przepisy na ulubione s這dko軼i
niedziela, 26 czerwca 2011

Macie mo瞠 ju do嗆 truskawek? Ja nie! To moje ulubione owoce, wi璚 chc si nimi nacieszy "na zapas". Co tydzie piek wi璚 ciasto z truskawkami, cz窷 zamkn窸am ju w s這iczkach na zim, codziennie racz si 鈍ie篡mi z cukrem.

Mam te spos鏏 na reszt owoc闚, tych zbyt mi瘯kich, niezbyt 豉dnych. Robi z nich mus - intensywnie truskawkowy, 豉twy w przygotowaniu, 豉dnie si prezentuj帷y jako deser.

Kto jeszcze nie jad truskawek w tej postaci - muuuusi spr鏏owa.

sk豉dniki (ok. 8 ma造ch fili瘸neczek):

  • ok. 1 kg truskawek (mog by te mi瘯kie)
  • 1 opakowanie galaretki truskawkowej
  • 2 - 3 造磬i cukru pudru (do smaku)
  • 2 造磬i soku z cytryny
Galaretk rozpu軼i w 3/4 szklanki wody (je郵i macie du穎 owoc闚 lub jest gor帷o - mo積a doda 2 造瞠czki 瞠latyny).
Truskawki umy, obra i zmiksowa w blenderze. Doda sok i cukier. Dola galaretk. Mas wlewa do ma造ch fili瘸neczek lub jednej du瞠j formy.
Odstawi do lod闚ki a mus st篹eje.
Mus wy這篡 na talerzyk, podawa z bit 鄉ietan i 鈍ie篡mi truskawkami.
smacznego

pi徠ek, 10 czerwca 2011

W niedziel sko鎍zy豉m...lat (dobrze, 瞠 ilo嗆 kwiat闚 w bukiecie nie jest dobrze widoczna). By這 gor帷o, wi璚 na klasyczny, ci篹ki tort zdecydowanie nikt nie mia ch璚i. A 瞠 sezon truskawkowy w pe軟i, musia這 by truskawkowo. Z moimi ulubionymi owocami 鈍ietnie komponuje si bita 鄉ietana i 瞠by by這 jeszcze l瞠j - ciasto ptysiowe.

Tort wyszed ogromny: mia 15 cm wysoko軼i! Nie by s這dki, na lato idealny. Polecam.

sk豉dniki (tortownica 23 cm):

kruche ciasto:

  • 150 g m彗i
  • 100 g mas豉 lub margaryny
  • 50 g cukru pudru
  • 1 ma造 cukier waniliowy
  • 1 鄴速ko

Zagnie嗆 kruche ciasto, sch這dzi w lod闚ce. Rozwa趾owa w tortownicy. Upiec na z這ty kolor w temp. 200oC.

ciasto ptysiowe:

  • 1 szklanka wody
  • 100 g mas豉 lub margaryny
  • 180 g m彗i
  • 5 jajek
  • szczypta soli

Z podanych sk豉dnik闚 wykona ciasto parzone wg instrukcji. Z ciasta upiec w tortownicy 2 spody oraz 6 ma造ch ptysi闚 (r瘯awem cukierniczm wycisn望 kulki wielko軼i orzecha w這skiego).

krem:

  • 600 g serka waniliowego (u mnie President z prawdziw wanili)
  • 300 ml 鄉ietany 30%
  • 100 g cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 9 造瞠czek 瞠latyny

疾latyn namoczy w niewielkiej ilo軼i zimnej wody. Gdy nap璚znieje rozpu軼i w mikrofali. Serek zmiksowa z cukrami. 妃ietan ubi na sztywno. 疾latyn wymiesza z serkiem, delikatnie domiesza bit 鄉ietan.

ob這瞠nie i dekoracja:

  • ok. 1 kg truskawek
  • 250 ml 鄉ietany 30%
  • 2 造磬i cukru pudru
  • polewa czekoladowa
  • galaretka truskawkowa

Do tortownicy w這篡 sp鏚 z ciasta kruchego. Na這篡 cienk warstw kremu, u這篡 po堯wki truskawek, na這篡 1/2 kremu.Przykry ciastem ptysiowym ("g鏎kami" do do逝). Czynno嗆 powt鏎zy. Tort ch這dzi w lod闚ce, a krem st篹eje.

妃ietan do dekoracji ubi z cukrem. Ptysie przekroi, nape軟i 鄉ietan. Truskawki zanurzy w polewie czekoladowej, u這篡 na ptysiach. Tort posmarowa bit 鄉ietan. U這篡 ptysie oraz ew. truskawki, kt鏎e mo積a pola t篹ej帷 galaretk.

smacznego

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery
Kuchnia Wielkanocna 2010
Sezon Truskawkowy 2010