przepisy na ulubione s這dko軼i
niedziela, 25 marca 2012

Lubi piec rolady: 豉dnie wygl康aj, a komponowanie r騜nych nadzie daje du穎 mo磧iwo軼i smakowych. Upieczenie rolady nie jest te trudne, cho obawy przed pierwszym razem s z pewno軼i. Dzi rolada z moim ulubionym nadzieniem: krem mocno czekoladowy na bazie gorzkiej czekolady z dodatkiem kawy i alkoholu. Masa nie jest s這dka, wi璚 dzieci nie b璠 zbyt zainteresowane, Dla mnie super! Polecam!

sk豉dniki:

biszkopt:

  • 8 鄴速ek
  • 4 bia趾a
  • 100 g cukru
  • 80 g m彗i pszennej
  • 20 g m彗i ziemniaczanej

草速ka utrze z cukrem na bia造 krem. Doda przesiane obie m彗i. Bia趾a ubi na sztywn pian i delikatnie wmiesza do 鄴速ek.

Du膨 kwadratow blach wy這篡 papierem do pieczenia. Wla ciasto, wyr闚na. Piec w temp. 180oC przez ok. 10 minut (nale篡 uwa瘸, aby brzegi cienkiego ciasta nie spiek造 si).

Gor帷e ciasto wyj望 z piekarnika, posypa wierzch cukrem i wy這篡 na kuchenn 軼iereczk. Zdj望 papier i ciasto zwin望 razem ze 軼iereczk. Od這篡 do ostudzenia.

krem:

  • 1/2 l 鄉ietany krem闚ki
  • 200 g gorzkiej czekolady, mo瞠 by te deserowa
  • 1 造磬a kawy rozpuszczalnej
  • 2 cukry waniliowe
  • kilka 造瞠k ulubionego alkoholu (spirytus, rum, brandy)

Krem nale篡 przygotowa dzie wcze郾iej! 妃ietan wla do garnuszka, doda kawa趾i czekolady. Podgrzewa, a czekolada si rozpu軼i. Doda cukier i alkohol. Mas nale篡 ostudzi i ch這dzi w lod闚ce przez minimum 12 godzin.

G瘰ty krem mo積a kr鏒ko zmiksowa i ewentualnie doda do smaku troch cukru pudru.

Rozwin望 rolad, posmarowa kremem i ponownie zwin望. Wierzch mo積a posypa cukrem pudrem lub posmarowa bit 鄉ietan i udekorowa wg uznania. Do czasu podania przechowywa w lod闚ce.

smacznego

niedziela, 18 marca 2012

ζdnie wygl康a, 鈍ietnie smakuje. Idealne po陰czenie kwa郾ej masy i s這dkiej 鄉ietanki. Idealny przepis na lato, gdy marzymy o orze德ieniu. Zw豉szcza, gdy s這neczko tak pi瘯nie 鈍ieci, jak dzi;-) Ciasto proste do wykonania, bez wyszukanych sk豉dnik闚. Spr鏏ujcie koniecznie!

sk豉dniki (tortownica 26 cm):

biszkopt:

  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka m彗i
  • 1 造瞠czka proszku do pieczenia
  • 6 造瞠k oleju

Bia趾a ubi na sztywn pian, stopniowo wsypywa cukier. Doda 鄴速ka, wymiesza. Wla olej, wsypa m彗 i proszek. Ciasto wla do wy這穎nej papierem tortownicy. Piec ok. 30 minut w temp. 180oC. Po ostudzeniu przekroi na 2 blaty.

masa cytrynowa:

  • 3 cytryny
  • 1 szklanka cukru
  • 125 g mas豉 lub margaryny
  • 1 鄴速ko
  • 2造磬i m彗i ziemniaczanej

Z 2 cytryn zetrze sk鏎k. Ze wszystkich owoc闚 wycisn望 sok. Do soku doda cukier i 1 szklank wody. Podgrza, a cukier si rozpu軼i. Odla 1/2 szklanki syropu. Do reszty syropu doda mas這 i zagotowa. Do odlanego syropu doda 鄴速ko i m彗. Wla do syropu z mas貫m, poczeka a zg瘰tnieje.

Gor帷 mas wy這篡 na jedn z warstw biszkoptu.

鄉ietanka:

  • 500 g 鄉ietany krem闚ki
  • 1 opakowanie galaretki cytrynowej

Galaretk rozpu軼i w 1/2 szklanki wrz徠ku, ostudzi. 妃ietan ubi na sztywno, po陰czy z ostudzon galaretk. Mas wy這篡 na sch這dzon warstw cytrynow. Przykry biszkoptem. Ch這dzi w lod闚ce, a masa st篹eje. Przed podaniem posypa cukrem pudrem.

smacznego

poniedzia貫k, 05 marca 2012

Wiem, wiem, ju by na tylu blogach, ale ja spr鏏owa豉m go dopiero niedawno. Lubi serniki, ale ten? Sza逝 nie ma. Wygl康a bardzo 豉dnie, ale smak - przeci皻ny. Nie chc nikogo urazi, bo wiadomo o gustach... Ale mnie nie zachwyci. Ju do tego przepisu raczej nie wr鏂. Skorzysta豉m z receptury Dorotki.

sk豉dniki (tortownica 25 cm lub kwadratowa blaszka):

sp鏚:

  • 190 g ciastek digestive w czekoladzie
  • 50 g mas豉 lub margaryny

Ciastka zmiksowa i po陰czy z roztopionym mas貫m. Dno tortownicy wy這篡 papierem do pieczenia, wy這篡 ciastka. Sch這dzi w lod闚ce.

masa serowa:

  • 1 kg sera na sernik ( u mnie jak zwykle mieszanka naturalnego i waniliowego Presidenta)
  • 5 jajek
  • 150 g cukru
  • 2 造磬i budyniu waniliowego
  • 1 造磬a kaszy manny
  • 80 g mi瘯kiego mas豉
  • 1 cukier waniliowy
  • ok. 250 - 300 g dowolnych pierniczk闚 (da豉m nadziewane w czekoladzie)
  • aromat rumowy

草速ka ubi z cukrami do bia這軼i. Stopniowo dodawa ser, miksowa. Doda mas這, budy, mann i aromat.

Bia趾a ubi na sztywn pian. Delikatnie wmiesza do masy serowej. Na sp鏚 z ciasteczek wy這篡 ok. 1/3 masy serowej, u這篡 pierniczki i delikatnie reszt sera (masa jest do嗆 rzadka, aby pierniki nie wyp造n窸y na wierzch - ser nak豉dam powoli 造磬).

Piec ok. 1 godz. w temp. 180oC. Wystudzi w zamkni皻ym piekarniku, aby nie opad.

Mo積a pola czekolad lub posypa start czekolad.

smacznego

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery
Kuchnia Wielkanocna 2010
Sezon Truskawkowy 2010