przepisy na ulubione s這dko軼i
czwartek, 26 kwietnia 2012

Przepis na prezentowane ciasto znalaz豉m na jednym z serwis闚 internetowych pod nazw "zemsta te軼iowej". Nie wiem czemu akurat taka nazwa, ale mnie te軼iowa (zw豉szcza moja!) z 瘸dn zemst si nie kojarzy, wi璚 nazwy powiela nie b璠!

Ciasto jest niezwykle smaczne, wygl康a bardzo elegancko, jest wyyysokie. To po陰czenia warstw ciasta kruchego z bez, bita 鄉ietana i kwaskowe wi郾ie zatopione w galaretce. U mnie go軼i na wielkanocnym stole, bo jest to wypiek na szczeg鏊ne okazje. "Zem軼ijcie si" i Wy!

sk豉dniki (blaszka 25x35 cm):

kruche spody:

  • 3 szklanki m彗i
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 250 g mas豉 lub margaryny
  • 5 鄴速ek
  • 1 1/2 造瞠czki proszku do pieczenia

Wykona ciasto kruche wg moich wskaz闚ek. Podzieli na 2 r闚ne cz窷ci, sch這dzi w lod闚ce przez minimum 2 godziny.

Jedn cz窷 ciasta na這篡 do wy這穎nej papierem blaszki i upiec na z這ty kolor w temp. 190-200 oC. przez ok. 30 minut.

Drug cz窷 ciasta r闚nie na這篡 do blaszki, na這篡 ubit pian i posypa p豉tkami migda堯w. Piec w temp. 160oC. a beza si lekko zez這ci.

beza:

  • 5 bia貫k
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 造磬a soku z cytryny
  • p豉tki migda這we

Bia趾a ubi na sztywn pian, stopniowo dosypywa cukier i ubija a masa b璠zie b造szcz帷a. Doda sok.

wi郾ie i galaretka:

  • 2 opakowania galaretki wi郾iowej
  • 1 szklanka soku wi郾iowego
  • 2 szklanki wody
  • drylowane wi郾ie (mro穎ne lub z kompotu) oko這 2 szklanek

Galaretki rozpu軼i w gor帷ej wodzie, dola sok wi郾iowy. Doda wi郾ie. Gdy masa zacznie t篹e - na這篡 na kruchy sp鏚 (ten bez bezy). Sch這dzi.

鄉ietana:

  • 3/4 l 鄉ietany krem闚ki 36%
  • 2-3 造磬i cukru pudru
  • 3 造瞠czki 瞠latyny

疾latyn namoczy i rozpu軼i. 妃ietan ubi na sztywno z cukrem, doda 瞠latyn. 妃ietan wy這篡 na galaretk z wi郾iami. Przykry ciastem z bez. Do czasu podania przechowywa w lod闚ce. Ciasto najlepiej smakuje dzie po przygotowaniu.

smacznego

czwartek, 19 kwietnia 2012

O kryteriach wyboru tort闚 dla moich dziewczynek ju kiedy wspomina豉m: zaczynamy (wsp鏊nie) od dekoracji,a reszta - przynajmniej dla dziewczynek - nie jest wa積a. Z okazji urodzin Tosi (ten wpis powinien pojawi si we wrze郾iu ubieg貫go roku) mia by tort oczywi軼ie z koniem (Tosia nazwa豉 go zdechni皻ym), nad wn皻rzem nie zastanawia豉m si jeszcze, a tu nagle... zagl康am do Dorotki i widz tort t璚zowy! Bajeczny! Zakocha豉m si w nim od pierwszego wejrzenia, jeszcze tylko przegl康 zasob闚 barwnik闚 i mo積a piec!

Tort wymaga troch czasu, ale efekt wart by mojej pracy. By這 tylko jedno ale: krem. Nie przypad nam do gustu (md造 i nijaki), ale poza tym rewelacja.

Dekoracja z lukru plastycznego zaczerpni皻a od Yasmin. Efekt? Oce鎍ie sami.

sk豉dniki (tortownica 23 cm, wi璚 proporcje zwi瘯szy豉m o po這w i takie podaj):

biszkopt:

  • 8 bia貫k
  • 340 g mas豉
  • 330 g cukru
  • 565 g m彗i
  • 540 ml mleka
  • 6 造瞠czek proszku do pieczenia
  • 1 造瞠czka soli

M彗, proszek i s鏊 przesia. Mi瘯kie mas這 uciera mikserem a b璠zie g豉dkie i puszyste. Stopniowo dodawa cukier. Wbija po jednym bia趾u i miksowa. Do masy dodawa na zmian mleko i m彗, miksowa a sk豉dniki si po陰cz (masa wygl康a na lekko zwa穎n).

Ciasto podzieli na 6 r闚nych cz窷ci (odmierza豉m fili瘸nk). Do ka盥ej porcji doda odrobin barwnika (tak na czubek r帷zki od 造瞠czki) - ciasto po upieczeniu b璠zie ciemniejsze, wi璚 lepiej doda barwnika ni przesadzi:

  • cz.1 - barwnik 鄴速y
  • cz.2 - barwnik czerwony
  • cz.3 - zmieszany 鄴速y i czerwony da pomara鎍zowy
  • cz.4 - niebieski
  • cz.5 - zmieszany 鄴速y i niebieski da zielony
  • cz.6 - zmieszany czerwony i niebieski da fioletowy

Wszystkie barwniki by造 w 瞠lu firmy Wilton.

Ka盥 porcj zabarwionego ciasta na這篡 do wy這穎nej papierem tortownicy i piec w temp. 190oC. przez ok. 15 minut.

krem:

  • 1 l 鄉ietany krem闚ki 36%
  • 250 g serka mascarpone
  • kilka 造瞠k cukru pudru, do smaku

妃ietan ubi na sztywno i delikatnie wymiesza z serkiem i cukrem.

Na spodzie u這篡 ciasto fioletowe, posmarowa porcj kremu, nast瘼nie ciasta: niebieskie, zielone, 鄴速e, pmara鎍zowe i czerwone r闚nie prze這篡 kremem.

Wierzch tortu posmarowa豉m kremem ma郵anym, gdy dekorowa豉m lukrem plastycznym. Potem ju tylko zabawa z lepieniem ksi篹niczki i tytu這wego "zdechni皻ego" konia.

niedziela, 15 kwietnia 2012

Babka by豉 jednym z przeboj闚 鈍i徠ecznego sto逝. Wilgotna, 豉twa do przygotowania, z wyczuwalnym posmakiem likieru jajecznego. Z pewno軼i b璠zie go軼i u nas nie tylko na Wielkanoc. Spr鏏ujcie.

sk豉dniki:

  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 2 造瞠czki cukru waniliowego
  • 100 g m彗i pszennej
  • 1 szklanka m彗i ziemniaczanej
  • 2/3 szklanki oleju
  • 1/2 szklanki ajerkoniaku
  • 2 造瞠czki proszku do pieczenia
  • 1 造瞠czka sk鏎ki startej z cytryny

Jajka utrze z cukrami i szczypt soli na bia陰, g瘰ta i puszyst mas. Stopniowo, nie przerywaj帷 ucierania dodawa po 造盧e olej i likier jajeczny. Obie m彗i i proszek przesia, doda sk鏎k. Delikatnie wymiesza 造磬 do po陰czenia sk豉dnik闚.

Form do babki nasmarowa mas貫m, wla ciasto. Piec ok. 50 minut w temp. 180oC.

Wystudzone ciasto wyj望 z formy, posypa cukrem pudrem lub pola polew (u mnie cytrynowa).

smacznego

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery
Kuchnia Wielkanocna 2010
Sezon Truskawkowy 2010