przepisy na ulubione s這dko軼i
niedziela, 02 wrze郾ia 2012

Jutro pocz徠ek szko造: Zuzia do drugiej klasy, Tosia kolejny rok w przedszkolu, a ja nadal walczy b璠 z 篡wio貫m przy tablicy i zza biurka szefowej... Ci篹ko si zapowiada ten rok, ale jako damy rad. Na po瞠gnanie wakacji zatem torcik z owocami: lekki biszkopt, krem z bitej 鄉ietanki i jogurtu, du穎 galaretki i dost瘼nych jeszcze letnich owoc闚: brzoskwi, bor闚ek i truskawek. Ciasto nie jest zbyt s這dkie, ale za to kolorowe, bardzo wysokiei smaczne.

疾gnajcie wakacje!

Przepis znalaz豉m w Moim gotowaniu.

sk豉dniki (tortownica 20 cm):

biszkopt:

  • 5 ca造ch jajek
  • 15 dag cukru
  • 15 dag m彗i pszennej
  • 3 dag m彗i ziemniaczanej
  • 1 造瞠czka proszku do pieczenia

Przygotowa biszkopt wg tego przepisu. Ciasto upiec w tortownicy o 鈔ednicy 20 cm wy這穎nej papierem do pieczenia. Gdy ciasto wystygnie - przeci望 na 4 r闚ne blaty.

nas帷zenie:

  • 1 fili瘸nka przegotowanej wody
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 造磬a cukru
  • 4 造磬i w鏚ki (niekoniecznie)

Sk豉dniki po陰czy razem i nas帷zy ka盥y biszkoptowy blat.

krem:

  • 500 g 鄉ietany krem闚ki 36%
  • 400 g g瘰tego jogurtu naturalnego
  • 3 造磬i cukru pudru
  • 4 造瞠czki 瞠latyny

疾latyn namoczy w 4 造磬ach zimnej wody,a gdy nap璚znieje rozpu軼i. 妃ietan ubi na sztywno. Jogurt po陰czy z 瞠latyn i delikatnie domiesza 鄉ietan.

galaretka i owoce:

  • po 1 opakowaniu galaretki: brzoskwiniowej, truskawkowej i z owoc闚 le郾ych
  • po 1 szklance bor闚ek ameryka雟kich i pokrojonych truskawek
  • 2 pokrojone w kosteczk brzoskwinie

Galaretki rozpu軼i w 1 szklance wody ka盥. Gdy ostygnie doda do nich odpowiednie owoce. Odstawi do lekkiego st篹enia. Jeden nas帷zony blat u這篡 w tortownicy z wysokim brzegiem. Na這篡 bor闚ki w galaretce i 1/3 porcji kremu. Przykry drugim blatem. Na這篡 brzoskwinie, krem i trzeci blat. Wy這篡 truskawki i reszt kremu. Nakry biszkoptem.

Torcik wstawi do lod闚ki na kilka godzin.

dekoracja:

  • 15 dag gorzkiej czekolady
  • kilka owoc闚

Przygotowa arkusz folii aluminiowej szerszy o 2-3 cm od wysoko軼i tortu i o d逝go軼i ok. 68 cm (obw鏚 ciasta). Czekolad roztopi w k徙ieli wodnej. Rozpuszczon czekolad rozsmarowa na ca造m kawa趾u folii i natychmiast ob這篡 ni bok tortu (wcze郾iej nale篡 oczywi軼ie usun望 obr璚z tortownicy). Ciasto sch這dzi przez kilka godzin.

Przed podaniem zdj望 foli i udekorowa wierzch ciasta owocami. Ob這瞠nie czekolad - zw豉szcza "wystaj帷y" nad ciastem "pognieciony" rant jest bardzo dekoracyjny. Niestety nie mam zdj璚ia torciku w ca這軼i:-(

smacznego

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery
Kuchnia Wielkanocna 2010
Sezon Truskawkowy 2010