przepisy na ulubione s這dko軼i
wtorek, 31 sierpnia 2010

Jesiennie zrobi這 si za oknem, wi璚 i s這dko軼i mniej wakacyjne. Proponuj dzi placek z mas 鄉ietankowo - kokosow i w璕ierkami. Kruchy sp鏚, mi瘯ka masa kokosowa i kr鏊owa jesieni - 郵iwka. Fajne, smaczne ciacho na pocieszenie: bo pogoda, bo do szko造 czas ;-)

sk豉dniki (tortownica 23 cm):

sp鏚:

  • 1 szklanka m彗i pszennej
  • 3 造磬i m彗i ziemniaczanej
  • 80 g cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy (16 g)
  • 3 造磬i wi鏎k闚 kokosowych
  • 2 鄴速ka
  • 1 jajko
  • 120 g Kasi

Obie m彗i przesia do miski. Wymiesza z cukrami i wi鏎kami. Zimn margaryn zetrze na tarce (grube oczka) do suchych sk豉dnik闚. Doda 鄴速ka i jajko. Zagnie嗆 mi瘯kie, do嗆 lu幡e ciasto.

Sp鏚 tortownicy wy這篡 papierem do pieczenia, roz這篡 ciasto. Piec w temp. 180oC. przez ok. 20-25 minut (ciasto ma si lekko zez這ci).

masa kokosowa:

  • 250 ml 鄉ietany 30%
  • 150 g wi鏎k闚 kokosowych
  • 2/3 szklanki cukru
  • sk鏎ka z 1 cytryny
  • sok z po這wy cytryny (raczej ma造 owoc, bo smak soku jest dobrze wyczuwalny)
  • 2 bia趾a
  • 1 造磬a m彗i ziemniaczanej

妃ietan wla do rondelka, doda cukier (2 造磬i od這篡), podgrzewa a cukier si rozpu軼i. Doda wi鏎ki, wymiesza i zdj望 z ognia. Doda sk鏎k i sok cytrynowy. Mas ostudzi. Bia趾a ubi na pian, doda cukier. Delikatnie wmiesza m彗 i mas kokosow. Mas wy這篡 na podpieczone ciasto. Na wierzchu u這篡 po堯wki 郵iwek (sk鏎k do do逝). Piec ok. 30 minut a masa si zrumieni.

smacznego

niedziela, 22 sierpnia 2010

安ie瞠 powietrze, b這ga cisza, brak codziennych obowi您k闚... Wakacje by造 bardzo udane z jednym ma造m wyj徠kiem... brak dobrej fili瘸nki kawy i ciasta! Po 2 tygodnia takiego postu zaraz po powrocie ruszy豉m do kuchni by piec.

Przygotowa豉m sernik waniliowy z przepisu Asi. Doda豉m sp鏚 z bia陰 czekolad (tak瞠 od Asi), na wierzchu maliny i wi鏎ki bia貫j czekolady. Sp鏚 wyszed przepyszny, mi瘯ki, dobrze wyczuwa si smak czekolady. Masa serowa r闚nie smaczna, intensywnie waniliowa. Serdecznie polecam, cho trzeba si uzbroi w cierpliwo嗆, bo sernik d逝uugo si piecze.

sk豉dniki (tortownica 23 cm):

sp鏚 z bia陰 czekolad:

  • 150 g bia貫j czekolady
  • 120 g mas豉
  • 3/4 szklanki m彗i
  • 4 造磬i cukru pudru
  • 2 jajka
  • 1/2 造瞠czki proszku do pieczenia

Czekolad roztopi w mikrofali lub w k徙ieli wodnej. Mi瘯kie mas這 utrze dok豉dnie z cukrem. Stopniowo dosypywa m彗 z proszkiem na zmian z jajkami. Wmiesza czekolad. Tortownic wy這篡 papierem do pieczenia, na這篡 ciasto, wyr闚na. Piec 25 minut w temp. 165oC.

masa serowa:

  • 1 kg sera na sernik (u mnie Turek)
  • 6 jajek
  • 220 g cukru
  • 3 造磬i m彗i
  • 125 ml g瘰tej 鄉ietany krem闚ki
  • 2 cukry z wanili lub mi捫sz z 1 laski wanilii

Do miksera w這篡 ser, m彗 i cukier. Miksowa ok. 2 minut. Stopniowo dodawa ca貫 jajka. Na koniec wla 鄉ietan, wymiesza. Mas prze這篡 na podpieczony sp鏚. Piec 15 minut w temp. 175oC. Nast瘼nie zmniejszy temperatur do 120o i piec ciasto a masa b璠zie 軼i皻a (mnie zaj窸o to 2 godziny).

polewa:

  • 250 ml g瘰tej 鄉ietany 18%
  • 3 造磬i cukru

妃ietan wymiesza z cukrem. Polew wyla na sernik. Piec jeszcze przez 15 minut. Gdy sernik ostygnie prze這篡 go do lod闚ki. Udekorowa owocami.

M鎩 sernik w czasie pieczenia ur鏀, a p騧niej nieco opad :-( Na szcz窷cie nie p瘯, a "do貫k" wype軟i豉m malinami.

smacznego

pi徠ek, 06 sierpnia 2010

8 sierpnia ubieg貫go roku opublikowa豉m pierwszy wpis na w豉snym blogu. Sta豉m si nie tylko sta陰 czytelniczk moich ulubionych, ale tak瞠 jedn z autorek! Jaka by豉m z siebie dumna! Cieszy mnie pierwszy komentarz, bo to oznacza這, 瞠 nie tylko ja sama zagl康am pod ten adres ;-)

Co si przez ten rok zmieni這? Nadal bardzo mnie cieszy ka盥y Wasz komentarz, ka盥e odwiedziny, mi貫 s這wo. Odkry豉m w sobie mi這郾iczk sernik闚. Niestety nie wszystko si uda這: bardzo chcia豉bym upiec sw鎩 pierwszy chleb i bu貫czki - chyba jeszcze brak mi odwagi, ale wiem, 瞠 Wasze do鈍iadczenie kiedy mi pomo瞠.

Przede mn kolejny rok blogowania. Oby by pe貫n nowych pomys堯w na s這dko軼i oraz Waszych odwiedzin!

A marzenia? Dwa zakupy: mikser Kitchen Aid i lustrzanka, by na zdj璚ia chcia這 si popatrze...

Dzi瘯uj帷 za pierwszy roczek zapraszam na szklaneczk... mro穎nej kawy.

sk豉dniki (ilo嗆 wg uznania):

  • likier czekoladowy, kawowy lub... jaki chcecie
  • lody 鄉ietankowe
  • do嗆 mocna kawa, sch這dzona
  • bita 鄉ietana

Do wysokiej szklanki wla likier. Na這篡 lody, wla kaw. Nakry czapeczk bitej 鄉ietany, posypa kakao lub czekolad. W這篡 s這mk.

P.S.

Dzisiejszy wpis jest ostatnim...przed wakacjami (wreszcie!). Do "poczytania" pod koniec sierpnia.

鈔oda, 04 sierpnia 2010

Kolejna propozycja s這iczkowa. Galaretka (czyli taki d瞠mik bez kawa趾闚 owoc闚) z kwaskowych czerwonych porzeczek i s這dkich malin. Ciekawym akcentem smakowym jest tu sk鏎ka i sok z pomara鎍zy oraz kilka kropli aromatu arakowego. Smakuje wspaniale, ma te pi瘯ny kolor. No i nie ma w niej pesteczek;-)

sk豉dniki:

  • 400 g czerwonych porzeczek
  • 500 g malin
  • 1 pomara鎍za
  • 1/4 szklanki wody
  • cukier 瞠luj帷y 2:1 (u mnie dr. Oetkera)
  • kilka kropli aromatu arakowego

Porzeczki umy, obra z szypu貫k. Razem z malinami prze這篡 do garnka, wla wod i gotowa na wolnym ogniu ok. 10 minut. Mas owocow przetrze przez sito.

Pomara鎍z sparzy, obra, wycisn望 z niej sok. Sk鏎k (pozbawion bia貫j warstwy) drobno pokroi. Sok i 1 造磬 sk鏎ki doda do przecieru owocowego. Wsypa cukier, zagotowa, gotowac jeszcze 1 minut. Prze這篡 do umytych s這iczk闚, szybko zakr璚i. Pozostawi na kilka minut do g鏎y dnem.

niedziela, 01 sierpnia 2010

Jaki czas temu prezentowa豉m jedno z naszych ulubionych ciast, a mianowicie torcik cappuccino z wi郾iami. Kusi這 mnie jednak jego zmodyfikowanie i dzi taka w豉郾ie wersja:

  • wi瘯sza porcja
  • biszkopt bez kakao
  • krem 鄉ietankowy (czyli bez kawy)

Wysz這 bardzo smacznie, nadal efektownie. Warto spr鏏owa tak瞠 takiej wersji. Polecam!

Torcik bierze udzia w durszlakowej akcji wi郾iowej.

sk豉dniki (na prostok徠n blaszk):

biszkopt:

  • 4 jajka (osobno 鄴速ka i bia趾a)
  • 100 g cukru
  • 60 g m彗i pszennej
  • 40 g maki ziemniaczanej
  • 1 造瞠czka proszku do pieczenia
  • 4 造磬i gor帷ej wody

Do 鄴速ek doda wod i razem z cukrem zmiksowa na bia陰, puszysta mas. Dosypa obie m彗i z proszkiem. Wymiesza. Bia趾a ubi na sztywn pian ze szczypt soli. Delikatnie wmiesza do 鄴速ek.

Blaszk wy這篡 na dnie papierem do pieczenia, wla ciasto. Piec w temp. 180oC. przez ok. 30 minut. Biszkopt ostudzi.

masa wi郾iowa:

  • 2 s這iki wydrylowanych wi郾i (z kompotu)
  • 1 1/2 szklanki kompotu z wi郾i (mo積a dope軟i wod)
  • 2 go寮ziki
  • 1/2 造瞠czki cynamonu
  • 2 造磬i m彗i ziemniaczanej
  • 2 造瞠czki 瞠latyny

Mas przygotowa dok豉dnie tak samo, jak w przepisie na torcik cappuccino. Ostudzon mas wy這篡 na upieczony biszkopt.

krem 鄉ietankowy:

  • 400 g serka homogenizowanego 鄉ietankowego (waniliowego)
  • 1/2 l 鄉ietany krem闚ki
  • 100 g cukru
  • 7 造瞠czek 瞠latyny

疾latyn zala po這w szklanki zimnej wody. Gdy nap璚znieje - rozpu軼i w mikrofali. Serek zmiksowa z cukrem, doda rozpuszczon 瞠latyn. 妃ietan ubi na sztywno i partiami dodawa do serka. Delikatnie wymiesza. Krem wy這篡 na warstw wi郾i. Sch這dzi w lod闚ce. Przed podaniem posypa wi鏎kami z czekolady.

smacznego

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery
Kuchnia Wielkanocna 2010
Sezon Truskawkowy 2010