przepisy na ulubione s這dko軼i
wtorek, 11 grudnia 2012

Wstyd sie przyzna ile lat nie piek豉m murzynka! A to przeciez ciasto kultowe, chyba wszyscy od niego w豉郾ir zaczynali swoja przygode ze s這dko軼iami.

Ten przepis - z dodatkiem kawy zbo穎wej i wi郾i z kompotu znalaz豉m u Asi. Mi這 by這 przypomnie sobie smak z dawnych lat...

sk豉dniki (keks闚ka o d逝go軼i 30 cm):

  • 200 g mas豉
  • 265 g cukru
  • 200 g maki
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 jajka (osobno bia趾a i 鄴速ka)
  • 2 造瞠czki proszku do pieczenia
  • 3 p豉skie 造磬i kawy zbo穎wej (u mnie o smaku czekoladowym)
  • 300 g wi郾i z kompotu (mog by mro穎ne)
  • 7 造瞠k soku z wi郾i lub kompotu
  • 50 - 100 g gorzkiej czekolady na polew

Do garnka w這篡 mas這, roztopi na ma造m ogniu. Doda oba cukry i kaw - wymiesza. Zdj望 z ognia, doda czekolad i miesza, a si rozpu軼i. Wla sok z wi郾i.

Odla 1/2 szklanki masy na polew.

Do reszty masy doda 鄴速ka, zmiksowa. M彗 przesia z proszkiem i stopniowo dodawa do masy czekoladowej.

Bia趾a ubi na sztywn pian. Delikatnie wmiesza do masy.

Ciasto wla do wysmarowanej mas貫m formy. Wi郾ie u這篡 na wierzchu ciasta, lekko powciska w ciasto. Je郵i u篡wacie wi郾i mro穎nych nale篡 je wcze郾iej rozmrozi, od這篡 sok,a owoce osuszy.

Piec w nagrzanym do 180oC piekarniku przez oko這 40 minut.

Czekolad na polew roztopi, doda do od這穎nej masy. Polew pola ostudzone ciasto.

smacznego

鈔oda, 05 grudnia 2012

Nawet nie b璠 pr鏏owa豉 wdawa si w sp鏎 o nazw: krem闚ka czy napoleonka! W moim rodzinnym domu napoleonka to ciasto ma郵ane z kremem budyniowym (swoj drog musz odnale潭 ten przepis), a krem闚ka to ciasto francuskie, krem budyniowy i warstwa bitej 鄉ietany. Bomba kaloryczna, ale co tam...

sk豉dniki (blaszka 30x40 cm):

ciasto francuskie:

  • 250 g maki pszennej
  • 250 g mas豉
  • 200 g letniej wody
  • szczypta soli

Przygotowa ciasto francuskie wg tych wskaz闚ek. Rozwa趾owa na 2 placki o wymiarach blaszki i piec w 220oC a ciasto b璠zie z這te.

krem budyniowy:

  • 1 szklanka mleka
  • nieco wi璚ej ni 1/2 szklanki cukru
  • 5 鄴速ek
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 造磬i budyniu 鄉ietankowego lub waniliowego
  • 200 g mas豉
  • ew. 30 ml alkoholu (brandy, rum, spirytus)

草速ka utrze z cukrami.Budy rozmiesza w mleku i po陰czy z 鄴速kami. Ca這嗆 podgrzewa na ma造m ogniu ca造 czas energicznie mieszaj帷 a masa zg瘰tnieje. Ostudzi.

Mas這 zmiksowa na puszyst mas, stopniowo dodawa ostudzony budy i alkohol. Krem u這篡 na spodzie ciasta.

bita 鄉ietana:

  • 330 ml 鄉ietanki 30% lub 36%
  • ok. 3 造瞠k cukru pudru

妃ietank ubi na sztywno z cukrem. U這篡 na kremie budyniowym.

Wierzchni warstw ciasta poci望 ostrym no瞠m na kwadraty wielko軼i pojedy鎍zych porcji krem闚ek.

U這篡 na kremie. Przed podaniem sch這dzi w lod闚ce i posypa cukrem pudrem.

smacznego

niedziela, 02 grudnia 2012

Ciasto francuskie uchodzi za niezwykle trudne do wykonania, czym odstrasza od samodzielnego wykonania. Tymczasem jest dok豉dnie odwrotnie! Jedyn wad jest czasoch這nno嗆, gdy ciasto d逝go si ch這dzi, ale przecie i ten moment mo積a wykorzysta;-)

Ja robi ciasto francuskie od dawna, a poniewa 鈍ietnie sie mrozi -mo積a zrobi wi瘯sz ilo嗆 i przechowywa w zamra瘸lniku na zapas.

sk豉dniki (na ok. 700 g ciasta):

  • 250 g m彗i pszennej
  • 250 g mas豉 dobrze sch這dzonego
  • 200 g letniej wody
  • szczypta soli

wykonanie:

1. M彗 nale篡 przesia do miski, doda s鏊 i wod. Zagnie嗆 ciasto (mo積a u篡 do tego misy miksera). Z ciasta uformowa kul, zawin望 w foli i ch這dzi w lod闚ce ok. 20 minut.

2. Zimne mas這 nale篡 pokroi na plastry o grubo軼i ok. 1-1,5 cm.

3. Wyj皻e z lod闚ki ciasto rozwa趾owa na kwadrat o boku ok. 30 cm, mo積a blat lekko posypa m彗. Na cie軼ie u這篡 obok siebie plastry mas豉.

4. Boki ciasta za這篡 do 鈔odka (zakry nim mas這) i rozwa趾owa na kwadrat.

5. Ciasto z這篡 z obu stron do 鈔odka (mamy 3 warstwy) i...zn闚 rozwa趾owa.

6. W tym momencie mas這 w 鈔odku robi si mi瘯kie, wi璚 ju czas na sch這dzenie ciasta: zawijamy je w foli i do lod闚ki na ok. 30 minut.

7. Nast瘼nie czynno軼i z punktu 5. i 6. powtarzamy jeszcze 3 razy. Dzi瘯i temu gotowe ciasto b璠zie mia這 du膨 liczb warstw, tzw. listk闚.

pieczenie

1. Ciasto cienko wa趾ujemy i wycinamy z niego potrzebne kszta速y.

2. Resztek ciasta nigdy nie zgniatamy, aby ponownie wykorzysta, lecz uk豉damy jedn resztk na drugiej i dopiero ponownie rozwa趾owujemy.

3. Je郵i brzegi ciasta maj by po陰czone - smarujemy je roztrzepanym 鄴速kiem.

4. Blaszk do pieczenia sp逝kujemy tylko wod (ciasto jest bardzo t逝ste, wi璚 z pewno軼i nie przyklei sie do formy).

5. Ciasto wstawiamy do ju nagrzanego do 225oC piekarnika (pieczenie w ni窺zej temperaturze spowoduje jedynie wytopienie si t逝szczu z ciasta.

Trudne? Wydaje mi si, 瞠 nie. Do wa趾闚 - gotowi - start!

niedziela, 28 pa寮ziernika 2012

Smaczny, ma這 s這dki deser. Smak kawy jest wyra幡y, ale dodatek mus闚 z gorzkiej i bia貫j czekolady dodaje s這dyczy. Galaretk wzbogaci豉m rumem. Zasmakuje nawet mniej zagorza造m amatorom s這dyczy.

Przygotowa豉m deser dla 6 os鏏, wi璚 podwoi豉m ilo嗆 sk豉dnik闚 galaretki,a pozostawi豉m proporcje mus闚, cho i te mo積a zwi瘯szy.

Poni瞠j podaj oryginalne proporcje z Mojego gotowania.

sk豉dniki:

galaretka kawowa:

  • 1 szklanka mocnej kawy
  • 2 造瞠czki 瞠latyny
  • 3 造磬i cukru pudru
  • 2 造磬i likieru kawowego (da豉m rum)

疾latyn namoczy w niewielkiej ilo軼i wody i pozostawi do nap璚znienia. Do gor帷ej kawy doda alkohol i cukier, wymiesza. Doda 瞠latyn i miesza a si rozpu軼i. Kaw rozla do 4 fili瘸nek lub puchark闚. Wstawi do lod闚ki a galaretka st篹eje.

musy czekoladowe:

  • 2 jajka
  • 4 造磬i cukru pudru
  • 60 ml 鄉ietany krem闚ki 30%
  • 3 造磬i mas豉
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 50 g bia貫j czekolady

Jedno jajko i 鄴速ko utrze z po這w cukru i 鄉ietank. Mas podgrzewamy w k徙ieli wodnej a b璠zie gor帷a - nale篡 ca造 czas miesza uwa瘸j帷, by nie zrobi豉 si jajecznica. Zdejmujemy z k徙ieli wodnej i dodajemy mas這, mieszamy do rozpuszczenia. Mas dzielimy na 2 r闚ne cz窷ci: do jednej dodajemy po豉man na kawa趾i bia陰, a do drugiej gorzk czekolad. Mieszamy, aby czekolady si rozpu軼i造.

Bia趾o ubijamy z reszt cukru i ubijamy 2 minuty, aby piana by豉 bardzo g瘰ta i b造szcz帷a. Dzielimy pian na p馧 i dodajemy do obu mus闚. Musy wy這篡 na galaretk. Wstawi do lod闚ki do zastygni璚ia. Przed podaniem udekorowa.

smacznego

poniedzia貫k, 22 pa寮ziernika 2012

O wyborze dania czy ciasta, kt鏎e mam przygotowa decyduje w pierwszej kolejno軼i zdj璚ie. Je郵i "wygl康a" pewnie b璠zie te "smakowa". Dopiero p騧niej analizuj sk豉dniki i ...albo robi, albo tylko patrz.

W przypadku tego tortu by這 podobnie. Zakocha豉m sie w zdj璚iu mega r騜闚ych falbanek! Tort jest pi瘯ny! Zaintrygowa mnie krem na bezie szwajcarskiej i spos鏏 wykonania dekoracji. Okazja do wykonania pojawi豉 sie we wrze郾iu, gdy Tosia ko鎍zy豉 5 lat, a taka ilo嗆 r騜u idealnie do takiego jubileuszu pasuje!

Tort jest prosty do wykonania. Klasyczny biszkopt (ja nie rzucam), bita 鄉ietana. Krem do dekoracji nie sprawia k這potu, samo dekorowanie zajmuje kilka chwil. Wi璚 gdzie tu haczyk?

Tort jest z gatunku lepiej wygl康a ni smakuje! Smak wn皻rza bez rewelacji, a krem wierzchni jest tak s這dki... Je郵i zale篡 Wam bardziej na efekcie ni na smaku - b璠ziecie zadowoleni. Ja? Niekoniecznie.

Przepis i dok豉dne wskaz闚ki z filmikami instrukta穎wymi znajdziecie u Dorotki.

sk豉dniki (tortownica 23 cm):

biszkopt:

  • 7 jajek (osobno 鄴速ka i bia趾a)
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka m彗i pszennej
  • 1/3 szklanki m彗i ziemniaczanej
  • r騜owy barwnik spo篡wczy w 瞠lu (u mnie firmy Wilton)

Bia趾a ubi na sztywn pian. Pod koniec dosypywa stopniowo cukier i nadal ubija. Doda po 1 鄴速ku. Obie m彗i wymiesza i przesia do masy jajecznej. Delikatnie, ale dok豉dnie wymiesza.

Mas podzieli na 3 r闚ne cz窷ci. Do ka盥ej z nich doda troch (na czubku 造瞠czki) barwnika, aby ka盥e ciasto mia這 inny odcie r騜u.

Ka盥y sp鏚 piec w tortownicy wy這穎nej papierem do pieczenia w temp. 160oC przez ok. 20 minut (mam tylko 1 tortownic wi璚 kolejne porcje ciasta "czeka造" na swoj kolej, ale w niczym im to nie "zaszkodzi這").

krem i nas帷zenie:

  • 1/4 szklanki cytryn闚ki
  • 1/4 szklanki wody
  • 500 g 鄉ietany krem闚ki 36%
  • 3 造磬i cukru pudru

Alkohol wymiesza z wod i nas帷zy ostudzone blaty ciasta.

Zimn 鄉ietan ubi na sztywno, doda cukier i ew. sk鏎k otart z 1 cytryny.

Najciemniejszy blat u這篡 na paterze, posmarowa po這w 鄉ietany. Na這篡 ja郾iejszy biszkopt i reszt 鄉ietany. Nakry najja郾iejszym ciastem. Sch這dzi.

krem ma郵any na bezie szwajcarskiej:

  • 6 bia貫k
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 460 g mas豉, mi瘯kiego
  • szczypta soli
  • barwnik r騜owy
  • 3-4 造磬i cytryn闚ki

Do bia貫k doda s鏊 i cukier. Podgrzewa w k徙ieli wodnej mieszaj帷 widelcem lub r霩g, a cukier ca趾owicie si rozpu軼i. Warto sprawdzi to mi璠zy palcami - je郵i nie czu grudek cukru - jest ju gotowe. Mas nale篡 ostudzi.

Bia趾a z cukrem ubija na sztywn pian- trwa to z 10 minut, ale masa jest bardzo sztywna, g瘰ta i l郾i帷a. Stopniowo nale篡 dodawa kawa貫czki mas豉 i ca造 czas miksowa. Kiedy prawie ca貫 mas這 ju jest wymieszane z pian - masa wygl康a na zwarzon!, ale tak ma by. Po dodaniu reszty mas豉 masa b璠zie wygl康a dobrze i wydawa d德i瘯 mlaskania o 軼ianki miski. Do kremu doda cytryn闚k (niestety nie z豉godzi豉 s這dyczy kremu) i barwnik.

A teraz dekorowanie:

Na r瘯aw cukierniczy nale篡 na這篡 tylk nr 104 firmy Wilton. Cz窷ci kremu posmarowa wierzch i boki tortu, reszt na這篡 do r瘯awa.

Ustawi r瘯aw w pionie, aby ostra ko鎍闚ka tylki by豉 od strony zewn皻rznej i wyciska kolumny falbanek, jedna obok drugiej. Nast瘼nie udekorowa wierzch tortu.

Tort nale篡 sch這dzi. Krem bardzo twardnieje, wi璚 przed podaniem nale篡 wyj望 go z lod闚ki, aby krem zmi瘯.

smacznego

niedziela, 14 pa寮ziernika 2012

Jab趾a obrodzi造 w tym roku fantastycznie! Mo積a poszale z jab貫cznikami i szarlotkami. Szkoda, 瞠 m鎩 wolny czas prze篡wa kl瘰k urodzaju i moja obecno嗆 na blogu tak bardzo kuleje :-((( Ale powoli postaram si wr鏂i do regularnego publikowania, cho niestety obieca nie mog, bo zbyt du穎 si dzieje w innych sferach 篡cia.

Skoro jab趾a sp造waj do mnie ze wszech stron, trzeba przygotowa szarlotk. Znalaz豉m ciekawy (na papierze) przepis: ciasto kruche bez jajek,ale za to ze smalcem, jab趾a pokryte serem?! W efekcie mamy smaczne ciasto na cienkim spodzie, kwaskowat warstw jab貫k z pomara鎍zow nut i ser, kt鏎ego praktycznie nie wida i chyba nie czu te. Je郵i jednak macie kosz jab貫k - ten przepis te wypr鏏ujcie.

Przepis pochodzi z Mojego gotowania.

sk豉dniki (tortownica 23 cm):

kruche ciasto:

  • 250 g m彗i
  • 150 g mas豉
  • 50 g zimnego smalcu
  • 2 造磬i cukru pudru
  • 1 造瞠czka octu jab趾owego

Z podanych sk豉dnik闚 nale篡 przygotowa ciasto kruche (moje wskaz闚ki znajdziecie tu). Zawin望 w foli i sch這dzi w lod闚ce przez 2 godziny.

Wi瘯sz cz窷 ciasta rozwa趾owa mi璠zy dwoma kawa趾ami folii spo篡wczej. Wy這篡 nim dno i boki tortownicy. Pozosta貫 ciasto r闚nie rozwa趾owa, b璠zie stanowi wierzch ciasta.

nadzienie:

  • 8 jab貫k (u mnie niezawodne anton闚ki)
  • 1 pomara鎍za
  • 80 g br您owego cukru
  • 250 g bia貫go sera
  • 50 g cukru
  • 3 造磬i budyniu 鄉ietankowego w proszku

Ser zmieli i dok豉dnie utrze z cukrem i 2 造磬ami budyniu.

Jab趾a obra i pokroi w kostk. Doda budy, br您owy cukier, sk鏎k start z 1/2 pomara鎍zy i wyci郾i皻y sok z ca貫go owocu. Dobrze wymiesza.

Na spodzie z ciasta u這篡 jab趾a i przykry mas serow. Przykry wierzchni cz窷ci ciasta, zlepi brzegi. Nak逝 widelcem w kilku miejscach. Piec w temp. 200oC przez ok. 1 godzin.

Ostudzon posypa cukrem pudrem. Podawa z bita 鄉ietan.

smacznego

niedziela, 02 wrze郾ia 2012

Jutro pocz徠ek szko造: Zuzia do drugiej klasy, Tosia kolejny rok w przedszkolu, a ja nadal walczy b璠 z 篡wio貫m przy tablicy i zza biurka szefowej... Ci篹ko si zapowiada ten rok, ale jako damy rad. Na po瞠gnanie wakacji zatem torcik z owocami: lekki biszkopt, krem z bitej 鄉ietanki i jogurtu, du穎 galaretki i dost瘼nych jeszcze letnich owoc闚: brzoskwi, bor闚ek i truskawek. Ciasto nie jest zbyt s這dkie, ale za to kolorowe, bardzo wysokiei smaczne.

疾gnajcie wakacje!

Przepis znalaz豉m w Moim gotowaniu.

sk豉dniki (tortownica 20 cm):

biszkopt:

  • 5 ca造ch jajek
  • 15 dag cukru
  • 15 dag m彗i pszennej
  • 3 dag m彗i ziemniaczanej
  • 1 造瞠czka proszku do pieczenia

Przygotowa biszkopt wg tego przepisu. Ciasto upiec w tortownicy o 鈔ednicy 20 cm wy這穎nej papierem do pieczenia. Gdy ciasto wystygnie - przeci望 na 4 r闚ne blaty.

nas帷zenie:

  • 1 fili瘸nka przegotowanej wody
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 造磬a cukru
  • 4 造磬i w鏚ki (niekoniecznie)

Sk豉dniki po陰czy razem i nas帷zy ka盥y biszkoptowy blat.

krem:

  • 500 g 鄉ietany krem闚ki 36%
  • 400 g g瘰tego jogurtu naturalnego
  • 3 造磬i cukru pudru
  • 4 造瞠czki 瞠latyny

疾latyn namoczy w 4 造磬ach zimnej wody,a gdy nap璚znieje rozpu軼i. 妃ietan ubi na sztywno. Jogurt po陰czy z 瞠latyn i delikatnie domiesza 鄉ietan.

galaretka i owoce:

  • po 1 opakowaniu galaretki: brzoskwiniowej, truskawkowej i z owoc闚 le郾ych
  • po 1 szklance bor闚ek ameryka雟kich i pokrojonych truskawek
  • 2 pokrojone w kosteczk brzoskwinie

Galaretki rozpu軼i w 1 szklance wody ka盥. Gdy ostygnie doda do nich odpowiednie owoce. Odstawi do lekkiego st篹enia. Jeden nas帷zony blat u這篡 w tortownicy z wysokim brzegiem. Na這篡 bor闚ki w galaretce i 1/3 porcji kremu. Przykry drugim blatem. Na這篡 brzoskwinie, krem i trzeci blat. Wy這篡 truskawki i reszt kremu. Nakry biszkoptem.

Torcik wstawi do lod闚ki na kilka godzin.

dekoracja:

  • 15 dag gorzkiej czekolady
  • kilka owoc闚

Przygotowa arkusz folii aluminiowej szerszy o 2-3 cm od wysoko軼i tortu i o d逝go軼i ok. 68 cm (obw鏚 ciasta). Czekolad roztopi w k徙ieli wodnej. Rozpuszczon czekolad rozsmarowa na ca造m kawa趾u folii i natychmiast ob這篡 ni bok tortu (wcze郾iej nale篡 oczywi軼ie usun望 obr璚z tortownicy). Ciasto sch這dzi przez kilka godzin.

Przed podaniem zdj望 foli i udekorowa wierzch ciasta owocami. Ob這瞠nie czekolad - zw豉szcza "wystaj帷y" nad ciastem "pognieciony" rant jest bardzo dekoracyjny. Niestety nie mam zdj璚ia torciku w ca這軼i:-(

smacznego

wtorek, 21 sierpnia 2012

Cho sezon owocowy w pe軟i, postanowi豉m upiec tym razem co bez... Babeczki s wilgotne, o delikatnym posmaku kawy (b璠 smakowa造 tak瞠 "niekawoszom"). A na wierzchu puchata, chrupi帷a beza (mi瘯ka w 鈔odku) r闚nie o smaku kawy. Czy trzeba pisa co wi璚ej? Tylko piec!

sk豉dniki na 12 babeczek:

ciasto:

  • 185 g mi瘯kiego mas豉
  • 120 g br您owego cukru
  • 155 g m彗i
  • 100 ml ma郵anki
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 1/2 造瞠czki proszku do pieczenia
  • 3 造磬i mocnej kawy
Mas這 utrze na g豉dk mas z cukrem. Wbija kolejno po 1 jajku, doda ma郵ank i kaw. Wsypa suche sk豉dniki. Mas dobrze zmiksowa.
Ciasto prze這篡 do formy na muffinki wy這穎nej papilotkami (je郵i ich nie macie form nale篡 posmarowa t逝szczem).
Piec w temp. 180oC przez ok. 20 minut.


beza:
  • 2 bia趾a
  • 100 g cukru pudru
  • 1 造瞠czka kawy rozpuszczalnej
Bia趾a ubi na sztywn pian. Stopniowo wsypywa cukier i miksowa a piana b璠zie b造szcz帷a. Doda kaw i kr鏒ko miksowa a kawa si rozpu軼i.
Bez wy這篡 na podpieczone babeczki. Piec dalsze 15 minut.

smacznego

niedziela, 12 sierpnia 2012

Piek豉m go w lutym, wi璚 mam drobne k這poty z odtworzeniem receptury, ale mam nadziej, 瞠 dam rad. Tort przygotowa豉m na 鏀me urodziny Zuzi (oczywi軼ie Jubilatka zdecydowa豉 o kszta販ie). Czekoladowy biszkopt i krem w starym stylu: mas這, 鄴速ka, cukier, odrobina alkoholu.

Dekoracja z lukru plastycznego zapo篡czona z ksi捫ki Debbie Brown.

sk豉dniki:

biszkopt:

Przygotowa biszkopt z przepisu na tort cha逕owy. Jedn porcj ciasta upiec w tortownicy 23 cm, a drug w 20 - centymetrowej. Ostudzone ciasta przekroi na 2 blaty (je郵i mniejszy biszkopt ur鏀 wysoki - mo積a na 3 blaty). Spody u這篡 jeden na drugim i lekko 軼i望 no瞠m brzegi ciast, aby nada im zaokr庵lony kszta速. Kolejne warstwy powinny by coraz mniejsze. Tu przy podstawie wykroi zag喚bienie, kt鏎e b璠zie drzwiami do ula.

krem:

  • 9 鄴速ek
  • 375 g mas豉
  • 6 造瞠k ajerkoniaku
  • 250 g cukru

草速ka utrze na parze z cukrem na puszysty krem - masa ma by bia豉 i g瘰ta, a cukier rozpuszczony. Mas ostudzi. Ca造 czas ubijaj帷 dodawa po 1 造盧e mi瘯kie mas這. Gdy krem b璠zie g豉dki i aksamitny doda ajerkoniak, wymiesza.

Blaty biszkoptowe nas帷zy wg uznania (ja nas帷zy豉m herbat z cytryn i w鏚k). Prze這篡 kremem, posmarowa nim tak瞠 boki ciasta.

Z 鄴速ego lukru plastycznego przygotowa ob這瞠nie ula,z br您owego drzwi. 草速y, czarny i bia造 lukier pos逝膨 do ulepienia pszcz馧ek, kt鏎e nale篡 przymocowa do ula (mo積a to zrobi za pomoc wyka豉czek lub przyklei klejem cukrowym). Kwiatki i listki wok馧 ula i... gotowe.

smacznego

P.S.

Tu przed klikni璚iem "publikuj" zorientowa豉m si, 瞠 min窸y ju 3 lata prowadzenia mojego bloga! R騜nie bywa這, mia豉m okresy zapomnienia, codzienne obowi您ki w pracy i domu nie pozwala造 na zbyt cz瘰te publikacje. Ale Wasze odwiedziny zawsze dodawa造 mi si, sprawia造, 瞠 wraca豉m z kolejnym przepisem. I za to chc Wszystkim moim Czytelnikom s這dko podzi瘯owa i prosi o wi璚ej. Niech nadal mi si chce zasiada do kawy lub herbaty...

czwartek, 02 sierpnia 2012

Urlop si sko鎍zy, wi璚 wracam do s這dkiej aktywno軼i. Dzi znane ju wielu osobom ciasto (w豉郾ie widzia豉m wpis u Majanki) z malinami na kruchym spodzie. Smaczku dodaje cudowna pianka z bia貫k z dodatkiem budyniu i ... oleju. Ciasto piek豉m kilka razy w ubieg造m sezonie, a kiedy pojawi造 si tegoroczne maliny te ju 2 razy upiek豉m. Przepis zatem wielokrotnie sprawdzony - je郵i jeszcze nie piekli軼ie - koniecznie spr鏏ujcie!

Przepis znaleziony u Dorotki.

sk豉dniki (prostok徠na blaszka):

ciasto kruche:

  • 2 1/2 szklanki m彗i
  • 250 g mas豉 lub margaryny (zimne)
  • 2 造瞠czki proszku do pieczenia
  • 5 鄴速ek
  • 3 造磬i cukru pudru

Do suchych sk豉dnik闚 doda pokrojone na kawa趾i mas這 i 鄴速ka - szybko zagnie嗆 kruche ciasto. Zawin望 w foli i ch這dzi w zamra瘸lniku przez ok. 2 godziny lub d逝瞠j.

Blaszk wy這篡 papierem do pieczenia. Ok. 60% ciasta zetrze na grubych oczkach tarki. Piec ok. 20 minut w temp. 190oC a ciasto si zez這ci. Ostudzi.

pianka:

  • 5 bia貫k
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 opakowania budyniu 鄉ietankowego lub waniliowego bez cukru (po 40 g)
  • 1 cukier waniliowy
  • ok. 1/2 kg malin

Bia趾a ubi na sztywn pian. Stopniowo wsypywa cukier ca造 czas miksuj帷. Powoli wsypywa budy, a nast瘼nie wlewa olej. Dobrze zmiksowa, aby sk豉dniki si po陰czy造.

Pian wy這篡 na podpieczony sp鏚. U這篡 maliny otworkami do g鏎y (mo積a u篡 mro穎nych owoc闚, nie rozmra瘸). Zetrze reszt ciasta.

Piec ok. 35 minut w temp. 190oC. Przed podaniem posypa cukrem pudrem.

smacznego

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 18
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery
Kuchnia Wielkanocna 2010
Sezon Truskawkowy 2010