przepisy na ulubione s這dko軼i
鈔oda, 23 marca 2011

Intensywnie czekoladowe ciasto, w 鈔odku jakby niedopieczone, z zakalcem? Wiadomo, 瞠 to brownie. Je郵i doda si do niego spor gar嗆 solonych fistaszk闚 - smakuje jeszcze lepiej: przyjemnie chrupie w z瑿ach i prze豉muje s這dycz ciasta. Mile widziana czapeczka bitej 鄉ietany.

sk豉dniki (tortownica 22 cm):

  • 200 g mas豉 lub margaryny
  • 4 jajka
  • 250 g cukru
  • 100 ml miodu
  • 200 g m彗i
  • 4 造磬i kakao
  • 1 造磬a cukru waniliowego
  • 1 造瞠czka proszku do pieczenia
  • 200 g solonych fistaszk闚

W rondelku rozpu軼i t逝szcz. W misce ubi ca貫 jajka z cukrem i miodem. W osobnym naczyniu wymiesza wszystkie suche sk豉dniki. Wsypa je do masy jajecznej, wla t逝szcz. Wszystko dobrze wymiesza.

2/3 orzeszk闚 grubo posieka i wsypa do ciasta, wymiesza. Dno tortownicy wy這篡 papierem do pieczenia, na這篡 ciasto. Wierzch posypa reszt orzeszk闚.

Piec w temp. 200oC. przez ok. 40 minut (ciasto nale篡 sprawdza patyczkiem - w 鈔odku powinno by nieco kleiste). Po ostudzeniu sch這dzi w lod闚ce przez ok. 45 minut.

smacznego

pi徠ek, 11 marca 2011

Wybieraj帷 tort urodzinowy dla Zuzi mam zawsze 2 dylematy: jaki ma by smak, aby jubilatka cho troszk spr鏏owa豉 (ciasta mog dla niej praktycznie nie istnie) oraz jaka tym razem ma by dekoracja.

W tym roku wybra豉m delikatnie czekoladowy biszkopt z czekoladowym kremem na bazie mascarpone i konfitur truskawkow (Zuzia jad豉!) znaleziony u Asi, a dekoracja... Tort sta si nakrytym sto貫m, na kt鏎ym sta... tort, fili瘸nki, talerzyki, 造瞠czki. Wszystko z lukru plastycznego. Wz鏎 znalaz豉m u Yasmin (jest wielka w tym co robi).

Torcik bardzo smaczny - warto zrobi.

sk豉dniki (tortownica 23 cm):

biszkopt:

  • 6 jajek (osobno 鄴速ka i bia趾a)
  • 300 g cukru pudru
  • 3 造磬i kakao
  • 100 g m彗i ziemniaczanej
  • 100 g m彗i pszennej

草速ka utrze z po這w cukru a masa stanie si g瘰ta i bia豉. Suche sk豉dniki przesia do masy 鄴速kowej i wymiesza. Bia趾a ubi z reszt cukru na sztywn pian. Delikatnie wmiesza 造磬 do 鄴速ek.

Dno tortownicy wy這篡 papierem do pieczenia. Wla ciasto, wyr闚na wierzch. Piec w temp. 180oC. przez ok. 35 minut. Biszkopt ostudzi.

krem:

  • 375 g serka mascarpone
  • 150 g czekolady deserowej
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 520 ml 鄉ietany krem闚ki 36%

oraz:

  • s這ik konfitury truskawkowej
  • spirytus lub inny alkohol do nas帷zenia, mocna herbata z cytryn

Czekolad stopi w k徙ieli wodnej. Gdy jest jeszcze ciep豉 po陰czy z mascarpone. Zimn 鄉ietank ubi na sztywno z dodatkiem cukru. Stopniowo dodawa bit 鄉ietan do czekolady z serkiem, delikatnie wymiesza.

Ostudzony biszkopt przekroi na 3 blaty. Nas帷zy wg uznania. Dwie spodnie warstwy ciasta posmarowa konfitur, a nast瘼nie kremem. Z這篡, przykry ostatni warstw biszkoptu. Wierzch i boki posmarowa kremem. Udekorowa. Sch這dzi tort w lod闚ce.

smacznego

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery
Kuchnia Wielkanocna 2010
Sezon Truskawkowy 2010