przepisy na ulubione s這dko軼i
wtorek, 27 lipca 2010

Kilka lat temu by s這dkim szlagierem: smaczny i wydajny. ζdnie si prezentuje, wi璚 by cz瘰to 瞠laznym punktem domowych imprez. Obecnie nieco zapomniany, a szkoda...

Wilgotne ciasto biszkoptowe z dodatkiem oleju, bia貫 i z kakao, prze這穎ne kremem budyniowym. Je郵i jeszcze nie piekli軼ie: spr鏏ujcie koniecznie. Zw豉szcza, 瞠 i pogoda sprzyja :-(

sk豉dniki:

ciasto bia貫:

  • 5 jajek (osobno 鄴速ka i bia趾a)
  • 1 szklanka cukru
  • 1 1/4 szklanki m彗i
  • 8 造瞠k oleju
  • 3 造磬i wody
  • 2 造瞠czki proszku do pieczenia

草速ka utrze z cukrem na puszyst mas. Wsypywa stopniowo m彗 z proszkiem oraz wlewa olej i wod. Bia趾a ubi na sztywn pian. Delikatnie wmiesza do masy.

Dno d逝giej keks闚ki wy這篡 papierem do pieczenia, wla ciasto. Piec w temp. 180oC. przez ok. 40 minut. Ostudzi.

ciasto kakaowe:

  • 5 jajek (osobno 鄴速ka i bia趾a)
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka m彗i
  • 8 造瞠k oleju
  • 3 造磬i wody
  • 3 造磬i kakao
  • 2 造瞠czki proszku do pieczenia

Ciasto wykona w ten sam spos鏏 jak bia貫, dodaj帷 kakao razem z m彗.

krem karpatkowy:

  • 2 szklanki mleka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 5 造瞠k m彗i pszennej
  • 3 造磬i m彗i ziemniaczanej
  • 250 g mas豉
  • ew. rum lub ulubiony aromat lub likier

Obie m彗i wymiesza z po這w szklanki mleka. Reszt mleka zagotowa z cukrami. Do wrz帷ego mleka wla mieszank m彗i, ugotowa budy, ostudzi.

Mi瘯kie mas這 utrze, dodawa po 造盧e zimny budy i ew. aromat. Krem sch這dzi.

Oba ciasta pokroi na ok. 1,5 cm kawa趾i. Przek豉da kremem i sk豉da na przemian: ciasto bia貫-krem-ciasto kakaowe-krem itd.

Ca這嗆 pola polew czekoladow, sch這dzi w lod闚ce. Kroi uko郾ie, aby ka盥y kawa貫k sk豉da si z obu rodzaj闚 ciasta.

smacznego

czwartek, 22 lipca 2010

Uda這 mi si jeszcze kupi truskawki! Z pewno軼i to ju ostatnie, wi璚 cz窷 z nich zamkn窸am w s這iczkach. 疾by nie by這 im smutno, doda豉m agrest, maliny i czerwone porzeczki. Wysz豉 g瘰ta, aromatyczna konfitura o pi瘯nym kolorze.

sk豉dniki:

  • 250 g truskawek
  • 250 g malin
  • 250 g agrestu
  • 250 g czerwonych porzeczek
  • opakowanie cukru 瞠luj帷ego 2:1 lub 疾lfix 2:1 i 500 g cukru

Z owoc闚 oderwa szypu趾i, umy i osuszy. Prze這篡 do garnka, wsypa cukier, wymiesza. Gotowa ok. 2 minut, zdj望 pojawiaj帷 si pian.

Konfitur prze這篡 do umytych s這iczk闚, szybko zamkn望 i postawi na kilka minut do g鏎y dnem.

niedziela, 18 lipca 2010

Przegapi豉m sezon truskawkowy, wi璚 inne owoce musz wykorzysta na maksa! Weekend min掖 mi zatem w towarzystwie s這iczk闚 i przer騜nych lipcowych owoc闚: malin, agrestu, porzeczek, wi郾i... Uwielbiam robi przetwory! Zamienia owoce w d瞠my, galaretki, konfitury. S這dka r騜norodno嗆, ale w ma造ch ilo軼iach: po 4-5 ma造ch s這iczk闚 w r騜nych smakach, a zim...

Dzi kwaskowo - s這dka galaretka o pi瘯nym r騜owo-czerwonym kolorze z malin i agrestu.

sk豉dniki (ok. 5 s這iczk闚):

  • 1/2 kg malin
  • 1/2 kg agrestu
  • cukier 瞠luj帷y 3:1 lub 疾lfix 3:1 i 35 dag cukru

Owoce przebra, (z agrestu usun望 szypu趾i),umy. Maliny prze這篡c do rondla i gotowa na wolnym ogniu ok. 5 minut (w tym czasie nie miesza!). Do agrestu dola 200 ml wody i ugotowa. Owoce przetrze przez sito, zebra sok. Mo積a zrobi to na g瘰tym sitku lub w sokowir闚ce.

Do sok闚 dola wody, aby uzyska 900 ml p造nu. Dosypa cukier, wymiesza i gotowa ok. 1 minuty ci庵le mieszaj帷.

Gor帷 galaretk prze這篡 do umytych s這iczk闚, natychmiast zamkn望 i postawi go g鏎y dnem na kilka minut.

pi徠ek, 09 lipca 2010

Jagody na ka盥ym straganie, m彗a, cukier i mas這 w domu, a zatem mo積a w kilka minut wyczarowa co s這dkiego. Klasyczna kruszonka prze這穎na solidn porcj jag鏚 (鈍ie瞠 lub mro穎ne) podana na ciep這 z kulk lod闚 lub po ostygni璚iu z porcj bitej 鄉ietany... Pyszotka!

sk豉dniki (ma豉 tortownica):

  • 200 g mas豉
  • 350 g m彗i
  • 200 g cukru
  • 1/2 造瞠czki cynamonu
  • du篡 kubek jag鏚 (lub ile zechcecie)

Mas這 stopi i ostudzi. Jagody przebra, op逝ka i pozostawi do os帷zenia. M彗, cukier i cynamon wymiesza. Wlewa zimne mas這 i miesza 造磬 do uzyskania kruszonki. Dno tortownicy wysmarowa mas貫m. Wy這篡 po這w kruszonki. Wysypa owoce, przykry reszt kruszonki. Piec w temp. 200oC. ok. 45 min. (kruszonka ma si zez這ci).

Podawa na ciep這 z lodami lub po ostygni璚iu z bit 鄉ietan.

smacznego

sobota, 03 lipca 2010

Dopiero od oko這 roku trwa moja znajomo嗆 z Jej Wysoko軼i Bez- podchodzi豉m do niej z du膨 ostro積o軼i, ale gdy pozna造鄉y si bli瞠j... Nie jest a tak s這dka - jak mi si wydawa這, nie jest a tak skomplikowana - jak my郵a豉m, ale niezwykle delikatna, idealna na letni deser.

Dzi zatem bezowy klasyk - torcik Pavlowa ob這穎ny truskawkami (to ju jedne z ostatnich w tym roku) :-( z dodatkiem likieru jajecznego i pierzynk bitej 鄉ietany. Krucha na zewn徠rz, mi瘯ka w 鈔odku. Znika ze sto逝 b造skawicznie!

sk豉dniki:

  • 4 bia趾a
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 造磬a m彗i ziemniaczanej
  • 造瞠czka octu winnego lub soku z cytryny
  • 1 造磬a bardzo zimnej wody

Bia趾a ubi na sztywn pian. Nie przerywaj帷 ubijania, doda cukier i m彗. Doda wod i ocet, wymiesza delikatnie 造磬.

Na papierze do pieczenia narysowa okr庵 o 鈔ednicy 23 cm. Na這篡 bez tworz帷 niewielki brzeg. Piec w temp. 130oC. przez ok. 20-30 min. Zmniejszy temp. do 100oC. i suszy bez przez 2,5 - 3 godz. a wierzch lekko stwardnieje.

ob這瞠nie:

  • 400 ml 鄉ietany krem闚ki
  • 2-3 造磬i cukru pudru (do smaku)
  • ok. 40 dag truskawek
  • likier jajeczny

妃ietan ubi na sztywno z cukrem. Na這篡 na bez. Ob這篡 obranymi i pokrojonymi na kawa趾i truskawkami, pola likierem. Podawa od razu.

smacznego

czwartek, 01 lipca 2010

Uskrzydlona Waszymi komplementami po moim muffinkowym debiucie, postanowi豉m upiec kolejne. Mia造 by atrakcj dla dzieci, wi璚 wybra豉m przepis od Dorotki. Kolorowy krem i czekoladowy smak ciasteczek - to mia這 by to! Ale czy by這? Dla dzieci owszem, ale mnie nie zachwyci造: muffinki smaczne, ale krem to nie moja bajka. Lekko si zwa篡, a w smaku wyczuwalne by這 mas這 i cukier. Chyba ju do tego przepisu nie wr鏂...

sk豉dniki:

ciasto:

  • 220 g mas豉
  • 150 g cukru
  • 210 g m彗i
  • 50 g drobno posiekanej czekolady
  • 4 jajka
  • 4 p豉skie 造磬i kakao
  • 1 1/2 造瞠czki proszku do pieczenia

Mi瘯kie mas這 utrze z cukrem. Dodawa po jednym jajku. Dosypa m彗, proszek i kakao, zmiksowa. Wsypa czekolad, wymiesza. Ciasto na這篡 do foremek muffinkowych lub do papilotek. Piec 20 min. w temp. 170oC.

krem:

  • 300 g serka Philadelfia (da豉m g豉dki serek Turek)
  • 250 g mas豉
  • 1 3/4 szklanki cukru pudru
  • barwnik spo篡wczy
  • kolorowa posypka lub inne cukrowe dekoracje

Mi瘯kie mas這 utrze. Dosypa cukier i stopniowo dodawa ser. Wla barwnik. Krem sch這dzi w lod闚ce ok. 1 godz. R瘯awem cukierniczym nak豉da krem na ostudzone muffinki. Udekorowa.

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery
Kuchnia Wielkanocna 2010
Sezon Truskawkowy 2010