przepisy na ulubione s這dko軼i
niedziela, 28 lipca 2013

W taki upa jaki doskwiera od kilku dni(cho i tak jest lepszy ni zimno i deszcz) m鎩 piekarnik ma wolne. Ja jednak bez s這dyczy wytrzyma nie mog,a lod闚 mam ju pewien przesyt.

Przygotowa豉m najprostrzy sernik na zimno na bazie serka waniliowego i bitej 鄉ietany. Doda豉m owoce le郾e, galaratk i biszkopty. Banalne? Tak, ale smaczne i orze德iaj帷e, a przecie o to chodzi! Je郵i i Wasze piekarniki maj urlop - ten przepis sprawdzi si idealnie.

Oryginalny przepis znalaz豉m u Dorotki.

sk豉dniki (tortownica 26 cm):

  • 330 ml 鄉ietany krem闚ki 30 %
  • 880 g serka homogenizowanego waniliowego (typu Danio)
  • 3 造磬i cukru pudru
  • 3 niemal czubate 造磬i 瞠latyny
  • ok. 200 g pod逝積ych biszkopt闚
  • owoce le郾e (u mnie: jagody, bor闚ki, maliny i czerwona porzeczka)
  • 1 galaretka o smaku owoc闚 le郾ych

Biszkoptami wy這篡 dno i boki tortownicy (na bokach ustawi豉m po堯wki ciastek, warstw z cukrem na zewn徠rz). 疾latyn zala 1/2 szklanki zimnej wody,a gdy nap璚znieje - rozpu軼i w mikrofali.

妃ietan ubi z cukrem na sztywno. 疾latyn wymiesza z serkiem, delikatnie wmiesza bit 鄉ietan.

Na biszkopty wyla cz窷 masy, posypa mieszank owoc闚, zala reszt kremu. Ch這dzi w lod闚ce do st篹enia.

Galaretk rozpu軼i w 1 1/2 szklanki wrz徠ku, ostudzi. Wierzch sernika udekorowa reszt owoc闚 i zala t篹ej帷a galaretk. Sch這dzi.

smacznego

鈔oda, 17 lipca 2013

Uda這 mi si wczoraj kupi truskawki. To ju z pewno軼i ostatnie w tym roku... I cho nie mia造 tego lata tak wspania貫go aromatu (moim zdaniem oczywi軼ie), to postanowi豉m na po瞠gnanie sezonu przygotowa z nich pyszny deser.

Jest to galaretka z zielonej herbaty, mus truskawkowy na bazie mascarpone i 鄉ietanki oraz biszkopty. Deser wygl康a wspaniale i 鈍ietnie smakuje: nie jest przes這dzony, z wyra幡 nut zielonej herbaty. 疾gnajcie truskaweczki...

My郵, 瞠 w wersji malinowej te by豚y 鈍ietny.

Inspiracj zaczerpn窸am z Kuchni Lidla.

sk豉dniki (6-7 porcji):

galaretka z zielonej herbaty:

  • 600 ml naparu z zielonej herbaty
  • 3 造瞠czki 瞠latyny
  • 100 g cukru
  • sok z po這wy limonki
  • 0k. 100 g truskawek

疾latyn namoczy w niewielkiej ilo軼i wody. Gdy nap璚znieje- rozpu軼i w mokrofali. Do gor帷ej herbaty doda cukier, sok z limonki i rozpuszczon 瞠latyn. Wymiesza a sk豉dniki si po陰cz, a cukier rozpu軼i. Ostudzi.

Zimn herbat rozla do kieliszk闚 lub puchark闚. Do ka盥ego w這篡 kilka kawa趾闚 truskawek. Galaretk sch這dzi w lod闚ce do st篹enia.

poncz do biszkopt闚:

  • 150 ml naparu zzielonej herbaty
  • 60 g cukru pudru
  • sok zpo這wy limonki, ewentualnie troch w鏚ki lub spirytusu
  • 60 g truskawek
  • kilka pod逝積ych biszkopt闚

Truskawki rozdrobni blenderem.Mus, cukier, herbat i sokzagotowa razem, ostudzi. Doda alkohol.

mus truskawkowy:

  • 250 g serka mascarpone
  • 330 ml 鄉ietany krem闚ki
  • 100 g cukru pudru
  • ok. 350 g truskawek

Owoce rozdrobni blenderem. Zimn 鄉ietank ubi z cukrem na sztywno, wymiesza z serkiem. Doda mus truskawkowy i delikatnie wymiesza.

Na st篹a陰 galaretk na這篡 po這w musu truskawkowego (aby nie pobrudzi kieliszk闚 mus nak豉dam za pomoc r瘯awa cukierniczego z du膨 ko鎍闚k).

Biszkopty (mo積a po豉ma na mniejsze kawa趾i) namoczy w ponczu i na這篡 na mus. Przykry reszt kremu. Deser sch這dzi w lod闚ce, a przed podaniem udekorowa.

smacznego

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery
Kuchnia Wielkanocna 2010
Sezon Truskawkowy 2010