przepisy na ulubione s這dko軼i
sobota, 28 maja 2011

Wstyd mi. Takiej przerwy w pisaniu i zagl康aniu na inne blogi jeszcze nie mia豉m. Cierpi na brak czasu i je郵i nawet co upiek, to jest to co "na szybko" lub dawno sprawdzone przepisy. Nawet dzisiejszy wpis to ciasto, kt鏎e przygotowa豉m prawie 2 tygodnie temu. Mam nadziej, 瞠 takich przerw w pisaniu i pieczeniu ju nie b璠zie, bo lato to bogactwo owoc闚 i mo積a s這dko poszale.

Prezentowane ciasto mo瞠 nie wygl康a rewelacyjnie (o aran瘸cji zdj璚ia nie wspomn), ale smak jest fantastyczny: migda這wy biszkopt, kwaskowa warstwa rabarbaru i delikatny mus ajerkoniakowy. Warto spr鏏owa p鏦i jeszcze rabarbar na straganach.

Torcik do陰cza do akcji Ra-bar-bar!

sk豉dniki (tortownica 23 cm):

biszkopt:

  • 3 jajka
  • 6 dag zmielonych migda堯w
  • 8 dag cukru
  • 8 dag m彗i pszennej

Migda造 upra篡 na suchej patelni i ostudzi. Ca貫 jajka zmiksowa z cukrem na puszyst, g瘰t mas. Doda m彗 i migda造, delikatnie wymiesza. Mas wyla do wy這穎nej papierem tortownicy. Piec w temp. 180oC. przez ok. 30 minut. Ostudzi.

masa rabarbarowa:

  • 80 dag rabarbaru
  • 2 造瞠czki 瞠latyny
  • 4 造磬i cukru
  • sok wyci郾i皻y z 1 pomara鎍zy
  • mi捫sz z 1 laski wanilii

Rabarbar umy, obra i pokroi na ma貫 kawa趾i. Cukier skarmelizowa na patelni na jasnobr您owo. Wla sok pomara鎍zowy, doda rabarbar i wanili. Gotowa ok. 10 minut a owoce zmi瘯n i lekko si rozgotuj. 疾latyn namoczy w niewielkiej ilo軼i wody - gdy nap璚znieje - doda do owoc闚. Mas ostudzi.

mus ajerkoniakowy:

  • 4 jajka
  • 4 造磬i cukru
  • 2 造瞠czki 瞠latyny
  • 200 ml ajerkoniaku
  • 500 ml 鄉ietany krem闚ki

Ca貫 jajka ubija z cukrem w k徙ieli wodnej przez ok. 8 minut. Wla likier. 疾latyn namoczy w ma貫j ilo軼i wody - gdy nap璚znieje - doda do jajek. Mas ostudzi. 妃ietan ubi na sztywno i stopniowo dodawa do zimnego musu.

Mas rabarbarow wy這篡 na biszkopt, zala musem ajerkoniakowym. Sch這dzi w lod闚ce a mus st篹eje.

smacznego

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery
Kuchnia Wielkanocna 2010
Sezon Truskawkowy 2010