przepisy na ulubione s這dko軼i
poniedzia貫k, 02 lipca 2012

Mam na my郵i wakacje i jedne z ulubionych owoc闚, czyli maliny. Cho z truskawkami ju si niestety po瞠gna豉m, to czas malin w豉郾ie si zaczyna i pora na kolejne desery. A 瞠 przede mn 2 miesi帷e bez dzwonk闚, sprawdzian闚, kontroli tornistra Zuzi i ca貫go szkolnego rozgardiaszu - czas s這dko軼i nadszed.

Dzi wariacja na temat tiramisu: czekoladowy biszkopt, masa bez jajek - co w taaaki upa wa積e, maliny. Dodatek sk鏎ki cytrynowej to dodatkowe orze德ienie. Na wakacje to deser idealny!

sk豉dniki (blaszka 20x20 cm):

biszkopt:

  • 4 jajka (osobno 鄴速ka i bia趾a)
  • 102 g cukru pudru
  • 120 g m彗i
  • 3 造磬i kakao
  • 3 造磬i amaretto do nas帷zenia

草速ka utrze z cukrem na g瘰ty, bia造 krem. Doda przesian m彗 i kakao, wymiesza. Bia趾a ubi na sztywn pian i doda do ciasta.

Blaszk wy這篡 papierem do pieczenia, wla ciasto. Piec ok. 30 minut w temp. 180oC. Ostudzony biszkopt nas帷zy likierem.

krem:

  • 400 g serka 鄉ietankowego (jak na sernik, z wiaderka)
  • 250 g mascarpone
  • 7 造瞠k cukru pudru
  • 2 造磬i soku z cytryny
  • 1 造瞠czka sk鏎ki z cytryny
  • ok. 300 g malin
  • kakao do posypania

Serki, cukier i cytryn zmiksowa. Biszkopt posmarowa cienk warstw kremu. U這篡 maliny i na這篡 reszt kremu. Deser ch這dzi przed podaniem kilka godzin w lod闚ce. Przed podaniem posypa kakao.

smacznego

czwartek, 21 czerwca 2012

Do jej przygotowania nie warto zbyt d逝go namawia: jest rewelacyjna! Kruche ciasto, warstwa kwaskowego d瞠mu, s這dki krem czekoladowo-ajerkoniakowy i pierzynka bitej 鄉ietany. Tarta zawiera wszystko (no prawie, bo brak smaku kawy ;-) co uwielbiam. To jeden z moich ulubionych wypiek闚. Koniecznie spr鏏ujcie!

Przepis znalaz豉m u Dorotki.

P.S. przygotowa豉m tak瞠 wersj na "jeden k瘰"w formie ma造ch babeczek - wysz這 super, ale zdj耩 brak - wiadomo - znikn窸y b造skawicznie.

sk豉dniki:

kruche ciasto:

  • 130 g mas豉
  • 175 g m彗i
  • 1 鄴速ko
  • 35 ml mleka
  • 1/2 造瞠czki cukru pudru
  • 1/2 造瞠czki soli

Ze wszystkich sk豉dnik闚 zagnie嗆 kruche ciasto, sch這dzi w lod闚ce.

Ciastem wylepi dno i boki formy do tart, ponak逝wa widelcem, przykry papierem do pieczenia i obci捫y ziarenkami fasoli. Ciasto piec w temp. 200oC przez ok. 15 minut. nast瘼nie zdj望 papier z ziarenkami i piec dalsze 15 minut a ciasto b璠zie z這te, ostudzi.

krem czekoladowo - jajeczny:

  • 250 g serka mascarpone
  • 100 ml ajerkoniaku
  • 150 g bia貫j czekolady
  • d瞠m z czarnej porzeczki

Czekolad stopi w k徙ieli wodnej. Serek zmiksowa z likierem na g豉dk mas, doda czekolad i dobrze wymiesza.

Sp鏚 ciasta posmarowa d瞠mem i wy這篡 krem i sch這dzi w lod闚ce przez ca陰 noc (krem zg瘰tnieje).

bita 鄉ietana:

  • 300 ml 鄉ietany krem闚ki (30 lub 36%)
  • 3 造磬i cukru pudru
  • p豉tki migda這we - podpra穎ne

妃ietan ubi na sztywno z cukrem. Wy這篡 na krem jajeczny. Posypa migda豉mi.

Przechowywa w lod闚ce.

smacznego

niedziela, 17 czerwca 2012

S這neczne, ciep貫 popo逝dnie, a do szcz窷cia brakuje tylko czego s這dkiego. Ciasta nie mam, ale w lod闚ce kilka sk豉dnik闚, z kt鏎ych w 15 minut przygotowa豉m placuszki. Niezwykle delikatne, puszyste, niemal jak biszkopciki. Zasiedli鄉y przy stole i znikn窸y w kilka chwil! Macie w domu truskawki? To do dzie豉!

sk豉dniki:

  • 3 jajka (osobno 鄴速ka i bia趾a)
  • 100 g m彗i
  • 1 szklanka kefiru
  • 1/2 造瞠czki proszku do pieczenia
  • 1 造瞠czka sk鏎ki startej z cytryny
  • 1 造瞠czka cukru waniliowego
  • ok. 300 g truskawek

草速ka zmiksowa z m彗, proszkiem, cukrem i kefirem. Doda sk鏎k z cytryny i pokrojone w plasterki owoce. Ubi pian z bia貫k i delikatnie domiesza do ciasta. Z ciasta formowa placuszki, sma篡 na z這ty kolor z obu stron (nale篡 je ostro積ie przewraca, gdy s bardzo delikatne). Posypa cukrem pudrem i ... zajada.

smacznego

czwartek, 07 czerwca 2012

Niby nic wielkiego, ale wygl康aj atrakcyjnie i s smaczne. Idealne dla dzieciak闚, cho doro郵i te nie odm闚i...

Prosz wybaczy, 瞠 nie podaj linku z oryginalnym przepisem, ale... zapomnia豉m na kt鏎ym blogu znalaz豉m przepis :-(

sk豉dniki:

masa herbatnikowa:

  • 2 szklanki mleka
  • 1 opakowanie herbatnik闚 holenderskich
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 du瞠 kwadratowe wafle tortowe

Mleko zagotowa z cukrem, wsypa do niego pokruszone ciastka, wymiesza. Gor帷 mas rozsmarowa na waflach.

masa kokosowa:

  • 100 g wi鏎k闚 kokosowych
  • 10 造瞠k gor帷ego mleka
  • 1/2-3/4 szklanki cukru pudru
  • 250 g mas豉
  • 1 galaretka truskawkowa lub wi郾iowa (przygotowana w 1 szklance wody)

Galaretk wla do p豉skiego naczynia. Gdy st篹eje -pokroi w pasy o szeroko軼i ok. 1 cm.

Wi鏎ki zala mlekiem ,wymiesza. Mi瘯kie mas這 utrze z cukrem, doda wi鏎ki. Mas kokosow rozsmarowa na ostudzonej warstwie herbatnik闚. Zwin望 wafle w rolad i sch這dzi w lod闚ce. Pokroi w plastry.

smacznego

niedziela, 03 czerwca 2012

Torcik wymaga nieco pracy, ale efekt wizualny i smak w pe軟i nam to wynagrodzi. Truskawki, biszkopt i lekko kwaskowy, delikatny krem gwarantuj sukces smakowy. Polecam!

sk豉dniki (tortownica 26 cm):

biszkopt:

  • 5 jajek
  • 2 鄴速ka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 1/4 szklanki m彗i pszennej
  • 4 造磬i m彗i ziemniaczanej
  • 1 s這ik d瞠mu truskawkowego

Jajka i 鄴速ka ubija z cukrami na g瘰ty, bia造 krem. M彗i wymiesza i przesia do masy jajecznej, delikatnie wymiesza.

Tortownic i blaszk o wymiarach 30x40 cm wy這篡 papierem do pieczenia. Ok. 1/3 masy wla do blaszki, reszt do tortownicy. Ciasta piec w temp. 180oC na z這ty kolor.

Biszkopt z blaszki (gdy jest jeszcze gor帷y) zawin望 w 軼iereczk. Gdy wystygnie - delikatnie rozwin望, posmarowa d瞠mem i ponownie zawin望 rolad. Pokroi na plastry grubo軼i 1 cm.

krem jogurtowy:

  • 200 ml soku jab趾owego
  • 400 ml 鄉ietany krem闚ki
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 2 造磬i soku z cytryny
  • 2 造磬i 瞠latyny
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • ok. 3/4 kg truskawek
  • opakowanie galaretki truskawkowej (przygotowanej w 1 szklance wody)

Soki zagotowa z cukrem. Doda 瞠latyn (wcze郾iej nap璚znia陰 w niewielkiej ilo軼i zimnej wody). Ostudzi i ch這dzi w lod闚ce, a zacznie t篹e.

妃ietan ubi na sztywno, doda jogurt i t篹ej帷y sok.

Wok馧 biszkoptu w tortownicy "ustawi" plastry rolady. Na這篡 1/3 porcji kremu. Na這篡 po堯wki truskawek, zala reszt kremu. Ch這dzi w lod闚ce, a krem st篹eje.

Na wierzchu u這篡 reszt owoc闚 i zala t篹ej帷 galaretk.

smacznego

pi徠ek, 25 maja 2012

Eleganckie, smaczne, idealne dla go軼i. Czekoladowy biszkopt, krem czekoladowy z nas帷zonymi alkoholem 郵iwkami i chmurka bitej 鄉ietany. Nie jestem fank suszonych owoc闚, ale to ciasto jest jednym z moich ulubionych. Ciekawe, czy Wam te zasmakuje?

sk豉dniki (blaszka 20x40 cm):

biszkopt:

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki m彗i pszennej
  • 1/2 szklanki m彗i ziemniaczanej
  • 2 造磬i kakao
  • 1 造瞠czka proszku do pieczenia

Ca貫 jajka o temperaturze pokojowej ubija z cukrem na g瘰t puszyst mas (ok. 10 minut). Suche sk豉dniki wymiesza i przesia do masy jajecznej. Delikatnie wymiesza. Ciasto wla do wy這穎nej papierem formy. Piec ok. 30 minut w temp. 180oC.

krem ze 郵iwkami:

  • 300 g suszonych 郵iwek
  • 200 ml w鏚ki
  • 250 g mas豉
  • 200 g Nutelli

Na 24 godziny wcze郾iej 郵iwki zala w鏚k i pod przykryciem sch這dzi w lod闚ce.

Mi瘯kie mas這 utrze, doda krem czekoladowy i pokrojone w drobn kostk 郵iwki.

Biszkoptnas帷zy wg uznania, na這篡 krem.

bita 鄉ietana:

  • 1/2 l 鄉ietany krem闚ki
  • 4 造磬i cukru pudru
  • ewentualnie 1 造磬a 瞠latyny

妃ietan ubi na sztywno z dodatkiem cukru. Mo積a doda rozpuszczon 瞠latyn. Mas wy這篡 na krem czekoladowy. Sch這dzi w lod闚ce. Przed podaniem posypa wi鏎kami czekolady.

smacznego

niedziela, 20 maja 2012

Dro盥穎wy sp鏚, rabarbar, truskawki, kruszonka. Banalne prawda? Wystarczy jednak nowy dodatek i ciasto zyskuje na smaku. Co to takiego? Owoce posypa豉m sk鏎k z cytryny, cynamonem i ... imbirem! Do kruszonki doda豉m jeszcze wi鏎ki kokosowe i ciasto ma intryguj帷y smak. Poeksperymentujcie i Wy!

sk豉dniki (blaszka prostok徠na):

ciasto dro盥穎we:

  • 500 g m彗i
  • 100 g cukru
  • 100 g mas豉
  • 30 g dro盥篡
  • 1 szklanka ciep貫go mleka
  • 5 鄴速ek
  • szczypta soli

Dro盥瞠 rozetrze z 1 造磬 cukru i odstawi na 15 minut. M彗 wymiesza z sol, doda mleko i dro盥瞠. 草速ka utrze z reszt cukru na g瘰ty krem i doda do m彗i. Wla roztopione mas這. Wyrabia ciasto, a b璠zie odstawa這 od r瘯i. Przykry 軼iereczk i odstawi w ciep貫 miejsce na ok. 30 minut.

Wyro郾i皻e ciasto ponownie zagnie嗆 i wy這篡 ciasto do nasmarowanej blaszki.

kruszonka:

  • 100 g m彗i
  • 50 g cukru pudru
  • 50 g mas豉
  • 1 造磬a wi鏎k闚 kokosowych

Wszystkie sk豉dniki kruszonki po陰czy i wstawi do lod闚ki.

owoce:

  • 500 g rabarbaru
  • 300 g truskawek
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 造瞠czki sk鏎ki z cytryny
  • 1 造瞠czka cynamonu
  • 1 造瞠czka imbiru

Owoce obra, rabarbar pokroi w kawa趾i, truskawki przekroi na po堯wki. Cukier i wod po陰czy i podgrzewa a cukier si rozpu軼i. Doda rabarbar i kr鏒ko podgotowa (maksymalnie 5 minut). Odcedzi. Doda truskawki i przyprawy.

Owoce wy這篡 na ciasto, posypa kruszonk. Piec w temp. 180oC przez ok. 45 minut. Ostudzone ciasto posypa cukrem pudrem.

smacznego

czwartek, 10 maja 2012

Moje ulubione owoce ju s! Oczywi軼ie nie dor闚nuj smakiem naszym krajowym, ale c騜... Razem z Tosi uwielbiamy nawet te "obce" i jemy ju od dawna.

Pierwsza s這dko嗆 z truskawkami w tym sezonie to sernik:z gotowan 鄉ietank, 2 rodzajami sera i musem truskawkowym. Jest niezwykle kremowy, dobrze wyczuwa si smak krem闚ki. Warto upiec.

Sernik bierze udzia w Durszlakowej akcji truskawkowej.

sk豉dniki (tortownica 23 cm):

kruchy sp鏚:

  • 1 1/3 szklanki m彗i
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 2 造磬i mielonych migda堯w
  • 100 g mas豉 lub margaryny
  • 1 jajko

Zagnie嗆 kruche ciasto wg tego przepisu. Ciasto sch這dzi w lod闚ce, a nast瘼nie wylepi nim dno i boki tortownicy. Podpiec przez ok. 15 minut w temp. 200oC.

masa panna cotta:

  • 1 szklanka musu z truskawek (zmiksowane owoce z dodatkiem 2 造瞠k soku z cytryny i 3 造瞠k cukru pudru)
  • 1 szklanka 鄉ietany krem闚ki
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 6 jajek (osobno 鄴速ka i bia趾a)
  • 1/2 laski wanilii
  • 250 g mascarpone
  • 500 g twarogu na sernik
  • sok z 1 cytryny
  • 2 造磬i m彗i pszennej
  • 2 造磬i m彗i ziemniaczanej

Wanili rozci望 i podgrzewa ze 鄉ietank przez ok. 10 minut. Ostudzi, a wanili wyj望.草速ka utrze z cukrem na g瘰ty bia造 krem. Dodawa stopniowo oba gatunki sera, sok i m彗. Wla 鄉ietank. Bia趾a ubi na sztywn pian i doda do masy serowej.

Na podpieczony sp鏚 wla mus truskawkowy. Powoli 造磬 wlewa mas serow. Ciasto piec 60-70 minut w temp. 175oC. Ostudzony sernik posypa cukrem pudrem. Podawa z truskawkami i/lub musem.

smacznego

pi徠ek, 04 maja 2012

Majowy, cho letni weekend ju prawie za nami. Pi瘯nie by這. Cho sp璠zali鄉y go w domu, umilali鄉y go sobie pysznym, lekkim ciastem. Idealny na takie ciep貫 dni: owocowy,z 簑br闚kow galaretk i 鄉ietankow piank. Ciasto jest bardzo wysokie, niezbyt s這dkie, z wyra幡ym aromatem 簑br闚ki. Polecam!

Przepis pochodzi z Mojego gotowania.

sk豉dniki (tortownica 26 cm):

biszkopt:

  • 4 jajka (osobno 鄴速ka i bia趾a)
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka m彗i
  • 1 造瞠czka proszku do pieczenia

Bia趾a o temperaturze pokojowej ubi na pian. Stopniowo dodawa cukier i nadal miksowa a piana b璠zie sztywna. Doda 鄴速ka, wymiesza. M彗 przesia z proszkiem doda do jajek, delikatnie wymiesza. Ciasto przela do wy這穎nej papierem tortownicy. Piec w temp. 170oC przez ok. 30 minut. Ostudzi.

nas帷zenie:

  • 1/4 szklanki 簑br闚ki
  • 1/4 szklanki przegotowanej wody
  • sok z 1/2 cytryny

Sk豉dniki nas帷zenia wymiesza. Ostudzony biszkopt nas帷zy.

owoce i galaretka:

  • po 2 szklanki jab貫k i brzoskwi (z puszki) pokrojonych w kosteczk
  • 1/2 szklanki 簑br闚ki
  • 1/4 szklanki wody
  • 1/4 szklanki syropu z brzoskwi
  • sok z 1/2 cytryny
  • 5 造瞠czek 瞠latyny

疾latyn namoczy w niwwielkiej ilo軼 wody, a gdy nap璚znieje - rozpu軼i w mikrofali. Wymiesza z reszt p造n闚 i zala nimi owoce. Odstawi do lekkiego zastygni璚ia. Gdy galaretka zacznie t篹e - wy這篡 na nas帷zony biszkopt (nie nale篡 zdejmowa obr璚zy od tortownicy). Sch這dzi.

鄉ietankowa pianka:

  • 2 szklanki mleka
  • 2 opakowania 好ie磬i
  • 3-4 造瞠czki 瞠latyny

Przygotowa 瞠latyn. 妃ietank ubi z mlekiem wg wskaz闚ek na opakowaniu. Wymiesza z 輳latyn. Mas wy這篡 na zastygni皻 galaretk. Sch這dzi w lod闚ce. Przed podaniem pola polewa czekoladow.

smacznego

czwartek, 26 kwietnia 2012

Przepis na prezentowane ciasto znalaz豉m na jednym z serwis闚 internetowych pod nazw "zemsta te軼iowej". Nie wiem czemu akurat taka nazwa, ale mnie te軼iowa (zw豉szcza moja!) z 瘸dn zemst si nie kojarzy, wi璚 nazwy powiela nie b璠!

Ciasto jest niezwykle smaczne, wygl康a bardzo elegancko, jest wyyysokie. To po陰czenia warstw ciasta kruchego z bez, bita 鄉ietana i kwaskowe wi郾ie zatopione w galaretce. U mnie go軼i na wielkanocnym stole, bo jest to wypiek na szczeg鏊ne okazje. "Zem軼ijcie si" i Wy!

sk豉dniki (blaszka 25x35 cm):

kruche spody:

  • 3 szklanki m彗i
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 250 g mas豉 lub margaryny
  • 5 鄴速ek
  • 1 1/2 造瞠czki proszku do pieczenia

Wykona ciasto kruche wg moich wskaz闚ek. Podzieli na 2 r闚ne cz窷ci, sch這dzi w lod闚ce przez minimum 2 godziny.

Jedn cz窷 ciasta na這篡 do wy這穎nej papierem blaszki i upiec na z這ty kolor w temp. 190-200 oC. przez ok. 30 minut.

Drug cz窷 ciasta r闚nie na這篡 do blaszki, na這篡 ubit pian i posypa p豉tkami migda堯w. Piec w temp. 160oC. a beza si lekko zez這ci.

beza:

  • 5 bia貫k
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 造磬a soku z cytryny
  • p豉tki migda這we

Bia趾a ubi na sztywn pian, stopniowo dosypywa cukier i ubija a masa b璠zie b造szcz帷a. Doda sok.

wi郾ie i galaretka:

  • 2 opakowania galaretki wi郾iowej
  • 1 szklanka soku wi郾iowego
  • 2 szklanki wody
  • drylowane wi郾ie (mro穎ne lub z kompotu) oko這 2 szklanek

Galaretki rozpu軼i w gor帷ej wodzie, dola sok wi郾iowy. Doda wi郾ie. Gdy masa zacznie t篹e - na這篡 na kruchy sp鏚 (ten bez bezy). Sch這dzi.

鄉ietana:

  • 3/4 l 鄉ietany krem闚ki 36%
  • 2-3 造磬i cukru pudru
  • 3 造瞠czki 瞠latyny

疾latyn namoczy i rozpu軼i. 妃ietan ubi na sztywno z cukrem, doda 瞠latyn. 妃ietan wy這篡 na galaretk z wi郾iami. Przykry ciastem z bez. Do czasu podania przechowywa w lod闚ce. Ciasto najlepiej smakuje dzie po przygotowaniu.

smacznego

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 18
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery
Kuchnia Wielkanocna 2010
Sezon Truskawkowy 2010