przepisy na ulubione s這dko軼i
sobota, 21 wrze郾ia 2013

Kolejny tort na zam闚ienie. Tym razem jubilat to fan stra篡 po瘸rnej, co u ch這pc闚 wieku przedszkolnym to chyba normalne (nie jestem pewna, bo u mnie przecie 2 dziewczynki).

Przepisu nie podaj, bo by to wielokrotnie sprawdzony i przepyszny tort cha逕owy.

Tylko do popatrzenia;-)

鈔oda, 18 wrze郾ia 2013

W ubieg造m roku piek豉m najszybsze i naj豉twiejsze ciasto 鈍iata czyli sypan szarlotk. Dzi przedstawiam jej 郵iwkow wersj. Wpaniale smakuje na ciep這 z lodami i bit 鄉ietan. Wrze郾iowo polecam;-)

sk豉dniki (tortownica 23 cm):

  • 1 1/2 szklanki m彗i
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 1 1/2 szklanki kaszy manny
  • 2 造瞠czki proszku do pieczenia
  • 250 g mas豉 lub margaryny
  • ok. 3/4 kg 郵iwek
  • cynamon

T逝szcz zamrozi. 奸iwki pokroi w plasterki. Suche sk豉dniki wymiesza razem w misce.

Dno tortownicy wy這篡 papierem do pieczenia, wysypa na dno 1/3 porcji m彗i. U這篡 po這w 郵iwek, posypa cynamonem. Czynno嗆 powt鏎zy. Na wierzch zetrze zmro穎ne mas這 na grubych oczkach tarki.

Piec w temp. 180oC przez ok. 75 minut.

Podawa na ciep這 lub po wystygni璚iu.

smacznego

niedziela, 15 wrze郾ia 2013

Gdybym prowadzi豉 statystyki najcz窷ciej przygotowywanych wypiek闚 w domu z pewno軼i wygra造by babeczki z budyniem (takie jak te). Piek je cz瘰to, bo moje c鏎ki, kt鏎e nie gustuj w ciastach, lubi je wyj徠kowo. Ostatnio jednak cz窷 ciasta kruchego przemyci豉m na inny wypiek.

Upiek豉m klasyczne babeczki bez nadzienia. Wype軟i豉m je p騧niej mas panna cotta i udekorowa豉m malinami i galaretk malinow. To fantastyczne po陰czenie! S這dka masa i kwaskowe owoce - m鎩 faworyt. A dziewczynki? Mia造 swoj porcj z budyniem;-)

sk豉dniki (ok. 20 sztuk):

ciasto kruche:

  • 300 g m彗i pszennej
  • 150 g mas豉
  • 100 g cukru pudru
  • 1 鄴速ko
  • ew. 1 造磬a kwa郾ej 鄉ietany
  • szczypta soli

Ze wszystkich sk豉dnik闚 nale篡 przygotowa kruche ciasto wg tych wskaz闚ek. Ciasto sch這dzi w lod闚ce przez ok. 1 godz. (mo積a d逝瞠j). Ciastem wylepi foremki do babeczek i upiec na z這ty kolor przez ok. 20 minut w temp. 200oC. Sch這dzi.

masa panna cotta:

  • 1 1/2 szklanki mleka
  • 1/2 szklanki 鄉ietany krem闚ki 30%
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1 cukier wanilinowy
  • 3 造瞠czki 瞠latyny

疾latyn zala kilkoma 造磬ami zimnego mleka, odstawi do nap璚znienia. Reszt mleka, 鄉ietank i oba cukry zagotowa razem. W gor帷ym p造nie rozpu軼i nap璚znia陰 瞠latyn. Ostudzi.

dekoracja:

  • ok. 200 g malin
  • 1 galaretka o smaku malinowym przygotowana w 1 szklance wody

T篹ej帷 panna cott na這篡 do upieczonych babeczek. Udekorowa malinami i polag瘰tniej帷 galaretk.

smacznego

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery
Kuchnia Wielkanocna 2010
Sezon Truskawkowy 2010