przepisy na ulubione s這dko軼i
niedziela, 28 pa寮ziernika 2012

Smaczny, ma這 s這dki deser. Smak kawy jest wyra幡y, ale dodatek mus闚 z gorzkiej i bia貫j czekolady dodaje s這dyczy. Galaretk wzbogaci豉m rumem. Zasmakuje nawet mniej zagorza造m amatorom s這dyczy.

Przygotowa豉m deser dla 6 os鏏, wi璚 podwoi豉m ilo嗆 sk豉dnik闚 galaretki,a pozostawi豉m proporcje mus闚, cho i te mo積a zwi瘯szy.

Poni瞠j podaj oryginalne proporcje z Mojego gotowania.

sk豉dniki:

galaretka kawowa:

  • 1 szklanka mocnej kawy
  • 2 造瞠czki 瞠latyny
  • 3 造磬i cukru pudru
  • 2 造磬i likieru kawowego (da豉m rum)

疾latyn namoczy w niewielkiej ilo軼i wody i pozostawi do nap璚znienia. Do gor帷ej kawy doda alkohol i cukier, wymiesza. Doda 瞠latyn i miesza a si rozpu軼i. Kaw rozla do 4 fili瘸nek lub puchark闚. Wstawi do lod闚ki a galaretka st篹eje.

musy czekoladowe:

  • 2 jajka
  • 4 造磬i cukru pudru
  • 60 ml 鄉ietany krem闚ki 30%
  • 3 造磬i mas豉
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 50 g bia貫j czekolady

Jedno jajko i 鄴速ko utrze z po這w cukru i 鄉ietank. Mas podgrzewamy w k徙ieli wodnej a b璠zie gor帷a - nale篡 ca造 czas miesza uwa瘸j帷, by nie zrobi豉 si jajecznica. Zdejmujemy z k徙ieli wodnej i dodajemy mas這, mieszamy do rozpuszczenia. Mas dzielimy na 2 r闚ne cz窷ci: do jednej dodajemy po豉man na kawa趾i bia陰, a do drugiej gorzk czekolad. Mieszamy, aby czekolady si rozpu軼i造.

Bia趾o ubijamy z reszt cukru i ubijamy 2 minuty, aby piana by豉 bardzo g瘰ta i b造szcz帷a. Dzielimy pian na p馧 i dodajemy do obu mus闚. Musy wy這篡 na galaretk. Wstawi do lod闚ki do zastygni璚ia. Przed podaniem udekorowa.

smacznego

poniedzia貫k, 22 pa寮ziernika 2012

O wyborze dania czy ciasta, kt鏎e mam przygotowa decyduje w pierwszej kolejno軼i zdj璚ie. Je郵i "wygl康a" pewnie b璠zie te "smakowa". Dopiero p騧niej analizuj sk豉dniki i ...albo robi, albo tylko patrz.

W przypadku tego tortu by這 podobnie. Zakocha豉m sie w zdj璚iu mega r騜闚ych falbanek! Tort jest pi瘯ny! Zaintrygowa mnie krem na bezie szwajcarskiej i spos鏏 wykonania dekoracji. Okazja do wykonania pojawi豉 sie we wrze郾iu, gdy Tosia ko鎍zy豉 5 lat, a taka ilo嗆 r騜u idealnie do takiego jubileuszu pasuje!

Tort jest prosty do wykonania. Klasyczny biszkopt (ja nie rzucam), bita 鄉ietana. Krem do dekoracji nie sprawia k這potu, samo dekorowanie zajmuje kilka chwil. Wi璚 gdzie tu haczyk?

Tort jest z gatunku lepiej wygl康a ni smakuje! Smak wn皻rza bez rewelacji, a krem wierzchni jest tak s這dki... Je郵i zale篡 Wam bardziej na efekcie ni na smaku - b璠ziecie zadowoleni. Ja? Niekoniecznie.

Przepis i dok豉dne wskaz闚ki z filmikami instrukta穎wymi znajdziecie u Dorotki.

sk豉dniki (tortownica 23 cm):

biszkopt:

  • 7 jajek (osobno 鄴速ka i bia趾a)
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka m彗i pszennej
  • 1/3 szklanki m彗i ziemniaczanej
  • r騜owy barwnik spo篡wczy w 瞠lu (u mnie firmy Wilton)

Bia趾a ubi na sztywn pian. Pod koniec dosypywa stopniowo cukier i nadal ubija. Doda po 1 鄴速ku. Obie m彗i wymiesza i przesia do masy jajecznej. Delikatnie, ale dok豉dnie wymiesza.

Mas podzieli na 3 r闚ne cz窷ci. Do ka盥ej z nich doda troch (na czubku 造瞠czki) barwnika, aby ka盥e ciasto mia這 inny odcie r騜u.

Ka盥y sp鏚 piec w tortownicy wy這穎nej papierem do pieczenia w temp. 160oC przez ok. 20 minut (mam tylko 1 tortownic wi璚 kolejne porcje ciasta "czeka造" na swoj kolej, ale w niczym im to nie "zaszkodzi這").

krem i nas帷zenie:

  • 1/4 szklanki cytryn闚ki
  • 1/4 szklanki wody
  • 500 g 鄉ietany krem闚ki 36%
  • 3 造磬i cukru pudru

Alkohol wymiesza z wod i nas帷zy ostudzone blaty ciasta.

Zimn 鄉ietan ubi na sztywno, doda cukier i ew. sk鏎k otart z 1 cytryny.

Najciemniejszy blat u這篡 na paterze, posmarowa po這w 鄉ietany. Na這篡 ja郾iejszy biszkopt i reszt 鄉ietany. Nakry najja郾iejszym ciastem. Sch這dzi.

krem ma郵any na bezie szwajcarskiej:

  • 6 bia貫k
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 460 g mas豉, mi瘯kiego
  • szczypta soli
  • barwnik r騜owy
  • 3-4 造磬i cytryn闚ki

Do bia貫k doda s鏊 i cukier. Podgrzewa w k徙ieli wodnej mieszaj帷 widelcem lub r霩g, a cukier ca趾owicie si rozpu軼i. Warto sprawdzi to mi璠zy palcami - je郵i nie czu grudek cukru - jest ju gotowe. Mas nale篡 ostudzi.

Bia趾a z cukrem ubija na sztywn pian- trwa to z 10 minut, ale masa jest bardzo sztywna, g瘰ta i l郾i帷a. Stopniowo nale篡 dodawa kawa貫czki mas豉 i ca造 czas miksowa. Kiedy prawie ca貫 mas這 ju jest wymieszane z pian - masa wygl康a na zwarzon!, ale tak ma by. Po dodaniu reszty mas豉 masa b璠zie wygl康a dobrze i wydawa d德i瘯 mlaskania o 軼ianki miski. Do kremu doda cytryn闚k (niestety nie z豉godzi豉 s這dyczy kremu) i barwnik.

A teraz dekorowanie:

Na r瘯aw cukierniczy nale篡 na這篡 tylk nr 104 firmy Wilton. Cz窷ci kremu posmarowa wierzch i boki tortu, reszt na這篡 do r瘯awa.

Ustawi r瘯aw w pionie, aby ostra ko鎍闚ka tylki by豉 od strony zewn皻rznej i wyciska kolumny falbanek, jedna obok drugiej. Nast瘼nie udekorowa wierzch tortu.

Tort nale篡 sch這dzi. Krem bardzo twardnieje, wi璚 przed podaniem nale篡 wyj望 go z lod闚ki, aby krem zmi瘯.

smacznego

niedziela, 14 pa寮ziernika 2012

Jab趾a obrodzi造 w tym roku fantastycznie! Mo積a poszale z jab貫cznikami i szarlotkami. Szkoda, 瞠 m鎩 wolny czas prze篡wa kl瘰k urodzaju i moja obecno嗆 na blogu tak bardzo kuleje :-((( Ale powoli postaram si wr鏂i do regularnego publikowania, cho niestety obieca nie mog, bo zbyt du穎 si dzieje w innych sferach 篡cia.

Skoro jab趾a sp造waj do mnie ze wszech stron, trzeba przygotowa szarlotk. Znalaz豉m ciekawy (na papierze) przepis: ciasto kruche bez jajek,ale za to ze smalcem, jab趾a pokryte serem?! W efekcie mamy smaczne ciasto na cienkim spodzie, kwaskowat warstw jab貫k z pomara鎍zow nut i ser, kt鏎ego praktycznie nie wida i chyba nie czu te. Je郵i jednak macie kosz jab貫k - ten przepis te wypr鏏ujcie.

Przepis pochodzi z Mojego gotowania.

sk豉dniki (tortownica 23 cm):

kruche ciasto:

  • 250 g m彗i
  • 150 g mas豉
  • 50 g zimnego smalcu
  • 2 造磬i cukru pudru
  • 1 造瞠czka octu jab趾owego

Z podanych sk豉dnik闚 nale篡 przygotowa ciasto kruche (moje wskaz闚ki znajdziecie tu). Zawin望 w foli i sch這dzi w lod闚ce przez 2 godziny.

Wi瘯sz cz窷 ciasta rozwa趾owa mi璠zy dwoma kawa趾ami folii spo篡wczej. Wy這篡 nim dno i boki tortownicy. Pozosta貫 ciasto r闚nie rozwa趾owa, b璠zie stanowi wierzch ciasta.

nadzienie:

  • 8 jab貫k (u mnie niezawodne anton闚ki)
  • 1 pomara鎍za
  • 80 g br您owego cukru
  • 250 g bia貫go sera
  • 50 g cukru
  • 3 造磬i budyniu 鄉ietankowego w proszku

Ser zmieli i dok豉dnie utrze z cukrem i 2 造磬ami budyniu.

Jab趾a obra i pokroi w kostk. Doda budy, br您owy cukier, sk鏎k start z 1/2 pomara鎍zy i wyci郾i皻y sok z ca貫go owocu. Dobrze wymiesza.

Na spodzie z ciasta u這篡 jab趾a i przykry mas serow. Przykry wierzchni cz窷ci ciasta, zlepi brzegi. Nak逝 widelcem w kilku miejscach. Piec w temp. 200oC przez ok. 1 godzin.

Ostudzon posypa cukrem pudrem. Podawa z bita 鄉ietan.

smacznego

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery
Kuchnia Wielkanocna 2010
Sezon Truskawkowy 2010