przepisy na ulubione s這dko軼i
wtorek, 30 marca 2010

a

Dzi moja Babcia ko鎍zy 80 lat! Po 篡czeniach, kwiatach i prezentach przyszed czas na tort ze 鈍ieczkami oczywi軼ie. Nie chcia豉m piec swoich znanych ju w rodzinie tort闚, wi璚 skorzysta豉m z przepisu od Dorotki.

Wybra豉m tort orzechowo - kawowy z kremem z serka mascarpone i bitej 鄉ietany. Smaczny? Bardzo, cho mam pewne ale, kt鏎e nast瘼nym razem skoryguj:

  • tort ma s豉bo wyczuwalny smak kawy, co dla niekawoszy mo瞠 by zalet, ale skoro w nazwie pojawia si kawa, mo積a si by這 spodziewa wyra幡iejszego aromatu
  • krem ma 豉godny smak (nie chc powiedzie, 瞠 md造) - mo瞠 warto go "doprawi"?
  • wysoki biszkopt wymaga zdecydowanie wi瘯szej ilo軼i nas帷z瘽ia, gdy jest suchy.

Do嗆 narzekania! Biszkopt ro郾ie fantastycznie, ma wspania造 smak orzechowy. Krem robi si w kilka chwil. Jeszcze tylko dekoracja (tym razem bez lukru plastycznego) i mo積a cz瘰towa si kawa趾iem.

Przepis z pewno軼i do ponownego wykorzystania, ale z pewnymi poprawkami.

sk豉dniki (tortownica 23 cm,bo masy jest du穎 i pi瘯nie ro郾ie):

biszkopt:

  • 8 jajek (osobno 鄴速ka i bia趾a)
  • 20 dag zmielonych orzech闚 (da豉m 15 dag laskowych i 5 dag w這skich)
  • 13 dag m彗i pszennej
  • 15 dag cukru
  • 1 cukier waniliowy - 16 g
  • sk鏎ka starta z 1 cytryny
  • 2 造磬i mocnej zimnej kawy
  • 1/2 造瞠czki proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Bia趾a ubi z sol. Stopniowo dodawa oba cukry i miksowa na wysokich obrotach ok. 4 minuty. Doda 鄴速ka, kaw i sk鏎k cytrynow. M彗 z proszkiem przesia do masy, doda orzechy i delikatnie wymiesza.

Mas przela do nasmarowanej tortownicy. Piec w temp. 170oC. przez 1 godz. Ostudzi i przekroi na 3 blaty.

nas帷zenie (warto zwi瘯szy ilo嗆):

  • 100 ml mocnej kawy
  • 2造磬i brandy lub w鏚ki (da豉m 4 造磬i brandy)

Kaw wymiesza z alkoholem,nas帷zy blaty ciasta.

krem:

  • 50 dag serka mascarpone
  • 20 dag 鄉ietany krem闚ki (da豉m 30 dag)
  • 5-6 造瞠k mleka (pomin窸am)
  • 1 造磬a soku cytrynowego
  • 3 cukry waniliowe
  • 2 造磬i startej czekolady (da豉m 4 造磬i gorzkiej)

妃ietan ubi na sztywno z cukrem. Serek zmiksowa z mlekiem i cytryn. Domiesza bit 鄉ietane oraz czekolad. Kremem prze這篡 blaty biszkoptowe.

Krem jest sztywny, wi璚 mo積a u篡 go do dekoracji tortu lub obla go czekolad.

a

smacznego

pi徠ek, 26 marca 2010

Kolejnywypiek zaczerpni皻y od kr鏊owej sernik闚, czyli Liski. Tym razem z dodatkiem masy kr闚kowej na s這dko - s這nym spodzie, oblany toffi i posypany migda豉mi. Smaczny? Bardzo. S這dki, cho nie przes這dzony, niezwykle kremowy. Jak dla mnie jednak zbyt niski, wi璚 nast瘼nym razem (a b璠zie na pewno) zwi瘯sz proporcje.

Sernik jest moj - liskow propozycjdo Kuchni Wielkanocnej 2010.

sk豉dniki (tortownica 20 cm):

sp鏚:

  • 50 g solonych orzeszk闚 ziemnych
  • 80 g herbatnik闚
  • 30 g mas豉 lub margaryny
  • 1 造磬a cukru

Wszystkie sk豉dniki zmiksowa w blenderze. Wy這篡 mas sp鏚 nasmarowanej tortownicy i piec 12 min. w temp. 190oC. Ostudzi.

masa:

  • 400 g gotowej masy kajmakowej lub puszka s這dzonego mleka skondensowanego gotowana przez 2 godz.
  • 600 g twarogu do sernika ( z wiaderka)
  • 100 g cukru
  • 50 g mas豉 lub margaryny
  • 3 jajka
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 造磬a m彗i

Mi瘯kie mas這 utrze z cukrem. Doda 230 g masy kajmakowej oraz jajka (ca貫), ser i m彗. Dobrze wymiesza. Mas wy這篡 na podpieczony sp鏚. Piec ok. 50 min. w temp. 180oC. Ostudzi.

polewa:

  • 170 g masy kajmakowej (pozosta豉 cz窷)
  • 3 造磬i mleka
  • 2 造瞠czki mas豉
  • gar嗆 p豉tk闚 migda這wych

Kajmak gotowa z mlekiem a masa si rozrzedzi. Doda mas這. Polew rozsmarowa na ostudzonym cie軼ie. Posypa upra穎nymi migda豉mi.

smacznego

sobota, 20 marca 2010

Ciasto si sko鎍zy這, a tu ch耩 na s這dko軼i? Zagniatam szybko ciasto i po godzince mam ciasteczka do fili瘸nki ukochanej kawusi. Kruche ro磬i o smaku orzechowo - kawowym mo積a przechowywa w pude趾u "na czarn godzin", gdy chce si s這dkie...

sk豉dniki (wysz這 mi 50 sztuk):

  • 300 g m彗i
  • 100 g cukru pudru
  • 50 g zmielonych migda堯w
  • 50 g zmielonych orzech闚
  • 180 g mas豉
  • 4 造磬i cappuccino w proszku (da豉m o smaku waniliowym)
  • szczypta soli

Cappuccino wymiesza z 50 ml gor帷ej wody. Wymiesza i ostudzi. M彗 wymiesza z orzechami, migda豉mi, sol i cukrem. Doda kawa趾i zimnego mas豉, posieka. Doda ostudzone cappuccino i zagnie嗆 g豉dkie ciasto. Zawin望 w foli i sch這dzi w lod闚ce przez ok. 1-2 godz.

Z ciasta formowa wa貫czki o grubo軼i ok. 1 cm i d逝go軼i 6 cm ze spiczastymi ko鎍ami. Uk豉da na blasze wy這穎nej papierem do pieczenia nadaj帷 ciastkom kszta速 ro磬闚. Piec w temp. 180o C. przez ok. 8-10 min. Ostudzone mo積a ozdobi czekolad.

smacznego

wtorek, 16 marca 2010

c

Za smak kawy i bit 鄉ietan oddam chyba wszystko. Dlatego w豉郾ie dominuj u mnie tego typu s這dko軼i. Ale... Czasami mam ch耩 na odmian. I kiedy zobaczy豉m zdj璚ie cytrynowego biszkoptu u Liski, wiedzia豉m, 瞠 czas na zdrad... 鄉ietany i kawy.

Dopiero p騧niej przeczyta豉m notk, tak prawdziw w swej tre軼i. U鈍iadomi豉 mi, 瞠 nie zawsze stosuj si do wszystkich zalece receptury. Oczywi軼ie, 瞠 dok豉dnie odmierzam sk豉dniki, ale ju z przesiewaniem m彗i bywa r騜nie ;-) Tym razem postanwi豉m pos逝cha Liski i wykona proste ciasto biszkoptowe dok豉dnie z zaleceniami.

I co? I oczywi軼ie wysz這! Biszkopt robi si w kilka chwil, sk豉dniki s zawsze pod r瘯, a po godzince mo積a cieszy si ciastem. Biszkopt jest wilgotny, puszysty - przypomina g帳k, ma delikatny posmak cytryny. Posypany jedynie cukrem pudrem znika ze sto逝 w kilka minut! Czego chcie wi璚ej? Zatem do odmierzania i przesiewania marsz!

sk豉dniki (tortownica 20 cm lub inna forma - ja piek豉m babk bez kominka):

  • 5 du篡ch jajek o temp. pokojowej (osobno 鄴速ka i bia趾a)
  • 150 g m彗i
  • 80 ml oleju
  • 1 1/3 造瞠czki proszku do pieczenia
  • sok i sk鏎ka starta z 1 cytryny
  • 150 g cukru

草速ka ubi z olejem, sk鏎k i sokiem na g豉dk mas. M彗 przesia wraz z proszkiem do 鄴速ek. Wymiesza drewnian 造磬 - masa g瘰tnieje, przypomina kluch.

Bia趾a ubija na niewielkich obrotach, aby je napowietrzy. Stopniowo wsypywa cukier i zwi瘯szy obroty miksera. Ubija ok. 5 min., a piana b璠zie sztywna i b造szcz帷a. Do 鄴速ek doda ok. 1/3 piany , wymiesza - masa si wtedy rozrzedzi. Doda reszt piany i delikatnie wymiesza 造磬.

Ciasto wy這篡 do nasmarowanej formy. Piec w temp. 175oC. przez ok. 40 - 45 min. a b璠zie rumiane. Ostudzi w zamkni皻ym piekarniku, aby nie opad這. Posypa cukrem pudrem.

cc

smacznego

鈔oda, 10 marca 2010

Czas na kolejn tart - tym razem z owocami i mas na bazie twarogu do sernika. Sp鏚 to klasyczne ciasto kruche ale bez jajek), na nim masa serowa z dodatkiem rozgniecionych banan闚. Na wierzchu kawa趾i jab貫k i obowi您kowa bezowa pierzynka. Ciasto proste, ale aromatyczne - zw豉szcza banany s dobrze wyczuwalne. Niezbyt s這dkie - dla mi這郾ik闚 tart b璠zie ciekaw odmian.

sk豉dniki:

sp鏚:

  • 150 g margaryny
  • 2 szklanki m彗i
  • 2 - 3 造磬i zimnej wody
  • 1 - 2 造磬i cukru pudru

T逝szcz posieka z m彗 i cukrem. Doda wod i zagnie嗆 kruche ciasto (do嗆 ci篹ko si zagniata). Zawin望 w foli i sch這dzi w lod闚ce przez ok. 45 min.

Ciastem wylepi dno i boki nat逝szczonej formy do tart (30 cm). Sp鏚 podpiec przez ok. 15 min. w temp. 220oC.

nadzienie:

  • 400 g sera na sernik (z wiaderka, ju zmielony)
  • 150 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym
  • 100 g cukru
  • 50 g mas豉
  • 3 jajka
  • 1 造磬a m彗i ziemniaczanej
  • 5 造瞠k 鄉ietany 18%
  • 2 banany
  • 2 du瞠 jab趾a

Sery wymiesza z cukrem i mi瘯kim mas貫m. Doda ca貫 jajka, m彗 i 鄉ietan. Do masy doda rozgniecione widelcem banany. Mas wy這篡 na podpieczony sp鏚. Na wierzchu u這篡 obrane i pokrojone na 鏀emki jab趾a. Piec w temp. 180oC. przez 40 min.

beza:

  • 5 bia貫k
  • 2 cukry waniliowe (po 16 g)
  • szczypta soli

Bia趾a ubi z sol na sztywn pian. Doda cukier i jeszcze chwil miksowa. Pian wy這篡 na podpieczon tart. Piec przez kilka minut a beza lekko si zez這ci.

smacznego

czwartek, 04 marca 2010

Dawno temu piek豉m rurki z ciasta francuskiego nadziewane 鄉ietan z truskawkami. Niestety zrobienie ciasta francuskiego zajmuje "nieco" czasu, wi璚 rzadko wracam do tego przepisu. Kiedy znalaz豉m u Dorotus przepis na rurki, ale z kruchego ciasta - by豉m pewna, 瞠 ta szybsza wersja jest dla mnie! I nie pomyli豉m si. Ciasto robi si b造skawicznie, potem ju tylko zabawa z formowaniem rurek. S nieziemsko kruche i delikatne, nadzia豉m je bit 鄉ietan, cho inne kremy te b璠 pasowa. Zrobi豉m po這w porcji i to by b陰d: warto zrobi ca這嗆, a puste rurki przechowywa w zamkni皻ym pude趾u. W razie niespodziewanych go軼i b璠 w sam raz. S pyszne - zr鏏cie koniecznie!

sk豉dniki (ok. 60 sztuk):

  • 1/2 kg m彗i
  • 25 dag mas豉 lub margaryny
  • 25 dag kwa郾ej g瘰tej 鄉ietany
  • szczypta soli

Wszystkie sk豉dniki zagnie嗆 szybko na g豉dkie ciasto (zobacz jak). Zawin望 w foli i sch這dzi w lod闚ce (zrobi豉m ciasto dzie przed pieczeniem). Ciasto cienko rozwa趾owa, poci望 na paski o szeroko軼i 1,5 cm. Metalowe foremki do rurek posmarowa t逝szczem, nawija paski ciasta (musz lekko nachodzi na siebie). Rurki posmarowa wod i posypa cukrem. Rurki ukada na blasze wy這穎nej papierem do pieczenia. Piec ok. 15 min. w temp. 200oC.

Rurki delikatnie zdejmowa z foremek.

Za pomoc r瘯awa cukierniczego nadziewa rurki ubit na sztywno 鄉ietan krem闚k z dodatkiem cukru pudru. Nadziane rurki nale篡 szybko podawa, bo zbyt d逝go przechowywane trac krucho嗆.

smacznego

wtorek, 02 marca 2010

Ciasto kruche ma moim zdaniem same zalety:

po pierwsze - jest proste do wykonania

po drugie - sk豉dniki mamy praktycznie zawsze w domu

po trzecie - daje mn鏀two mo磧iwo軼i jako baza do tart, sernik闚, ciasteczek lub s這nych kisz闚

Dlatego warto je piec. A jak zrobi?

Podstaw ciasta jest m彗 pszenna - najlepiej, aby by豉 to krupczatka, mas這 lub margaryna oraz cukier. Obowi您kowo cukier puder, bo kryszta nie rozpu軼i si w czasie zagniatania i po upieczeniu b璠zie widoczny, jako ma貫 ciemne plamki. Proporcje tych podstawowych sk豉dnik闚 powinny by jak 3:2:1.

Do ciasta kruchego dodajemy tak瞠 鄴速ka (w niekt鏎ych przepisach s to ca貫 jajka) oraz g瘰t kwa郾 鄉ietan.

wykonanie:

1. na stolnic wysypa porcj m彗i. Doda szczypt soli. Zimne mas這 pokroi na kawa貫czki i doda do m彗i. Szerokim no瞠m sieka mas這 z m彗, a kawa趾i t逝szczu b璠 ma貫 i obtoczone m彗.

2. teraz kolej na dodanie 鄴速ek (lub jajek), cukru oraz 鄉ietany. Wszystkie sk豉dniki nale篡 zagnie嗆 r璚znie w kr鏒kim czasie, aby wszystko si po陰czy這. Czas jest wa積y, bo im kr鏂ej zagniatamy - tym mniej ogrzewamy d這闓i t逝szcz i ciasto nie zd捫y si klei.

3. g豉dkie ciasto zawijamy w foli spo篡wcz i chowamy do lod闚ki na co najmniej 1 godz. Po tym czasie ciasto mo瞠my wa趾owa. Aby wypiek by kruchy po upieczeniu nie podsypujmy ciasta m彗 przy wa趾owaniu! Lepiej wa趾owa mi璠zy arkuszami folii - im mniej m彗i tym lepiej!

pieczenie:

1. poniewa ciasto kruche jest t逝ste nie trzeba smarowa formy przed pieczeniem: wystarczy przela j zimn wod.

2. kruche ciasto wk豉damy zawsze do nagrzanego piekarnika i pieczemy w do嗆 wysokiej temp. 200 - 220oC. na z這ty kolor.

3. je郵i ciasto kruche ma stanowi sp鏚 np. do tarty - pieczemyje na "郵epo" to znaczy:

  • na rozwa趾owanym, wy這穎nym do formy cie軼ie uk豉damy papier do pieczenia (przyci皻y do kszta速u formy) i nasypujemy suche ziarna fasoli, grochu itp., aby obci捫y ciasto.
  • pieczemy przez ok. 15 min., a nast瘼nie zdejmujemy papier z fasol i dopiekamy przez ok. 10 min. Dzi瘯i tej metodzie sp鏚 jest idealnie p豉ski, bez wybrzusze.
  • fasol mo積a wykorzystywa kilkakrotnie

przechowywanie:

1. kruche ciasto mo積a mrozi na surowo lub ju upieczone.

2. warto upiec wi瘯sz porcj np. babeczek, a potem przechowywa je w zamkni皻ym pojemniku. W razie "ataku" niespodziewanych go軼i - w kilka minut mamy s這dko軼i do kawy.

ζtwe? A zatem do dzie豉!

Z kruchego ciasta mo積a upiec:

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery
Kuchnia Wielkanocna 2010
Sezon Truskawkowy 2010