przepisy na ulubione s這dko軼i
pi徠ek, 29 pa寮ziernika 2010

Idea! Ka盥y, kto lubi tiramisu (a s康z, 瞠 jest nas wi瘯szo嗆) b璠zie nim oczarowany! Je郵i jeszcze lubi sernik... Pyszny jest po prostu. Intensywnie czekoladowy sp鏚, mi璚iutkie, nas帷zone kaw i amaretto biszkopty, kremowa masa serowa i kawowo-migda這wa polewa. Nic doda, nic uj望. Wykonanie zajmuje nieco czasu, ale wart jest tego. Z ca貫go serca polecam!

Asiu - jeste genialna! Dzi瘯uj za ten przepis.

sk豉dniki (tortownica 23 cm):

sp鏚:

  • 65 g ciemnej czekolady (da豉m gorzk)
  • 65 g mi瘯kiego mas豉
  • 40 g m彗i
  • 50 g cukru
  • 1 jajko
  • 2 造瞠czki kawy rozpuszczalnej
  • 1 造磬a Amaretto
  • pod逝積e biszkopty

Likier podgrza, rozpu軼i w nim kaw. Czekolad roztopi w mikrofali lub w k徙ieli wodnej. Mas這 uciera z cukrem przez kilka minut. Osobno ubi jajko. Do mas豉 doda czekolad, jajko, m彗 i kaw z likierem. Ciasto wymiesza i wy這篡 nim sp鏚 nasmarowanej tortownicy. W ciasto delikatnie wcisn望 biszkopty.

Piec ok. 7 minut w temp. 175oC.

nas帷zenie:

  • 50 ml gor帷ej wody
  • 2 造磬i kawy rozpuszczalnej
  • 2 造磬i Amaretto
  • 2 p豉skie 造瞠czki 瞠latyny

疾latyn namoczy w 1 造盧e zimnej wody. W gor帷ej wodzie rozpu軼i kaw. Doda nap璚znia陰 瞠latyn, miesza a si rozpu軼i. Doda likier. Gdy mieszanina zacznie g瘰tnie - pola ni biszkopty na podpieczonym spodzie.

masa serowa:

  • 750 g sera na sernik
  • 250 g mascarpone
  • 5 jajek
  • 3 造磬i m彗i ziemniaczanej
  • 2 造磬i Amaretto
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki 鄉ietany 30 %

Oba gatunki sera zmiksowa z m彗. Stopniowo dosypywa cukier i ca造 czas miksowa. Wbija po 1 jajku, wymiesza (kr鏒ko) a do po陰czenia sk豉dnik闚. Doda likier i 鄉ietan. Mas powoli wlewa na biszkopty (zrobi豉m to 造磬 wazow, aby biszkopty nie oderwa造 si od spodu i nie wyp造n窸y na wierzch). Piec 15 minut w temp. 175oC., a nast瘼nie zmniejszy temperatur do 120o i piec dalsze 90 minut, a masa b璠zie 軼i皻a.

polewa:

  • 300 g g瘰tej 鄉ietany 18%
  • 3 p豉skie 造磬i cukru
  • 2 造磬i Amaretto
  • 2 造瞠czki kawy rozpuszczalnej

妃ietan wymiesza z cukrem. Likier podgrza i rozpu軼i w nim kaw. Dwie 造瞠czki kawy od這篡 do dekoracji, reszt wla do 鄉ietany. Mas wyla na sernik, z reszty kawy zrobi na wierzchu wzorek. Piec jeszcze 15 minut. Ciasto ostudzi w piekarniku, a nast瘼nie sch這dzi w lod闚ce.

smacznego

pi徠ek, 22 pa寮ziernika 2010

Wstyd mi. Od 2 tygodni nie zagl康am do Was, sama te praktycznie nic nie piek. Zwyczajnie nie mam czasu! Obowi您ki zawodowe i domowa codzienno嗆 tak mnie absorbuj, 瞠 na przyjemno軼i (a pieczenie i wizyty na waszych blogach do nich nale膨) nie mam ju czasu :-(.

Kiedy jednak poproszono mnie o upieczenie urodzinowego tortu - nie odm闚i豉m. Przygotowa豉m tort biedronk dla szacownego jubilata (sko鎍zy roczek!). Tort skomponowa豉m z dw鏂h przepis闚: kakaowy biszkopt i krem orzechowo - advocatowy (wykona豉m z 1 1/2 porcji).

Poniewa oba przepisy ju przedstawia豉m, ogranicz si do link闚 - biszkopt (tu), a krem (tu).

Biszkoptowi nada豉m kszta速 kopu造, przekroi豉m na 3 blaty i prze這篡豉m kremem. Wierzch i boki posmarowa豉m cieniutk warstw kremu i ob這篡豉m lukrem plastycznym. Tak瞠 tym razem zainspirowa豉 mnie ksi捫ka D. Brown.

niedziela, 10 pa寮ziernika 2010

S這necznie za oknem, s這necznie w kuchni. Upiek豉m 鄴販iutk tartcytrynow - cukierniczy klasyk rodem znad Sekwany. Kruche ciasto, delikatny cytrynowy, cho s這dko - kwa郾ykrem i bezowa pierzynka na wierzchu. Ca趾iem apetyczny opis, ale smak... nie do ko鎍a m鎩. Smacznie, ale chyba na pierwszym razie si sko鎍zy. Mo瞠 Wam zasmakuje - spr鏏ujcie.

sk豉dniki (forma do tarty 27 cm):

kruchy sp鏚:

  • 20 dag m彗i
  • 5 造瞠k cukru pudru
  • 1 ma造 cukier waniliowy
  • 1 鄴速ko
  • 10 dag mas豉
  • sk鏎ka starta z 1/2 cytryny

Ze wszystkich sk豉dnik闚 zagnie嗆 kruche ciasto i upiec "na 郵epo" (jak? tak!).

krem cytrynowy:

  • 2 1/2 cytryny
  • 4 ca貫 jajka
  • 1 鄴速ko
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki 鄉ietany krem闚ki

Cytryny sparzy. Zetrze z nich sk鏎k i wycisn望 sok. 妃ietan ubi na sztywno. Jajka i 鄴速ko ubi z cukrem na bia造, puszysty krem. Doda sok i sk鏎k. Delikatnie wmiesza 鄉ietan.

Na podpieczone ciasto wla krem. Piec ok. 50 minut w temp. 150oC.

beza:

  • 6 bia貫k
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 造瞠czki proszku do pieczenia

Bia趾a ubi na sztywno. Powoli wsypywa cukier i ubija, a masa b璠zie b造szcz帷a. Doda proszek, wymiesza. Pian wy這篡 na krem. Zapieka w temp. 250oC. a beza si zrumieni.

smacznego

niedziela, 03 pa寮ziernika 2010

My郵, 瞠 po moim ostatnim wpisie upieczenie ciasta dro盥穎wego nie sprawi nikomu k這potu. Zach璚am zatem pocz徠kuj帷ych i 鈍ietnie radz帷ych sobie z dro盥瘸mi na puszyste bu貫czki nadziewane 郵iwkami. Upieczone w jednym naczyniu po豉cz si, tworz帷 "kulkowe" ciasto do odrywania po kawa趾u. Kropk nad i niech b璠zie cynamonowa kruszonka. Mniam. U mnie znikn窸y w mgnieniu oka - spr鏏ujcie i Wy!

Za inspiracj dzi瘯uj Asi.

Bu貫czki bior udzia w Durszlakowej zabawie dro盥穎wej.

sk豉dniki (wysz這 mi 14 bu貫czek):

ciasto dro盥穎we:

  • ok. 450 g m彗i
  • 100 g cukru
  • 180 ml mleka
  • 1 opakowanie suszonych lub 45 g 鈍ie篡ch dro盥篡 (u mnie 鈍ie瞠)
  • 3 jajka
  • 160 g mas豉 lub margaryny
  • 14 郵iwek w璕ierek
  • cukier cynamonowy

Z podanych sk豉dnik闚 wykona ciasto dro盥穎we wg moich wskaz闚ek. Odstawi do wyro郾i璚ia na ok. 1 godz. w ciep貫 miejsce. Gdy ciasto wyro郾ie, jeszcze raz zagnie嗆. Podzieli na 14 placuszk闚. Na ka盥ym u這篡 pozbawion pestki 郵iwk, posypa cukrem cynamonowym. Sklei kulk otaczaj帷 dok豉dnie owoc ciastem.

Okr庵陰 form (u mnie 30 cm) wysmarowa mas貫m. Uk豉da kule 陰czeniem ciasta od spodu. Pocz徠kowo bu趾i nie b璠 si ze sob styka造. Przykry 軼iereczk i odstawi do wyro郾i璚ia na 20 - 30 minut.

kruszonka:

  • 50 g m彗i
  • 25 g mas豉
  • 30 g cukru
  • 1 造瞠czka cynamonu

Mas這 roztopi w rondelku, doda cukier, wymiesza. Po chwili wsypa m彗 i cynamon, wymiesza i zdj望 z ognia. Wystudzi.

Wyro郾i皻e bu貫czki posmarowa rozm帷onym jajkiem wymieszanym z 4 造磬ami mleka, posypa kruszonk. Piec w temp. 180o C. przez ok. 35 minut. Po ostudzeniu posypa cukrem pudrem.

smacznego

pi徠ek, 01 pa寮ziernika 2010

Placek dro盥穎wy z kruszonk, owocami, jako baza do innych wypiek闚. Niby nic trudnego, a jednak s osoby (sama znam sporo), dla kt鏎ych ciasto dro盥穎we wcale takie proste nie jest. Sama te za eksperta od dro盥篡 si nie uwa瘸m, ale spr鏏uj. Jak je wykona, by uros這...jak na dro盥瘸ch? Przeczytajcie.

Ciasta dro盥穎we nie wymagaj wielu skomplikowanych sk豉dnik闚: m彗a, cukier, jajka, mleko, t逝szcz i dro盥瞠 oczywi軼ie. Mo積a u篡 鈍ie篡ch (takie w kostce, zwykle po 42 lub 100 gram) lub suszonych. Osobi軼ie wol u篡wa 鈍ie篡ch, cho jest z nimi nieco wi璚ej roboty.

Wszystkie sk豉dniki powinny mie temperatur pokojow lub by podgrzane.

wykonanie:

rozczyn:

  • rozczyn nale篡 przygotowa je郵i korzystamy ze 鈍ie篡ch dro盥篡. Odmierzon w przepisie porcj mleka podgrzewamy - musi by ciep貫, ale nie gor帷e! Cz窷 mleka wlewamy do garnuszka lub miseczki, wsypujemy 2 - 3 造瞠czki cukru i wkruszamy porcj dro盥篡. Mieszamy, a dro盥瞠 si rozpuszcz. Odstawiamy w ciep貫 miejsce do czasu, a zaczyn zacznie rosn望. Trzeba do niego zagl康a, bo czasami potrafi przela si z garnuszka!
  • je郵i macie suszone dro盥瞠 - rozczynu nie robicie, wystarczy wymiesza je z m彗.

ciasto:

  • do miski wsypujemy m彗, szczypt soli (nie mo積a o niej zapomnie). Wlewamy reszt mleka.
  • jajka miksujemy z reszt cukru - niezbyt d逝go, chodzi o rozpuszczenie cukru
  • jajka wlewamy do suchych sk豉dnik闚, dodajemy wyro郾i皻y rozczyn. Je郵i mamy suche dro盥瞠 wsypujemy je razem z m彗

  • mieszamy 造磬 do po陰czenia sk豉dnik闚, a nast瘼nie... wyrabiamy r瘯, a ciasto zrobi si g豉dkie
  • t逝szcz rozpuszczamy (nie mo瞠 by gor帷y) i powoli wlewamy do ciasta. Wyrabiamy tak d逝go, a ciasto nie b璠zie si przykleja這 do r彗 i miski, b璠zie g豉dkie i l郾i帷e.Zajmuje to ok. 10 minut. Je郵i ciasto jest bardzo lu幡e - mo積a dosypa troszk m彗i
  • ciasto mo積a wyrobi te hakiem w mikserze, co pozwoli nam zaoszcz璠zi kilka minut i si喚 ;-)

wyrastanie:

  • dobrze wyrobione ciasto formujemy w kul, posypujemy m彗 i przykrywamy 軼iereczk
  • odstawiamy w ciep貫 miejsce do wyro郾i璚ia

  • ciasto ma podwoi swoj obj皻o嗆, co zajmuje ok. 1 godziny. Mo積a ten proces przy酥ieszy wykorzystuj帷 mikrofal: misk z ciastem przykrywamy foli spo篡wcz i wstawiamy do kuchenki na 15 sekund na najwy窺z moc. Co 15 minut czynno嗆 powtarzamy, a ciasto wystarczaj帷o uro郾ie

formowanie:

  • wyro郾i皻e ciasto ponownie zagniatamy i formujemy z niego wymagany kszta速: wa趾ujemy, zaplatamy lub po prostu wk豉damy do foremki. Mo瞠my posypa kruszonk
  • pozostawiamy przykryte 軼iereczk do ponownego wyro郾i璚ia na ok. 20 - 30 minut

pieczenie:

  • ciasto wk豉damy do nasmarowanej formy
  • wstawiamy do ju nagrzanego piekarnika - maksymalnie 180 - 190oC. W wy窺zej temperaturze wierzchnia sk鏎ka szybko si spieka, a wn皻rze mo瞠 by niedopieczone
  • pieczemy - w zale積o軼i od wielko軼i od 20 do 60 minut

Teraz mo瞠my ju upaja si zapachem pieczonego ciasta, a p騧niej...smakiem puszystego dro盥穎wca!

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery
Kuchnia Wielkanocna 2010
Sezon Truskawkowy 2010