przepisy na ulubione s這dko軼i
pi徠ek, 25 maja 2012

Eleganckie, smaczne, idealne dla go軼i. Czekoladowy biszkopt, krem czekoladowy z nas帷zonymi alkoholem 郵iwkami i chmurka bitej 鄉ietany. Nie jestem fank suszonych owoc闚, ale to ciasto jest jednym z moich ulubionych. Ciekawe, czy Wam te zasmakuje?

sk豉dniki (blaszka 20x40 cm):

biszkopt:

  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki m彗i pszennej
  • 1/2 szklanki m彗i ziemniaczanej
  • 2 造磬i kakao
  • 1 造瞠czka proszku do pieczenia

Ca貫 jajka o temperaturze pokojowej ubija z cukrem na g瘰t puszyst mas (ok. 10 minut). Suche sk豉dniki wymiesza i przesia do masy jajecznej. Delikatnie wymiesza. Ciasto wla do wy這穎nej papierem formy. Piec ok. 30 minut w temp. 180oC.

krem ze 郵iwkami:

  • 300 g suszonych 郵iwek
  • 200 ml w鏚ki
  • 250 g mas豉
  • 200 g Nutelli

Na 24 godziny wcze郾iej 郵iwki zala w鏚k i pod przykryciem sch這dzi w lod闚ce.

Mi瘯kie mas這 utrze, doda krem czekoladowy i pokrojone w drobn kostk 郵iwki.

Biszkoptnas帷zy wg uznania, na這篡 krem.

bita 鄉ietana:

  • 1/2 l 鄉ietany krem闚ki
  • 4 造磬i cukru pudru
  • ewentualnie 1 造磬a 瞠latyny

妃ietan ubi na sztywno z dodatkiem cukru. Mo積a doda rozpuszczon 瞠latyn. Mas wy這篡 na krem czekoladowy. Sch這dzi w lod闚ce. Przed podaniem posypa wi鏎kami czekolady.

smacznego

niedziela, 20 maja 2012

Dro盥穎wy sp鏚, rabarbar, truskawki, kruszonka. Banalne prawda? Wystarczy jednak nowy dodatek i ciasto zyskuje na smaku. Co to takiego? Owoce posypa豉m sk鏎k z cytryny, cynamonem i ... imbirem! Do kruszonki doda豉m jeszcze wi鏎ki kokosowe i ciasto ma intryguj帷y smak. Poeksperymentujcie i Wy!

sk豉dniki (blaszka prostok徠na):

ciasto dro盥穎we:

  • 500 g m彗i
  • 100 g cukru
  • 100 g mas豉
  • 30 g dro盥篡
  • 1 szklanka ciep貫go mleka
  • 5 鄴速ek
  • szczypta soli

Dro盥瞠 rozetrze z 1 造磬 cukru i odstawi na 15 minut. M彗 wymiesza z sol, doda mleko i dro盥瞠. 草速ka utrze z reszt cukru na g瘰ty krem i doda do m彗i. Wla roztopione mas這. Wyrabia ciasto, a b璠zie odstawa這 od r瘯i. Przykry 軼iereczk i odstawi w ciep貫 miejsce na ok. 30 minut.

Wyro郾i皻e ciasto ponownie zagnie嗆 i wy這篡 ciasto do nasmarowanej blaszki.

kruszonka:

  • 100 g m彗i
  • 50 g cukru pudru
  • 50 g mas豉
  • 1 造磬a wi鏎k闚 kokosowych

Wszystkie sk豉dniki kruszonki po陰czy i wstawi do lod闚ki.

owoce:

  • 500 g rabarbaru
  • 300 g truskawek
  • 1 szklanka cukru
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 造瞠czki sk鏎ki z cytryny
  • 1 造瞠czka cynamonu
  • 1 造瞠czka imbiru

Owoce obra, rabarbar pokroi w kawa趾i, truskawki przekroi na po堯wki. Cukier i wod po陰czy i podgrzewa a cukier si rozpu軼i. Doda rabarbar i kr鏒ko podgotowa (maksymalnie 5 minut). Odcedzi. Doda truskawki i przyprawy.

Owoce wy這篡 na ciasto, posypa kruszonk. Piec w temp. 180oC przez ok. 45 minut. Ostudzone ciasto posypa cukrem pudrem.

smacznego

czwartek, 10 maja 2012

Moje ulubione owoce ju s! Oczywi軼ie nie dor闚nuj smakiem naszym krajowym, ale c騜... Razem z Tosi uwielbiamy nawet te "obce" i jemy ju od dawna.

Pierwsza s這dko嗆 z truskawkami w tym sezonie to sernik:z gotowan 鄉ietank, 2 rodzajami sera i musem truskawkowym. Jest niezwykle kremowy, dobrze wyczuwa si smak krem闚ki. Warto upiec.

Sernik bierze udzia w Durszlakowej akcji truskawkowej.

sk豉dniki (tortownica 23 cm):

kruchy sp鏚:

  • 1 1/3 szklanki m彗i
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 2 造磬i mielonych migda堯w
  • 100 g mas豉 lub margaryny
  • 1 jajko

Zagnie嗆 kruche ciasto wg tego przepisu. Ciasto sch這dzi w lod闚ce, a nast瘼nie wylepi nim dno i boki tortownicy. Podpiec przez ok. 15 minut w temp. 200oC.

masa panna cotta:

  • 1 szklanka musu z truskawek (zmiksowane owoce z dodatkiem 2 造瞠k soku z cytryny i 3 造瞠k cukru pudru)
  • 1 szklanka 鄉ietany krem闚ki
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 6 jajek (osobno 鄴速ka i bia趾a)
  • 1/2 laski wanilii
  • 250 g mascarpone
  • 500 g twarogu na sernik
  • sok z 1 cytryny
  • 2 造磬i m彗i pszennej
  • 2 造磬i m彗i ziemniaczanej

Wanili rozci望 i podgrzewa ze 鄉ietank przez ok. 10 minut. Ostudzi, a wanili wyj望.草速ka utrze z cukrem na g瘰ty bia造 krem. Dodawa stopniowo oba gatunki sera, sok i m彗. Wla 鄉ietank. Bia趾a ubi na sztywn pian i doda do masy serowej.

Na podpieczony sp鏚 wla mus truskawkowy. Powoli 造磬 wlewa mas serow. Ciasto piec 60-70 minut w temp. 175oC. Ostudzony sernik posypa cukrem pudrem. Podawa z truskawkami i/lub musem.

smacznego

pi徠ek, 04 maja 2012

Majowy, cho letni weekend ju prawie za nami. Pi瘯nie by這. Cho sp璠zali鄉y go w domu, umilali鄉y go sobie pysznym, lekkim ciastem. Idealny na takie ciep貫 dni: owocowy,z 簑br闚kow galaretk i 鄉ietankow piank. Ciasto jest bardzo wysokie, niezbyt s這dkie, z wyra幡ym aromatem 簑br闚ki. Polecam!

Przepis pochodzi z Mojego gotowania.

sk豉dniki (tortownica 26 cm):

biszkopt:

  • 4 jajka (osobno 鄴速ka i bia趾a)
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka m彗i
  • 1 造瞠czka proszku do pieczenia

Bia趾a o temperaturze pokojowej ubi na pian. Stopniowo dodawa cukier i nadal miksowa a piana b璠zie sztywna. Doda 鄴速ka, wymiesza. M彗 przesia z proszkiem doda do jajek, delikatnie wymiesza. Ciasto przela do wy這穎nej papierem tortownicy. Piec w temp. 170oC przez ok. 30 minut. Ostudzi.

nas帷zenie:

  • 1/4 szklanki 簑br闚ki
  • 1/4 szklanki przegotowanej wody
  • sok z 1/2 cytryny

Sk豉dniki nas帷zenia wymiesza. Ostudzony biszkopt nas帷zy.

owoce i galaretka:

  • po 2 szklanki jab貫k i brzoskwi (z puszki) pokrojonych w kosteczk
  • 1/2 szklanki 簑br闚ki
  • 1/4 szklanki wody
  • 1/4 szklanki syropu z brzoskwi
  • sok z 1/2 cytryny
  • 5 造瞠czek 瞠latyny

疾latyn namoczy w niwwielkiej ilo軼 wody, a gdy nap璚znieje - rozpu軼i w mikrofali. Wymiesza z reszt p造n闚 i zala nimi owoce. Odstawi do lekkiego zastygni璚ia. Gdy galaretka zacznie t篹e - wy這篡 na nas帷zony biszkopt (nie nale篡 zdejmowa obr璚zy od tortownicy). Sch這dzi.

鄉ietankowa pianka:

  • 2 szklanki mleka
  • 2 opakowania 好ie磬i
  • 3-4 造瞠czki 瞠latyny

Przygotowa 瞠latyn. 妃ietank ubi z mlekiem wg wskaz闚ek na opakowaniu. Wymiesza z 輳latyn. Mas wy這篡 na zastygni皻 galaretk. Sch這dzi w lod闚ce. Przed podaniem pola polewa czekoladow.

smacznego

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery
Kuchnia Wielkanocna 2010
Sezon Truskawkowy 2010