przepisy na ulubione s這dko軼i
czwartek, 14 kwietnia 2011

Puszysty kakaowy biszkopt i kwaskowaty krem. Wszystko w formie rolady, chocia robi豉m te w wersji "tortowej". Szybko嗆 wykonania, 豉dny wygl康 to niew徠pliwe zalety ciasta. Smak kremu - ciekawy, cho trzeba uwa瘸, aby w trakcie przygotowania nie zwa篡 si.

Chocia list ciast na 安i皻a macie zapewne ju gotow - mo瞠 i ta rolada znajdzie dla siebie miejsce.

sk豉dniki:

biszkopt:

  • 4 ca貫 jajka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 3 czubate造磬i m彗i pszennej
  • 1造磬a m彗i ziemniaczanej
  • 2 造磬i kakao
  • 1 造瞠czka proszku do pieczenia

Wykona ciasto biszkoptowe wg tego przepisu. Rolada na zdj璚iu zrobiona jest z 6 jaj, ale z 4 w zupe軟o軼i wystarczy. Du膨 kwadratow blaszk wy這篡 papierem do pieczenia, wyla ciasto. Piec w temp. 180oC. przez ok. 10 minut (brzegi ciasta nie mog si spiec). Gor帷e ciasto posypa cukrem i szybko prze這篡 na 軼iereczk. Ciasto zwin望 razem ze 軼ierk (wierzch ciasta zawijam do wewn徠rz). Pozostawi a rolada wystygnie.

krem:

  • 1 szklanka kefiru lub zsiad貫go mleka
  • 1 kubek (250 g) mas豉 ro郵inego
  • 5 造瞠k cukru pudru

Sk豉dniki kremu musz mie temperatur pokojow. Mas這 utrze na puszyst mas razem z cukrem. Stopniowo - po 2 造磬i dodawa kefir i kr鏒ko miksowa. Kremu nie nale篡 miesza zbyt d逝go, bo mo瞠 si zwa篡.

Ostudzone ciasto delikatnie rozwin望. Mo積a nas帷zy wg uznania lub posmarowa ulubionym d瞠mem. Rozsmarowa krem i ponownie zwin望 ciasto. Mo積a pola polew czekoladow. Sch這dzi w lod闚ce.

smacznego

pi徠ek, 01 kwietnia 2011

D逝ugo czeka. Zaprezentuje si jako 14 sernik na moim blogu, cho powinien chyba jako pierwszy. Dlaczego? Bo to taki swojski klasyczny sernik, jaki piek豉 moja Mama i o jakim zapomnia豉m pr鏏uj帷 nowych serowych smak闚. Ale warto by這 czeka na jego puszysto嗆 i delikatny smak.I cho nie grzeszy oszcz璠no軼i, opada po upieczeniu - kochamy go!

Zakochajcie si i Wy! Z ca貫go serca polecam, zw豉szcza, 瞠 Wielkanoc tu, tu...

sk豉dniki (prostok徠na blaszka):

  • 1 1/2 kg sera na sernik (u mnie President: 1kg z prawdziw wanili i 1/2 kg naturalnego)
  • 12 jajek (osobno 鄴速ka i bia趾a)
  • 1 1/3 szklanki cukru
  • 1 mas這 ro郵inne
  • 1 budy 鄉ietankowy
  • 1 opakowanie sernix'u
  • aromat arakowy
  • rodzynki i/lub sk鏎ka pomara鎍zowa (nie da豉m tym razem)
  • herbatniki do u這瞠nia na spodzie (niekoniecznie)

草速ka utrze z cukrem na bia陰 puszyst mas. Doda ser na zmian z mi瘯kim mas貫m - zmiksowa. Dosypa budy i sernix oraz kilka kropel aromatu. Domiesza bakalie. Bia趾a ubi na sztywn pian i doda do sera, delikatnie wymiesza.

Dno blaszki wy這篡 papierem do pieczenia. Mo積a u這篡 warstw herbatnik闚. Wyla mas serow. Piec w temp. 150o C. przez ok. 2 godz. Sernik ostudzi w piekarniku.

Sernik ro郾ie w czasie pieczenia, a p騧niej...opada. Ale nam to nie przeszkadza.

Gotowy mo積a pola polew czekoladow lub jedynie posypa cukrem pudrem (tak lubimy najbardziej).

smacznego

Tagi: twar鏬
11:23, gosiakr76 , SERniczki
Link Komentarze (7) »
Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery
Kuchnia Wielkanocna 2010
Sezon Truskawkowy 2010