przepisy na ulubione s這dko軼i
czwartek, 21 czerwca 2012

Do jej przygotowania nie warto zbyt d逝go namawia: jest rewelacyjna! Kruche ciasto, warstwa kwaskowego d瞠mu, s這dki krem czekoladowo-ajerkoniakowy i pierzynka bitej 鄉ietany. Tarta zawiera wszystko (no prawie, bo brak smaku kawy ;-) co uwielbiam. To jeden z moich ulubionych wypiek闚. Koniecznie spr鏏ujcie!

Przepis znalaz豉m u Dorotki.

P.S. przygotowa豉m tak瞠 wersj na "jeden k瘰"w formie ma造ch babeczek - wysz這 super, ale zdj耩 brak - wiadomo - znikn窸y b造skawicznie.

sk豉dniki:

kruche ciasto:

  • 130 g mas豉
  • 175 g m彗i
  • 1 鄴速ko
  • 35 ml mleka
  • 1/2 造瞠czki cukru pudru
  • 1/2 造瞠czki soli

Ze wszystkich sk豉dnik闚 zagnie嗆 kruche ciasto, sch這dzi w lod闚ce.

Ciastem wylepi dno i boki formy do tart, ponak逝wa widelcem, przykry papierem do pieczenia i obci捫y ziarenkami fasoli. Ciasto piec w temp. 200oC przez ok. 15 minut. nast瘼nie zdj望 papier z ziarenkami i piec dalsze 15 minut a ciasto b璠zie z這te, ostudzi.

krem czekoladowo - jajeczny:

  • 250 g serka mascarpone
  • 100 ml ajerkoniaku
  • 150 g bia貫j czekolady
  • d瞠m z czarnej porzeczki

Czekolad stopi w k徙ieli wodnej. Serek zmiksowa z likierem na g豉dk mas, doda czekolad i dobrze wymiesza.

Sp鏚 ciasta posmarowa d瞠mem i wy這篡 krem i sch這dzi w lod闚ce przez ca陰 noc (krem zg瘰tnieje).

bita 鄉ietana:

  • 300 ml 鄉ietany krem闚ki (30 lub 36%)
  • 3 造磬i cukru pudru
  • p豉tki migda這we - podpra穎ne

妃ietan ubi na sztywno z cukrem. Wy這篡 na krem jajeczny. Posypa migda豉mi.

Przechowywa w lod闚ce.

smacznego

niedziela, 17 czerwca 2012

S這neczne, ciep貫 popo逝dnie, a do szcz窷cia brakuje tylko czego s這dkiego. Ciasta nie mam, ale w lod闚ce kilka sk豉dnik闚, z kt鏎ych w 15 minut przygotowa豉m placuszki. Niezwykle delikatne, puszyste, niemal jak biszkopciki. Zasiedli鄉y przy stole i znikn窸y w kilka chwil! Macie w domu truskawki? To do dzie豉!

sk豉dniki:

  • 3 jajka (osobno 鄴速ka i bia趾a)
  • 100 g m彗i
  • 1 szklanka kefiru
  • 1/2 造瞠czki proszku do pieczenia
  • 1 造瞠czka sk鏎ki startej z cytryny
  • 1 造瞠czka cukru waniliowego
  • ok. 300 g truskawek

草速ka zmiksowa z m彗, proszkiem, cukrem i kefirem. Doda sk鏎k z cytryny i pokrojone w plasterki owoce. Ubi pian z bia貫k i delikatnie domiesza do ciasta. Z ciasta formowa placuszki, sma篡 na z這ty kolor z obu stron (nale篡 je ostro積ie przewraca, gdy s bardzo delikatne). Posypa cukrem pudrem i ... zajada.

smacznego

czwartek, 07 czerwca 2012

Niby nic wielkiego, ale wygl康aj atrakcyjnie i s smaczne. Idealne dla dzieciak闚, cho doro郵i te nie odm闚i...

Prosz wybaczy, 瞠 nie podaj linku z oryginalnym przepisem, ale... zapomnia豉m na kt鏎ym blogu znalaz豉m przepis :-(

sk豉dniki:

masa herbatnikowa:

  • 2 szklanki mleka
  • 1 opakowanie herbatnik闚 holenderskich
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 du瞠 kwadratowe wafle tortowe

Mleko zagotowa z cukrem, wsypa do niego pokruszone ciastka, wymiesza. Gor帷 mas rozsmarowa na waflach.

masa kokosowa:

  • 100 g wi鏎k闚 kokosowych
  • 10 造瞠k gor帷ego mleka
  • 1/2-3/4 szklanki cukru pudru
  • 250 g mas豉
  • 1 galaretka truskawkowa lub wi郾iowa (przygotowana w 1 szklance wody)

Galaretk wla do p豉skiego naczynia. Gdy st篹eje -pokroi w pasy o szeroko軼i ok. 1 cm.

Wi鏎ki zala mlekiem ,wymiesza. Mi瘯kie mas這 utrze z cukrem, doda wi鏎ki. Mas kokosow rozsmarowa na ostudzonej warstwie herbatnik闚. Zwin望 wafle w rolad i sch這dzi w lod闚ce. Pokroi w plastry.

smacznego

niedziela, 03 czerwca 2012

Torcik wymaga nieco pracy, ale efekt wizualny i smak w pe軟i nam to wynagrodzi. Truskawki, biszkopt i lekko kwaskowy, delikatny krem gwarantuj sukces smakowy. Polecam!

sk豉dniki (tortownica 26 cm):

biszkopt:

  • 5 jajek
  • 2 鄴速ka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 1/4 szklanki m彗i pszennej
  • 4 造磬i m彗i ziemniaczanej
  • 1 s這ik d瞠mu truskawkowego

Jajka i 鄴速ka ubija z cukrami na g瘰ty, bia造 krem. M彗i wymiesza i przesia do masy jajecznej, delikatnie wymiesza.

Tortownic i blaszk o wymiarach 30x40 cm wy這篡 papierem do pieczenia. Ok. 1/3 masy wla do blaszki, reszt do tortownicy. Ciasta piec w temp. 180oC na z這ty kolor.

Biszkopt z blaszki (gdy jest jeszcze gor帷y) zawin望 w 軼iereczk. Gdy wystygnie - delikatnie rozwin望, posmarowa d瞠mem i ponownie zawin望 rolad. Pokroi na plastry grubo軼i 1 cm.

krem jogurtowy:

  • 200 ml soku jab趾owego
  • 400 ml 鄉ietany krem闚ki
  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 2 造磬i soku z cytryny
  • 2 造磬i 瞠latyny
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • ok. 3/4 kg truskawek
  • opakowanie galaretki truskawkowej (przygotowanej w 1 szklance wody)

Soki zagotowa z cukrem. Doda 瞠latyn (wcze郾iej nap璚znia陰 w niewielkiej ilo軼i zimnej wody). Ostudzi i ch這dzi w lod闚ce, a zacznie t篹e.

妃ietan ubi na sztywno, doda jogurt i t篹ej帷y sok.

Wok馧 biszkoptu w tortownicy "ustawi" plastry rolady. Na這篡 1/3 porcji kremu. Na這篡 po堯wki truskawek, zala reszt kremu. Ch這dzi w lod闚ce, a krem st篹eje.

Na wierzchu u這篡 reszt owoc闚 i zala t篹ej帷 galaretk.

smacznego

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery
Kuchnia Wielkanocna 2010
Sezon Truskawkowy 2010