przepisy na ulubione s這dko軼i
wtorek, 21 wrze郾ia 2010

Wczoraj Antosia sko鎍zy豉 3 latka! Bez tortu oby si nie mog這 i tym razem od dawna ju wiedzia豉m, jak ten wypiek b璠zie wygl康a. Ma造, prostok徠ny z 3 kolorowymi g堯wkami kucyk闚 (wszystko ulepione z lukru plastycznego). Wyb鏎 by oczywisty, bo Tosia kocha koniki mi這軼i bezwzgl璠n. Mo瞠 by這 i troch kiczowato, ale czego si nie robi dla tak szanownej jubilatki?

Pomys na kszta速 tortu zaczerpn窸am z ksi捫ki Debbie Brown o tortach w stylu angielskim, wn皻rze - dzi瘯i Asi z Kwestii Smaku.

Kakaowy biszkopt (niezwykle puszysty) i pyyyszny krem cha逕owy z dodatkiem wi郾i. Tort prosty do zrobienia, a smak ob喚dny - wejdzie na sta貫 do ulubionych!

sk豉dniki (tortownica 26 cm):

biszkopt (podwoi proporcje - nale篡 upiec 2 biszkopty):

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3 czubate 造磬i m彗i pszennej
  • 2 pe軟e 造磬i kakao
  • 1 造磬a m彗i ziemniaczanej
  • 1 p豉ska 造瞠czka proszku do pieczenia

Ca貫 jajka ubija mikserem z cukrem, a masa b璠zie g瘰ta i bia豉 (zaj窸o mi to ok. 10 minut). Suche sk豉dniki wymiesza razem i stopniowo przesiewa do masy jajecznej. Delikatnie wymiesza 造磬. Mas wy這篡 do tortownicy (dno wy這篡 papierem do pieczenia). Piec 30 - 35 minut w temp. 180oC.

W ten sam spos鏏 upiec drugi biszkopt.

krem cha逕owy:

  • 400 g mas豉
  • 400 g cha逕y waniliowej

Mi瘯kie mas這 ubi do bia這軼i. Doda pokruszon cha逕 i miksowa a do uzyskania jednolitej masy.

wi郾ie:

  • 1 s這iczek konfitury wi郾iowej (da豉m konfitur wi郾iow z brandy)
  • 1 s這iczek wi郾i z kompotu

Wi郾ie wymiesza razem - ma by ok. 1 szklanki owoc闚.

nas帷zenie:

  • 3 造瞠czki kawy rozpuszczalnej
  • 1 1/4 szklanki wrz徠ku
  • 1/4 szklanki w鏚ki

Kaw rozpu軼i w wodzie, ostudzi. Wymiesza z alkoholem.

Ostudzone biszkopty przekroi na 2 placki. Nas帷zy kaw. Ka盥y blat posmarowa 1/4 kremu, na 3 blatach u這篡 po 1/3 porcji wi郾i. Z這篡 tort. Posmarowa wierzch i boki reszt kremu. Udekorowa wg uznania.

smacznego

niedziela, 12 wrze郾ia 2010

Tegoroczny wrzesie daje mi w ko嗆. Obie dziewczynki odprawi do przedszkola (z Zuzi nie ma k這pot闚, ale Tosia to dopiero trzylatek, wi璚...). Zmiany w pracy nie pozwalaj na wytchnienie, gdy wracamy do domu nie wiem, w co r璚e w這篡. Cierpi na tym pasja pieczenia, o wyszukanych s這dko軼iach mowy nie ma:-((

Dzi na drugie 郾iadanie usma篡豉m placuszki z bia造m serem. Bardzo delikatne, z wyra幡ie wyczuwalnym smakiem twarogu. Dziewczynkom bardzo smakowa造.

sk豉dniki (wysz這 8 placuszk闚):

  • 250 g bia貫go sera
  • 1/3 szklanki m彗i
  • 2 jajka
  • 2 造磬i 鄉ietany 22%
  • 25 g mas豉
  • 3 造瞠czki cukru waniliowego
  • szczypta soli

Ser zemle w maszynce (najlepiej dwukrotnie). Jajka roztrzepa widelcem, wla do sera. Starannie utrze (mo積a mikserem). Mas這 roztopi. Wla do sera razem ze 鄉ietan, sol i cukrem. Mas dobrze wymiesza - powinna by pulchna, o konsystencji ciasta biszkoptowego.

Olej rozgrza na patelni,造磬 nak豉da porcje ciasta formuj帷 placuszki. Sma篡 po obu stronach na rumiano. Posypa cukrem pudrem.

Mo積a poda je z konfitur, a rezygnuj帷 z cukru waniliowego - b璠 pasowa do obiadu.

smacznego

niedziela, 05 wrze郾ia 2010

Kiedy go zobaczy豉m na blogu uTatter od razu chcia豉m biec do kuchni. Wygl康a tak po domowemu, w sam raz do kubka herbaty. Mia豉m tylko pewne opory, co do owoc闚- agrest nie jest moim idolem. I nie pomyli豉m si, bo ciasto by這 dla nas zbyt kwa郾e. Tym razem zdecydowa豉m si na maliny i... pycha jest! Niezbyt s這dkie, ale nie kwa郾e. Puchate, waniliowe... Znikn窸o ze sto逝 b造skawicznie. Serdecznie polecam.

sk豉dniki (tortownica 20 cm):

ciasto kruche:

  • 250 g m彗i
  • 150 g mas豉
  • 1 鄴速ko
  • po 1 造盧e cukru pudru i cukru waniliowego
  • lodowata woda

Wykona kruche ciasto (jak?)- je郵i nie chce si po陰czy - doda wody. Ciasto sch這dzi kilka minut w lod闚ce. Wylepi nim dno tortownicy. Upiec na z這to w temp. 230oC.

biszkopt:

  • 4 jajka
  • 4 造磬i cukru
  • 2 造磬i cukru waniliowego
  • po 2 czubate 造磬i m彗i pszennej i ziemniaczanej
  • 2 造瞠czki proszku do pieczenia

Bia趾a ubi na sztywn pian. Dosypa cukry i ubija jeszcze ok. 5 minut. Wla 鄴速ka, wymiesza. Doda m彗i i proszek, wymiesza 造磬.

Na podpieczony kruchy sp鏚 wsypa ok. 2 造瞠k bu趾i tartej, wsypa po這w owoc闚. Wla biszkopt, u這篡 pozosta貫 owoce. Piec 30-40 minut w temp. 180oC.

Ostudzone ciasto posypa cukrem pudrem.

smacznego

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery
Kuchnia Wielkanocna 2010
Sezon Truskawkowy 2010