przepisy na ulubione s這dko軼i
niedziela, 23 grudnia 2012

Co roku przed 安i皻ami dziel si w szkole z najbli窺zymi wsp鏊pracownikami drobnymi upominkami. Staram sie zawsze przygotowa prezenty w豉snej roboty, a 瞠 jestem haftuj帷o-szyde趾uj帷a nie jest to problem. W tym roku przygotowa豉m jednak co jadalnego: r騜norodne pralinki i trufelki!

Przygotowanie podzieli豉m sobie na 2 dni: wykonanie masy i sch豉dzanie pierwszego dnia, a formowanie kuleczek i dekoracja - dzie przed wr璚zeniem.

Pralinki to prezent idealny! A pude貫czka do zapakowania te s domowej roboty.

Przepisy pochodzz Kwestii Smaku, Moich wypiek闚 i Mojego gotowania.

pralinki z ciemnej czekolady z suszon 郵iwk

sk豉dniki (20 sztuk):

  • 125 g mascarpone
  • 125 g ciemnej czekolady 70%
  • 1 造磬a mocnej kawy
  • 1 造磬a alkoholu (brandy, rum lub ulubiony likier)
  • 10 sztuk suszonych 郵iwek namoczonych wcze郾iej (nawet kilka dni) w w鏚ce
  • 100 g ciemnej czekolady do obtoczenia
  • kandyzowana sk鏎ka pomara鎍zowa

Czekolad roztopi w k徙ieli wodnej. Serek o temperaturze pokojowej miksowa ok. 5 minut a stanie si puszysty. Doda czekolad (ma by ciep豉, ale nie gor帷a), delikatnie wymiesza. Doda kaw i alkohol. Mas sch這dzi w lod闚ce.

Z masy lepi kulki wielko軼i orzecha w這skiego, do ka盥ej w這篡 po堯wk 郵iwki. Gotowe pralinki ponownie sch這dzi.

Obtacza w roztopionej w k徙ieli wodnej czekoladzie, udekorowa sk鏎k pomara鎍zow i prze這篡 do papilotek (2,5 cm). Do czasu podania przechowywa w lod闚ce.

pralinki z mas makow

sk豉dniki (28 sztuk):

  • 125 g mascarpone
  • 125 g ciemnej czekolady 70%
  • 1 造磬a mocnej kawy
  • 1 造磬a amaretto
  • 1 szklanka gotowej masy makowej
  • wi鏎ki kokosowe do obtoczenia

Przygotowa pralinki wg przepisu powy瞠j dodaj帷 do serka i czekolady mas makow. Gotowe kuleczki obtacza wi鏎kami kokosowymi.

pralinki z bia貫j czekolady z migda豉mi

sk豉dniki (20 sztuk):

  • 125 g mascarpone
  • 125 gbia貫j czekolady
  • 1 造磬a mocnej kawy
  • 1 造磬a rumu lub likieru Malibu
  • 30 g mas豉
  • 20 migda堯w
  • 100 g bia貫j czekolady do obtoczenia
  • p豉tki migda這we
  • Przygotowa pralinki wg przepisu powy瞠j. Mas這 doda do gotowej masy i miksowa ok. 3 minuty. Formuj帷 pralinki w這篡 do 鈔odka po 1 migdale. Masa nie jest a tak sztywna, jak z ciemn czekolad. Pokry roztopion bia陰 czekolad, udekorowa p豉tkami migda這wymi.

    郾ie積e trufelki

    sk豉dniki (20 sztuk):

    • 2/3 szklanki wi鏎k闚 kokosowych
    • 1/3 szklanki cukru pudru
    • 1 szklanka mleka w proszku
    • 125 g mas豉
    • 1 du瘸 造磬a nutelli
    • kilka kropli aromatu waniliowego
    • cukier puder do obtoczenia

    Po這w mas豉 roztopi na patelni, wsypa wi鏎ki i zez這ci, ostudzi. Mas這 zmiksowa z cukrem, aromatem i nutell. Doda wi鏎ki i mleko w proszku (je郵i masa jest za sucha - do這篡 mas豉, a gdy zbyt si klei - dosypa mleko).

    Formowa kuleczki, obtoczy w cukrze pudrze.

    pralinki z ajerkoniakiem

    sk豉dniki (12 sztuk):

    • 40 ml ajerkoniaku
    • 100 g bia貫j czekolady
    • 25 g mas豉
    • 100 g bia貫j czekolady do obtoczenia

    Ajerkoniak podgrza na ma造m ogniu, doda czekolad. Miesza a czekolada si rozpu軼i. Doda mas這, po陰czy sk豉dniki na g豉dk mas. Gotow mas ch這dzi kilka godzin. Formowa pralinki wielko軼i orzecha w這skiego (masa jest raczej plastyczna). Ponownie sch這dzi. Kuleczki obtacza w roztopionej czekoladzie, udekorowa kolorow posypk.

    trufle korzenne

    sk豉dniki (20 sztuk):

    • 1 szklanka wytrawnego czerwonego wina
    • sk鏎ka z 1 pomara鎍zy
    • mi捫sz z 1 laski wanilii
    • kawa貫k kory cynamonu
    • 3 gwiazdki any簑
    • 3 ziarna kardamonu
    • 3 go寮ziki
    • 250 g bia貫j czekolady
    • 2 造磬i mas豉
    • 1 造磬a rumu
    • 1 造瞠czka kakao

    Wino z przyprawami gotowa bez przykrycia a p造n zredukuje si do 70 ml. Odcedzi. Do wina doda czekolad, mas這, rum i kakao. Podgrzewa a czekolada si roztopi i wszystkie sk豉dniki dobrze si po陰cz. Sch這dzi przez kilka godzin (masa jest plastyczna). Formowa kuleczki, obtoczy w kakao.

    trufelki tiramisu

    sk豉dniki (20 sztuk):

    • 125 g mascarpone
    • 4 pod逝積e biszkopty
    • 1 鄴速ko
    • 4 造磬i cukru pudru
    • 50 ml 鄉ietany 36%
    • 2 造磬i mocnej kawy
    • 2 造磬i amaretto
    • 100 g ciemnej czekolady do obtoczenia
    • ziarenka kawy

    Kaw wymiesza z amaretto. Wla do talerza i namoczy biszkopty, po豉ma je na kawa趾i 2 cm (biszkopty nie b璠 ca趾owicie nas帷zone, bo jest zbyt ma這 p造nu, ale tak ma by). 草速ko ubi na puszyst bia陰 mas z po這w cukru. Reszt doda do 鄉ietany i ubi j na sztywno. Mascarpone po陰czy z 鄴趾iem i 鄉ietank. Doda biszkopty. Masa nie jest g瘰ta - wymaga przechowywania w zamra瘸rce.

    Formowa kuleczki, ponownie sch這dzi. Czekolad roztopi w k徙ieli wodnej, obtacza w niej trufle, udekorowa ziarenkami kawy. Do czasu podania przechowywa w zamra瘸rce - z tego powodu na prezent raczej si nie nadaj:-(

    Z okazji tych najbardziej rodzinnych 安i徠 篡cz wszystkim sympatykom moich s這dko軼i wszelkiej pomy郵no軼i, spokoju, rado軼i w towarzystwie najbli窺zych. Niech pod choink dla ka盥ego znajdzie si wymarzony prezent, a na stole zagoszcz same udane wypieki.

    WESOΧCH 名I﹗

    wtorek, 11 grudnia 2012

    Wstyd sie przyzna ile lat nie piek豉m murzynka! A to przeciez ciasto kultowe, chyba wszyscy od niego w豉郾ir zaczynali swoja przygode ze s這dko軼iami.

    Ten przepis - z dodatkiem kawy zbo穎wej i wi郾i z kompotu znalaz豉m u Asi. Mi這 by這 przypomnie sobie smak z dawnych lat...

    sk豉dniki (keks闚ka o d逝go軼i 30 cm):

    • 200 g mas豉
    • 265 g cukru
    • 200 g maki
    • 100 g gorzkiej czekolady
    • 1 cukier waniliowy
    • 3 jajka (osobno bia趾a i 鄴速ka)
    • 2 造瞠czki proszku do pieczenia
    • 3 p豉skie 造磬i kawy zbo穎wej (u mnie o smaku czekoladowym)
    • 300 g wi郾i z kompotu (mog by mro穎ne)
    • 7 造瞠k soku z wi郾i lub kompotu
    • 50 - 100 g gorzkiej czekolady na polew

    Do garnka w這篡 mas這, roztopi na ma造m ogniu. Doda oba cukry i kaw - wymiesza. Zdj望 z ognia, doda czekolad i miesza, a si rozpu軼i. Wla sok z wi郾i.

    Odla 1/2 szklanki masy na polew.

    Do reszty masy doda 鄴速ka, zmiksowa. M彗 przesia z proszkiem i stopniowo dodawa do masy czekoladowej.

    Bia趾a ubi na sztywn pian. Delikatnie wmiesza do masy.

    Ciasto wla do wysmarowanej mas貫m formy. Wi郾ie u這篡 na wierzchu ciasta, lekko powciska w ciasto. Je郵i u篡wacie wi郾i mro穎nych nale篡 je wcze郾iej rozmrozi, od這篡 sok,a owoce osuszy.

    Piec w nagrzanym do 180oC piekarniku przez oko這 40 minut.

    Czekolad na polew roztopi, doda do od這穎nej masy. Polew pola ostudzone ciasto.

    smacznego

    鈔oda, 05 grudnia 2012

    Nawet nie b璠 pr鏏owa豉 wdawa si w sp鏎 o nazw: krem闚ka czy napoleonka! W moim rodzinnym domu napoleonka to ciasto ma郵ane z kremem budyniowym (swoj drog musz odnale潭 ten przepis), a krem闚ka to ciasto francuskie, krem budyniowy i warstwa bitej 鄉ietany. Bomba kaloryczna, ale co tam...

    sk豉dniki (blaszka 30x40 cm):

    ciasto francuskie:

    • 250 g maki pszennej
    • 250 g mas豉
    • 200 g letniej wody
    • szczypta soli

    Przygotowa ciasto francuskie wg tych wskaz闚ek. Rozwa趾owa na 2 placki o wymiarach blaszki i piec w 220oC a ciasto b璠zie z這te.

    krem budyniowy:

    • 1 szklanka mleka
    • nieco wi璚ej ni 1/2 szklanki cukru
    • 5 鄴速ek
    • 1 cukier waniliowy
    • 2 造磬i budyniu 鄉ietankowego lub waniliowego
    • 200 g mas豉
    • ew. 30 ml alkoholu (brandy, rum, spirytus)

    草速ka utrze z cukrami.Budy rozmiesza w mleku i po陰czy z 鄴速kami. Ca這嗆 podgrzewa na ma造m ogniu ca造 czas energicznie mieszaj帷 a masa zg瘰tnieje. Ostudzi.

    Mas這 zmiksowa na puszyst mas, stopniowo dodawa ostudzony budy i alkohol. Krem u這篡 na spodzie ciasta.

    bita 鄉ietana:

    • 330 ml 鄉ietanki 30% lub 36%
    • ok. 3 造瞠k cukru pudru

    妃ietank ubi na sztywno z cukrem. U這篡 na kremie budyniowym.

    Wierzchni warstw ciasta poci望 ostrym no瞠m na kwadraty wielko軼i pojedy鎍zych porcji krem闚ek.

    U這篡 na kremie. Przed podaniem sch這dzi w lod闚ce i posypa cukrem pudrem.

    smacznego

    niedziela, 02 grudnia 2012

    Ciasto francuskie uchodzi za niezwykle trudne do wykonania, czym odstrasza od samodzielnego wykonania. Tymczasem jest dok豉dnie odwrotnie! Jedyn wad jest czasoch這nno嗆, gdy ciasto d逝go si ch這dzi, ale przecie i ten moment mo積a wykorzysta;-)

    Ja robi ciasto francuskie od dawna, a poniewa 鈍ietnie sie mrozi -mo積a zrobi wi瘯sz ilo嗆 i przechowywa w zamra瘸lniku na zapas.

    sk豉dniki (na ok. 700 g ciasta):

    • 250 g m彗i pszennej
    • 250 g mas豉 dobrze sch這dzonego
    • 200 g letniej wody
    • szczypta soli

    wykonanie:

    1. M彗 nale篡 przesia do miski, doda s鏊 i wod. Zagnie嗆 ciasto (mo積a u篡 do tego misy miksera). Z ciasta uformowa kul, zawin望 w foli i ch這dzi w lod闚ce ok. 20 minut.

    2. Zimne mas這 nale篡 pokroi na plastry o grubo軼i ok. 1-1,5 cm.

    3. Wyj皻e z lod闚ki ciasto rozwa趾owa na kwadrat o boku ok. 30 cm, mo積a blat lekko posypa m彗. Na cie軼ie u這篡 obok siebie plastry mas豉.

    4. Boki ciasta za這篡 do 鈔odka (zakry nim mas這) i rozwa趾owa na kwadrat.

    5. Ciasto z這篡 z obu stron do 鈔odka (mamy 3 warstwy) i...zn闚 rozwa趾owa.

    6. W tym momencie mas這 w 鈔odku robi si mi瘯kie, wi璚 ju czas na sch這dzenie ciasta: zawijamy je w foli i do lod闚ki na ok. 30 minut.

    7. Nast瘼nie czynno軼i z punktu 5. i 6. powtarzamy jeszcze 3 razy. Dzi瘯i temu gotowe ciasto b璠zie mia這 du膨 liczb warstw, tzw. listk闚.

    pieczenie

    1. Ciasto cienko wa趾ujemy i wycinamy z niego potrzebne kszta速y.

    2. Resztek ciasta nigdy nie zgniatamy, aby ponownie wykorzysta, lecz uk豉damy jedn resztk na drugiej i dopiero ponownie rozwa趾owujemy.

    3. Je郵i brzegi ciasta maj by po陰czone - smarujemy je roztrzepanym 鄴速kiem.

    4. Blaszk do pieczenia sp逝kujemy tylko wod (ciasto jest bardzo t逝ste, wi璚 z pewno軼i nie przyklei sie do formy).

    5. Ciasto wstawiamy do ju nagrzanego do 225oC piekarnika (pieczenie w ni窺zej temperaturze spowoduje jedynie wytopienie si t逝szczu z ciasta.

    Trudne? Wydaje mi si, 瞠 nie. Do wa趾闚 - gotowi - start!

    Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarnej blogosfery
    Kuchnia Wielkanocna 2010
    Sezon Truskawkowy 2010