut.

Podawa na ciep這 lub po wystygni璚iu.

smacznego

poniedzia貫k, 05 sierpnia 2013

Mimo, i zdj璚ie nie jest najwy窺zych lot闚, to ciasto jest smakowite. Kruchy sp鏚, masa serowa z lekkim posmakiem cytryny i jagody. Placek nie jest wysoki, ale smaczny. W sam raz do popo逝dniowej herbatki.

Przepis znalaz豉m u niezawodnej Asi.

sk豉dniki (prostok徠na blaszka):

kruchy sp鏚:

  • 300 g m彗i
  • 100 g cukru
  • 100 g zimnego mas豉
  • 2 jajka
  • 1 cukier wanilinowy
  • 2 p豉skie 造瞠czki proszku do pieczenia

Ze wszystkich sk豉dnik闚 zagnie嗆 kruche ciasto wg tych wskaz闚ek.Ciasto zawin望 w foli i sch這dzi w lod闚ce przez ok. 1 godz.

masa serowa:

  • 400 g g豉dkiego twarogu
  • 250 ml 鄉ietany krem闚ki 30% lub 36%
  • 100 g cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 budy 鄉ietankowy lub waniliowy
  • 1 造瞠czka sk鏎ki startej z cytryny
  • ok. 400 g jag鏚

妃ietan ubi na sztywno. Pozosta貫 sk豉dniki masy serowej zmiksowa razem do po陰czenia sk豉dnik闚. Delikatnie domiesza bit 鄉ietan.

Sch這dzonym ciastem wylepi dno i boki blaszki (wcze郾iej wy這穎nej papierem do pieczenia). Ciasto klei si i rwie, wi璚 warto zmoczy d這nie zimn wod wylepiaj帷 blaszk.

Na ciasto wyla mas serow, posypa jagodami. Piec w temp. 180oC przez ok. 35 minut (masa serowa musi by 軼i皻a).

smacznego

niedziela, 28 lipca 2013

W taki upa jaki doskwiera od kilku dni(cho i tak jest lepszy ni zimno i deszcz) m鎩 piekarnik ma wolne. Ja jednak bez s這dyczy wytrzyma nie mog,a lod闚 mam ju pewien przesyt.

Przygotowa豉m najprostrzy sernik na zimno na bazie serka waniliowego i bitej 鄉ietany. Doda豉m owoce le郾e, galaratk i biszkopty. Banalne? Tak, ale smaczne i orze德iaj帷e, a przecie o to chodzi! Je郵i i Wasze piekarniki maj urlop - ten przepis sprawdzi si idealnie.

Oryginalny przepis znalaz豉m u Dorotki.

sk豉dniki (tortownica 26 cm):

  • 330 ml 鄉ietany krem闚ki 30 %
  • 880 g serka homogenizowanego waniliowego (typu Danio)
  • 3 造磬i cukru pudru
  • 3 niemal czubate 造磬i 瞠latyny
  • ok. 200 g pod逝積ych biszkopt闚
  • owoce le郾e (u mnie: jagody, bor闚ki, maliny i czerwona porzeczka)
  • 1 galaretka o smaku owoc闚 le郾ych

Biszkoptami wy這篡 dno i boki tortownicy (na bokach ustawi豉m po堯wki ciastek, warstw z cukrem na zewn徠rz). 疾latyn zala 1/2 szklanki zimnej wody,a gdy nap璚znieje - rozpu軼i w mikrofali.

妃ietan ubi z cukrem na sztywno. 疾latyn wymiesza z serkiem, delikatnie wmiesza bit 鄉ietan.

Na biszkopty wyla cz窷 masy, posypa mieszank owoc闚, zala reszt kremu. Ch這dzi w lod闚ce do st篹enia.

Galaretk rozpu軼i w 1 1/2 szklanki wrz徠ku, ostudzi. Wierzch sernika udekorowa reszt owoc闚 i zala t篹ej帷a galaretk. Sch這dzi.

smacznego

niedziela, 06 stycznia 2013

2013 si zacz掖! Du穎 si b璠zie dzia這 w tym czasie w mojej rodzinie, mam nadziej, 瞠 to b璠zie dobry czas dla wszystkich. Oby by te dobry dla mojego bloga, by by czas, aby umieszcza na nim nowe propozycje do kawy lub herbaty.

Rozpoczynam ten rok od jab貫cznika,kt鏎y od jesieni go軼i na naszych sto豉ch do嗆 cz瘰to: jab趾a zanurzone w 鄉ietanie i pyszna cynamonowa kruszonka. Koniecznie upieczcie, bo wspania造 jest!

sk豉dniki (tortownica 23 cm):

sp鏚:

  • 200 g biszkopt闚 lub herbatnik闚
  • 2 造zki roztopionego mas豉

Biszkopty zmieli i wymiesza z mas貫m. Tortownic wysmarowa mas貫m, dno i boki wylepi biszkoptami, odstawi w ch這dne miejsce.

jab趾a:

  • 1 1/2 kg jab貫k
  • 1 szklanka 鄉ietany 18%
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 czubate 造磬i m彗i
  • 1 jajko
  • 1 造瞠czka cukru waniliowego

Jab趾a obra i pokroi w kostk o boku 1 cm. 妃ietan, cukier, m彗i jajko zmiksowa na pulchn mas, wmiesza jab趾a. Mas wy這篡 na sp鏚 z biszkopt闚.

kruszonka:

  • 125 g zimnego mas豉
  • 3/4 szklanki m彗i
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 造瞠czka cynamonu

Sk豉dniki kruszonki zagnie嗆 i roz這篡 na masie z jab貫k. Piec w temp. 200oC przez ok. 70 minut.

smacznego

niedziela, 14 pa寮ziernika 2012

Jab趾a obrodzi造 w tym roku fantastycznie! Mo積a poszale z jab貫cznikami i szarlotkami. Szkoda, 瞠 m鎩 wolny czas prze篡wa kl瘰k urodzaju i moja obecno嗆 na blogu tak bardzo kuleje :-((( Ale powoli postaram si wr鏂i do regularnego publikowania, cho niestety obieca nie mog, bo zbyt du穎 si dzieje w innych sferach 篡cia.

Skoro jab趾a sp造waj do mnie ze wszech stron, trzeba przygotowa szarlotk. Znalaz豉m ciekawy (na papierze) przepis: ciasto kruche bez jajek,ale za to ze smalcem, jab趾a pokryte serem?! W efekcie mamy smaczne ciasto na cienkim spodzie, kwaskowat warstw jab貫k z pomara鎍zow nut i ser, kt鏎ego praktycznie nie wida i chyba nie czu te. Je郵i jednak macie kosz jab貫k - ten przepis te wypr鏏ujcie.

Przepis pochodzi z Mojego gotowania.

sk豉dniki (tortownica 23 cm):

kruche ciasto:

  • 250 g m彗i
  • 150 g mas豉
  • 50 g zimnego smalcu
  • 2 造磬i cukru pudru
  • 1 造瞠czka octu jab趾owego

Z podanych sk豉dnik闚 nale篡 przygotowa ciasto kruche (moje wskaz闚ki znajdziecie tu). Zawin望 w foli i sch這dzi w lod闚ce przez 2 godziny.

Wi瘯sz cz窷 ciasta rozwa趾owa mi璠zy dwoma kawa趾ami folii spo篡wczej. Wy這篡 nim dno i boki tortownicy. Pozosta貫 ciasto r闚nie rozwa趾owa, b璠zie stanowi wierzch ciasta.

nadzienie:

  • 8 jab貫k (u mnie niezawodne anton闚ki)
  • 1 pomara鎍za
  • 80 g br您owego cukru
  • 250 g bia貫go sera
  • 50 g cukru
  • 3 造磬i budyniu 鄉ietankowego w proszku

Ser zmieli i dok豉dnie utrze z cukrem i 2 造磬ami budyniu.

Jab趾a obra i pokroi w kostk. Doda budy, br您owy cukier, sk鏎k start z 1/2 pomara鎍zy i wyci郾i皻y sok z ca貫go owocu. Dobrze wymiesza.

Na spodzie z ciasta u這篡 jab趾a i przykry mas serow. Przykry wierzchni cz窷ci ciasta, zlepi brzegi. Nak逝 widelcem w kilku miejscach. Piec w temp. 200oC przez ok. 1 godzin.

Ostudzon posypa cukrem pudrem. Podawa z bita 鄉ietan.

smacznego

niedziela, 02 wrze郾ia 2012

Jutro pocz徠ek szko造: Zuzia do drugiej klasy, Tosia kolejny rok w przedszkolu, a ja nadal walczy b璠 z 篡wio貫m przy tablicy i zza biurka szefowej... Ci篹ko si zapowiada ten rok, ale jako damy rad. Na po瞠gnanie wakacji zatem torcik z owocami: lekki biszkopt, krem z bitej 鄉ietanki i jogurtu, du穎 galaretki i dost瘼nych jeszcze letnich owoc闚: brzoskwi, bor闚ek i truskawek. Ciasto nie jest zbyt s這dkie, ale za to kolorowe, bardzo wysokiei smaczne.

疾gnajcie wakacje!

Przepis znalaz豉m w Moim gotowaniu.

sk豉dniki (tortownica 20 cm):

biszkopt:

  • 5 ca造ch jajek
  • 15 dag cukru
  • 15 dag m彗i pszennej
  • 3 dag m彗i ziemniaczanej
  • 1 造瞠czka proszku do pieczenia

Przygotowa biszkopt wg tego przepisu. Ciasto upiec w tortownicy o 鈔ednicy 20 cm wy這穎nej papierem do pieczenia. Gdy ciasto wystygnie - przeci望 na 4 r闚ne blaty.

nas帷zenie:

  • 1 fili瘸nka przegotowanej wody
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 造磬a cukru
  • 4 造磬i w鏚ki (niekoniecznie)

Sk豉dniki po陰czy razem i nas帷zy ka盥y biszkoptowy blat.

krem:

  • 500 g 鄉ietany krem闚ki 36%
  • 400 g g瘰tego jogurtu naturalnego
  • 3 造磬i cukru pudru
  • 4 造瞠czki 瞠latyny

疾latyn namoczy w 4 造磬ach zimnej wody,a gdy nap璚znieje rozpu軼i. 妃ietan ubi na sztywno. Jogurt po陰czy z 瞠latyn i delikatnie domiesza 鄉ietan.

galaretka i owoce:

  • po 1 opakowaniu galaretki: brzoskwiniowej, truskawkowej i z owoc闚 le郾ych
  • po 1 szklance bor闚ek ameryka雟kich i pokrojonych truskawek
  • 2 pokrojone w kosteczk brzoskwinie

Galaretki rozpu軼i w 1 szklance wody ka盥. Gdy ostygnie doda do nich odpowiednie owoce. Odstawi do lekkiego st篹enia. Jeden nas帷zony blat u這篡 w tortownicy z wysokim brzegiem. Na這篡 bor闚ki w galaretce i 1/3 porcji kremu. Przykry drugim blatem. Na這篡 brzoskwinie, krem i trzeci blat. Wy這篡 truskawki i reszt kremu. Nakry biszkoptem.

Torcik wstawi do lod闚ki na kilka godzin.

dekoracja:

  • 15 dag gorzkiej czekolady
  • kilka owoc闚

Przygotowa arkusz folii aluminiowej szerszy o 2-3 cm od wysoko軼i tortu i o d逝go軼i ok. 68 cm (obw鏚 ciasta). Czekolad roztopi w k徙ieli wodnej. Rozpuszczon czekolad rozsmarowa na ca造m kawa趾u folii i natychmiast ob這篡 ni bok tortu (wcze郾iej nale篡 oczywi軼ie usun望 obr璚z tortownicy). Ciasto sch這dzi przez kilka godzin.

Przed podaniem zdj望 foli i udekorowa wierzch ciasta owocami. Ob這瞠nie czekolad - zw豉szcza "wystaj帷y" nad ciastem "pognieciony" rant jest bardzo dekoracyjny. Niestety nie mam zdj璚ia torciku w ca這軼i:-(

smacznego

niedziela, 03 czerwca 2012

Torcik wymaga nieco pracy, ale efekt wizualny i smak w pe軟i nam to wynagrodzi. Truskawki, biszkopt i lekko kwaskowy, delikatny krem gwarantuj sukces smakowy. Polecam!

sk豉dniki (tortownica 26 cm):

biszkopt:

  • 5 jajek
  • 2 鄴速ka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 1/4 szklanki m彗i pszennej
  • 4 造磬i m彗i ziemniaczanej
  • 1 s這ik d瞠mu truskawkowego

Jajka i 鄴速ka ubija z cukrami na g瘰ty, bia造 krem. M彗i wymiesza i przesia do masy jajecznej, delikatnie wymiesza.

Tortownic i blaszk o wymiarach 30x40 cm wy這篡 papierem do pieczenia. Ok. 1/3 masy wla do blaszki, reszt do tortownicy. Ciasta piec w temp. 180oC na z這ty kolor.

Biszkopt z blaszki (gdy jest jeszcze gor帷y) zawin望 w 軼iereczk. Gdy wystygnie - delikatnie rozwin望, posmarowa d瞠mem i ponownie zawin望 rolad. Pokroi na plastry grubo軼i 1 cm.

krem jogurtowy:

  • 200 ml soku jab趾owego
  • 400 ml 鄉ietany krem闚ki
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 2 造磬i soku z cytryny
  • 2 造磬i 瞠latyny
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • ok. 3/4 kg truskawek
  • opakowanie galaretki truskawkowej (przygotowanej w 1 szklance wody)

Soki zagotowa z cukrem. Doda 瞠latyn (wcze郾iej nap璚znia陰 w niewielkiej ilo軼i zimnej wody). Ostudzi i ch這dzi w lod闚ce, a zacznie t篹e.

妃ietan ubi na sztywno, doda jogurt i t篹ej帷y sok.

Wok馧 biszkoptu w tortownicy "ustawi" plastry rolady. Na這篡 1/3 porcji kremu. Na這篡 po堯wki truskawek, zala reszt kremu. Ch這dzi w lod闚ce, a krem st篹eje.

Na wierzchu u這篡 reszt owoc闚 i zala t篹ej帷 galaretk.

smacznego

pi徠ek, 04 maja 2012

Majowy, cho letni weekend ju prawie za nami. Pi瘯nie by這. Cho sp璠zali鄉y go w domu, umilali鄉y go sobie pysznym, lekkim ciastem. Idealny na takie ciep貫 dni: owocowy,z 簑br闚kow galaretk i 鄉ietankow piank. Ciasto jest bardzo wysokie, niezbyt s這dkie, z wyra幡ym aromatem 簑br闚ki. Polecam!

Przepis pochodzi z Mojego gotowania.

sk豉dniki (tortownica 26 cm):

biszkopt:

  • 4 jajka (osobno 鄴速ka i bia趾a)
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka m彗i
  • 1 造瞠czka proszku do pieczenia

Bia趾a o temperaturze pokojowej ubi na pian. Stopniowo dodawa cukier i nadal miksowa a piana b璠zie sztywna. Doda 鄴速ka, wymiesza. M彗 przesia z proszkiem doda do jajek, delikatnie wymiesza. Ciasto przela do wy這穎nej papierem tortownicy. Piec w temp. 170oC przez ok. 30 minut. Ostudzi.

nas帷zenie:

  • 1/4 szklanki 簑br闚ki
  • 1/4 szklanki przegotowanej wody
  • sok z 1/2 cytryny

Sk豉dniki nas帷zenia wymiesza. Ostudzony biszkopt nas帷zy.

owoce i galaretka:

  • po 2 szklanki jab貫k i brzoskwi (z puszki) pokrojonych w kosteczk
  • 1/2 szklanki 簑br闚ki
  • 1/4 szklanki wody
  • 1/4 szklanki syropu z brzoskwi
  • sok z 1/2 cytryny
  • 5 造瞠czek 瞠latyny

疾latyn namoczy w niwwielkiej ilo軼 wody, a gdy nap璚znieje - rozpu軼i w mikrofali. Wymiesza z reszt p造n闚 i zala nimi owoce. Odstawi do lekkiego zastygni璚ia. Gdy galaretka zacznie t篹e - wy這篡 na nas帷zony biszkopt (nie nale篡 zdejmowa obr璚zy od tortownicy). Sch這dzi.

鄉ietankowa pianka:

  • 2 szklanki mleka
  • 2 opakowania 好ie磬i
  • 3-4 造瞠czki 瞠latyny

Przygotowa 瞠latyn. 妃ietank ubi z mlekiem wg wskaz闚ek na opakowaniu. Wymiesza z 輳latyn. Mas wy這篡 na zastygni皻 galaretk. Sch這dzi w lod闚ce. Przed podaniem pola polewa czekoladow.

smacznego

niedziela, 22 stycznia 2012

Pewnie znacie ten przepis doskonale, ja odkry豉m go dopiero jesieni i zakocha豉m si bez pami璚i! Tak 豉twego ciasta jeszcze nigdy nie piek豉m, jego wykonanie zajmuje kilka minut (najd逝瞠j obiera si i 軼iera jab趾a). Idealna, gdy za kilka minut maj wpa嗆 niezapowiedziani go軼ie. Smakowita szarlotka, dobra i na zimno i na ciep這 (lody lub bita 鄉ietana mile widziane), prostota,a jaka pyszna.
Je郵i kto jeszcze jej nie piek - musi koniecznie spr鏏owa.

sk豉dniki (tortownica 23 cm):
  • 1 szklanka m彗i
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 1 造瞠czka proszku do pieczenia
  • 1 1/2 kg jab貫k
  • cynamon
  • 200 g mas豉 lub margaryny
Mas這 w這篡 do zamra瘸lnika. Jab趾a obra i zetrze na grubych oczkach tarki.
M彗, cukier, kaszk i proszek wymiesza razem (je郵i mamy do嗆 s這dkie jab趾a mo積a da nieco mniej cukru). Tortownic wy這篡 papierem do pieczenia. Odmierzy 1 szklank suchej mieszanki i r闚nomiernie rozsypa w tortownicy. Na這篡 po這w jab貫k, posypa cynamonem. Wsypa drug cz窷 m彗i, na這篡 reszt jab貫k, posypa zn闚 cynamonem. Posypa reszt "ciasta". Mas這 zetrze na grubych oczkach tarki i r闚nomiernie roz這篡 na cie軼ie.
Piec ok. 1 godziny w temp. 180oC. Podawa na ciep這 z lodami lub posypane cukrem pudrem, gdy ju ostygnie.

smacznego
Oczywi軼ie nie mog zapomnie o wczorajszym i dzisiejszym 鈍i璚ie! Wszystkim Babciom i Dziadkom 篡cz zdrowia, rado軼i z wnucz徠 i nieustaj帷ego poczucia bycia potrzebnym.Tak wieleWam zawdzi璚zamy i jako Wasze wnuki i rodzice. Wszystkiego najlepszego!
 
1 , 2 , 3
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery
Kuchnia Wielkanocna 2010
Sezon Truskawkowy 2010