przepisy na ulubione s這dko軼i

strudle i zawija鎍e

sobota, 09 lutego 2013

Czy ciasto na strudel ju Wam niestraszne? Mam nadziej, 瞠 tak, bo to nic trudnego. Pora zatem od teorii przej軼 do praktyki i upiec strudel. Polecam z bia造m serem i wi郾iami: niezbyt s這dki, cho dla amator闚 wi瘯szych s這dko軼i wystarczy wi璚ej cukru. Do dzie豉!

sk豉dniki:

ciasto:

nadzienie:

  • 750 g bia貫go sera, zmielonego
  • 4 jajka (osobno 鄴速ka i bia趾a)
  • 4 造磬i cukru
  • 4 造磬i kwa郾ej 鄉ietany
  • 1 cukier waniliowy
  • 60 g mas豉
  • sk鏎ka starta z 1 cytryny
  • 500 g wi郾i z kompotu, mog by te mro穎ne
  • 50 g roztopionego mas豉 do posmarowania

Mi瘯kie mas這 utrze z cukrami i sk鏎k na pienist mas. Stopniowo dodawa po 1 鄴速ku. Porcjami dodawa 鄉ietan i ser. Dobrze wymiesza.

Bia趾a ubi na sztywn pian ze szczypt soli. Delikatnie domiesza do sera.

Mas roz這篡 na rozwa趾owanym i cieniutko rozci庵ni皻ym cie軼ie, pozostawiaj帷 z 3 stron wolny brzeg. Roz這篡 wi郾ie (je郵i u篡wacie mro穎nych nie nale篡 ich rozmra瘸).

Za這篡 wolne brzegi i zwija ciasto za pomoc 軼iereczki. U這篡 na wy這穎nej papierem blaszce - spojeniem do do逝. Posmarowa mas貫m. Piec w temp. 200oC przez 40 - 50 minut. Jeszcze gor帷y strudel posypa cukrem pudrem i ju...mo積a je嗆!

smacznego

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery
Kuchnia Wielkanocna 2010
Sezon Truskawkowy 2010