przepisy na ulubione s這dko軼i
wtorek, 21 sierpnia 2012

Cho sezon owocowy w pe軟i, postanowi豉m upiec tym razem co bez... Babeczki s wilgotne, o delikatnym posmaku kawy (b璠 smakowa造 tak瞠 "niekawoszom"). A na wierzchu puchata, chrupi帷a beza (mi瘯ka w 鈔odku) r闚nie o smaku kawy. Czy trzeba pisa co wi璚ej? Tylko piec!

sk豉dniki na 12 babeczek:

ciasto:

  • 185 g mi瘯kiego mas豉
  • 120 g br您owego cukru
  • 155 g m彗i
  • 100 ml ma郵anki
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 1/2 造瞠czki proszku do pieczenia
  • 3 造磬i mocnej kawy
Mas這 utrze na g豉dk mas z cukrem. Wbija kolejno po 1 jajku, doda ma郵ank i kaw. Wsypa suche sk豉dniki. Mas dobrze zmiksowa.
Ciasto prze這篡 do formy na muffinki wy這穎nej papilotkami (je郵i ich nie macie form nale篡 posmarowa t逝szczem).
Piec w temp. 180oC przez ok. 20 minut.


beza:
  • 2 bia趾a
  • 100 g cukru pudru
  • 1 造瞠czka kawy rozpuszczalnej
Bia趾a ubi na sztywn pian. Stopniowo wsypywa cukier i miksowa a piana b璠zie b造szcz帷a. Doda kaw i kr鏒ko miksowa a kawa si rozpu軼i.
Bez wy這篡 na podpieczone babeczki. Piec dalsze 15 minut.

smacznego

niedziela, 12 sierpnia 2012

Piek豉m go w lutym, wi璚 mam drobne k這poty z odtworzeniem receptury, ale mam nadziej, 瞠 dam rad. Tort przygotowa豉m na 鏀me urodziny Zuzi (oczywi軼ie Jubilatka zdecydowa豉 o kszta販ie). Czekoladowy biszkopt i krem w starym stylu: mas這, 鄴速ka, cukier, odrobina alkoholu.

Dekoracja z lukru plastycznego zapo篡czona z ksi捫ki Debbie Brown.

sk豉dniki:

biszkopt:

Przygotowa biszkopt z przepisu na tort cha逕owy. Jedn porcj ciasta upiec w tortownicy 23 cm, a drug w 20 - centymetrowej. Ostudzone ciasta przekroi na 2 blaty (je郵i mniejszy biszkopt ur鏀 wysoki - mo積a na 3 blaty). Spody u這篡 jeden na drugim i lekko 軼i望 no瞠m brzegi ciast, aby nada im zaokr庵lony kszta速. Kolejne warstwy powinny by coraz mniejsze. Tu przy podstawie wykroi zag喚bienie, kt鏎e b璠zie drzwiami do ula.

krem:

  • 9 鄴速ek
  • 375 g mas豉
  • 6 造瞠k ajerkoniaku
  • 250 g cukru

草速ka utrze na parze z cukrem na puszysty krem - masa ma by bia豉 i g瘰ta, a cukier rozpuszczony. Mas ostudzi. Ca造 czas ubijaj帷 dodawa po 1 造盧e mi瘯kie mas這. Gdy krem b璠zie g豉dki i aksamitny doda ajerkoniak, wymiesza.

Blaty biszkoptowe nas帷zy wg uznania (ja nas帷zy豉m herbat z cytryn i w鏚k). Prze這篡 kremem, posmarowa nim tak瞠 boki ciasta.

Z 鄴速ego lukru plastycznego przygotowa ob這瞠nie ula,z br您owego drzwi. 草速y, czarny i bia造 lukier pos逝膨 do ulepienia pszcz馧ek, kt鏎e nale篡 przymocowa do ula (mo積a to zrobi za pomoc wyka豉czek lub przyklei klejem cukrowym). Kwiatki i listki wok馧 ula i... gotowe.

smacznego

P.S.

Tu przed klikni璚iem "publikuj" zorientowa豉m si, 瞠 min窸y ju 3 lata prowadzenia mojego bloga! R騜nie bywa這, mia豉m okresy zapomnienia, codzienne obowi您ki w pracy i domu nie pozwala造 na zbyt cz瘰te publikacje. Ale Wasze odwiedziny zawsze dodawa造 mi si, sprawia造, 瞠 wraca豉m z kolejnym przepisem. I za to chc Wszystkim moim Czytelnikom s這dko podzi瘯owa i prosi o wi璚ej. Niech nadal mi si chce zasiada do kawy lub herbaty...

czwartek, 02 sierpnia 2012

Urlop si sko鎍zy, wi璚 wracam do s這dkiej aktywno軼i. Dzi znane ju wielu osobom ciasto (w豉郾ie widzia豉m wpis u Majanki) z malinami na kruchym spodzie. Smaczku dodaje cudowna pianka z bia貫k z dodatkiem budyniu i ... oleju. Ciasto piek豉m kilka razy w ubieg造m sezonie, a kiedy pojawi造 si tegoroczne maliny te ju 2 razy upiek豉m. Przepis zatem wielokrotnie sprawdzony - je郵i jeszcze nie piekli軼ie - koniecznie spr鏏ujcie!

Przepis znaleziony u Dorotki.

sk豉dniki (prostok徠na blaszka):

ciasto kruche:

  • 2 1/2 szklanki m彗i
  • 250 g mas豉 lub margaryny (zimne)
  • 2 造瞠czki proszku do pieczenia
  • 5 鄴速ek
  • 3 造磬i cukru pudru

Do suchych sk豉dnik闚 doda pokrojone na kawa趾i mas這 i 鄴速ka - szybko zagnie嗆 kruche ciasto. Zawin望 w foli i ch這dzi w zamra瘸lniku przez ok. 2 godziny lub d逝瞠j.

Blaszk wy這篡 papierem do pieczenia. Ok. 60% ciasta zetrze na grubych oczkach tarki. Piec ok. 20 minut w temp. 190oC a ciasto si zez這ci. Ostudzi.

pianka:

  • 5 bia貫k
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • 2 opakowania budyniu 鄉ietankowego lub waniliowego bez cukru (po 40 g)
  • 1 cukier waniliowy
  • ok. 1/2 kg malin

Bia趾a ubi na sztywn pian. Stopniowo wsypywa cukier ca造 czas miksuj帷. Powoli wsypywa budy, a nast瘼nie wlewa olej. Dobrze zmiksowa, aby sk豉dniki si po陰czy造.

Pian wy這篡 na podpieczony sp鏚. U這篡 maliny otworkami do g鏎y (mo積a u篡 mro穎nych owoc闚, nie rozmra瘸). Zetrze reszt ciasta.

Piec ok. 35 minut w temp. 190oC. Przed podaniem posypa cukrem pudrem.

smacznego

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery
Kuchnia Wielkanocna 2010
Sezon Truskawkowy 2010