przepisy na ulubione s這dko軼i
鈔oda, 30 wrze郾ia 2009

Lubi wrzesie... Nie dlatego, 瞠 czas wr鏂i do szko造, ale za ostatnie promyki s這鎍a (zw豉szcza w tym roku s這neczko nas rozpieszcza這) oraz za warzywa i owoce. Szczeg鏊nie lubi anton闚ki, bo daj tyle mo磧iwo軼i: d瞠my, jab貫czniki, szarlotki i moje ukochane jab趾a w cie軼ie. Dzi jednak pora na jeden z wielu moich jab貫cznik闚 - oczywi軼ie z anton闚kami.

Cienki dro盥穎wy sp鏚, warstwa jab貫k z rodzynkami, wierzch z ciasta i to, co w tym przepisie najsmaczniejsze - s這dka, migda這wa sk鏎ka. Chocia瘺y tylko dla niej warto z tego przepisu skorzysta.

sk豉dniki:

ciasto dro盥穎we:

  • 1/2 kg m彗i
  • 6 造瞠k cukru
  • 5 dag dro盥篡
  • 100 dag mas豉
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko

Mleko podgrza. Do po這wy mleka doda 1 造磬 cukru i wkruszy dro盥瞠. Odstawi w ciep貫 miejsce do wyro郾i璚ia. Do m彗i doda reszt cukru i mleka, wbi jajko i doda wyro郾i皻y rozczyn. Wyrabia ciasto. Gdy b璠zie odchodzi od 軼ianek miski wla roztopione mas這 i dalej wyrabia. Ciasto przykry i odstawi do wyro郾i璚ia.

masa jab趾owa:

  • ok. 1 kg jab貫k
  • 4 造磬i cukru
  • gar嗆 rodzynek
  • sok z cytyny

Jab趾a obra i pokroi w cienkie plasterki, skropi sokiem z cytryny. Do garnka wla 1 fili瘸nk wody, wsypa cukier, doda jab趾a. Gotowa kilka minut, a jab趾a zmi瘯n, ale nie mog si rozgotowa. Doda rodzynki.

Wyro郾i皻e ciasto jeszcze raz zagnie嗆 i podzieli na 2 cz窷ci. Rozwa趾owa. Cz窷 ciasta wy這篡 do nasmarowanej blaszki, wy這篡 podgotowane jab趾a, przykry reszt ciasta. Dobrze docisn望 brzegi.

sk鏎ka:

  • 10 dag mas豉
  • 15 dag cukru
  • 10 dag p豉tk闚 migda這wych
  • 3 造磬i mleka
  • kilka kropli aromatu rumowego

Mas這 rozpu軼i, doda cukier, mleko i aromat. Wsypa migda造 i razem pogotowa przez ok. 5 minut. Mas rozsmarowa na cie軼ie. Piec ok. 40 minut w temp. 180 st.C.

smacznego

sobota, 26 wrze郾ia 2009

C騜 ja - najwi瘯sza mi這郾iczka kawy i s這dko軼i mog napisa na temat tego deseru? W jednej fili瘸neczce mie軼i si wszystko, co uwielbiam: smak kawy, rumu, pierzynka aromatycznej bitej 鄉ietany,a ca這嗆 lodowato zimna. Nic doda, nic uj望. Elegancki i 豉twy do wykonania deser - gorrr帷o polecam!

Przepis pochodzi z ksi捫ki Kawa w fili瘸nce, ciastach i deserach.

Z podanych sk豉dnik闚 otrzymamy 6 fili瘸nek deseru.

sk豉dniki:

krem:

  • 4 鄴速ka
  • 90 g cukru
  • 80 ml espresso
  • 1 造磬a kawy rozpuszczalnej (w proszku)
  • 3 造磬i rumu
  • 200 g 鄉ietany krem闚ki

草速ka utrze z po這w cukru na kremow mas. Do espresso dodac reszt cukru i kaw rozpuszczaln- zagotowa. Kaw wla do masy z 鄴速ek i ubi na puszysty krem. Wla rum. Krem wystudzi. 妃ietan ubi na sztywno i delikatnie domiesza do kremu. Mas wy這篡 do 6 fili瘸nek lub foremek pozostawiaj帷 troch wolnego miejsca od g鏎y. Zamra瘸 kilka godzin w zamra瘸lniku.

鄉ietanka:

  • 150 g 鄉ietany krem闚ki
  • 2 造磬i ziaren kawy (dodaj kaw aromatyzowan np. irish cream)
  • cukier puder do smaku

Do 鄉ietanki doda kaw, przykry i pozostawi na kilka godzin w lod闚ce (robi to zwykle dzie wcze郾iej). Przed podaniem kremu wyj望 ziarenka, a 鄉ietan ubi na sztywno z cukrem.

Fili瘸nki wyj望 z zamra瘸lnika, udekorowa aromatyzowan 鄉ietank, posypa kakao.

smacznego

czwartek, 24 wrze郾ia 2009

Pami皻acie ze szko造 bog闚 z Olimpu? Jestem przekonana, 瞠 pity przez nich nektar mia smak... irlandzkiego likieru Bailey's. To m鎩 ukochany likier, wi璚 kiedy zobaczy豉m go w przepisie na sernik, wiedzia豉m, 瞠 musz go upiec! Receptur znalaz豉m u Dorotki, ale lekko zmodyfikowa豉m.

Sernik nale篡 do tych ci篹szych, o mocno czekoladowym posmaku. Jego intensywny smak powoduje, 瞠 jeden kawa貫k w zupe軟o軼i wystarczy. Wart wypr鏏owania przez ka盥... bogini.

sk豉dniki:

sp鏚:

  • 200 g ciasteczek digestive w czekoladzie (mog by owsiane)
  • 60 g mas豉

Ciastka pokruszy lub zetrze na grubych oczkach tarki i wymieszac z roztopionym mas貫m. Mas wy這篡 tortownic o 鈔ednicy 23 cm, kt鏎 wcze郾iej nale篡 uszczelni foli aluminiow (sernik jest pieczony w k徙ieli wodnej). Sp鏚 sch這dzi w lod闚ce do czasu zrobienia masy.

masa serowa:

  • 750 g twarogu na sernik
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 2 造磬i 鄉ietany krem闚ki
  • 1/3 szklanki grubo posiekanej gorzkiej czekolady (to jest ok. jedna tabliczka)
  • 1/2 szklanki likieru Bailey's
  • aromat waniliowy

Jajka zmiksowa z cukrem. Powoli dodawa ser i 鄉ietan oraz aromat. Wla likier. Na koniec wsypa czekolad i delikatnie wymiesza. Mas wyla na sch這dzony sp鏚 z ciasteczek.

Tortownic umie軼i w wi瘯szym naczyniu, wla wod do 1/3 wysoko軼i formy. Sernik piec ok. 1 godziny w temp. 170-180 st. C. Masa ma by 軼i皻a od g鏎y. Sernik prawie nie ro郾ie, ale nie p瘯a i jest r闚niutki.

Wystudzone ciasto mo積a posypa czekolad w proszku.

smacznego


niedziela, 20 wrze郾ia 2009

Dzi moja m這dsza c鏎cia sko鎍zy豉 2 latka! Pi瘯ny wiek... Jak zwykle przy takich okazjach zastanawiam si jaki tort upiec, bo przecie bez niego nie ma urodzin. I cho wypr鏏owa豉m ju nie jeden przepis, to postanowi豉m upiec co nowego.

Wyb鏎 pad na tort marcello znaleziony u Dorotus. Tort do kwadratu czekoladowy z nas帷zonymi alkoholem wi郾iami. Jest tak intensywny w smaku, 瞠 jeden kawa貫k zadowoli nawet najwi瘯szego czekoladomaniaka.

Cho wykonanie tortu zajmuje sporo czasu - trzeba upiec a 6 spod闚 biszkoptowych - efekt gwarantowany. Dorotka poda豉 przepis na ma陰 (20 cm) tortownic,a ja piek豉m go w wi瘯szej - 23cm. Zwi瘯szy豉m wi璚 proporcje biszkoptu o 1/2, a krem wykona豉m z podw鎩nej porcji. Tort wyszed ogromny, bardzo wysoki, kremu wystarczy na dekoracj (ja bawi豉m si lukrem plastycznym).

Przepis wart wypr鏏owania nie tylkoz okazji urodzin. Polecam

sk豉dniki (podaj proporcje na ma陰 tortownic):

biszkopt:

  • 7 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki m彗i
  • 1/3 szklanki m彗i ziemniaczanej
  • 1/2 szklanki kakao
  • 80 g startej na drobnych oczkach gorzkiej czekolady

Bia趾a ubi na sztywn pian. Powoli wsypywa cukier, ca造 czas miksuj帷. Doda 鄴速ka. Obie m彗i i kakao przesia do masy 鄴速kowej, doda czekolad i delikatnie wymiesza. Dno tortownicy (20 cm 鈔.) wysmarowa mas貫m, wyla 1/6 ciasta. Piec ok. 10 min. w temp. 180 st.C. W ten sam spos鏏 upiec jeszcze 5 biszkopt闚.

krem:

  • 250 g gorzkiej czekolady
  • 1/2 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 250 g mas豉

Mleko podgrza i doda do niego kawa趾i czekolady. Podgrzewa ci庵le mieszaj帷, a czekolada si rozpu軼i. Mi瘯kie mas這 utrze, doda cukier. Stopniowo dolewa letni czekolad, ci庵le miksowa. Krem sch這dzi.

Ok. 300 g wi郾i (鈍ie瞠, mro穎ne lub ze s這ika, ale bez pestek) namoczy w spirytusie (ok. 1/4 szklanki)przez kilka godzin. Owoce ods帷zy, do alkoholu dola wody.

Spody biszkoptowe nas帷zy spirytusem z wi郾i, smarowa kremem i uk豉da owoce. Gotowy tort posmarowa z wierzchu kremem i dowolnie udekorowa. Najlepiej wykona go dzie wcze郾iej, nie ma wtedy k這pot闚 z krojeniem.

smacznego

pi徠ek, 18 wrze郾ia 2009

Czy瘺y wrzesie by miesi帷em rogalik闚? Sama jestem zaskoczona, bo wol raczej wi瘯sze "formaty" wypiek闚, ale ten przepis wyda mi si ciekawy i co wa積e w tygodniu pracy - szybki do wykonania, wi璚 czemu nie... Zw豉szcza, 瞠 sezon na jab逝szka w pe軟i. Rogaliki (lub inne kszta速y) s naprawd bardzo proste do zrobienia, ich nadzienie pozwala na przer騜ne kombinacje. Po upieczeniu ciasto pi瘯nie si listkuje (prawie jak francuskie, a o ile mniej roboty) i jest kruchutkie. Je郵i jeste軼ie fankami duuu瞠j s這dko軼i - do ciasta dodajcie troch cukru.

sk豉dniki:

ciasto:

  • 300g m彗i
  • 200 g Kasi lub innej margaryny do pieczenia
  • 250 g sera (taki z wiaderka, do sernika)

Do m彗i doda kawa趾i zimnego t逝szczu i posieka no瞠m. Doda ser i zagnie嗆 szybko ciasto. Owin望 w foli i sch這dzi w lod闚ce minimum przez 1 godzin.

nadzienie:

  • 2 - 3 anton闚ki lub inne jab趾a
  • 1 ma造 cukier waniliowy
  • ok. 3 造瞠k cukru
  • cynamon
  • sok z cytryny

Jab趾a obra i pokroi w kosteczk, skropic sokiem, aby nie 軼iemnia造. Wymiesza z cukrem i cynamonem. Cukier doda do smaku - ilo嗆 zale篡 od s這dyczy owoc闚, ale nadzienie musi by s這dkie, gdy do ciasta nie dodaje sie cukru.

Ciasto rozwa趾owa na kszta速 ko豉, pokroi na tr鎩k徠y. Na這篡 nadzienie i zwija rogaliki. Mo積a te wycina z ciasta kwadraty i sk豉da na kszta速 koperty.

Ciastka uk豉da na blaszce wy這穎nej papierem do pieczenia, piec w temp. 200 st. C. a rogaliczki b璠 rumiane (ja piek豉m ok. 30 min.). Kiedy wystygn - posypa obficie cukrem pudrem.

Z tej porcji wysz這 mi naprawd sporo ciasteczek, nie liczy豉m ich dok豉dnie, ale by這 ich ok. 30-40.

smacznego

wtorek, 08 wrze郾ia 2009

Jestem mi這郾iczk pewnego blogu. Wspomina豉m ju o nim i jestem pewna, 瞠 nie tylko ja regularnie odwiedzam Dorotus. Szczeg鏊nie fascynuj mnie przepi瘯ne zdj璚ia, kt鏎e kusz do wypr鏏owania wypiek闚. Tym razem wi璚 proponuj przepis w豉郾ie od Dorotki.

S to krucho - dro盥穎we rogaliki, nadziewane d瞠mem, owocami lub konfitur. Bardzo 豉twe do wykonania, smak - sama rado嗆 dla podniebienia.

sk豉dniki:

  • 250 g mas豉
  • 3 szklanki m彗i
  • 6 dag dro盥篡
  • 1 造磬a cukru pudru
  • 1/4 l kwa郾ej 鄉ietany 18%
  • 1 ma造 cukier waniliowy

1/3 szklanki 鄉ietany wymiesza z cukrem pudremi doda pokruszone dro盥瞠, rozczyn odstawi do wyro郾i璚ia. Mas這 posieka z m彗 i cukrem waniliowym, doda wyro郾i皻e dro盥瞠, reszt 鄉ietanyi zagnie嗆 ciasto. Zawin望 w foli i pozostawi w lod闚ce na noc.

Ciasto rozwa趾owa na ok. 4 mm na kszta速 ko豉, podzieli na tr鎩k徠y lub pokroi na kwadraty(ciasto jest bardzo plastyczne, wa趾uje si z 豉two軼i). Na ka盥y kawa貫k na這篡 d瞠m (swoje rogaliki nadzia豉m wi郾iow konfitur), zwija rogaliki (tr鎩k徠y od szerszego brzegu, kwadraty po przek徠nej).

Piec 15-20 minut w temp. 190 st.C. Gotowe rogaliki polukrowa.

smacznego

sobota, 05 wrze郾ia 2009

Pierwszy tydzie szko造 ju za mn, czyli...o jeden tydzie do wakacji bli瞠j! Marne to chyba pocieszenie, a i pogoda dzisiaj te niestety mocno jesienna. Trzeba zatem poprawi sobie humorek czym s這dkim oczywi軼ie.

Postanowi豉m wypr鏏owa nowy przepis na p馧kruche babeczki z mas twaro磬ow i owocami. U mnie s to maliny, bo bardzo je lubi, ale te staram si wykorzystywa 鈍ie瞠 owoce - p鏦i jeszcze s. Ciasto na babeczki jest mi瘯kie,a wype軟ia je mieszanina mascarpone i twaro磬u 鄉ietankowego. Mas zapieka si, wi璚 w smaku przypomina sernik. Babeczki s delikatne, w smaku leciutko kwaskowe. Warto spr鏏owa!

sk豉dniki:

ciasto:

  • 2 jajka
  • 100 g cukru pudru
  • 200 g m彗i pszennej
  • 100 g mas豉 lub margaryny

M彗 posieka no瞠m z zimnym mas貫m. Ca貫 jajka zmiksowa z cukrem i doda do m彗i. Zagnie嗆 ciasto, owin望 w foli i sch這dzi w lod闚ce. Ciastem wylepi foremki do babeczek (z tej porcji ciasta wysz這 mi 16 babeczek). Piec ok. 20 minut w 180 st.C., a si zez這c.

Babeczki mo積a upiec "na 郵epo", czyli obci捫y ziarenkami grochu u這穎nymi na papierze do pieczenia. Wtedy sp鏚 babeczek jest cienki i zmie軼i si wi璚ej masy. Ja tego nie zrobi豉m, bo... zapomnia豉m kupi groch.

masa:

  • 150 g mascarpone
  • 250 twaro磬u 鄉ietankowego (jak do sernika)
  • 1 jajko
  • 1 造磬a soku z cytryny
  • 1 造磬a sk鏎ki otartej z cytryny

Serki wymiesza z jajkiem i cytryn. Na podpieczone babeczki nak豉da mas i zapieka jeszcze ok. 20 minut. Kiedy wystygn u這篡 dowolne owoce i pola t篹ej帷 galaretk (rozpuszczam j w 1/2 porcji wody).

smacznego

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery
Kuchnia Wielkanocna 2010
Sezon Truskawkowy 2010