przepisy na ulubione s這dko軼i
sobota, 31 pa寮ziernika 2009

Kiedy ma si ma貫 dzieci to wr璚z z konieczno軼i trzeba podda si importowanej tradycji, czyli Halloween. Tak jest tak瞠 u nas w domu, wi璚 wycinamy strrraszne dyniowe lampiony, szykujemy mroczne kostiumy dla dziewczynek. Obowi您kowe jest te dyniowe ciasto...bez dyni.

Ciasto nie jest cukierniczym arcydzie貫m: klasyczny biszkopt prze這穎ny gotowym kremem o dowolnym smaku. Ale nie o smak tym razem chodzi. Ciasto ma wygl康a i pasowa do atmosfery dzisiejszego wieczoru.

Ciasto bierze udzial w akcji Trick-or-treating.

sk豉dniki:

biszkopt:

  • 8 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka m彗i pszennej
  • 1 造瞠czka proszku do pieczenia
  • 2 造磬i kakao

Oddzieli 鄴速ka od bia貫k. 草速ka ubi z cukrem na bia陰, puszyst mas. Doda m彗 i proszek, wymiesza. Bia趾a ubi ze szczypt soli na sztywn pian, delikatnie wmiesza do masy 鄴速kowej.

Ma陰 tortownic (20 cm) wysmarowa na dnie mas貫m. Wla po這w ciasta. Piec w temp. 180 st. C. przez ok. 30 minut.

Do reszty ciasta doda kakao. Mas wla do ma貫j tortownicy z kominkiem. Piec tak samo, jak bia造 biszkopt.

krem i dekoracja:

  • 2 torebki kremu w proszku o dowolny smaku (u篡豉m kremu o smaku ajerkoniakowym)
  • 600 ml mleka
  • 200 g mas豉
  • pomara鎍zowy barwnik spo篡wczy
  • polewa czekoladowa
  • 1 baton (np. Mars)
  • 4-5 herbatnik闚 w czekoladzie
  • kilka zielonych galaretek w cukrze

Proszek kremowy zmiksowa z mlekiem, a nast瘼nie z mas貫m (tak, jak podaje instrukcja). Upieczone biszkopty przekroi na p馧. Wierzch biszkoptu czekoladowego lekko obkroi, aby nada mu zaokr庵lony kszta速. Warstwy ciasta prze這篡 kremem(1/3 masy pozostawi do dekoracji), z這篡. Do reszty kremu doda barwnik, mas posmarowa wierzch ciasta. Z polewy czekoladowej i herbatnik闚 zrobi bu嶔, nos i oczy. Baton w這篡 do 鈔odka - b璠zie ogonkiem dyni, u這篡 galaretki.

Poniewa ciasto ma by atrakcj dla dzieci - nie nas帷zam biszkoptu.

smacznego

niedziela, 25 pa寮ziernika 2009

Kiedy mam go軼i lubi poda ciasto upieczone w tortownicy - wy這穎ne w ca這軼i na talerzu lub paterze 豉dnie prezentuje si w鈔鏚 fili瘸nek z kaw oczywi軼ie :-; Ten torcik spe軟ia ten warunek: 豉dnie wygl康a, a jeszcze lepiej smakuje.

Na warstwie czekoladowego biszkoptu znajduj si wi郾ie zatopione w zag瘰zczonym soku z dodatkiem cynamonu i go寮zik闚,a nad nimi masa z serk闚 homogenizowanych, bitej 鄉ietany i kawy, co daje subtelny posmak cappuccino w豉郾ie... Posypane z wierzchu kakao i go軼ie b璠 zachwyceni.

Piek to ciasto "od wiek闚"- zawsze si udaje - polecam bardzo gor帷o!

sk豉dniki (tortownica 23 cm):

biszkopt:

  • 4 jajka (osobno bia趾a i 鄴速ka)
  • 4 造磬i gor帷ej wody
  • 100 g cukru
  • 60 g m彗i
  • 2 造磬i kakao

草速ka ubi z wod i cukrem na puszyst, bia陰 mas. Delikatnie domiesza m彗 i kakao. Doda ubit pian z bia貫k, wymiesza. Ciasto wyla do nasmarowanej na dnie tortownicy, piec w temp. 180 st. C. przez ok. 30 min. Ostudzi.

masa wi郾iowa:

  • 1/4 litra kompotu z wi郾i (mo瞠 by sok)
  • ok. 2 szklanek wydrylowanych wi郾i z kompotu (mog by mro穎ne)
  • 2 造磬i m彗i ziemniaczanej
  • 2 造瞠czki 瞠latyny
  • 2 go寮ziki
  • 1/2 造瞠czki cynamonu

Kompot zagotowa z przyprawami, wsypa 瞠latyn, wrzuci wi郾ie. M彗 wymiesza z 3 造磬ami zimnej wody, dola do owoc闚, podgrzewa a zg瘰tnieje (zrobi si kisiel). Wyj望 go寮ziki, mas ostudzi.

Je郵i korzystacie z wi郾i mro穎nych: nale篡 zala je po這w szklanki wody, doda ok. 2 造瞠k cukru i gotowa ok. 5 minut. Dalej post瘼owa tak samo, jak z kompotem.

krem cappuccino:

  • 3 serki homogenizowane waniliowe (po 150 g), mo瞠 by te mascarpone
  • 1/2 litra 鄉ietany krem闚ki
  • 2 造瞠czki kawy rozpuszczalnej
  • 4 造瞠czki 瞠latyny
  • 3 造磬i cukru (niekoniecznie je郵i nie lubicie zbyt s這dko)

疾latyn namoczy w zimnej wodzie i gdy nap璚znieje - rozpu軼i. Serki wymiesza z cukrem i kaw, doda 瞠latyn. 妃ietan ubi na sztywno, domiesza do serk闚.

Zimny biszkopt mo積a delikatnie nas帷zy. Wy這篡 mas z wi郾i,a nast瘼nie krem cappuccino. Sch這dzi w lod闚ce ok. 2-3 godzin. Przed podaniem zdj望 obr璚z tortownicy, a ciasto posypa kakao.

smacznego

czwartek, 22 pa寮ziernika 2009

Dzi kolejna propozycja na ma貫 conieco z patelni. S to placuszki dro盥穎we - puszyste, o wyczuwalnym smaku dro盥穎wym. Daj du穎 mo磧iwo軼i do modyfikacji: mo積a poda je samodzielnie posypane cukrem pudrem, ale tak瞠 z konfitur, owocami lub bit 鄉ietank. Tym razem zanurzy豉m w cie軼ie plasterki jab貫k, a ca這嗆 posypa豉m cukrem. Pychotka - nie tylko dla dzieciak闚! Gor帷o polecam na ciep造 podwieczorek.

sk豉dniki:

  • 1/2 kg m彗i
  • 5 dag 鈍ie篡ch dro盥篡
  • 2 造磬i cukru
  • 1 1/2 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • olej do sma瞠nia

Do miski wsypa m彗 i szczypt soli. Zrobi do貫k, wkruszy dro盥瞠, zasypa cukrem i wla ok. 1/2 szklanki ciep貫go mleka. Wymiesza i odstawi na ok. 15 minut, aby zaczyn ur鏀.

Gdy rozczyn uro郾ie - wbi jajko, wla reszt ciep貫go mleka i wymiesza ciasto (masa powinna by do嗆 g瘰ta - jak 鄉ietana). Przykry i odstawi w ciep貫 miejsce na ok. 1 1/2 godziny, aby uros這.

Na rozgrzan patelni nak豉da 造磬 ciasto (造磬 warto za ka盥ym razem umoczy w zimnej wodzie - 豉twiej wtedy na這篡 mas), sma篡 na z這ty kolor z obu stron. Podawa na ciep這 - propozycje poda豉m we wst瘼ie.

P.S.

Tak jak napisa豉m, w cie軼ie macza豉m plasterki obranych i pozbawionych gniazd nasiennych jab貫k - wysz造 takie jab趾a w cie軼ie.

smacznego

poniedzia貫k, 19 pa寮ziernika 2009

Kiedy sady pe軟e s rumianych jab逝szek, stragany kusz odcieniami owocowej sk鏎ki, trzeba i嗆 za ciosem i podda si dyktatowi JABΘA. Mam w swoich przepisowo - karteczkowychzbiorach kilka sprawdzonych sposob闚 na jab逝szka, ale tym razem si璕n窸am po now receptur.

Klasyczny biszkopt prze這穎ny "budyniem" z soku jab趾owego, kruche i lekko kwaskowe kawa貫czki jab貫k,a wszystko otulone s這dk bit 鄉ietank i aromatycznymi p豉tkami migda堯w. Je郵i macie w domu za du穎 rajskich owoc闚 - wypr鏏ujcie ten lekki i prosty wypiek.

sk豉dniki:

biszkopt:

  • 4 jajka (osobno bia趾a i 鄴速ka)
  • 10 dag cukru pudru
  • 2 ma貫 cukry waniliowe
  • 12,5 dag m彗i

草速ka utrze z pudrem i cukrem waniliowym na puszysta mas. Doda m彗, wymiesza. Bia趾a ubi ze szczypt soli na sztywn pian, delikatnie domiesza do masy 鄴速kowej. Ciasto wy這篡 do wysmarowanej na dnie tortownicy (ja piek豉m w 23- centymetrowej). Piec ok. 25 min. w temp. 180 st. C.

budy:

  • 1 budy 鄉ietankowy w proszku
  • 400 ml soku jab趾owego (z kartonu)
  • 4 - 5 jab貫k

Proszek budyniowy rozmiesza w kilku 造磬ach soku. Reszt soku zagotowa, wla budy, podgrzewa, a masa zg瘰tnieje. Do gor帷ego budyniu wkroi kawa貫czki obranych jab貫k, wymiesza i wystudzi.

ob這瞠nie:

  • 200 ml 鄉ietany krem闚ki
  • cukier puder do smaku
  • 3 造磬i p豉tk闚 migda這wych upra穎nych na suchej patelni

Zimny biszkopt przekroi na p馧. Budy z jab趾ami rozsmarowa na cie軼ie, przykry drugim spodem, lekko docisn望. Ciasto posmarowa z wierzchu ubit na sztywno 鄉ietank z cukrem. Wierzch posypa migda豉mi.

smacznego

sobota, 17 pa寮ziernika 2009

Placuszki s najszybszym i naj豉twiejszym daniem jakie znam (no, mo瞠 jajecznica je pokona). Sma輳 je 鈔ednio raz w tygodniu, s idealne dla dzieci jako np. s這dki podwieczorek i maj same zalety:

po pierwsze: 豉twe i ekspresowe w wykonaniu

po drugie: sk豉dniki s zawsze w domu

po trzecie: moje c鏎eczki je uwielbiaj

a po czwarte: s mi璚iutkie idelikatne

sk豉dniki:

  • 2 serki homogenizowane o smaku waniliowym (np. Danio)
  • 1 jajko
  • 4 造磬i m彗i

Sk豉dniki dobrze wymiesza na g豉dk mas. Masa ma konsystencj g瘰tej 鄉ietany. Na rozgrzanym oleju k豉嗆 po 2 造磬i masy. Sma篡 na z這ty kolor. Ciep貫 posypa cukrem pudrem.

Z tej porcji wychodzi ok. 8 - 10 ma造ch serkowych placuszk闚 (tak nazywa je moja starsza c鏎eczka).

smacznego

鈔oda, 14 pa寮ziernika 2009

Czy kto tak jak ja obchodzi dzi a dwa 鈍i皻a? I nie mam na my郵i urodzin i imienin jednocze郾ie. 14 pa寮ziernika to przecie Dzie deseru oraz 安i皻o Komisji Edukacji Narodowej( b喚dnie nazywane dniem nauczyciela). Zatem by造 a dwa powody do 鈍i皻owania. Postanowi豉m je uczci deserem oczywi軼ie.

Mus czekoladowy z brandy to s這dycz chyba nie dla ka盥ego. Intensywny smak gorzkiej czekolady, subtelna goryczka kawy oraz kropelka brandy to mieszanka dla wielbicieli raczej mniej s這dkich deser闚. Je郵i nale篡cie do tej grupy - to przepis w豉郾ie dla Was!

Mimo p騧nej pory 篡cz wszystkim 鈍i皻uj帷ym pojedy鎍zo lub podw鎩nie WSZYSTKIEGO SΜDKIEGO!

sk豉dniki:

  • 2 gorzkie czekolady (mog by te deserowe)
  • 1/2 l 鄉ietany 36%
  • 3 造磬i cukru pudru
  • 4 造磬i brandy (mo瞠 by te rum lub winiak)
  • 4 造瞠czki kawy rozpuszczalnej w proszku

Czekolad roztopi na parze. Brandy wymiesza z kaw. 妃ietan ubi na sztywno z cukrem. Stopniowo dodawa alkohol oraz roztopion czekolad, razem wymiesza.

Mus nie jest bardzo g瘰ty, mo積a prze這篡 go do salaterek, przek豉daj帷 warstwami pokruszonych biszkopt闚. Wierzch posypa kakao, ewentualnie ozdobi owocami.

Po kilku godzinach w lod闚ce mus g瘰tnieje, mo積a go wtedy wyciska r瘯awem cukierniczym, udekorowa wed逝g uznania.

smacznego

niedziela, 11 pa寮ziernika 2009

Lubi zajrze sobie do spi瘸rni i popatrze na p馧ki pe軟e s這ik闚: ma造ch, 鈔ednich i tych ca趾iem sporych. Przez ca貫 lato zamykam w nich szczelnie owoce, warzywa i grzyby, aby, gdy przyjd s這ty i mr霩 przypomnie sobie ukochane lato. Jeszcze w pa寮zierniku przerabiam co si da, by zachowa kolory i smak s這necznych dni.

Wczoraj zrobi豉m jab趾owo - gruszkowy d瞠m z bia造m winem. G瘰ty, w kolorze s這鎍a,z kawa貫czkami gruszki. Ruszajcie na targ po owoce - jeszcze zd捫ycie przed zim!

sk豉dniki:

  • 2 kg jab貫k
  • 1 kg gruszek
  • 2 szklanki bia貫go wina
  • 2 造磬i miodu
  • 3 opakowania 鈔odka 瞠luj帷ego 2:1
  • ok. 3/4 kg cukru

Jab趾a umy i bez obierania pokroi na kawa貫czki (razem z gniazdami nasiennymi). W這篡 do garnka, wla wino, 2 szklanki wody, doda mi鏚. Gotowa pod przykryciem ok. 45 min. na ma造m ogniu.

Rozgotowane jab趾a przetrze przez sito. Obra gruszki i pokroi na ma貫 kawa趾i, doda do musu jab趾owego. Wsypa cukier, doda 鈔odek 瞠luj帷y. Gotowa ok. 45 minut. Gor帷ym d瞠mem nape軟i s這iczki, zakr璚i i odwr鏂i do g鏎y dnem.

Z tej porcji wysz這 mi 15 malutkich s這iczk闚.

smacznego

pi徠ek, 09 pa寮ziernika 2009

Nie ukrywam - skusi豉 mnie nazwa tego ciasta. Ju wyobra瘸豉m sobie smak kultowego, cho lekko zapomnianego wafelka. Kupilam, upiek豉m, spr鏏owa豉m i... smaku Prince Polo nie znalaz豉m. Nie, to nie znaczy, 瞠 ciasto jest z貫 - wr璚z przeciwnie:mocno orzechowe i kokosowe, niezbyt s這dkie. Smakowa這 wszystkim, d逝go utrzymuje 鈍ie穎嗆. Tylko ten wafelek... Ale my郵, 瞠 po pewnych modyfikacjach (wi瘯sza porcja wafelk闚, a mniej orzech闚 i kokosa) to mo瞠 by w豉郾ie to! Zach璚am do wypr鏏owania, je郵i ze zmianami, to koniecznie dajcie zna, czy nazwa a'la Prince Polo pasuje.

sk豉dniki (podaj na tortownic 23 cm):

biszkopt:

  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki m彗i
  • 2 造磬i kakao

Bia趾a ubi na sztywno, stopniowo dodawa cukier. Doda 鄴速ka i nadal ubija. Wsypa m彗 oraz kakao, delikatnie wymiesza.

Wla do wysmarowanej na dnie tortownicy, piec ok. 25 min. w temp. 180 st.C.

orzechowa beza:

  • 6 bia貫k
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 du瞠 wafelki Prince Polo (takie XXL)
  • 100 g orzech闚 w這skich
  • 100 g wi鏎k闚 kokosowych

Bia趾a ubi na sztywn pian, stopniowo dodawa cukier. Wymiesza z posiekanymi wafelkami iorzechami, dosypa wi鏎ki. Mas wyla do wysmarowanej tortownicy i piec ok. 20 min. w takiej samiej temperaturze jak biszkopt.

krem:

  • 6 鄴速ek
  • 5 造瞠k cukru
  • 100 g mas豉
  • 3- 4 造磬i spirytusu

草速ka ubi z cukrem na parze a masa zg瘰tnieje, ostudzi. Mas這 utrze, dodawa stopniowo zimne 鄴速ka i alkohol.

Biszkopt nas帷zy wg uznania, rozsmarowa krem. Przykry bez, lekko docisn望. Ciasto pola czekoladow polew.

P.S.

podaj sk豉dniki bez modyfikacji

smacznego

niedziela, 04 pa寮ziernika 2009

Dzi klasyka da obiadowych na s這dko, czyli knedle ze 郵iwkami. Obowi您kowo z w璕ierkami oczywi軼ie. Wymagaj co prawda "kilku" minut w kuchni, ale ten smak... Gdy z mi瘯kiej kuli wy豉nia sie gor帷a i s這dka 郵iwka jestem w si鏚mym niebie. Ja podaj je zawsze ze zrumienion na ma郵e bu貫czk, a w czerwcu do 鈔odka wk豉dam truskawki. C騜 pisa wi璚ej - cho s znane wszystkim od lat - niezmienie zachwycaj smakiem. Koniecznie do zrobienia!

sk豉dniki:

  • 1 1/2 kg ugotowanych ziemniak闚 (najlepiej dzie wcze郾iej)
  • 3 szklanki m彗i
  • 2 jajka
  • ok. 1/2 kg 郵iwek w璕ierek
  • cynamon
  • cukier

奸iwki wydrylowa i posypa cynamonem (ja przekrawam je na p馧). Ugotowane ziemniaki przepu軼i przez prask lub zemle w maszynce. Do ziemniak闚 wbi jajka, wsypa m彗 oraz 1 造瞠czk soli. Zagnie嗆 jednolite ciasto. Z masy odrywa kawa趾i i sp豉szcza na placuszki. Uk豉da po這wk 郵iwki, posypa ok. po這w 造瞠czki cukru. Ciasto zlepi nadaj帷 kszta速 kuli.Kluski nale篡 zaraz gotowa, bo ciasto robi si rzadkie. Knedle wrzuca do osolonego wrz徠ku, gotowa ok. 5 minut od wyp造ni璚ia na wierzch. Podawa ze zrumienion na ma郵e bu貫czk lub ze 鄉ietan.

Z tej porcji wysz造 mi a 32 knedle (rodzinka naje si z powodzeniem:-;)

smacznego

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery
Kuchnia Wielkanocna 2010
Sezon Truskawkowy 2010