przepisy na ulubione s這dko軼i
pi徠ek, 30 kwietnia 2010

Jak pi瘯nie, ciep這 i s這necznie si dzi zrobi這! Nie wiem, jak Wy, ale ja ju poczu豉m si letnio i wakacyjnie... Idealnie w ten nastr鎩 wpisuje si dzisiejsze ciacho. Przygotowa豉m tart (kolejn znowu?) z kremem jogurtowym. Na wierzchu r騜owe grejfruty i galaretka. Ciasto s這dkie i jednocze郾ie z nutk owocowej goryczki. Niestety nie mia豉m ju grejfrutowej galaretki, wi璚 da豉m cytrynow(鈔ednio pasuje), ale i tak ciasto jest bardzo smaczne. Na letnie, no mo瞠 prawie, popo逝dnie w sam raz.

sk豉dniki:

ciasto kruche:

  • 125 g margaryny lub mas豉
  • 4 造磬i cukru pudru
  • 1 szklanka m彗i
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 鄴速ko
  • szczypta soli

Z podanych sk豉dnik闚 przygotowa kruche ciasto wg wskaz闚ek. Ciasto rozwa趾owa, wylepi nim sp鏚 i boki formy do tart. Piec "na 郵epo" przez 15 min. w temp. 200oC, a nast瘼nie jeszcze przez 10 min. ju bez obci捫enia. Ostudzone ciasto wyj望 z formy.

krem jogurtowy:

  • 3/4 bia貫j czekolady
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 250 ml 鄉ietany krem闚ki
  • 5 造瞠k miodu
  • 2 造瞠czki sk鏎ki startej z cytryny
  • 3 造磬i soku z cytryny
  • 1 造磬a 瞠latyny

Czekolad stopi w k徙ieli wodnej i rozsmarowa j na upieczonym cie軼ie. 妃ietan ubi na sztywno, 瞠latyn namoczy w niewielkiej ilo軼i zimnej wody. Gdy nap璚znieje doda sok cytrynowy i rozpu軼i 瞠latyn (robi to zawsze w mikrofali). Jogurt wymiesza z miodem i sk鏎k, doda 瞠latyn. Gdy masa zacznie g瘰tnie - doda bit 鄉ietan. Mas wy這篡 na kruchy sp鏚.

ob這瞠nie:

  • 2 lub 3 r騜owe grejfruty (u mnie 2)
  • galaretka (najlepiej grejfutowa)

Galaretk przygotowa w po這wie porcji wody. Owoce obra ze sk鏎ki oraz b這nek, u這篡 na zastygni皻ym kremie. Zala t篹ej帷 galaretk.

smacznego

sobota, 24 kwietnia 2010

Moda na ... jest wszechobecna. Tak瞠 w dziedzinie wypiek闚 pojawiaj si szlagiery, ciasta, kt鏎e zachwycaj i pojawiaj si prawie na wszystkich sto豉ch w danym sezonie. Ale bywaj te evergreeny, kt鏎e mimo up造wu lat zawsze 鈍ietnie smakuj, s w asorymencie ka盥ej cukierni.

Takie s w豉郾ie babeczki 鄉ietankowe, kt鏎e pami皻am z dzieci雟twa, i kt鏎e piek od wielu lat (to chyba jeden z pierwszych moich wypiek闚). Sk豉dniki na babeczki s chyba w ka盥ym domu, wykonanie - 豉twizna i po dw鏂h godzinach mamy g鏎 kruchutkich babeczek nadziewanych budyniem 鄉ietankowym. Lepsze ni w cukierni!

sk豉dniki ( na ok. 36 sztuk):

  • 600 g m彗i
  • 300 g margaryny Kasia
  • 200 g cukru pudru
  • 1 鄴速ko
  • 2 造磬i g瘰tej 鄉ietany
  • szczypta soli
  • bydy 鄉ietankowy na 3/4 l mleka
  • 1/2 l mleka

Z m彗i, margaryny, cukru, 鄴速ka i 鄉ietany zagnie嗆 kruche ciasto (jak?). Sch這dzonym ciastem wylepi foremki do babeczek (nie trzeba smarowa foremek t逝szczem). Do 鈔odka na這篡 po 造瞠czce ugotowanego i ostudzonego budyniu. Reszt ciasta rozwa趾owa i foremk wyci望 k馧ka. Kr捫kami przykry foremki nape軟ione budyniem, dobrze zlepi brzegi.

Babeczki piec w temp. 200oC. przez ok. 30 min. a b璠 rumiane. Gdy ostygn - delikatnie wyj望 z foremek. Posypa obficie cukrem pudrem.

smacznego

niedziela, 18 kwietnia 2010

Mija czarny tydzie dla Polak闚. Bez wzgl璠u na sympatie polityczne, ka盥y na sw鎩 spos鏏 prze篡wa smole雟k katastrof i 鄉ier tak du瞠j liczby naszych rodak闚. Skupienie, cisza, modlitwa, 透y... Przez ca造 tydzie nie mia豉m g這wy do pieczenia, nawet nie zagl康a豉m na blogi, nie by豉m w stanie napisa nawet kr鏒kiej notki. Czas si zatrzyma. Ale 篡cie toczy si dalej, wi璚 powoli wracam do rzeczywisto軼i.

Dzi proponuj sernik, lekko letni, bo z moimi ulubionymi owocami - truskawkami. Sernik na spodzie z kakaowych ciasteczek, taki tradycyjnie polski. Polany bia陰 czekolad, ob這穎ny truskawkami i skropiony galaretk. Smakowity, niezbyt s這dki, orze德iaj帷y i kolorowy dzi瘯i owocom.

sk豉dniki (tortownica 23 cm):

sp鏚:

  • 200 g kakaowych herbatnik闚
  • 100 g margaryny

Ciastka rozdrobni w mikserze, wymiesza z roztopionym t逝szczem. Mas wylepi dno i boki tortownicy. Piec ok. 10 min. w temp. 180oC.

masa:

  • 1 kg sera na sernik (taki w wiaderku)
  • 50 g mas豉
  • 1 1/2 szklanki cukru pudru
  • 6 jajek (osobno 鄴速ka i bia趾a)
  • 1 czubata 造磬a m彗i ziemniaczanej
  • aromat 鄉ietankowy lub arakowy

Mas這 utrze z po這w cukru. Stopniowo dodawa 鄴速ka. Domiesza ser, m彗 i aromat. Bia趾a ubi z reszt cukru i szczypt soli na pian. Delikatnie wymiesza z serem.

Mas wy這篡 na podpieczony sp鏚. Piec ok. 70 min. w temp. 175oC. Sernik ro郾ie, mo瞠 nawet p瘯a.

ob這瞠nie:

  • 200 g bia貫j czekolady
  • 100 ml 鄉ietany krem闚ki
  • 300-400 g truskawek
  • po這wa opakowania galaretki truskawkowej rozpuszczona w 1/2 szklanki wody
  • gar嗆 upra穎nych p豉tk闚 migda這wych

妃ietan ubi na sztywno. Czekolad roztopi w k徙ieli wodnej i wymiesza ze 鄉ietan. Mas posmarowa upieczony i ostudzony sernik (wierzch i boki). Boki obsypa migda豉mi. Na wierzchu u這篡 kawa趾i truskawek, pola t篹ej帷 galaretk.

smacznego

鈔oda, 07 kwietnia 2010

Nigdy w 篡ciu nie upiek豉m mazurka. Cho wygl康aj 郵icznie, w smaku... dla mnie niekoniecznie. Ale na wielkanocnym stole nie mo瞠 u mnie zabrakn望 sernika i babki. W tym roku te tak by這. Wybra豉m sernik z advocatem i sprawdzon od lat bab dro盥穎w z nadzieniem. Lubimy j wszyscy, zw豉szcza m捫 dopomina si jej na 安i皻a.

Klasyczne ciasto dro盥穎we z dwoma nadzieniami: musem wi郾iowym (mo瞠 by te brzoskwiniowy) oraz mas makow i twaro磬iem. W efekcie, cho baba jest imponuj帷ych rozmiar闚, nadzienie sprawia, 瞠 jest wilgotna, d逝go zachowuje 鈍ie穎嗆. Z ca貫go serca polecam nie tylko z okazji Wielkiej Nocy.

Kuchnia Wielkanocna 2010

sk豉dniki:

ciasto dro盥穎we:

  • 1/2 kg m彗i
  • 5 dag dro盥篡
  • 10 dag margaryny
  • 10 dag cukru
  • 2 鄴速ka
  • 1 szklanka mleka
  • szczypta soli
  • kilka kropli aromatu cytrynowego

Mleko podgrza. W po這wie mleka rozkruszy dro盥瞠, doda 造磬 cukru i m彗i. Wymiesza i odstawi w ciep貫 miejsce, aby zaczyn ur鏀.草速ka zmiksowa z cukrem. Doda do m彗i wraz z reszt mleka, aromatem, sol i wyro郾i皻ymi dro盥瘸mi. Wyrobi ciasto, aby sk豉dniki dobrze si po陰czy造. Wla roztopiony t逝szcz i wyrabia ciasto ok. 10 min. Ciasto przykry 軼iereczk i odstawi do wyro郾i璚ia (ma podwoi swoj obj皻o嗆).

Wyro郾i皻e ciasto ponownie zagnie嗆 i podzieli na 12 -14 r闚nych kawa趾闚. Ka盥y z nich rozwa趾owa na placuszek.

a

mus wi郾iowy:

  • s這ik wi郾i z kompotu (bez pestek), mog by mro穎ne
  • 50 g cukru
  • 1 造磬a m彗i ziemniaczanej

Wi郾ie ods帷zy z kompotu. Doda cukier, zmiksowa na mus. Zagotowa i zag窷ci m彗 wymieszan z odrobin zimnej wody. Je郵i korzysta si z wi郾i mro穎nych - nale篡 je gotowa ok. 10 min. z cukrem.

Mo積a przygotowa te wersj brzoskwiniow: owoce z puszki zmiksowa i zag窷ci (mo積a nie dodawa ju cukru, bo owoce s wystarczaj帷o s這dkie).

Gotowym musem posmarowa 4-5 placuszk闚 z ciasta, zwin望 w roladki.

za

masa makowa i twaro瞠k:

  • puszka gotowej masy makowej
  • 15 dag twaro磬u 鄉ietankowego
  • 1/2 kubka g瘰tej 鄉ietany
  • 1 造磬a cukru
  • 1 cukier waniliowy

Serek wymiesza z cukrem i 鄉ietan. Pozosta貫 placuszki posmarowa serkiem, a nast瘼nie mas makow. Zwin望 w roladki.

Du膨 form do babki (je郵i nie macie do嗆 du瞠j - mo積a upiec dwie mniejsze babki, ciasta jest du穎) nasmarowa t逝szczem. Na dnie u這篡 4-5 roladek makowo - twaro磬owych, na nich roladki z musem owocowym. Na wierzchu - reszt roladek z makiem. Babk odstawi do wyro郾i璚ia na ok. 20 min.

aa

Piec w temp. 180oC. przez ok. 70 minut. Gdy wystygnie pola czekolad lub polukrowa.

a

smacznego

sobota, 03 kwietnia 2010

Oto jedna z moich s這dkich propozycji na tegoroczne 鈍i皻a Wielkiej Nocy. Dro盥穎we baranki z kawa趾ami brzoskwi i kruszonk s nie tylko smaczne, ale tak瞠 udekoruj 鈍i徠eczny st馧.

Baranki bior udzia w zabawie Olgi Smile.

Wszystkim go軼iom mojego bloga, tym wiernym i wpadaj帷ym na chwilk, 篡cz wszelkiej pomy郵no軼i, aby te wiosenne 鈍i皻a by造 okazj do rodzinnego radowania si ze zmartwychwstania, ale tak瞠 biesiadowania przy pisankach, babach i mazurkach. WESOΧCH 名I﹗!

篡czy ma貪osia

sk豉dniki (wysz這 mi 13 sporych barank闚):

ciasto:

  • 1/2 kg m彗i
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 3 dag dro盥篡
  • 1/3 kostki Kasi
  • kilka kropli aromatu cytrynowego

Mleko podgrza. Dro盥瞠 rozetrze z po這w mleka, 造磬 cukru i m彗i. Odstawi w ciep貫 miejsce do wyro郾i璚ia. Jajka utrze z cukrem i doda do m彗i. Wla reszt mleka, wyro郾i皻e dro盥瞠, aromat i szczypt soli. Ciasto wyrobi. Doda roztopiony t逝szcz i wyrabia ciasto przez kilka minut. Przykry i odstawi do wyro郾i璚ia (niech podwoi swoj obj皻o嗆).

ob這瞠nie:

  • puszka brzoskwi
  • 1 鄴速ko
  • 1 造磬a mleka

Wyro郾i皻e ciasto rozwa趾owa na grubo嗆 5 mm. Wycina kszta速 barank闚 (robi szablon z tekturki i wycinam no瞠m). Na korpusie u這篡 plasterki brzoskwi. Z resztek ciasta zrobi uszy i oczy.

Mleko rozmiesza z 鄴速kiem. Posmarowa nim g這wy barank闚.

kruszonka:

  • 170 g m彗i
  • 100 g cukru pudru
  • 1/2 kostki Kasi

Sk豉dniki kruszonki zagnie嗆 i posypa ni baranki. Piec w temp. 180oC. przez ok. 30 min. a b璠 rumiane. Gdy wystygn - posypa cukrem pudrem.

a

smacznego

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery
Kuchnia Wielkanocna 2010
Sezon Truskawkowy 2010