przepisy na ulubione s這dko軼i
niedziela, 08 grudnia 2013

R騜ne torty ju piek豉m, ale ten nale篡 do absolutnej czo堯wki!!! Jest przepyszny, m鎩 m捫 potrafi zje嗆 kilka porcji. Tort jest mega czekoladowy, ale niezbyt s這dki. Smaczku dodaj alkoholizowane wi郾ie. Nie mo瞠cie go przegapi!

Przepis oryginalny znalaz豉m u Dorotki. W oryginalnym przepisie jest z nim sporo pracy: wi郾ie, krokant, krem do prze這瞠nia i krem do dekoracji, polewa. Tort piek豉m juz kilka razy i czasami rezygnuj z krokantu, polewy i kremu do dekoracji.

Gor帷o polecam na nadchodz帷e 安i皻a!!!

sk豉dniki (tortownica 22 cm):

wi郾ie:

  • s這ik wi郾i z kompotu (mog by mro穎ne)
  • 100 ml w鏚ki
  • 100 ml amaretto

Wi郾ie z kompotu ods帷zy i zala alkoholem. W zamkni皻ym pude趾u przechowywa w lod闚ce minimum 24 godziny. Je郵i u篡wamy wi郾i mro穎nych nale篡 zasypa je wcze郾iej 3 造磬ami cukru i odczeka a puszcz sok.

biszkopt:

  • 5 jajek (osobno 鄴速ka i bia趾a)
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 2/3 szklanki m彗i
  • 1/3 szklanki kakao

Bia趾a ubi na sztywn pian. Pod koniec wsypywa powoli cukier. Doda 鄴速ka i delikatnie wymiesza. M彗 z kakao przesia do jajek, wymiesza.

Ciasto wyla do wy這穎nej papierem tortownicy. Piec w temp. 175oC przez ok. 40 minut. Ostudzi. Przekroi na 3 blaty.

krem czekoladowy:

  • 200 g gorzkiej czekolady
  • 500 g mascarpone
  • 500 g 鄉ietany krem闚ki 36%
  • 5 造瞠k cukru pudru

Czekolad rozpu軼i w k徙ieli wodnej. 妃ietan ubi na sztywno z cukrem. Serek zmiksowa z czekolad. Po陰czy delikatnie serek ze 鄉ietan. Do kremu doda ods帷zone wi郾ie.

Je郵i nie przygotowujecie osobnego kremu do dekoracji - nale篡 od這篡 porcj kremu czekoladowego bez wi郾i, aby ob這篡 nim wierzch tortu. Kremu jest du穎 - z pewno軼i wystarczy.

krem do dekoracji:

  • 100 g czekolady deserowej
  • 150 ml 鄉ietany krem闚ki 36%

妃ietan mocno podgrza, wrzuci kawa貫czki czekolady. Miesza a czekolada si rozpu軼i. Ch這dzi w lod闚ce przez 24 godziny.

polewa czekoladowa:

  • 70 g gorzkiej czekolady
  • 30 g mas豉

Oba sk豉dniki roztopi w k徙ieli wodnej, lekko ostudzi.

krokant:

  • 156 g cukru
  • 156 g mieszanych orzech闚
  • 30 ml wody

Cukier gotowa z wod a otrzyma kolor jasnego karmelu - nie miesza. Doda orzechy i wymiesza. Cukier oblepi orzechy. Gotowa mas a osi庵nie miodowy kolor.

Orzechy wy這篡 na wysmarowan olejem blaszk, pozostawi do zastygni璚ia. Po豉ma na mniejsze kawa趾i i zmiksowa na okruszki.

pierwszy blat biszkoptowy nas帷zy alkoholem, w kt鏎y moczy造 si wi郾ie. Na這篡 po這w kremu z wi郾iami. przykry kolejnym biszkoptem, nas帷zy i na這篡 reszte kremu.

Wierzch i boki tortu ob這篡 kremem bez wi郾i. Wierzch pola polew, boki obsypa krokantem.

Kremem do dekoracji udekorowa tort wg uznania.

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery
Kuchnia Wielkanocna 2010
Sezon Truskawkowy 2010