przepisy na ulubione s這dko軼i
poniedzia貫k, 28 pa寮ziernika 2013

Je郵i jab趾o to tylko w cie軼ie: jab貫cznik, szarlotka, a najlepiej plastry anton闚ek w cie軼ie nale郾ikowym. Uwielbiam!

Tym razem ca貫 anton闚ki zalane biszkoptem - fajnie wygl康aj i ciekawie smakuj. Proste do wykonania, w sam raz na jesienne popo逝dnie.

sk豉dniki (tortownica 20 - 22 cm):

nadzienie:

  • 5 -6 anton闚ek (ilo嗆 zale篡 od wielko軼i owoc闚, maj zaj望 ca陰 tortownic)
  • spora gar嗆 posiekanych orzech闚 ( u mnie r騜ne gatunki)
  • gar嗆 namoczonych wcze郾iej rodzynek
  • cynamon
  • ok. 5 造瞠czek cukru waniliowego

Jab趾a nale篡 obra i specjalnym no篡kiem wydr捫y gniazda nasienne. Dno tortownicy wy這篡 papierem do pieczenia, ustawi jab趾a. W wydr捫one 鈔odki na這篡 mieszank orzech闚 i rodzynek, lekko wcisn望. Posypa cukrem.

Wstawi do nagrzanego do 180oC piekarnika, piec ok. 20 minut a lekko zmi瘯n (nie mog by zupe軟ie mi瘯kie, bo jeszcze b璠 si piec).

biszkopt:

  • 4 jajka
  • 4 造磬i cukru
  • 4 czubate 造磬i m彗i
  • 4 造磬i oleju
  • 2 造瞠czki proszku do pieczenia

Ca貫 jajka zmiksowa z cukrem na bia陰, puszyst mas ok. 10 minut. Wla olej. Przesia m彗 z proszkiem, delikatnie wymiesza.

Ciastem zala podpieczone jab趾a, szczeg鏊nie wolne miejsca mi璠zy owocami. Ciasto mo瞠 nie zakry ca造ch jab貫k, ale w czasie pieczenia uro郾ie.

Piec ok. 30 minut, a uzyska z這ty kolor.

Posypa cukrem pudrem.

smacznego

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery
Kuchnia Wielkanocna 2010
Sezon Truskawkowy 2010