przepisy na ulubione s這dko軼i
sobota, 30 marca 2013

Cho za oknem wida nieco inne 鈍i皻a, to z pewno軼i mamy Wielkanoc! Z tej okazji 篡cz wszystkim odwiedzaj帷ym moj stronk wszelkiej pomy郵no軼i, rado軼i ze spotkania w rodzinnym gronie, celebrowania wszelkich tradycji zwi您anych ze 安i皻ami Wielkiej Nocy!

A wszystkim piek帷ym - niegasn帷ego zachwytu go軼i nad Waszymi (i moimi te;-) wypiekami!

17:46, gosiakr76
Link Komentarze (2) »
wtorek, 12 marca 2013

ζdny, smaczny, elegancki, s這dki, czekoladowy... C騜 jeszcze mo積a o nim powiedzie? Czekoladowy sp鏚 posmarowany mieszank powide 郵iwkowych i masy czekoladowej oraz dwa musy czekoladowe. Oba delikatne: ciemny po陰czony z kawa趾ami gotowanych gruszek i z bia貫j czekolady z dodatkiem sk鏎ki pomara鎍zowej. Smakowa wspaniale, cho nast瘼nym razem dodam mniej pomara鎍zy. Pasuje na 鈍i徠eczny st馧 z pewno軼i.

Przepis znalaz豉m u Asiz Kwestii Smaku. Polecam!

sk豉dniki (tortownica 26 cm):

sp鏚:

  • 100 g mas豉
  • 100 g cukru
  • 100 g m彗i
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 2 jajka (osobno 鄴速ka i bia趾a)
  • 2 造zki kawy zbo穎wej lub 2 造瞠czki kawy rozpuszczalnej
  • 1 造瞠czka proszku do pieczenia
  • 3 造磬i powide 郵iwkowych
  • 2 gruszki z kompotu
  • 7 造瞠k kompotu lub syropu gruszkowego

Mas這 roztopi na ma造m ogniu. Doda cukier i kaw, wymiesza. Zdj望 z ognia. Doda czekolad i syrop z gruszek, miesza a czekolada si rozpu軼i. Mas ostudzi. Odla 1/4 szklanki masy i po陰czy z powid豉mi.

Do reszty masy doda 鄴速ka, wymiesza. M彗 po陰czy z proszkiem i partiami dodawa do ciasta. Ubi bia趾a na sztywn pian i delikatnie domiesza do masy.

Ciasto na這篡 do wy這穎nej papierem do pieczenia trortownicy. Piec w temp. 180o C przez ok. 20 minut. Ostudzi. Posmarowa mas z powid豉mi.

mus z mlecznej czekolady:

  • 100 g mas豉
  • 100 g mlecznej czekolady (mo積a po這w zast徙i czekolad deserow)
  • 3 du瞠 jajka (osobno 鄴速ka i bia趾a)
  • 100 g cukru
  • 1 造磬a kakao
  • 2 造瞠czki 瞠latyny
  • 40 ml wody i 40 ml rumu lub brandy

W ma造m rondelku rozpu軼i mas這 z czekolad. Ostudzi. 疾latyn namoczy w wodzie z alkoholem, gdy nap璚znieje rozpu軼i. 草速ka wymiesza z kakao i doda do czekolady, wymiesza. Dodac tak瞠 瞠latyn. Bia趾a ubi na bardzo sztywn pian, dosypywa stopniowo cukier, a piana b璠zie b造szcz帷a. Pian delikatnie po陰czy z musem, wymiesza.

Po這w musu na這篡 na sp鏚, u這篡 kawa趾i gruszek, przykry reszt musu. Ciasto sch這dzi w lod闚ce do czasu zastygni璚ia.

mus z bia貫j czekolady:

  • 100 g mas豉
  • 100 gbia貫j czekolady
  • 3 du瞠 jajka (osobno 鄴速ka i bia趾a)
  • 100 g cukru
  • sk鏎ka starta z 1 pomara鎍zy (dla mnie to troch za du穎)
  • 2 造瞠czki 瞠latyny
  • 40 ml wody i 40 ml likieru lub soku pomara鎍zowego

Mus przygotowa dok豉dnie tak samo, jak ten ciemny. Zamiast kakao nale篡 doda sk鏎k pomara鎍zow i pomin望 kawa趾i gruszek. Mas na這篡 na warstw zastygni皻ego musu ciemnego. Sch這dzi w lod闚ce. Przed podaniem zdj望 obr璚z tortownicy i udekorowa torcik wed逝g uznania.

smacznego

czwartek, 07 marca 2013

Jaki czas temu na wielu blogach pojawi si przepis na to ciasto, tak瞠 pod nazw Pani Walewska. Przypomnia豉m sobie, 瞠 gdzie w鈔鏚 lu幡ych zapisek te mam ten przepis... Piek豉m wielokrotnie, ale o zdj璚iu zapomina豉m. Wi璚 dopiero teraz zago軼i i na moim blogu.

Ciasto ma same zalety: atrakcyjnie wygl康a i 鈍ietnie smakuje. Je郵i jest jeszcze kto, kto nie piek pychotki - musi to niezw這cznie nadrobi!

sk豉dniki (blaszka 20x30 cm):

ciasto kruche:

  • 2 szklanki m彗i
  • 1/2 lub nieco wi璚ej cukru pudru
  • 200 g mas豉 lub margaryny
  • 4 鄴速ka
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 造瞠czka proszku do pieczenia

Z podanych sk豉dnik闚 przygotowa kruche ciasto (tu jest dok豉dna instrukcja). Sch這dzi w lod闚ce przez ok. 1 godzin. Podzieli na 2 r闚ne po這wy i rozwa趾owa do wymiar闚 blaszki. U這篡 na papierze do pieczenia (je郵i macie tylko 1 blaszk - mo積a piec na dwie tury - drug cz窷 ciasta nale篡 przechowywa w lod闚ce do czasu upieczenia).

piana:

  • 4 bia趾a
  • 200 g cukru pudru
  • 1 czubata 造磬a m彗i ziemniaczanej
  • ok. 200 g posiekanych orzech闚 (laskowe i/lub w這skie)
  • 2 s這iczki d瞠mu z czarnej porzeczki, z aronii lub powide 郵iwkowych

Bia趾a ubi na sztywn pian. Stopniowo dosypywa cukier, a piana b璠zie b造szcz帷a. Domiesza m彗.

Ciasto posmarowa d瞠mem, wy這篡 po這w piany i posypa po這w orzech闚. Tak samo przygotowa drugi blat ciasta. Piec ok. 30 minut w temp. 180o C. Wystudzi.

krem:

  • 1/2 l mleka
  • 4 造磬i cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 鄴速ka
  • 1 造磬a m彗i pszennej
  • 2 czubate 造磬i m彗i ziemniaczanej
  • 250 g mas豉 lub margaryny

Do po這wy szklanki mleka wsypa obie maki i dok豉dnie wymiesza. Reszt mleka zagotowa z cukrami. Do gotuj帷ego mleka wla mieszank m彗i i ci庵le mieszaj帷 ugotowa budy. Do gor帷ego domiesza 鄴速ka. Wystudzi.

Mi瘯kie mas這 zmiksowa na puszyst mas. Dodawa po 1 造盧e zimny budy, dok豉dnie zmiksowa. Krem na這篡 na jeden upieczony sp鏚, przykry drugim (piana z orzechami ma by zawsze na g鏎ze). Przed podaniem sch這dzi.

smacznego

鈔oda, 20 lutego 2013

Tort w starym stylu: biszkopt i dwa rodzaje krem闚. Jeden z nich to masa czekoladowa na bazie gorzkiej czekolady, a drugi - krem budyniowy z dodatkiem cha逕y. Aby by這 jeszcze bardziej urozmaicenie - doda豉m pokruszone bezy. Bomba kaloryczna? Tak, ale czasem mo積a poszale.

Tort z pewno軼i przypadnie do gustu osobom lubi帷ym cukiernicz klasyk.

sk豉dniki (tortownica 23 cm):

biszkopt:

  • 6 jajek (osobno 鄴速ka i bia趾a)
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka m彗i
  • 2 造磬i kakao
  • 1 造瞠czka proszku do pieczenia

Bia趾a ubi na sztywn pian. Pod koniec ubijania dosypywa cukier i miksowa, a piana b璠zie b造szcz帷a i sztywna. Doda 鄴速ka. M彗 z proszkiem i kakao przesia i stopniowo dosypywa do masy jajecznej, delikatnie wymiesza.

Ciasto wla do wy這穎nej papierem tortownicy. Piec w temp. 180oC przez ok. 30 minut. Ostudzi. Biszkopt przekroic na 3 blaty. Nas帷zy wg uznania (u mnie to np. cytryn闚ka).

krem czekoladowy:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 250 g mas豉
  • ok. 200 g gotowych bez

Czekolad roztopi w k徙ieli wodnej. Jajka ubi z cukrem na g瘰t, bia陰 mas. Mi瘯kie mas這 utrze na krem. Do mas豉 dodawa po 造盧e czekolady i masy jajecznej, dobrze zmiksowa.

krem z cha逕:

  • 1 szklanka mleka
  • 1 cukier waniliowy
  • 4 鄴速ka
  • 1 造磬a m彗i ziemniaczanej
  • 250 g mas豉
  • 200 g cha逕y waniliowej

Mleko zagotowa z cukrem, zdj望 z ognia. 草速ka wymiesza z m彗 i wla do gor帷ego mleka. Postawi na ogniu i ci庵le mieszaj帷 ugotowa g瘰ty budy. Ostudzi.

Mi瘯kie mas這 utrze na puszyst mas. Doda pokruszon cha逕, wymiesza. Dodawa po 1 造盧e zimnego budyniu, zmiksowa.

Na nas帷zony sp鏚 na這篡 wi瘯szo嗆 kremu cha逕owego i pokruszone bezy, nakry ciastem. Na這篡 krem czekoladowy. Przykry ciastem. Reszt kremu cha逕owego posmarowa boki i wierzch tortu. Udekorowa bezami.

smacznego

sobota, 16 lutego 2013

Kawowy smak to m鎩 ulubieniec, ale za ciastami typu brownie raczej nie przepadam :-( Kiedy jednak zobaczy豉m ten przepis u Dorotki - skusi豉m si. O dziwo m捫 by zachwycony, mnie spodoba si mocny smak gorzkiej czekolady i czapeczka bitej 鄉ietany na wierzchu... Je郵i ju tiramisu - to jednak w czystej formie, ale mo瞠 Wam posmakuje bardziej?

sk豉dniki (prostok徠na blaszka):

ciasto czekoladowe:

  • 200 g mas豉
  • 220 g cukru
  • 200 g gorzkiej roztopionej czekolady
  • 120 g m彗i
  • 3 du瞠 jajka
  • 1 造磬a Amaretto
  • 1 造磬a kawy rozpuszczalnej, rozpuszczona w 50 ml gor帷ej wody

Mi瘯kie mas這 utrze z cukrem na jasn, puszyst mas. Stopniowo dodawa po 1 jajku i miksowa, aby sk豉dniki si po陰czy造. Wla czekolad. Doda reszt sk豉dnik闚 i zmiksowa.

Dno blaszki wy這篡 papierem do pieczenia. Wy這篡 3/4 porcji ciasta.

masa tiramisu:

  • 500 g mascarpone
  • 150 g cukru
  • 2 du瞠 jajka
  • 2 造磬i Amaretto
  • 2 造瞠czki kawy rozpuszczalnej, rozpuszczonej w 50 ml gor帷ej wody

Wszystkie sk豉dniki zmiksowa , aby dobrze si po陰czy造.

Mas wy這篡 na ciasto czekoladowe, na這篡 reszt ciasta ciemnego. Patyczkiem zrobi esy-floresy (ciasto ma si troch zmiesza).

Piec w temp. 170oC przez ok. 45 minut.

Sch這dzone ciasto przed podaniem udekorowa czapeczk bitej 鄉ietany, posypa kakao.

smacznego

sobota, 09 lutego 2013

Czy ciasto na strudel ju Wam niestraszne? Mam nadziej, 瞠 tak, bo to nic trudnego. Pora zatem od teorii przej軼 do praktyki i upiec strudel. Polecam z bia造m serem i wi郾iami: niezbyt s這dki, cho dla amator闚 wi瘯szych s這dko軼i wystarczy wi璚ej cukru. Do dzie豉!

sk豉dniki:

ciasto:

nadzienie:

  • 750 g bia貫go sera, zmielonego
  • 4 jajka (osobno 鄴速ka i bia趾a)
  • 4 造磬i cukru
  • 4 造磬i kwa郾ej 鄉ietany
  • 1 cukier waniliowy
  • 60 g mas豉
  • sk鏎ka starta z 1 cytryny
  • 500 g wi郾i z kompotu, mog by te mro穎ne
  • 50 g roztopionego mas豉 do posmarowania

Mi瘯kie mas這 utrze z cukrami i sk鏎k na pienist mas. Stopniowo dodawa po 1 鄴速ku. Porcjami dodawa 鄉ietan i ser. Dobrze wymiesza.

Bia趾a ubi na sztywn pian ze szczypt soli. Delikatnie domiesza do sera.

Mas roz這篡 na rozwa趾owanym i cieniutko rozci庵ni皻ym cie軼ie, pozostawiaj帷 z 3 stron wolny brzeg. Roz這篡 wi郾ie (je郵i u篡wacie mro穎nych nie nale篡 ich rozmra瘸).

Za這篡 wolne brzegi i zwija ciasto za pomoc 軼iereczki. U這篡 na wy這穎nej papierem blaszce - spojeniem do do逝. Posmarowa mas貫m. Piec w temp. 200oC przez 40 - 50 minut. Jeszcze gor帷y strudel posypa cukrem pudrem i ju...mo積a je嗆!

smacznego

pi徠ek, 01 lutego 2013

Piekli軼ie kiedy strudel? Cieniute鎥ie ciasto, zawini皻e w rulon, a w 鈔odku bajeczne nadzienie... Najpopularniejszy to oczywi軼ie apfelstrudel - z kawa趾ami jab貫k, rodzynkami i orzechami. Najlepszy na gor帷o. Ja uwielbiam.

Ciasto strudlowe mo積a wype軟i r騜nymi rodzajami farszu s這dkiego, ale my w domu mamy te ulubion wytrawn wersj. Najpierw jednak nale篡 wykona ciasto, kt鏎e nie jest takie straszne...

sk豉dniki:

  • 1 1/2 szklanki m彗i tortowej
  • 1/2 szklanki ciep貫j wody
  • 1 jajko
  • 50 g stopionego mas豉
  • 1 造磬a octu winnego
  • 1 造磬a oleju s這necznikowego
  • 1 p豉ska 造瞠czka soli

wykonanie:

1. Wod, jajko, ocet, s鏊 i po這w mas豉 dobrze wymiesza na g豉dk emulsj (shaker jest do tego idealny).

2. M彗 przesia i po陰czy z emulsj, zagnie嗆 g豉dkie ciasto, a przestanie klei si do r彗 (mo積a podsypa m彗).

3. Z ciasta uformowa kul, posmarowa 1 造磬 mas豉.

4. Ciasto w這篡 do ciep貫j miski (zawsze podgrzewam pusta misk w mikrofali), przykry 軼iereczk i odstawi na ok. 30 minut.

wa趾owanie:

1. ciasto rozwa趾owa najcieniej jak si da

2. 軼iereczk kuchenn posypa m彗, prze這篡 ciasto i .... tu zaczyna si ca豉 trudno嗆 ze strudlem:

3. w這篡 d這nie pod p豉t ciasta i unosz帷 je na kostkach palc闚 rozci庵a na boki

4. ciasto powinno by tak cienkie, by wida by這 wz鏎 na 軼ierce! Ciasto musi by naprawd duuu瞠!

5. grubsze brzegi ciasta mo積a odci望

zwijanie:

1. na cie軼ie nale篡 u這篡 przygotowane nadzienie pozostawiaj帷 wolny brzeg

2. zagi望 do 鈔odka 2 boki, a nast瘼nie unosz帷 軼iereczk - zwin望 ciasto

pieczenie:

1. strudel ostro積ie uk豉damy na du瞠j blaszce wy這穎nej papierem do pieczenia, zawsze zlepieniem do do逝

2. mo積a je u這篡 po przek徠nej blaszki lub zwin望 jak rogal

3. ciasto nale篡 posmarowa reszt mas豉

4. pieczemy w temperaturze 180 - 190oC przez ok. 50 minut

I jak? Nie jest to trudne, a efekt murowany. Teraz tylko nale篡 wybra nadzienie...

Wkr鏒ce przedstawi wersj z twarogiem i wi郾iami...

wtorek, 15 stycznia 2013

Dzi bez przepisu, ale za to ze zdj璚iami. Kolejny tort udekorowany lukrem plastycznym, kt鏎y smakowity nie jest, ale w鈔鏚 dzieci robi furor. Tort przygotowywa豉m dla przysz貫go zi璚ia;-) z okazji 鏀mych urodzin. Po raz pierwszy przysz這 mi si zmierzy ze znan postaci z kresk闚ki. Ba豉m si, bo nie wiedzia豉m czy ulepiony przeze mnie pies b璠zie podobny do Scoobiego? My郵, 瞠 si jednak uda這. Oce鎍ie sami.

niedziela, 06 stycznia 2013

2013 si zacz掖! Du穎 si b璠zie dzia這 w tym czasie w mojej rodzinie, mam nadziej, 瞠 to b璠zie dobry czas dla wszystkich. Oby by te dobry dla mojego bloga, by by czas, aby umieszcza na nim nowe propozycje do kawy lub herbaty.

Rozpoczynam ten rok od jab貫cznika,kt鏎y od jesieni go軼i na naszych sto豉ch do嗆 cz瘰to: jab趾a zanurzone w 鄉ietanie i pyszna cynamonowa kruszonka. Koniecznie upieczcie, bo wspania造 jest!

sk豉dniki (tortownica 23 cm):

sp鏚:

  • 200 g biszkopt闚 lub herbatnik闚
  • 2 造zki roztopionego mas豉

Biszkopty zmieli i wymiesza z mas貫m. Tortownic wysmarowa mas貫m, dno i boki wylepi biszkoptami, odstawi w ch這dne miejsce.

jab趾a:

  • 1 1/2 kg jab貫k
  • 1 szklanka 鄉ietany 18%
  • 2/3 szklanki cukru
  • 2 czubate 造磬i m彗i
  • 1 jajko
  • 1 造瞠czka cukru waniliowego

Jab趾a obra i pokroi w kostk o boku 1 cm. 妃ietan, cukier, m彗i jajko zmiksowa na pulchn mas, wmiesza jab趾a. Mas wy這篡 na sp鏚 z biszkopt闚.

kruszonka:

  • 125 g zimnego mas豉
  • 3/4 szklanki m彗i
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 造瞠czka cynamonu

Sk豉dniki kruszonki zagnie嗆 i roz這篡 na masie z jab貫k. Piec w temp. 200oC przez ok. 70 minut.

smacznego

niedziela, 23 grudnia 2012

Co roku przed 安i皻ami dziel si w szkole z najbli窺zymi wsp鏊pracownikami drobnymi upominkami. Staram sie zawsze przygotowa prezenty w豉snej roboty, a 瞠 jestem haftuj帷o-szyde趾uj帷a nie jest to problem. W tym roku przygotowa豉m jednak co jadalnego: r騜norodne pralinki i trufelki!

Przygotowanie podzieli豉m sobie na 2 dni: wykonanie masy i sch豉dzanie pierwszego dnia, a formowanie kuleczek i dekoracja - dzie przed wr璚zeniem.

Pralinki to prezent idealny! A pude貫czka do zapakowania te s domowej roboty.

Przepisy pochodzz Kwestii Smaku, Moich wypiek闚 i Mojego gotowania.

pralinki z ciemnej czekolady z suszon 郵iwk

sk豉dniki (20 sztuk):

  • 125 g mascarpone
  • 125 g ciemnej czekolady 70%
  • 1 造磬a mocnej kawy
  • 1 造磬a alkoholu (brandy, rum lub ulubiony likier)
  • 10 sztuk suszonych 郵iwek namoczonych wcze郾iej (nawet kilka dni) w w鏚ce
  • 100 g ciemnej czekolady do obtoczenia
  • kandyzowana sk鏎ka pomara鎍zowa

Czekolad roztopi w k徙ieli wodnej. Serek o temperaturze pokojowej miksowa ok. 5 minut a stanie si puszysty. Doda czekolad (ma by ciep豉, ale nie gor帷a), delikatnie wymiesza. Doda kaw i alkohol. Mas sch這dzi w lod闚ce.

Z masy lepi kulki wielko軼i orzecha w這skiego, do ka盥ej w這篡 po堯wk 郵iwki. Gotowe pralinki ponownie sch這dzi.

Obtacza w roztopionej w k徙ieli wodnej czekoladzie, udekorowa sk鏎k pomara鎍zow i prze這篡 do papilotek (2,5 cm). Do czasu podania przechowywa w lod闚ce.

pralinki z mas makow

sk豉dniki (28 sztuk):

  • 125 g mascarpone
  • 125 g ciemnej czekolady 70%
  • 1 造磬a mocnej kawy
  • 1 造磬a amaretto
  • 1 szklanka gotowej masy makowej
  • wi鏎ki kokosowe do obtoczenia

Przygotowa pralinki wg przepisu powy瞠j dodaj帷 do serka i czekolady mas makow. Gotowe kuleczki obtacza wi鏎kami kokosowymi.

pralinki z bia貫j czekolady z migda豉mi

sk豉dniki (20 sztuk):

  • 125 g mascarpone
  • 125 gbia貫j czekolady
  • 1 造磬a mocnej kawy
  • 1 造磬a rumu lub likieru Malibu
  • 30 g mas豉
  • 20 migda堯w
  • 100 g bia貫j czekolady do obtoczenia
  • p豉tki migda這we
  • Przygotowa pralinki wg przepisu powy瞠j. Mas這 doda do gotowej masy i miksowa ok. 3 minuty. Formuj帷 pralinki w這篡 do 鈔odka po 1 migdale. Masa nie jest a tak sztywna, jak z ciemn czekolad. Pokry roztopion bia陰 czekolad, udekorowa p豉tkami migda這wymi.

    郾ie積e trufelki

    sk豉dniki (20 sztuk):

    • 2/3 szklanki wi鏎k闚 kokosowych
    • 1/3 szklanki cukru pudru
    • 1 szklanka mleka w proszku
    • 125 g mas豉
    • 1 du瘸 造磬a nutelli
    • kilka kropli aromatu waniliowego
    • cukier puder do obtoczenia

    Po這w mas豉 roztopi na patelni, wsypa wi鏎ki i zez這ci, ostudzi. Mas這 zmiksowa z cukrem, aromatem i nutell. Doda wi鏎ki i mleko w proszku (je郵i masa jest za sucha - do這篡 mas豉, a gdy zbyt si klei - dosypa mleko).

    Formowa kuleczki, obtoczy w cukrze pudrze.

    pralinki z ajerkoniakiem

    sk豉dniki (12 sztuk):

    • 40 ml ajerkoniaku
    • 100 g bia貫j czekolady
    • 25 g mas豉
    • 100 g bia貫j czekolady do obtoczenia

    Ajerkoniak podgrza na ma造m ogniu, doda czekolad. Miesza a czekolada si rozpu軼i. Doda mas這, po陰czy sk豉dniki na g豉dk mas. Gotow mas ch這dzi kilka godzin. Formowa pralinki wielko軼i orzecha w這skiego (masa jest raczej plastyczna). Ponownie sch這dzi. Kuleczki obtacza w roztopionej czekoladzie, udekorowa kolorow posypk.

    trufle korzenne

    sk豉dniki (20 sztuk):

    • 1 szklanka wytrawnego czerwonego wina
    • sk鏎ka z 1 pomara鎍zy
    • mi捫sz z 1 laski wanilii
    • kawa貫k kory cynamonu
    • 3 gwiazdki any簑
    • 3 ziarna kardamonu
    • 3 go寮ziki
    • 250 g bia貫j czekolady
    • 2 造磬i mas豉
    • 1 造磬a rumu
    • 1 造瞠czka kakao

    Wino z przyprawami gotowa bez przykrycia a p造n zredukuje si do 70 ml. Odcedzi. Do wina doda czekolad, mas這, rum i kakao. Podgrzewa a czekolada si roztopi i wszystkie sk豉dniki dobrze si po陰cz. Sch這dzi przez kilka godzin (masa jest plastyczna). Formowa kuleczki, obtoczy w kakao.

    trufelki tiramisu

    sk豉dniki (20 sztuk):

    • 125 g mascarpone
    • 4 pod逝積e biszkopty
    • 1 鄴速ko
    • 4 造磬i cukru pudru
    • 50 ml 鄉ietany 36%
    • 2 造磬i mocnej kawy
    • 2 造磬i amaretto
    • 100 g ciemnej czekolady do obtoczenia
    • ziarenka kawy

    Kaw wymiesza z amaretto. Wla do talerza i namoczy biszkopty, po豉ma je na kawa趾i 2 cm (biszkopty nie b璠 ca趾owicie nas帷zone, bo jest zbyt ma這 p造nu, ale tak ma by). 草速ko ubi na puszyst bia陰 mas z po這w cukru. Reszt doda do 鄉ietany i ubi j na sztywno. Mascarpone po陰czy z 鄴趾iem i 鄉ietank. Doda biszkopty. Masa nie jest g瘰ta - wymaga przechowywania w zamra瘸rce.

    Formowa kuleczki, ponownie sch這dzi. Czekolad roztopi w k徙ieli wodnej, obtacza w niej trufle, udekorowa ziarenkami kawy. Do czasu podania przechowywa w zamra瘸rce - z tego powodu na prezent raczej si nie nadaj:-(

    Z okazji tych najbardziej rodzinnych 安i徠 篡cz wszystkim sympatykom moich s這dko軼i wszelkiej pomy郵no軼i, spokoju, rado軼i w towarzystwie najbli窺zych. Niech pod choink dla ka盥ego znajdzie si wymarzony prezent, a na stole zagoszcz same udane wypieki.

    WESOΧCH 名I﹗

    1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 18
    Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery
    Kuchnia Wielkanocna 2010
    Sezon Truskawkowy 2010