przepisy na ulubione s這dko軼i
poniedzia貫k, 28 pa寮ziernika 2013

Je郵i jab趾o to tylko w cie軼ie: jab貫cznik, szarlotka, a najlepiej plastry anton闚ek w cie軼ie nale郾ikowym. Uwielbiam!

Tym razem ca貫 anton闚ki zalane biszkoptem - fajnie wygl康aj i ciekawie smakuj. Proste do wykonania, w sam raz na jesienne popo逝dnie.

sk豉dniki (tortownica 20 - 22 cm):

nadzienie:

  • 5 -6 anton闚ek (ilo嗆 zale篡 od wielko軼i owoc闚, maj zaj望 ca陰 tortownic)
  • spora gar嗆 posiekanych orzech闚 ( u mnie r騜ne gatunki)
  • gar嗆 namoczonych wcze郾iej rodzynek
  • cynamon
  • ok. 5 造瞠czek cukru waniliowego

Jab趾a nale篡 obra i specjalnym no篡kiem wydr捫y gniazda nasienne. Dno tortownicy wy這篡 papierem do pieczenia, ustawi jab趾a. W wydr捫one 鈔odki na這篡 mieszank orzech闚 i rodzynek, lekko wcisn望. Posypa cukrem.

Wstawi do nagrzanego do 180oC piekarnika, piec ok. 20 minut a lekko zmi瘯n (nie mog by zupe軟ie mi瘯kie, bo jeszcze b璠 si piec).

biszkopt:

  • 4 jajka
  • 4 造磬i cukru
  • 4 czubate 造磬i m彗i
  • 4 造磬i oleju
  • 2 造瞠czki proszku do pieczenia

Ca貫 jajka zmiksowa z cukrem na bia陰, puszyst mas ok. 10 minut. Wla olej. Przesia m彗 z proszkiem, delikatnie wymiesza.

Ciastem zala podpieczone jab趾a, szczeg鏊nie wolne miejsca mi璠zy owocami. Ciasto mo瞠 nie zakry ca造ch jab貫k, ale w czasie pieczenia uro郾ie.

Piec ok. 30 minut, a uzyska z這ty kolor.

Posypa cukrem pudrem.

smacznego

sobota, 21 wrze郾ia 2013

Kolejny tort na zam闚ienie. Tym razem jubilat to fan stra篡 po瘸rnej, co u ch這pc闚 wieku przedszkolnym to chyba normalne (nie jestem pewna, bo u mnie przecie 2 dziewczynki).

Przepisu nie podaj, bo by to wielokrotnie sprawdzony i przepyszny tort cha逕owy.

Tylko do popatrzenia;-)

鈔oda, 18 wrze郾ia 2013

W ubieg造m roku piek豉m najszybsze i naj豉twiejsze ciasto 鈍iata czyli sypan szarlotk. Dzi przedstawiam jej 郵iwkow wersj. Wpaniale smakuje na ciep這 z lodami i bit 鄉ietan. Wrze郾iowo polecam;-)

sk豉dniki (tortownica 23 cm):

  • 1 1/2 szklanki m彗i
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 1 1/2 szklanki kaszy manny
  • 2 造瞠czki proszku do pieczenia
  • 250 g mas豉 lub margaryny
  • ok. 3/4 kg 郵iwek
  • cynamon

T逝szcz zamrozi. 奸iwki pokroi w plasterki. Suche sk豉dniki wymiesza razem w misce.

Dno tortownicy wy這篡 papierem do pieczenia, wysypa na dno 1/3 porcji m彗i. U這篡 po這w 郵iwek, posypa cynamonem. Czynno嗆 powt鏎zy. Na wierzch zetrze zmro穎ne mas這 na grubych oczkach tarki.

Piec w temp. 180oC przez ok. 75 minut.

Podawa na ciep這 lub po wystygni璚iu.

smacznego

niedziela, 15 wrze郾ia 2013

Gdybym prowadzi豉 statystyki najcz窷ciej przygotowywanych wypiek闚 w domu z pewno軼i wygra造by babeczki z budyniem (takie jak te). Piek je cz瘰to, bo moje c鏎ki, kt鏎e nie gustuj w ciastach, lubi je wyj徠kowo. Ostatnio jednak cz窷 ciasta kruchego przemyci豉m na inny wypiek.

Upiek豉m klasyczne babeczki bez nadzienia. Wype軟i豉m je p騧niej mas panna cotta i udekorowa豉m malinami i galaretk malinow. To fantastyczne po陰czenie! S這dka masa i kwaskowe owoce - m鎩 faworyt. A dziewczynki? Mia造 swoj porcj z budyniem;-)

sk豉dniki (ok. 20 sztuk):

ciasto kruche:

  • 300 g m彗i pszennej
  • 150 g mas豉
  • 100 g cukru pudru
  • 1 鄴速ko
  • ew. 1 造磬a kwa郾ej 鄉ietany
  • szczypta soli

Ze wszystkich sk豉dnik闚 nale篡 przygotowa kruche ciasto wg tych wskaz闚ek. Ciasto sch這dzi w lod闚ce przez ok. 1 godz. (mo積a d逝瞠j). Ciastem wylepi foremki do babeczek i upiec na z這ty kolor przez ok. 20 minut w temp. 200oC. Sch這dzi.

masa panna cotta:

  • 1 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki 鄉ietany krem闚ki 30%
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 3 造瞠czki 瞠latyny

疾latyn zala kilkoma 造磬ami zimnego mleka, odstawi do nap璚znienia. Reszt mleka, 鄉ietank i oba cukry zagotowa razem. W gor帷ym p造nie rozpu軼i nap璚znia陰 瞠latyn. Ostudzi.

dekoracja:

  • ok. 200 g malin
  • 1 galaretka o smaku malinowym przygotowana w 1 szklance wody

T篹ej帷 panna cott na這篡 do upieczonych babeczek. Udekorowa malinami i polag瘰tniej帷 galaretk.

smacznego

niedziela, 25 sierpnia 2013

Smakowity serniczek na krucho - serowym spodzie, chrupi帷 kruszonk i dodatkiem owoc闚. U mnie s to bor闚ki, ale jagody, porzeczki czy inne Wasze ulubione owoce te b璠a pasowa造. Warto spr鏏owa p鏦i owoce jeszcze s!

sk豉dniki (tortownica 23 cm):

krucho - serowy sp鏚:

  • 150 g serka homogenizowanego naturalnego lub waniliowego
  • 150 g m彗i
  • 3 造磬i mleka
  • 3 造磬i oleju
  • 4 造磬i cukru
  • 2 造瞠czki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Serek zmiksowa z olejem, mlekiem sol i cukrem. Doda m彗 z proszkiem i zagnie嗆 ciasto - gdy jest zbyt lu幡e dosypa m彗i.

Ciastem wylepi dno i boki wy這穎nej papierem tortownicy. Ciasto jest do嗆 lu幡e, aby 豉twiej si wylepia這 warto zmoczy r璚e wod.

masa serowa:

  • 400 g twarogu na sernik
  • 120 g cukru
  • 4 造磬i m彗i ziemniaczanej lub 1 budy waniliowy
  • 1 jajko
  • 70 g mas豉
  • 1 cukier wanilinowy
  • 500 g bor闚ek lub innych owoc闚

Mas這 utrze z cukrem, dodawa stopniowo twar鏬 oraz reszt sk豉dnik闚. Mas wy這篡 na sp鏚, posypa owocami.

kruszonka:

  • 150 g m彗i
  • 75 g mas豉
  • 75 g cukru

Mas這 roztopi z cukrem. Gdy b璠zie gor帷e doda m彗 i wymiesza. Ostudzon kruszonk rozsypa na owocach.

Piec sernik w temp. 1800C przez ok. 50 minut.

smacznego

wtorek, 20 sierpnia 2013

Dzi wpis bez przepisu - tylko do obejrzenia. Prezentuje torcik urodzinowy dla wielkiej fanki bajkowej kotki. Dekoracja wykonana z lukru plastycznego w kolorach r騜owo - lila - bia造m.

字odek to 3 warstwy biszkopta - ka盥a pieczona osobno z odpowiedni porcj r騜owegobarwnika (jak w tym torcie) prze這穎ne bit 鄉ietan.

niedziela, 11 sierpnia 2013

Na szcz窷cie dla mieszczuch闚 tropikalne upa造 ju za nami! Piekarnika jednak nadal nie chce mi si w陰czy, wi璚 my郵, co przygotowa na zimno?

Z pomoc przysz豉 mi Kuchnia Lidla, gdzie znalaz豉m przepis na koktajl. Po陰czenie ciep貫go musu malinowego z mas waniliowo - bazyliow i kulka lod闚 to zgrany duet. Czy Wam te zasmakuje?

sk豉dniki (2 spore porcje):

mus malinowy:

  • 150 g malin
  • 60 ml czerwonego wytrawnego wina
  • ok. 50 g cukru
  • 2 造瞠czki m彗i ziemniaczanej

Maliny zasypujemy cukrem i odstawiamy na 15 minut. Nast瘼nie zagotowujemy je. M彗 rozmiesza w winie i wla do owoc闚. Dok豉dnie wymiesza powsta造 kisiel.

koktajl waniliowo - bazyliowy:

  • 6 ga貫k lod闚 waniliowych (ok. 200 g)
  • 200 ml mleka
  • ok. 5 g listk闚 鈍ie瞠j bazylii (u mnie to by這 8 du篡ch listk闚)
  • dodatkowo 2 ga趾i lod闚

Mleko, bazyli i lody zmiksowa razem. Na dno puchark闚 lub kieliszk闚 wla gor帷y kisiel malinowy. Wla koktajl, a na wierzchu u這篡 po ga販e lod闚. Udekorowa i od razu podawa.

smacznego

poniedzia貫k, 05 sierpnia 2013

Mimo, i zdj璚ie nie jest najwy窺zych lot闚, to ciasto jest smakowite. Kruchy sp鏚, masa serowa z lekkim posmakiem cytryny i jagody. Placek nie jest wysoki, ale smaczny. W sam raz do popo逝dniowej herbatki.

Przepis znalaz豉m u niezawodnej Asi.

sk豉dniki (prostok徠na blaszka):

kruchy sp鏚:

  • 300 g m彗i
  • 100 g cukru
  • 100 g zimnego mas豉
  • 2 jajka
  • 1 cukier wanilinowy
  • 2 p豉skie 造瞠czki proszku do pieczenia

Ze wszystkich sk豉dnik闚 zagnie嗆 kruche ciasto wg tych wskaz闚ek.Ciasto zawin望 w foli i sch這dzi w lod闚ce przez ok. 1 godz.

masa serowa:

  • 400 g g豉dkiego twarogu
  • 250 ml 鄉ietany krem闚ki 30% lub 36%
  • 100 g cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 1 budy 鄉ietankowy lub waniliowy
  • 1 造瞠czka sk鏎ki startej z cytryny
  • ok. 400 g jag鏚

妃ietan ubi na sztywno. Pozosta貫 sk豉dniki masy serowej zmiksowa razem do po陰czenia sk豉dnik闚. Delikatnie domiesza bit 鄉ietan.

Sch這dzonym ciastem wylepi dno i boki blaszki (wcze郾iej wy這穎nej papierem do pieczenia). Ciasto klei si i rwie, wi璚 warto zmoczy d這nie zimn wod wylepiaj帷 blaszk.

Na ciasto wyla mas serow, posypa jagodami. Piec w temp. 180oC przez ok. 35 minut (masa serowa musi by 軼i皻a).

smacznego

niedziela, 28 lipca 2013

W taki upa jaki doskwiera od kilku dni(cho i tak jest lepszy ni zimno i deszcz) m鎩 piekarnik ma wolne. Ja jednak bez s這dyczy wytrzyma nie mog,a lod闚 mam ju pewien przesyt.

Przygotowa豉m najprostrzy sernik na zimno na bazie serka waniliowego i bitej 鄉ietany. Doda豉m owoce le郾e, galaratk i biszkopty. Banalne? Tak, ale smaczne i orze德iaj帷e, a przecie o to chodzi! Je郵i i Wasze piekarniki maj urlop - ten przepis sprawdzi si idealnie.

Oryginalny przepis znalaz豉m u Dorotki.

sk豉dniki (tortownica 26 cm):

  • 330 ml 鄉ietany krem闚ki 30 %
  • 880 g serka homogenizowanego waniliowego (typu Danio)
  • 3 造磬i cukru pudru
  • 3 niemal czubate 造磬i 瞠latyny
  • ok. 200 g pod逝積ych biszkopt闚
  • owoce le郾e (u mnie: jagody, bor闚ki, maliny i czerwona porzeczka)
  • 1 galaretka o smaku owoc闚 le郾ych

Biszkoptami wy這篡 dno i boki tortownicy (na bokach ustawi豉m po堯wki ciastek, warstw z cukrem na zewn徠rz). 疾latyn zala 1/2 szklanki zimnej wody,a gdy nap璚znieje - rozpu軼i w mikrofali.

妃ietan ubi z cukrem na sztywno. 疾latyn wymiesza z serkiem, delikatnie wmiesza bit 鄉ietan.

Na biszkopty wyla cz窷 masy, posypa mieszank owoc闚, zala reszt kremu. Ch這dzi w lod闚ce do st篹enia.

Galaretk rozpu軼i w 1 1/2 szklanki wrz徠ku, ostudzi. Wierzch sernika udekorowa reszt owoc闚 i zala t篹ej帷a galaretk. Sch這dzi.

smacznego

鈔oda, 17 lipca 2013

Uda這 mi si wczoraj kupi truskawki. To ju z pewno軼i ostatnie w tym roku... I cho nie mia造 tego lata tak wspania貫go aromatu (moim zdaniem oczywi軼ie), to postanowi豉m na po瞠gnanie sezonu przygotowa z nich pyszny deser.

Jest to galaretka z zielonej herbaty, mus truskawkowy na bazie mascarpone i 鄉ietanki oraz biszkopty. Deser wygl康a wspaniale i 鈍ietnie smakuje: nie jest przes這dzony, z wyra幡 nut zielonej herbaty. 疾gnajcie truskaweczki...

My郵, 瞠 w wersji malinowej te by豚y 鈍ietny.

Inspiracj zaczerpn窸am z Kuchni Lidla.

sk豉dniki (6-7 porcji):

galaretka z zielonej herbaty:

  • 600 ml naparu z zielonej herbaty
  • 3 造瞠czki 瞠latyny
  • 100 g cukru
  • sok z po這wy limonki
  • 0k. 100 g truskawek

疾latyn namoczy w niewielkiej ilo軼i wody. Gdy nap璚znieje- rozpu軼i w mokrofali. Do gor帷ej herbaty doda cukier, sok z limonki i rozpuszczon 瞠latyn. Wymiesza a sk豉dniki si po陰cz, a cukier rozpu軼i. Ostudzi.

Zimn herbat rozla do kieliszk闚 lub puchark闚. Do ka盥ego w這篡 kilka kawa趾闚 truskawek. Galaretk sch這dzi w lod闚ce do st篹enia.

poncz do biszkopt闚:

  • 150 ml naparu zzielonej herbaty
  • 60 g cukru pudru
  • sok zpo這wy limonki, ewentualnie troch w鏚ki lub spirytusu
  • 60 g truskawek
  • kilka pod逝積ych biszkopt闚

Truskawki rozdrobni blenderem.Mus, cukier, herbat i sokzagotowa razem, ostudzi. Doda alkohol.

mus truskawkowy:

  • 250 g serka mascarpone
  • 330 ml 鄉ietany krem闚ki
  • 100 g cukru pudru
  • ok. 350 g truskawek

Owoce rozdrobni blenderem. Zimn 鄉ietank ubi z cukrem na sztywno, wymiesza z serkiem. Doda mus truskawkowy i delikatnie wymiesza.

Na st篹a陰 galaretk na這篡 po這w musu truskawkowego (aby nie pobrudzi kieliszk闚 mus nak豉dam za pomoc r瘯awa cukierniczego z du膨 ko鎍闚k).

Biszkopty (mo積a po豉ma na mniejsze kawa趾i) namoczy w ponczu i na這篡 na mus. Przykry reszt kremu. Deser sch這dzi w lod闚ce, a przed podaniem udekorowa.

smacznego

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 18
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery
Kuchnia Wielkanocna 2010
Sezon Truskawkowy 2010