przepisy na ulubione s這dko軼i
niedziela, 30 maja 2010

Jak ju wspomnia豉m w poprzedniej notce krucho u mnie z wolnym czasem. Dlatego mniej piek, a je郵i ju, to bez kulinarnych fajerwerk闚: prosto, szybko. Tak瞠 dzi mam ma這 skomplikowane ciasto mocno czekoladowe z gotowym kremem o smaku advokata. Smaczne, bo wilgotne, do嗆 豉dne, bo prze這穎ne kremem "w pionie". Je郵i doskwiera Wam deficyt czasu, a na s這dkie nie mija ch耩 - spr鏏ujcie.

sk豉dniki (d逝ga keks闚ka):

  • 1 kostka Kasi
  • 4 jajka (osobno 鄴速ka i bia趾a)
  • 1 szklanka m彗i
  • 1 1/2 szklanki cukru
  • 3 -4 造磬i kakao
  • 3 造瞠czki proszku do pieczenia
  • gotowy krem o smaku advocata (lub inny ulubiony smak)
  • mas這 i mleko do kremu (wg proporcji na opakowaniu)

Do rondla wla 7 造瞠k wody, doda t逝szcz, cukier i kakao. Gotowa ok. 10 minut. Ostudzi. Doda 鄴速ka, wymiesza. Doda przesian z proszkiem m彗. Bia趾a ubi na sztywn pian, wmiesza do ciasta.

Keks闚k wy這篡 papierem do pieczenia, wla ciasto. Piec w temp. 180oC. przez ok. 45 minut (w這穎ny patyczek musi by suchy). Ostudzi.

Przygotowa krem wg instrukcji (ja dodaj jeszcze kieliszeczek advocata). Ciasto pokroi pionowo wzd逝 na ok. 6 plastr闚. Posmarowa kremem i z這篡 w ca這嗆.

Pola polew czekoladow.

smacznego

poniedzia貫k, 24 maja 2010

Zaniedba豉m ci m鎩 blogu, oj, zaniedba豉m:-( Niestety ten stan rzeczy b璠zie jeszcze trwa przez miesi帷: nawarstwi這 mi si wiele spraw zawodowych, do wakacji mam istne urwanie g這wy. Niestety na pieczenie nie b璠zie zbyt wiele czasu...

Wczoraj znalaz豉m jednak "chwilk" na przygotowanie tortu dla c鏎ki mojej przyjaci馧ki z okazji 6. urodzin. Szacowna Jubilatka jest fank ta鎍a, wi璚 wyb鏎 pad na tort w kszta販ie szkatu趾i ozdobionej r騜owymi (jak瞠by innymi?) baletkami oraz kilkoma drobiazgami bi簑terii. Wszystkie ozdoby wykona豉m z lukru plastycznego oraz srebrnych kuleczek i brokatu (oczywi軼ie wszystkie elementy s jadalne!).

Je郵i chodzi o wn皻rze szkatu趾i - przygotowa豉m tort orzechowo - kawowy.

Jubilatka by豉 zadowolona, mnie te si podoba. Zerknijcie na niego i Wy!

22:26, gosiakr76 , torty
Link Komentarze (8) »
niedziela, 16 maja 2010

Dzi debiutuj w Weekendowej Cukierni! Ju kilkakrotnie przymierza豉m si do wst徙ienia w jej progi, ale... jako nie wychodzi這. Wi璚, gdy zobaczy豉m zaproszenie do edycji majowej, a w niej torcik latte macchiato - ja - mi這郾iczka kawy wreszcie jestem.

Torcik sk豉da si ze spodu i warstw kawowo - waniliowych na bazie jogurtu. Ot, taki delikatny serniczek na zimno. Pope軟i豉m jednak pewne drobne modyfikacje w przepisie, a ju po spr鏏owaniu, my郵, 瞠 jeszcze kilka by si przyda這:

  • sp鏚 z ciasta ucieranego wystarczy piec w 180oC. Zbyt wysoka temperatura daje spieczon sk鏎k na wierzchu tego delikatnego ciasta
  • ciasto jest do嗆 suche - warto je lekko nas帷zy
  • do mas jogurtowych warto doda nieco wi璚ej cukru - zw豉szcza do cz窷ci ciemnej, gdzie smak kawy jest bardzo intensywny
  • aby wysz這 latte macchiato z cz窷ci obu krem闚 zrobi豉m jeden dodatkowy - jasno kawowy

sk豉dniki (tortownica 23 cm):

sp鏚:

  • 125 g mas豉 lub margaryny
  • 100 g m彗i pszennej
  • 50 g m彗i ziemniaczanej
  • 80 g cukru
  • 2 造瞠czki cukru waniliowego
  • 2 p豉skie 造瞠czki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • szczypta soli

Mi瘯ki t逝szcz utrze z cukrami i sol. Dodawa po jednym jajku i nadal uciera. Przesia obie m彗i z proszkiem. Wymiesza. Ciasto wy這篡 do nasmarowanej tortownicy. Piec w temp. 180oC. przez ok. 30 minut. Ostudzi. Sp鏚 mo積a i warto nas帷zy.

krem ciemny:

  • 450 g jogurtu naturalnego
  • 80 g cukru (warto doda wi璚ej)
  • 4 造磬i kawy rozpuszczalnej
  • 100 ml 鄉ietany krem闚ki
  • 4 造瞠czki 瞠latyny

Jogurt wymiesza z cukrem i kaw, a do rozpuszczenia kawy. 疾latyn namoczy w po這wie fili瘸nki zimnej wody. Gdy nap璚znieje - rozpu軼i w mikrofali. Doda do jogurtu. 妃ietan ubi na sztywno. Delikatnie wmiesza do jogurtu. 2/3 masy wy這篡 na sp鏚, sch這dzi w lod闚ce.

krem jasny:

  • 750 g jogurtu naturalnego
  • 90 g cukru (warto wi璚ej)
  • 2 造瞠czki cukru waniliowego
  • 5 造瞠czek 瞠latyny
  • 100 ml 鄉ietany krem闚ki

Krem przygotowa tak samo, jak ciemny. 1/3 masy wymiesza z pozostawionym kremem kawowym, wy這篡 na ciemny krem. Gdy st篹eje - na這篡 jasny krem. Wierzch posypa kakao.

smacznego

poniedzia貫k, 10 maja 2010

Wygl康a ca趾iem fajnie, prawda? Jego upieczenie zaj窸o troch czasu, a efekt? Niestety - bez fajerwerk闚:-( Ciasto bardzo proste do wykonania, z 豉two dost瘼nych sk豉dnik闚. Prze這穎ne konfitur z r騜y (uwielbiam) i polane czekolad. Niby wszystko powinno gra, wi璚... Ciasto okaza這 si suche, a moja ukochana konfitura zdominowa豉 smak. Moim zdaniem - nie do powt鏎zenia. Mo瞠 mimo wszystko kto z Was si zdecyduje spr鏏owa?

sk豉dniki (forma keksowa):

  • 6 jajek
  • kostka Kasi
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka m彗i
  • 1/2 szklanki m彗i ziemniaczanej
  • 2 造瞠czki proszku do pieczenia
  • 4 造磬i rumu

Mi瘯k margaryn utrze z po這w porcji cukru. Wbi 2 jajka, doda 4 鄴速ka. Wla rum i ca造 czas uciera. Obie m彗i wymiesza z proszkiem, doda do masy jajecznej. Bia趾a ubi na sztywn pian z reszt cukru. Delikatnie domiesza do ciasta.

Keks闚k wy這篡 papierem do pieczenia. Wla ok. 3 造磬i ciasta, piec ok. 5 min. w temp. 200oC. a si zez這ci. Wla kolejn porcj ciasta, upiec. W ten sam spos鏏 wykorzysta ca陰 porcj ciasta.

Wystudzone ciasto przekroi dwa razy, prze這篡 ulubionym d瞠mem. Pola polew czekoladow.

smacznego...mimo wszystko

czwartek, 06 maja 2010

Kaw i wszystko, co ma jej smak - kocham. To ju o mnie wiecie. Ale moj drug kulinarn mi這軼i s truskawki. Szalej za nimi. Kiedy pojawiaj si te pierwsze - hiszpa雟kie czy tureckie - kupuj od razu, tak jestem st瘰kniona za ich smakiem. I mimo, i nie mog si r闚na z naszymi, dojrzewaj帷ymi w polskim s這鎍u, sezon truskawkowy uwa瘸m za otwarty.

Ciasto, kt鏎e dzi proponuj spe軟ia (moim zdaniem) wszelkie kryteria truskawkowego wypieku: du穎 鈍ie篡ch owoc闚, galaretka, bita 鄉ietana i smakowity, puszysty sp鏚. Czego chcie wi璚ej? Mo瞠 tylko drugi kawa貫k. Polecam bardzo bardzo.

sk豉dniki (blacha 30x40 cm):

ciasto:

  • 1 3/4 szklanki m彗i
  • 1 1/2 szklanki cukru pudru
  • 5 jajek (osobno 鄴速ka i bia趾a)
  • 1 Kasia (250 g)
  • 2 造瞠czki proszku do pieczenia

Mi瘯k margaryn utrze z cukrem. Stopniowo dodawa 鄴速ka. Wsypa m彗 wymieszan z proszkiem do pieczenia. Bia趾a ubi na sztywn pian, wmiesza do masy.

Blach wysmarowa t逝szczem. Prze這篡 ciasto, piec w temp. 180oC przez ok. 45 min. Ostudzi. Ciasta jest sporo, wi璚 je郵i wolicie ni窺zy sp鏚 - mo積a zmniejszy proporcje lub wykorzysta wi瘯sz blach.

krem:

  • 600 ml 鄉ietany krem闚ki (30 lub 36%)
  • 2 造磬i 瞠latyny
  • 3 造磬i cukru pudru

疾latyn namoczy w niewielkiej ilo軼i wody, gdy nap璚znieje - rozpu軼i. 妃ietan ubi z cukrem na sztywno. Doda 瞠latyn, wymiesza.

Krem wy這篡 na ciasto. Sch這dzi w lod闚ce, a鄉ietana st篹eje.

dekoracja:

  • 3/4 kg truskawek
  • 2 galaretki o o smaku truskawkowym (przygotowane w 3/4 l wody)

Obrane i pokrojone na po堯wki owoce wy這篡 na krem. Zala t篹ej帷 galaretk.

smacznego

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery
Kuchnia Wielkanocna 2010
Sezon Truskawkowy 2010