przepisy na ulubione s這dko軼i
pi徠ek, 25 czerwca 2010

Lubi ka盥e ciasto pod warunkiem, 瞠 jest z bit 鄉ietan:-)) Cho to 瘸rcik, to jest w nim nutka prawdy, bo za suchymy ciastami nie przepadam. Dzisiejsza propozycja mo瞠 sta si moim idea貫m, bo 鄉ietany w niej nie brakuje, a i procenciki w postaci advocata si znajd.

Ciasto eleganckie, mega kaloryczne i pyyyszne! Na sta貫 wchodzi do pierwszej ligi ciast na szczeg鏊ne okazje. Polecam, bo pyszne.

Przepis znalaz豉m w ...Si鏚mym niebie.

sk豉dniki (du瘸 blacha):

biszkopt:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki m彗i
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 造磬i kakao
  • 1 造瞠czka proszku do pieczenia

Bia趾a ubi, stopniowo dosypywa cukier ca造 czas miksuj帷. Ubija pian przez ok. 5 minut. Doda 鄴速ka. M彗 wymiesza z kakao i proszkiem, przesia do masy jajecznej. Delikatnie wymiesza 造磬.

Dno blachy wy這篡 papierem do pieczenia, wla ciasto. Piec ok. 35 minut w temp. 170oC. Ostudzi.

krem advocatowy:

  • 1/2 l 鄉ietany krem闚ki
  • 1 szklanka g瘰tego advocata
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 鄉ietany 好ie磬i
  • 1 bia豉 czekolada
  • 4-5 造瞠czek 瞠latyny
  • herbatniki

妃ietan ubi na sztywno z cukrem. Powoli wla alkohol, ca造 czas miksuj帷. Czekolad roztopi w k徙ieli wodnej, doda do 鄉ietany. Wsypa 好ie磬i, miksowa a masa zg瘰tnieje. 疾latyn namoczy w po這wie fili瘸nki zimnej wody, gdy nap璚znieje-rozpu軼i. Wla do kremu.

Krem wyla na wystudzony biszkopt. Sch這dzi w lod闚ce, a masa st篹eje. Na kremie u這篡 herbatniki.

bita 鄉ietana:

  • 1/2 l 鄉ietany krem闚ki
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 opakowania 鄉ietan fixu (niekoniecznie)
  • 3 造瞠czki 瞠latyny

妃ietan ubi z cukrem i ew. zag瘰tnikiem. Doda rozpuszczon 瞠latyn(przygotowa tak samo, jak do kremu). 妃ietan wy這篡 na herbatniki.

polewa:

  • 1 szklanka bardzo g瘰tego advocata
  • 50 g rozpuszczonej czekolady (nie u篡豉m)

Alkohol wyla delikatnie na warstw 鄉ietany, udekorowa czekolad.

smacznego

niedziela, 20 czerwca 2010

Kiedy musi by ten pierwszy raz. Wi璚 dzi debiutuj muffinkowo. D逝go si zbiera豉m do ich upieczenia, a 瞠 suchych ciast raczej nie lubi - nie spieszy豉m si zbytnio. Znalaz豉m jednak przepis na muffinki z truskawkami(zapomnia豉m niestety, na kt鏎ym blogu :-(( )i zdecydowa豉m si!

Ciastka niezwykle proste i szybkie do wykonania. Smak? Bardzo smaczne, wilgotne i aromatyczne dzi瘯i truskawkom. Z pewno軼i do powt鏎zenia, czyli udany debiut.

sk豉dniki (wysz這 mi 17 muffinek):

  • 1 1/2 szklanki pokrojonych w 獞iartki truskawek
  • 3 szklanki m彗i
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3/4 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2 jajka
  • 3 p豉skie 造瞠czki proszku do pieczenia
  • polewa z bia貫j czekolady

Mleko, jajka i olej roztrzepa lubkr鏒ko ubi mikserem. M彗 wymiesza z cukrem i proszkiem, doda truskawki, wymiesza, aby owoce obtoczy造 si m彗. Wla sk豉dniki mokre, wymiesza 造磬 (ciasto powinno by 鈔ednio g瘰te).

Ciasto na這篡 do wysmarowanych form do muffinek lub do papilotek. Piec ok. 20 min. w temp. 180oC. Po wystygni璚iu pola polew czekoladow.

smacznego

niedziela, 13 czerwca 2010

Zachcia這 nam si lata, no to mamy! Dla mnie jednak troch za gor帷o, wi璚 trzeba si sch這dzi w towarzystwie deseru... Przygotowa豉m parfait, czyli mro穎ny krem ze 鄉ietanki, 鄴速ek i cukru, wzbogacony naparem kawusi. Parfait to zatem jakby lody, jednak w czasie mro瞠nia si go nie miesza, wi璚 wyczuwalne s delikatne kryszta趾i lodu.

Podany z musem truskawkowym i owocami - pycha!

sk豉dniki (ma豉 keks闚ka):

  • 4 鄴速ka
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mocnej kawy
  • 1 3/4 szklanki 鄉ietany krem闚ki
  • 2 造瞠czki kawy rozpuszczalnej
  • 1 czekolada (u mnie gorzka) - posiekana lub starta

草速ka, cukier i kaw w proszku zmiksowa na g豉dki krem. 3/4 szklanki 鄉ietany oraz kaw mocno podgrza (nie gotowa). Doda do 鄴速ek i podgrzewa na parze, a masa zg瘰tnieje. Ostudzi.

Reszt 鄉ietany ubi na sztywno. Doda do kremu. Form wy這篡 foli spo篡wcz, wla 1/3 kremu. W這篡 do zamra瘸lnika do czasu zamro瞠nia. Posypa czekolad, wla kolejn porcj kremu, zamrozi. W ten sam spos鏏 przygotowa reszt kremu.

Przed podaniem wyj望 deser z zamra瘸lnika na kilka minut, aby lekko zmi瘯. Podawa z musem owocowym (zmiksowa豉m truskawki z cukrem pudrem), owocami lub polany czekolad.

smacznego

poniedzia貫k, 07 czerwca 2010


Na truskawki czekam z ut瘰knieniem. Przegl康am przepisy w poszukiwaniu nowych inspiracji na s這dko軼i z kr鏊owymi czerwca, bo co roku obiecuj sobie, 瞠 sezon truskawkowy wzbogac nowymi deserami. I wreszcie s! A moje postanowienie? Od lat je 豉mi, bo nie mog obej嗆 si bez tego ciasta.

Przepis 豉twy, szybki, tani, a smak... Skoro co roku 豉mi postanowienie - pyszotka! polecam bardzo, bardzo!

sk豉dniki (tortownica 23 cm):
biszkopt:
  • 4 jajka (osobno 鄴速ka i bia趾a)
  • 100 g cukru
  • 60 g m彗i pszennej
  • 40 g m彗i ziemniaczanej
  • 1 造瞠czka proszku do pieczenia
Do 鄴速ek doda 4 造磬i gor帷ej wody. Miksowa z cukrem na puszyst mas. Przesia obie m彗i z proszkiem. Bia趾a ubi na sztywn pian ze szczypt soli. Pian wmiesza delikatnie 造磬 do 鄴速ek. Sp鏚 tortownicy wy這篡 papierem do pieczenia, wla ciasto. Piec ok. 30 minut w temp. 180oC. Ostudzi.
Biszkopt warto lekko nas帷zy.

krem:
  • 1 budy 鄉ietankowy

  • 1/2 l mleka

  • 2 serki homogenizowane waniliowe

  • 5 造瞠czek 瞠latyny

Budy ugotowa z mlekiem wg instrukcji, ostudzi. 疾latyn namoczy w po這wie fili瘸nki zimnej wody. Gdy nap璚znieje - rozpu軼i. Wla 瞠latyn do serka, dodawa po 造盧e budy ca造 czas miksuj帷. Krem wla na biszkopt. Pozostawi w lod闚ce do st篹enia.

ob這瞠nie:
  • 1 galaretka truskawkowa

  • truskawki

Obrane i umyte truskawki u這篡 na zastygni皻ym kremie,zala t篹ej帷 galaretk.


smacznego



Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery
Kuchnia Wielkanocna 2010
Sezon Truskawkowy 2010