przepisy na ulubione s這dko軼i
niedziela, 30 sierpnia 2009

Witajcie!

Wracam po 3 tygodniach nad naszym kochanym Ba速ykiem, a pojutrze ju "witaj szko這 ukochana!" :-(. Bardzo szybko zlecia造 te dwa miesi帷e...

Skoro trzeba powoli wraca do codzienno軼i- musz wr鏂i te s這dko軼i, cho one to akurat z przyjemno軼i...

Torcik krucho - 鄉ietankowy to takie ciasto, kt鏎ego smak mo積a dowolnie zmienia. Krem jest delikatnie 鄉ietankowy, wi璚 w zale積o軼i od dodatk闚 (sk鏎ka z cytryny lub pomara鎍zy, ulubiony likier itp.) jego smak mo瞠 by za ka盥ym razem inny.

Torcik sk豉da si z dw鏂h warstw kruchego ciasta prze這穎nego wspomnianym kremem, przypominaj帷ym mas sernika na zimno.

Warto wypr鏏owa!

sk豉dniki:

ciasto kruche:

  • 2 szklanki m彗i
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 3/4 kostki Kasi
  • 2 鄴速ka
  • 2 造瞠czki proszku do pieczenia

Do m彗i i proszku doda kawa貫czki zimnego mas豉 i posieka szerokim no瞠m. Doda cukier i 鄴速ka - szybko zagnie嗆 g豉dkie ciasto. Owin望 w foli i sch這dzi w lod闚ce przez ok. 1 godz.

Sch這dzone ciasto podzieli na 2 cz窷ci, upiec w tortownicy o 鈔ednicy 24-26 cm2 spody na z這ty kolor (temp.200 st.C.), ostudzi.

krem:

  • 4 鄴速ka
  • 1 szklanka mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 serki homogenizowane waniliowe
  • 400 ml 鄉ietany krem闚ki
  • 6 造瞠czek 瞠latyny
  • ulubiony dodatek smakowy (sk鏎ka, likier)-niekoniecznie

草速ka rozmiesza w niewielkiej ilo軼i mleka. Reszt mleka zagotowa z cukrem i szczypt soli(tak!). Mleko zdj望 z ognia i wla do niego 鄴速ka, wymiesza. Mas podgrzewa na ma造m ogniu (nale篡 uwa瘸, 瞠by nie zrobi豉 si jajecznica!), ci庵le mieszaj帷, a krem zg瘰tnieje. Doda np. sk鏎k z pomara鎍zy i wystudzi.

疾latyn namoczy w niewielkiej ilo軼i zimnej wody, gdy nap璚znieje- rozpu軼i. Serki wymiesza z 瞠latyn, stopniowo dodawa zimn mas 鄴速kow. Na ko鎍u delikatnie wmiesza ubit na sztywno 鄉ietan.

Krem wyla do tortownicy na jeden ze spod闚 ciasta, przykry drugim blatem ciasta. Ch這dzi w lod闚ce przez ok. 2 godziny. Przed podaniem posypa wierzch cukrem pudrem.

Nim ciasto lekko nami瘯nie pod wp造wem kremu nale篡 je kroi osrrrym no瞠m, poniewa si 豉mie.

smacznego

鈔oda, 12 sierpnia 2009

Jak ju wspomina豉m jestem absolutn fank kawy. Zachwyca mnie nie tylko fili瘸nka espresso, ale tak瞠 s這dko軼i o subtelnym posmaku kawy. Kiedy tylko zobaczy豉m na moim ulubionym blogu ten przepis - musia豉m si z nim zmierzy. Receptura torciku pochodzi od Dorotus.

Torcik sk豉da si z 3 blat闚 bezowych i kremu, oczywi軼ie lekko kawowego. Poniewa sama beza jest s這dka, ja do kremu nie dodaj ju zbyt du穎 cukru i przek豉dam nim spody tu przed podaniem. Na wierzch tylko owoce i delikatny, a zarazem elegancki deser gotowy. A, jeszcze fili瘸nka kawy, oczywi軼ie.

Wpr鏏ujcie koniecznie!

sk豉dniki:

beza:

  • 6 bia貫k
  • 250 g cukru pudru
  • 1 造磬a m彗i ziemniaczanej
  • 1 造瞠czka soku z cytryny

Bia趾a ubi na sztywn pian. Stopniowo dosypywa cukier. Na ko鎍u delikatnie domiesza m彗 i doda sok z cytryny. Na papierze do pieczenia odrysowa 3 kr捫ki o 鈔ednicy 20 cm, wy這篡 mas bezow. Piec, a raczej suszy przez ok. 1 godz. w temperaturze 140 st. C. Po upieczeniu uchyli drzwiczki piekarnika i zostawi bez na noc.

krem:

  • 250 g serka mascarpone
  • 250 ml 鄉ietany krem闚ki (30 lub 36%)
  • 2 造瞠czki kawy rozpuszczalnej rozmieszanej w 1 造盧e gor帷ej wody
  • 1 造瞠czka cukru pudru

Sch這dzon 鄉ietan ubi na sztywno. Serek wymiesza z kaw i cukrem,a nast瘼nie delikatnie po陰czy z ubit 鄉ietan. Tu przed podaniem posmarowa kremem blaty bezowe (wierzchni blat te cieniutko smaruj). Z這篡 razem. Na wierzchnim blacie u這篡 ulubione owoce.

smacznego

sobota, 08 sierpnia 2009

Uwielbiam lato. Za s這鎍e, wakacje - to oczywiste. Ale ja lubi je najbardziej za mnogo嗆 warzyw i owoc闚. Gdy id na targ upajam si widokiem dar闚 natury. Dlatego te swoj przygod z blogiem zaczynam od ciasta z owocami. Cho sezon na 郵iwki dopiero sie zaczyna, w豉郾ie ten przepis wykorzystuj najcz窷ciej. Sk豉dniki s praktycznie zawsze pod r瘯, wystarczy dokupi owoce.

Ciasto jest bardzo proste do wykonania, zawsze sie udaje.Jak wida jest wysokie, wi璚 mo積a je upiec tak瞠 na blaszce. Do kawy - jak znalaz!

Przepis bierze udzia w akcji Czas na 郵iwki na www.durszlak.pl.

sk豉dniki:

  • 250 g mas豉 lub margaryny (u篡wam Kasi)
  • 2 szklanki m彗i
  • 200 g cukru
  • 2 ca貫 jajka i 4 bia趾a oddzielone od 鄴速ek
  • 5 造瞠k mleka
  • 2 造瞠czki proszku do pieczenia
  • 1 ma造 cukier waniliowy
  • ok. 700 g 郵iwek
  • 150 g cukru
  • 2 造磬i soku z cytryny
  • p豉tki migda這we

Mi瘯kie mas這 utrze z cukrem i cukrem waniliowym. Stopniowo dodawa ca貫 jajka oraz 鄴速ka. Dodam彗 wymieszan z proszkiem do pieczenia oraz mleko.Ciasto wy這篡do nasmarowanej tortownicy (24-26 cm). Na wierzchu u這篡 po堯wki 郵iwek (sk鏎k do do逝) i posypa cynamonem. Piec w temp. 200 st.C. przez ok. 45- 50 min.

Pozostawione bia趾a ubi na sztywn pian, stopniowo dodawa cukier i sok z cytryny. Pian wy這篡 na podpieczone ciasto, posypa p豉tkami migda堯w. Piec a piana si zez這ci w temp. 150 st. C.

Smacznego

Fili瘸nka kawy,ten aromat,chwila tylko dla siebie... Ale czego brakuje... Do pe軟i szcz窷cia potrzebna jest jeszcze odrobina s這dko軼i: kawa貫k pachn帷ego ciasta, pucharek lod闚. Uwielbiam je. Nie tylko je嗆, ale tak瞠 przygotowywa. W do軼 ju zniszczonym zeszycie mam zapisane dziesi徠ki sprawdzonych receptur na s這dko軼i. Moje s這dko軼i. Od dzi chc si nimi podzieli. Niech inni te do陰cz je do swojej fili瘸nki kawy...
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery
Kuchnia Wielkanocna 2010
Sezon Truskawkowy 2010