przepisy na ulubione s這dko軼i
czwartek, 19 kwietnia 2012

O kryteriach wyboru tort闚 dla moich dziewczynek ju kiedy wspomina豉m: zaczynamy (wsp鏊nie) od dekoracji,a reszta - przynajmniej dla dziewczynek - nie jest wa積a. Z okazji urodzin Tosi (ten wpis powinien pojawi si we wrze郾iu ubieg貫go roku) mia by tort oczywi軼ie z koniem (Tosia nazwa豉 go zdechni皻ym), nad wn皻rzem nie zastanawia豉m si jeszcze, a tu nagle... zagl康am do Dorotki i widz tort t璚zowy! Bajeczny! Zakocha豉m si w nim od pierwszego wejrzenia, jeszcze tylko przegl康 zasob闚 barwnik闚 i mo積a piec!

Tort wymaga troch czasu, ale efekt wart by mojej pracy. By這 tylko jedno ale: krem. Nie przypad nam do gustu (md造 i nijaki), ale poza tym rewelacja.

Dekoracja z lukru plastycznego zaczerpni皻a od Yasmin. Efekt? Oce鎍ie sami.

sk豉dniki (tortownica 23 cm, wi璚 proporcje zwi瘯szy豉m o po這w i takie podaj):

biszkopt:

  • 8 bia貫k
  • 340 g mas豉
  • 330 g cukru
  • 565 g m彗i
  • 540 ml mleka
  • 6 造瞠czek proszku do pieczenia
  • 1 造瞠czka soli

M彗, proszek i s鏊 przesia. Mi瘯kie mas這 uciera mikserem a b璠zie g豉dkie i puszyste. Stopniowo dodawa cukier. Wbija po jednym bia趾u i miksowa. Do masy dodawa na zmian mleko i m彗, miksowa a sk豉dniki si po陰cz (masa wygl康a na lekko zwa穎n).

Ciasto podzieli na 6 r闚nych cz窷ci (odmierza豉m fili瘸nk). Do ka盥ej porcji doda odrobin barwnika (tak na czubek r帷zki od 造瞠czki) - ciasto po upieczeniu b璠zie ciemniejsze, wi璚 lepiej doda barwnika ni przesadzi:

  • cz.1 - barwnik 鄴速y
  • cz.2 - barwnik czerwony
  • cz.3 - zmieszany 鄴速y i czerwony da pomara鎍zowy
  • cz.4 - niebieski
  • cz.5 - zmieszany 鄴速y i niebieski da zielony
  • cz.6 - zmieszany czerwony i niebieski da fioletowy

Wszystkie barwniki by造 w 瞠lu firmy Wilton.

Ka盥 porcj zabarwionego ciasta na這篡 do wy這穎nej papierem tortownicy i piec w temp. 190oC. przez ok. 15 minut.

krem:

  • 1 l 鄉ietany krem闚ki 36%
  • 250 g serka mascarpone
  • kilka 造瞠k cukru pudru, do smaku

妃ietan ubi na sztywno i delikatnie wymiesza z serkiem i cukrem.

Na spodzie u這篡 ciasto fioletowe, posmarowa porcj kremu, nast瘼nie ciasta: niebieskie, zielone, 鄴速e, pmara鎍zowe i czerwone r闚nie prze這篡 kremem.

Wierzch tortu posmarowa豉m kremem ma郵anym, gdy dekorowa豉m lukrem plastycznym. Potem ju tylko zabawa z lepieniem ksi篹niczki i tytu這wego "zdechni皻ego" konia.

niedziela, 15 kwietnia 2012

Babka by豉 jednym z przeboj闚 鈍i徠ecznego sto逝. Wilgotna, 豉twa do przygotowania, z wyczuwalnym posmakiem likieru jajecznego. Z pewno軼i b璠zie go軼i u nas nie tylko na Wielkanoc. Spr鏏ujcie.

sk豉dniki:

  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 造瞠czki cukru waniliowego
  • 100 g m彗i pszennej
  • 1 szklanka m彗i ziemniaczanej
  • 2/3 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki ajerkoniaku
  • 2 造瞠czki proszku do pieczenia
  • 1 造瞠czka sk鏎ki startej z cytryny

Jajka utrze z cukrami i szczypt soli na bia陰, g瘰ta i puszyst mas. Stopniowo, nie przerywaj帷 ucierania dodawa po 造盧e olej i likier jajeczny. Obie m彗i i proszek przesia, doda sk鏎k. Delikatnie wymiesza 造磬 do po陰czenia sk豉dnik闚.

Form do babki nasmarowa mas貫m, wla ciasto. Piec ok. 50 minut w temp. 180oC.

Wystudzone ciasto wyj望 z formy, posypa cukrem pudrem lub pola polew (u mnie cytrynowa).

smacznego

niedziela, 25 marca 2012

Lubi piec rolady: 豉dnie wygl康aj, a komponowanie r騜nych nadzie daje du穎 mo磧iwo軼i smakowych. Upieczenie rolady nie jest te trudne, cho obawy przed pierwszym razem s z pewno軼i. Dzi rolada z moim ulubionym nadzieniem: krem mocno czekoladowy na bazie gorzkiej czekolady z dodatkiem kawy i alkoholu. Masa nie jest s這dka, wi璚 dzieci nie b璠 zbyt zainteresowane, Dla mnie super! Polecam!

sk豉dniki:

biszkopt:

  • 8 鄴速ek
  • 4 bia趾a
  • 100 g cukru
  • 80 g m彗i pszennej
  • 20 g m彗i ziemniaczanej

草速ka utrze z cukrem na bia造 krem. Doda przesiane obie m彗i. Bia趾a ubi na sztywn pian i delikatnie wmiesza do 鄴速ek.

Du膨 kwadratow blach wy這篡 papierem do pieczenia. Wla ciasto, wyr闚na. Piec w temp. 180oC przez ok. 10 minut (nale篡 uwa瘸, aby brzegi cienkiego ciasta nie spiek造 si).

Gor帷e ciasto wyj望 z piekarnika, posypa wierzch cukrem i wy這篡 na kuchenn 軼iereczk. Zdj望 papier i ciasto zwin望 razem ze 軼iereczk. Od這篡 do ostudzenia.

krem:

  • 1/2 l 鄉ietany krem闚ki
  • 200 g gorzkiej czekolady, mo瞠 by te deserowa
  • 1 造磬a kawy rozpuszczalnej
  • 2 cukry waniliowe
  • kilka 造瞠k ulubionego alkoholu (spirytus, rum, brandy)

Krem nale篡 przygotowa dzie wcze郾iej! 妃ietan wla do garnuszka, doda kawa趾i czekolady. Podgrzewa, a czekolada si rozpu軼i. Doda cukier i alkohol. Mas nale篡 ostudzi i ch這dzi w lod闚ce przez minimum 12 godzin.

G瘰ty krem mo積a kr鏒ko zmiksowa i ewentualnie doda do smaku troch cukru pudru.

Rozwin望 rolad, posmarowa kremem i ponownie zwin望. Wierzch mo積a posypa cukrem pudrem lub posmarowa bit 鄉ietan i udekorowa wg uznania. Do czasu podania przechowywa w lod闚ce.

smacznego

niedziela, 18 marca 2012

ζdnie wygl康a, 鈍ietnie smakuje. Idealne po陰czenie kwa郾ej masy i s這dkiej 鄉ietanki. Idealny przepis na lato, gdy marzymy o orze德ieniu. Zw豉szcza, gdy s這neczko tak pi瘯nie 鈍ieci, jak dzi;-) Ciasto proste do wykonania, bez wyszukanych sk豉dnik闚. Spr鏏ujcie koniecznie!

sk豉dniki (tortownica 26 cm):

biszkopt:

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka m彗i
  • 1 造瞠czka proszku do pieczenia
  • 6 造瞠k oleju

Bia趾a ubi na sztywn pian, stopniowo wsypywa cukier. Doda 鄴速ka, wymiesza. Wla olej, wsypa m彗 i proszek. Ciasto wla do wy這穎nej papierem tortownicy. Piec ok. 30 minut w temp. 180oC. Po ostudzeniu przekroi na 2 blaty.

masa cytrynowa:

  • 3 cytryny
  • 1 szklanka cukru
  • 125 g mas豉 lub margaryny
  • 1 鄴速ko
  • 2造磬i m彗i ziemniaczanej

Z 2 cytryn zetrze sk鏎k. Ze wszystkich owoc闚 wycisn望 sok. Do soku doda cukier i 1 szklank wody. Podgrza, a cukier si rozpu軼i. Odla 1/2 szklanki syropu. Do reszty syropu doda mas這 i zagotowa. Do odlanego syropu doda 鄴速ko i m彗. Wla do syropu z mas貫m, poczeka a zg瘰tnieje.

Gor帷 mas wy這篡 na jedn z warstw biszkoptu.

鄉ietanka:

  • 500 g 鄉ietany krem闚ki
  • 1 opakowanie galaretki cytrynowej

Galaretk rozpu軼i w 1/2 szklanki wrz徠ku, ostudzi. 妃ietan ubi na sztywno, po陰czy z ostudzon galaretk. Mas wy這篡 na sch這dzon warstw cytrynow. Przykry biszkoptem. Ch這dzi w lod闚ce, a masa st篹eje. Przed podaniem posypa cukrem pudrem.

smacznego

poniedzia貫k, 05 marca 2012

Wiem, wiem, ju by na tylu blogach, ale ja spr鏏owa豉m go dopiero niedawno. Lubi serniki, ale ten? Sza逝 nie ma. Wygl康a bardzo 豉dnie, ale smak - przeci皻ny. Nie chc nikogo urazi, bo wiadomo o gustach... Ale mnie nie zachwyci. Ju do tego przepisu raczej nie wr鏂. Skorzysta豉m z receptury Dorotki.

sk豉dniki (tortownica 25 cm lub kwadratowa blaszka):

sp鏚:

  • 190 g ciastek digestive w czekoladzie
  • 50 g mas豉 lub margaryny

Ciastka zmiksowa i po陰czy z roztopionym mas貫m. Dno tortownicy wy這篡 papierem do pieczenia, wy這篡 ciastka. Sch這dzi w lod闚ce.

masa serowa:

  • 1 kg sera na sernik ( u mnie jak zwykle mieszanka naturalnego i waniliowego Presidenta)
  • 5 jajek
  • 150 g cukru
  • 2 造磬i budyniu waniliowego
  • 1 造磬a kaszy manny
  • 80 g mi瘯kiego mas豉
  • 1 cukier waniliowy
  • ok. 250 - 300 g dowolnych pierniczk闚 (da豉m nadziewane w czekoladzie)
  • aromat rumowy

草速ka ubi z cukrami do bia這軼i. Stopniowo dodawa ser, miksowa. Doda mas這, budy, mann i aromat.

Bia趾a ubi na sztywn pian. Delikatnie wmiesza do masy serowej. Na sp鏚 z ciasteczek wy這篡 ok. 1/3 masy serowej, u這篡 pierniczki i delikatnie reszt sera (masa jest do嗆 rzadka, aby pierniki nie wyp造n窸y na wierzch - ser nak豉dam powoli 造磬).

Piec ok. 1 godz. w temp. 180oC. Wystudzi w zamkni皻ym piekarniku, aby nie opad.

Mo積a pola czekolad lub posypa start czekolad.

smacznego

wtorek, 28 lutego 2012

Grudzie, tydzie do 鈍i徠 - menu ju opracowane. A tu kupuj styczniowy numer odmienionego Mojego gotowania i wiem, 瞠 na 鈍i徠ecznym stole znajdzie si jeszcze jedno ciasto!

Torcik z biszkoptem lekko kawowym, kremem z dodatkiem mleka w proszku (pierwszy raz z niego korzysta豉m), nas帷zonymi biszkoptami i czekolad. Zdj璚ie w miesi璚zniki by這 tak smakowite, 瞠 musia豉m ulec. I dobrze zrobi豉m! Ciasto jest pyszne, lekko kawowe, wi璚 nawet niezbyt wielcy fani kawy b璠 zadowoleni. Nast瘼nym razem jednak nie przekroj biszkoptu, bo jest niezwykle delikatny i zbyt du瘸 ilo嗆 warstw (jak wida na zdj璚iu) ci篹ko si kroi.

Wart wypr鏏owania!

sk豉dniki (tortownica 20 cm):

biszkopt:

  • 3 jajka (osobno 鄴速ka i bia趾a)
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki m彗i
  • 3 造磬i m彗i ziemniaczanej
  • 1 造磬a mielonej kawy
  • 1 造瞠czka proszku do pieczenia

Bia趾a ubi na sztywn pian. Powoli wsypywa cukier. Doda 鄴速ka, wymiesza. Przesia obie m彗i z proszkiem, doda do masy jajecznej, delikatnie wymiesza 造磬.

Dno tortownicy wy這篡 papierem do pieczenia, wla ciasto. Piec w temp. 170oC przez ok. 30 minut. Ostudzi.

krem:

  • 250 g mas豉 lub kubeczek mas豉 ro郵innego
  • 40 dag serka waniliowego (u mnie President)
  • 1 szklanka mleka w proszku
  • 3/4 szklanki cukru pudru

Mi瘯kie mas這 utrze z cukrem na g豉dk mas. Doda serek i mleko, wymiesza.

nas帷zenie i dodatki:

  • saszetka cappuccino w proszku
  • 5 造瞠k brandy
  • tabliczka gorzkiej czekolady 70%
  • pod逝積e biszkopty

Kaw rozpuszczamy w 1 szklance gor帷ej wody, studzimy, dodajemy alkohol. Ostudzony biszkopt nas帷zamy po這w kawy, wyk豉damy krem. Biszkopty nas帷zamy reszt kawy i uk豉damy na kremie.

Czekolad roztapiamy na parze i polewamy ni biszkopty.

Jak napisa豉m na pocz徠ku - ja sw鎩 biszkopt przekroi豉m i prze這篡豉m kremem, ale to by b陰d. Lepiej pozostawi gruby biszkopt w ca這軼i.

smacznego

鈔oda, 22 lutego 2012

Kolejny tort przygotowany na zam闚ienie - tym razem dla mojej chrze郾icy Nadusi. 安i皻uj帷a urodziny trzylatka wybra豉 tort ze 鈍ink Pepp - niezwykle kolorowy, prawdziwie "dziewczy雟ki". Zainspirowa豉 mnie ponownie niezr闚nana Yasmin.

Biszkopt by czekoladowy - wg tego przepisu, a krem z bitej 鄉ietany z bia陰 czekolad, kt鏎y wykorzysta豉m tu.

Dekoracja - moj ulubiona technik, czyli lukier plastyczny.

Jak wyszed? Powiem nieskromnie, 瞠 Nadusia do dzi go wspomina, a urodziny mia豉 w... grudniu!

Tort do陰czam do Durszlakowej akcji.

Torty i torciki - na ka盥 okazj!

pi徠ek, 10 lutego 2012

Muffinki nie goszcz u mnie zbyt cz瘰to. Po prostu nie przepadam za takim rodzajem ciasta, a mo瞠 nie natrafi豉m na fajny przepis? Dzisiejsze - s pyszne, jak zwykle proste do wykonania, z czapeczk smakowitego kremu. Moje c鏎ki nie przepadaj za s這dyczami(tego im zazdroszcz;-), a te babeczki bardzo im smakuj! Wi璚 cho熲y dla nich warto je upiec.

Przepis dla wszystkich babeczkomaniak闚 i nie tylko. Znalaz豉m u Asi.

sk豉dniki (15 standardowych babeczek):

ciasto:

  • 240 ml mleka
  • 240 g mas豉 lub margaryny
  • 240 g m彗i
  • 240 g cukru
  • 140 g bia貫j czekolady
  • 2 roztrzepane jajka
  • szczypta soli
  • 1 造瞠czka proszku do pieczenia
  • 1/2 造瞠czki sody oczyszczonej

Mleko, mas這 i po豉man na kawa趾i czekolad podgrzewa, a wszystkie sk豉dnki si roztopi i po陰cz. Mas ostudzi. Suche sk豉dniki przesia. Wla ostudzon czekolad i ca這嗆 wymiesza 造磬. Doda jajka.

Papilotki w這篡 do zag喚bie foremki na muffinki, wla porcje ciasta (zostawi 0,5 cm marginesu od g鏎y). Wstawi do nagrzanego do 160oC. piekarnika i piec ok. 30 minut, a babeczki b璠a rumiane. Ostudzi.

krem:

  • 250 g mascarpone
  • 50 g waniliowego serka
  • 4 造磬i soku z cytryny
  • 80 g cukru pudru

Sk豉dniki kremu wymiesza dok豉dnie. Kremem smarowa ostudzone muffinki. Udekorowa gotowymi ozdobami cukrowymi, kolorow posypk itp.

smacznego

wtorek, 31 stycznia 2012

Po zamieszczanych na blogu przepisach wida, jakie ciasta lubi. Ale czasem mam ch耩 na co innego. Tak by這 ostatnio: "chodzi" za mn prawdziwy, puszysty dro盥穎wiec z kruszonk. Idealny do kubka kakao lub owocowej herbatki. Wi璚 czemu nie upiec? Nie zna豉m dobrego przepisu, bo do tej pory ciasto dro盥穎we by這 u mnie baz, a nie samodzielnym wypiekiem. Ale znalaz豉m, a w豉軼iwie dosta豉m od E. Ciasto jest puchate, d逝go utrzymuje 鈍ie穎嗆 (dzi瘯i u篡ciu a 4 rodzaj闚 t逝szczu), ro郾ie jak... na dro盥瘸ch. I ma t zalet, 瞠 praktycznie nie trzeba go wyrabia! Pycha jest! Upieczcie koniecznie.

sk豉dniki (prostok徠na blacha):

ciasto:

  • 1 kg m彗i
  • 5 jajek
  • 1 鄴速ko
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 7 dag dro盥篡
  • 1 造磬a budyniu 鄉ietankowego (proszek)
  • 125 g margaryny
  • 50 g mas豉
  • 1 造磬a smalcu
  • 2 造磬i oleju
  • szczypta soli
  • zapach pomara鎍zowy
  • rodzynki i/lub sk鏎ka pomara鎍zowa - tym razem pomin窸am
  • owoce do posypania (da豉m mro穎ne jagody, kilka truskawek i malin)

T逝szcze nale篡 rozpu軼i. Do ciep造ch doda cukier, jajka, 鄴速ko, letnie mleko i rozdrobnione dro盥瞠. Ca這嗆 dobrze zmiksowa, przykry 軼iereczk i odstawi w ciep貫 miejsce na 1 godzin. Gdy wyro郾ie - wsypa m彗 i miksowa hakami miksera, a ciasto b璠zie mia這 spoist konsystencj (gdy jest za rzadkie - dosypa m彗i). Gdy mikser ma ju trudno軼i - ciasto wy這篡 na stolnic, doda budy i bakalie i wyrabia ok. 5 minut (w zupe軟o軼i ten czas wystarczy!). Ciasto przykry 軼iereczk i ponownie odstawi do wyro郾i璚ia. Ponownie zarobi i prze這篡 do nasmarowanej blaszki. Na wierzchu u這篡 zamro穎ne owoce.

kruszonka:

  • 15 dag m彗i
  • 7 dag mas豉
  • 7 dag cukru
  • 1 造磬a cukru waniliowego

Sk豉dniki zagnie嗆 razem i sch這dzi w lod闚ce. Kruszonk posypa ciasto.

Piekarnik nagrza do 80oC i wstawi ciasto. Gdy lekko podro郾ie zwi瘯szy temp. do 180oC. i piec ok. 50 minut.

smacznego

niedziela, 22 stycznia 2012

Pewnie znacie ten przepis doskonale, ja odkry豉m go dopiero jesieni i zakocha豉m si bez pami璚i! Tak 豉twego ciasta jeszcze nigdy nie piek豉m, jego wykonanie zajmuje kilka minut (najd逝瞠j obiera si i 軼iera jab趾a). Idealna, gdy za kilka minut maj wpa嗆 niezapowiedziani go軼ie. Smakowita szarlotka, dobra i na zimno i na ciep這 (lody lub bita 鄉ietana mile widziane), prostota,a jaka pyszna.
Je郵i kto jeszcze jej nie piek - musi koniecznie spr鏏owa.

sk豉dniki (tortownica 23 cm):
  • 1 szklanka m彗i
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 1 造瞠czka proszku do pieczenia
  • 1 1/2 kg jab貫k
  • cynamon
  • 200 g mas豉 lub margaryny
Mas這 w這篡 do zamra瘸lnika. Jab趾a obra i zetrze na grubych oczkach tarki.
M彗, cukier, kaszk i proszek wymiesza razem (je郵i mamy do嗆 s這dkie jab趾a mo積a da nieco mniej cukru). Tortownic wy這篡 papierem do pieczenia. Odmierzy 1 szklank suchej mieszanki i r闚nomiernie rozsypa w tortownicy. Na這篡 po這w jab貫k, posypa cynamonem. Wsypa drug cz窷 m彗i, na這篡 reszt jab貫k, posypa zn闚 cynamonem. Posypa reszt "ciasta". Mas這 zetrze na grubych oczkach tarki i r闚nomiernie roz這篡 na cie軼ie.
Piec ok. 1 godziny w temp. 180oC. Podawa na ciep這 z lodami lub posypane cukrem pudrem, gdy ju ostygnie.

smacznego
Oczywi軼ie nie mog zapomnie o wczorajszym i dzisiejszym 鈍i璚ie! Wszystkim Babciom i Dziadkom 篡cz zdrowia, rado軼i z wnucz徠 i nieustaj帷ego poczucia bycia potrzebnym.Tak wieleWam zawdzi璚zamy i jako Wasze wnuki i rodzice. Wszystkiego najlepszego!
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery
Kuchnia Wielkanocna 2010
Sezon Truskawkowy 2010