przepisy na ulubione s這dko軼i
sobota, 30 marca 2013

Cho za oknem wida nieco inne 鈍i皻a, to z pewno軼i mamy Wielkanoc! Z tej okazji 篡cz wszystkim odwiedzaj帷ym moj stronk wszelkiej pomy郵no軼i, rado軼i ze spotkania w rodzinnym gronie, celebrowania wszelkich tradycji zwi您anych ze 安i皻ami Wielkiej Nocy!

A wszystkim piek帷ym - niegasn帷ego zachwytu go軼i nad Waszymi (i moimi te;-) wypiekami!

17:46, gosiakr76
Link Komentarze (2) »
wtorek, 12 marca 2013

ζdny, smaczny, elegancki, s這dki, czekoladowy... C騜 jeszcze mo積a o nim powiedzie? Czekoladowy sp鏚 posmarowany mieszank powide 郵iwkowych i masy czekoladowej oraz dwa musy czekoladowe. Oba delikatne: ciemny po陰czony z kawa趾ami gotowanych gruszek i z bia貫j czekolady z dodatkiem sk鏎ki pomara鎍zowej. Smakowa wspaniale, cho nast瘼nym razem dodam mniej pomara鎍zy. Pasuje na 鈍i徠eczny st馧 z pewno軼i.

Przepis znalaz豉m u Asiz Kwestii Smaku. Polecam!

sk豉dniki (tortownica 26 cm):

sp鏚:

  • 100 g mas豉
  • 100 g cukru
  • 100 g m彗i
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • 2 jajka (osobno 鄴速ka i bia趾a)
  • 2 造zki kawy zbo穎wej lub 2 造瞠czki kawy rozpuszczalnej
  • 1 造瞠czka proszku do pieczenia
  • 3 造磬i powide 郵iwkowych
  • 2 gruszki z kompotu
  • 7 造瞠k kompotu lub syropu gruszkowego

Mas這 roztopi na ma造m ogniu. Doda cukier i kaw, wymiesza. Zdj望 z ognia. Doda czekolad i syrop z gruszek, miesza a czekolada si rozpu軼i. Mas ostudzi. Odla 1/4 szklanki masy i po陰czy z powid豉mi.

Do reszty masy doda 鄴速ka, wymiesza. M彗 po陰czy z proszkiem i partiami dodawa do ciasta. Ubi bia趾a na sztywn pian i delikatnie domiesza do masy.

Ciasto na這篡 do wy這穎nej papierem do pieczenia trortownicy. Piec w temp. 180o C przez ok. 20 minut. Ostudzi. Posmarowa mas z powid豉mi.

mus z mlecznej czekolady:

  • 100 g mas豉
  • 100 g mlecznej czekolady (mo積a po這w zast徙i czekolad deserow)
  • 3 du瞠 jajka (osobno 鄴速ka i bia趾a)
  • 100 g cukru
  • 1 造磬a kakao
  • 2 造瞠czki 瞠latyny
  • 40 ml wody i 40 ml rumu lub brandy

W ma造m rondelku rozpu軼i mas這 z czekolad. Ostudzi. 疾latyn namoczy w wodzie z alkoholem, gdy nap璚znieje rozpu軼i. 草速ka wymiesza z kakao i doda do czekolady, wymiesza. Dodac tak瞠 瞠latyn. Bia趾a ubi na bardzo sztywn pian, dosypywa stopniowo cukier, a piana b璠zie b造szcz帷a. Pian delikatnie po陰czy z musem, wymiesza.

Po這w musu na這篡 na sp鏚, u這篡 kawa趾i gruszek, przykry reszt musu. Ciasto sch這dzi w lod闚ce do czasu zastygni璚ia.

mus z bia貫j czekolady:

  • 100 g mas豉
  • 100 gbia貫j czekolady
  • 3 du瞠 jajka (osobno 鄴速ka i bia趾a)
  • 100 g cukru
  • sk鏎ka starta z 1 pomara鎍zy (dla mnie to troch za du穎)
  • 2 造瞠czki 瞠latyny
  • 40 ml wody i 40 ml likieru lub soku pomara鎍zowego

Mus przygotowa dok豉dnie tak samo, jak ten ciemny. Zamiast kakao nale篡 doda sk鏎k pomara鎍zow i pomin望 kawa趾i gruszek. Mas na這篡 na warstw zastygni皻ego musu ciemnego. Sch這dzi w lod闚ce. Przed podaniem zdj望 obr璚z tortownicy i udekorowa torcik wed逝g uznania.

smacznego

czwartek, 07 marca 2013

Jaki czas temu na wielu blogach pojawi si przepis na to ciasto, tak瞠 pod nazw Pani Walewska. Przypomnia豉m sobie, 瞠 gdzie w鈔鏚 lu幡ych zapisek te mam ten przepis... Piek豉m wielokrotnie, ale o zdj璚iu zapomina豉m. Wi璚 dopiero teraz zago軼i i na moim blogu.

Ciasto ma same zalety: atrakcyjnie wygl康a i 鈍ietnie smakuje. Je郵i jest jeszcze kto, kto nie piek pychotki - musi to niezw這cznie nadrobi!

sk豉dniki (blaszka 20x30 cm):

ciasto kruche:

  • 2 szklanki m彗i
  • 1/2 lub nieco wi璚ej cukru pudru
  • 200 g mas豉 lub margaryny
  • 4 鄴速ka
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 造瞠czka proszku do pieczenia

Z podanych sk豉dnik闚 przygotowa kruche ciasto (tu jest dok豉dna instrukcja). Sch這dzi w lod闚ce przez ok. 1 godzin. Podzieli na 2 r闚ne po這wy i rozwa趾owa do wymiar闚 blaszki. U這篡 na papierze do pieczenia (je郵i macie tylko 1 blaszk - mo積a piec na dwie tury - drug cz窷 ciasta nale篡 przechowywa w lod闚ce do czasu upieczenia).

piana:

  • 4 bia趾a
  • 200 g cukru pudru
  • 1 czubata 造磬a m彗i ziemniaczanej
  • ok. 200 g posiekanych orzech闚 (laskowe i/lub w這skie)
  • 2 s這iczki d瞠mu z czarnej porzeczki, z aronii lub powide 郵iwkowych

Bia趾a ubi na sztywn pian. Stopniowo dosypywa cukier, a piana b璠zie b造szcz帷a. Domiesza m彗.

Ciasto posmarowa d瞠mem, wy這篡 po這w piany i posypa po這w orzech闚. Tak samo przygotowa drugi blat ciasta. Piec ok. 30 minut w temp. 180o C. Wystudzi.

krem:

  • 1/2 l mleka
  • 4 造磬i cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 鄴速ka
  • 1 造磬a m彗i pszennej
  • 2 czubate 造磬i m彗i ziemniaczanej
  • 250 g mas豉 lub margaryny

Do po這wy szklanki mleka wsypa obie maki i dok豉dnie wymiesza. Reszt mleka zagotowa z cukrami. Do gotuj帷ego mleka wla mieszank m彗i i ci庵le mieszaj帷 ugotowa budy. Do gor帷ego domiesza 鄴速ka. Wystudzi.

Mi瘯kie mas這 zmiksowa na puszyst mas. Dodawa po 1 造盧e zimny budy, dok豉dnie zmiksowa. Krem na這篡 na jeden upieczony sp鏚, przykry drugim (piana z orzechami ma by zawsze na g鏎ze). Przed podaniem sch這dzi.

smacznego

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery
Kuchnia Wielkanocna 2010
Sezon Truskawkowy 2010